Emflux One

Φτηνό, γρήγορο και ηλεκτρικό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/2/2018

Εδώ και πολλά χρόνια έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα ή ένα ηλεκτρικό scooter. Θεωρητικά έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για καθημερινή χρήση, όσο και για χρήση ως μέσο διασκέδασης. Το ρεύμα είναι ακόμα φτηνότερο από τα υγρά καύσιμα και με 10 ευρώ φορτίζεις πλήρως τις μπαταρίες τους, κάνοντας πολλά χιλιόμετρα.

Οι επιδόσεις ορισμένων από αυτών των οχημάτων είναι εντυπωσιακές και μάλιστα έχουν αποδείξει την ανταγωνιστικότητά τους στο πεδίο των αγώνων, κερδίζοντας το Pikes Peak.

Τότε γιατί δεν έχεις δει κανένα στους δρόμους; Και δεν μιλάμε για τους ελληνικούς δρόμους, αλλά ακόμα και για ευρωπαϊκές χώρες ή για πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν σοβαρή υποδομή για την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Η απάντηση είναι απλή και την έχουμε δώσει πολλές φορές από αυτό το site: τα ηλεκτρικά οχήματα επιδόσεων είναι για τους πλούσιους. Για τους ΠΟΛΥ πλούσιους! Αν δεν έχεις προσωπική περιουσία άνω των 500.000 ευρώ, δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις τακτικά. Πρώτον, πρέπει να έχεις σπίτι με κλειστό γκαράζ και εγκατάσταση ταχυφορτιστή και φυσικά μια αντίστοιχη θέση στάθμευσης στη δουλειά σου. Δεύτερον, η μικρή αυτονομία επιβάλει να έχεις και ένα συμβατικό όχημα για να κάνεις μεγαλύτερες αποστάσεις σε περιοχές που δεν είναι εύκολη η επαναφόρτιση. Κάνε την πρόσθεση στο πόσο κοστίζουν όλα αυτά και θα δεις ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι για ανθρώπους με πολύ υψηλά εισοδήματα.

Τώρα όμως οι Ινδοί με το Emflux One (τι όνομα κι αυτό, σαν φάρμακο για το συνάχι ακούγεται…) λένε ότι μπορούν να κάνουν και τους λιγότερο πλούσιους να το παίξουν “οικολόγοι”. Ακόμα όμως κι αν δεν το δεις από την μεριά της “οικολογίας”, οι επιδόσεις του και η εμφάνισή του το κάνουν άκρως ελκυστικό.

Έχει έναν αερόψυκτο ηλεκτροκινητήρα 71 ίππων (53kw) με υγρόψυκτη μπαταρία της Samsung, που του επιτρέπει να κάνει τα 1-100km/h σε μόλις 3 δευτερόλεπτα και να έχει τελική ταχύτητα 200km/h. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, η αυτονομία μέσα στην κίνηση της πόλης είναι 200 χιλιόμετρα και στους ανοιχτούς δρόμους με σταθερή ταχύτητα 80km/h μπορεί να καλύψει απόσταση 150 χιλιομέτρων. Πολύ καλή αυτονομία για την πόλη, αλλά μάλλον προβληματική για χρήση έξω από αυτή.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι δύο. Η Emflux One θα κοστίζει κάτω από 10.000€ στη βασική της έκδοση και κάτω από 14.000€ στην έκδοση με το carbon φαίρινγκ και τις αναρτήσεις της Ohlins. Το βάρος της είναι μόλις 164 κιλά και η εγγύηση είναι 100.000 χιλιόμετρα για την μπαταρία και τα μηχανικά μέρη.

Επίσης στον εξοπλισμό της διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά, με οθόνη TFT και σύστημα επικοινωνίας Vehicle to Vehicle, αν και δεν είναι σαφές αν δουλεύει μόνο μεταξύ των μοτοσυκλετών της Emflux.

Πίσω στην πρακτική πλευρά του θέματος, θα λέγαμε ότι σαν μοτοσυκλέτα βόλτας δεν έχει ακόμα την αυτονομία για να τολμήσεις να βγεις έξω από την πόλη (οποιασδήποτε χώρας...). Όμως για να κυκλοφορείς καθημερινά μέσα στην πόλη, η αυτονομία των 200 χιλιομέτρων (ακόμα και 100 να είναι στην πραγματικότητα…) είναι επαρκέστατη. Επίσης για χρήση track day μοιάζει λογική επιλογή κι αν η υπόσχεση των Ινδών για τις συγκεκριμένες τιμές  πραγματοποιηθεί, τότε το Emflux One ίσως να γίνει η πρώτη σπορ μοτοσυκλέτα για μη πλούσιους“οικολόγους”…  

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευαστή

PERFORMANCE & RANGE

Top Speed - 200 Km/h

0-100 Km/h - 3.0 seconds

City Range - 200 Km

Highway Range - 150 Km @ 80 Kmph

 

MASTER CONTROLLER

Processor - NVIDIA Jetson TK1 (NVIDIA Kepler GPU with 192 CUDA Cores and NVIDIA 4-Plus-1™ Quad-Core* ARM® Cortex™- A15 CPU)

Display - 6.8-inch Touchscreen -  Smart Display

Cameras - Dual front and single rear

Navigation - GPS Navigation  - User friendly integrated UI

Wired Connectivity - CAN communication with all the vehicle controllers

Wireless Connectivity - Bluetooth, WiFi, 4G System Software - Emflux™ Learning OS V1.0 (Will receive over-the-air updates to add new features and improve existing functionality)

System UI - Emflux™ NEXT UI with modular layout, integrated navigation, communication, connectivity, real time system status updates, speedometer, odo, tripmeter, and all telltale signals - upgradeable over-the-air to allow for newer features.

IP Rating - IP 67

               

CHARGER

Charging Time - 80% in 36 minutes from WARP Charger™,

3 Hours from Regular 15A Wall Charger

Input - 85-264V /15A AC Supply

Output - 84-118V / 33A DC

Power - 3.3KW Nominal

Efficiency - 95% (Min.)

Cooling System - Liquid Cooled

IP Rating - IP 67

               

MOTOR CONTROLLER (INVERTER)

Nominal Operating Voltage - 100V

Maximum Operating Voltage - 120V

Continuous Current - 220A

Peak Current - 600A

Continuous Power - 20KW

Peak Power - 60KW (Electronically limited to 53KW)

Control Method - Field Oriented Control (FOC)

Cooling System - Liquid Cooled

IP Rating - IP 67

               

ADDITIONAL FEATURES

Parking/Walking Assist - Back and Forth - 3 km/h max

controlled speed

Charger Locator - Location/booking of charging stations

through Emflux App/Emflux ONE Dashboard

Lights - Energy efficient full LED lighting

Body Panels - Lightweight Glass-fibre panels (Upgradable

to Ultralight Carbon Fibre panels)

 

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες