Honda: Κατέθεσε πατέντες για νέο superbike

Η ακραία φιλοσοφία του Pivotless
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/10/2021

Η Honda κατέθεσε μια σειρά από ολοκληρωμένα σχέδια-πατέντες που αφορούν μια νέα τετρακύλινδρη εν σειρά superbike η οποία χρησιμοποιεί τα κάρτερ του κινητήρα ως ενεργό πλαίσιο. Αυτή δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει μια pivoteless μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων. Στα τέλη της δεκαετίας των ’90 και στις αρχές του 2000, τα CBR 929/959 RR Fireblade, τα VTR 1000 R Firestorm και τα VFR 800 F είχαν pivotless πλαίσια, με τα ψαλίδια τους (διπλά και μονόμπρατσα) να στηρίζονται απευθείας στο πίσω μέρος των κάρτερ του κινητήρα.

Αυτή τη φορά όμως η Honda τραβά την ιδέα του pivoteless πλαισίου στα άκρα, καθώς το υποπλαίσιο δεν στηρίζεται πλέον στα κάρτερ αλλά βιδώνει στο εμπρός τμήμα του χυτού αλουμινένιου πλαισίου (το οποίο είναι ταυτόχρονα και τμήμα εισαγωγής αέρα (ram-air) προς το φιλτροκούτι όπως στο Ducati Panigale V4), αποτελώντας ένα πολύ μεγάλο ενιαίο κομμάτι που φτάνει έως το πίσω φανάρι. Επειδή αναφέραμε την Ducati Panigale V4, να διευκρινίσουμε πως στην ιταλική μοτοσυκλέτα το χυτό αλουμινένιο εμπρός τμήμα του πλαισίου δένει στα κάρτερ και στην πίσω κεφαλή του V4 κινητήρα, ενώ στα σχέδια της Honda το πίσω τμήμα δένει κι αυτό στα κάρτερ, διότι ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας – προφανώς – δεν έχει πίσω κυλίνδρους…

Το μονόμπρατσο ψαλίδι (τουλάχιστον έτσι φαίνεται στα σχέδια) δένει στα κάρτερ και έχει δύο ενισχυτικές πλάκες αλουμινίου εξωτερικά, όπου πάνω τους στηρίζονται τα μαρσπιέ και πιθανόν και το πλάγιο σταντ.

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί να επιστρέψουν σε μια ιδέα που ήδη είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν και εγκατέλειψαν… Μα φυσικά για τον ίδιο λόγο που το έκανε και η Ducati.

Το pivotless πλαίσιο μπήκε στη ζωή μας από την Ducati στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και χρησιμοποιήθηκε στα 750/900SS και φυσικά στα 851/888 Superbike. Ο λόγος που το χρησιμοποίησε τότε η Ducati ήταν για να αυξήσει το μήκος του ψαλιδιού χωρίς να αυξήσει το μεταξόνιο της μοτοσυκλέτας της, καθώς ο ιταλικός V2 κινητήρα με την κεκλιμένη προς τα εμπρός κεφαλή είχε πολύ μεγάλο μήκος.

Η λύση αυτή δούλεψε ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, μόνο που σε αγωνιστική χρήση δημιούργησε μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, διότι στους αγώνες χρησιμοποιούσε κινητήρες με κάρτερ από μαγνήσιο (για μείωση βάρους) το οποίο δεν είχε την αντοχή του αλουμινίου. Ως αποτέλεσμα έπρεπε να αλλάζει δυο-τρεις κινητήρες σε κάθε αγώνα, διότι τα κάρτερ παρουσίαζαν ρωγμές.  

Σε χρήση δρόμου τα αλουμινένια κάρτερ ήταν πιο ανθεκτικά και δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα στο σημείο σύνδεσης του ψαλιδιού, όμως καθώς το πλάγιο σταντ βίδωνε και αυτό πάνω τους, το βάρος της μοτοσυκλέτας τα στρέβλωνε σιγά-σιγά δημιουργώντας διαρροές λαδιού. Ως αποτέλεσμα στην 916 η Ducati επέκτεινε το πλαίσιο έως τη βάση του ψαλιδιού, ενισχύοντας το σημείο και λύνοντας ένα μέρος από τα προβλήματα στους αγώνες.

Η Honda χρησιμοποίησε το Pivoteless πλαίσιο για τους ίδιους χωροταξικούς λόγους στο VTR 1000 Firestrom (έβαλε και τα ψυγεία στο πλάι, όπως και στο VFR 800) και λίγα χρόνια αργότερα το χρησιμοποίησε και στα CBR 900 RR Fireblade (929/959). Να σημειωθεί πως κανένα από αυτά τα μοντέλα δεν είχαν σχεδιαστεί για αγωνιστική χρήση (στα SBK το όριο κυβικών για τα τετρακύλινδρα ήταν ακόμα στα 750cc). Διότι το VTR 1000R/SP και τα CBR600F4 που μπορούσαν να τρέξουν στις κατηγορίες superbike και supersport, είχαν πλαίσια που έφταναν έως τον άξονα του ψαλιδιού.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των pivotless πλαισίων παραμένουν, μόνο που η σύγχρονη τεχνολογία και οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής αλλάζουν. Η Ducati επανάφερε τα Pivotless πλαίσια στην παραγωγή με τις Panigale, που έχουν όσα άλογα έβγαζαν τα εργοστασιακά 916/998 των superbike και μάλιστα χρησιμοποιεί την ίδια φιλοσοφία σε ακόμα πιο ακραία μορφή στα MotoGP των 250+ ίππων.

Οπότε η επιστροφή της Honda σε μια σύγχρονη εκδοχή ενός pivotless πλαισίου για την επόμενη γενιά των Fireblade δεν είναι παράξενη επιλογή. Τα υλικά και οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει δραματικά και κάποιες λύσεις του παρελθόντος μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα σήμερα.

Λαμπρό παράδειγμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπου υπήρχαν ήδη από τις αρχές του αιώνα, αλλά έπρεπε να αλλάξει η τεχνολογία στις μπαταρίες για να αποκτήσουν πρακτική οντότητα.    

CBR 959 Fireblade

VTR 1000F Firestorm

VTR1000R/SP


LETBE - Εταιρική παρουσίαση στο Γκάζι, και πρώτη οδηγική επαφή με τα δίκυκλά της

Από τη MUVUS, δίπλα στις CFMOTO, Royal Enfield, ZEEHO και Polaris
LETBE
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/12/2024

H MUVUS, επίσημη αντιπροσωπεία των CFMOTO, Royal Enfield, ZEEHO και Polaris, πραγματοποίησε εκδήλωση για τον ελληνικό ειδικό τύπο στο Γκάζι, όπου και παρουσίασε τη LETBE, την νέα εταιρεία της που ολοκληρώνει το portfolio των προϊόντων της, με 5 Α1 δίκυκλα, τέσσερα scooter και ένα παπί.

Στην ομπρέλα της MUVUS μέχρι στιγμής είχαμε ATV και SSV, μοτοσυκλέτες και e-scooter, κι ενώ περιμένουμε να δούμε και τα νέα high-end scooter της CFMOTO σύντομα και στη χώρα μας, η δραστήρια αντιπροσωπεία μας παρουσιάζει τη LETBE.

Η MUVUS βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των πωλήσεων στην Ελλάδα σε ATV & SSV με CFMOTO και POLARIS, ενώ διαθέτει παράλληλα και το best-selling μοντέλο της αγοράς στις μοτοσυκλέτες (CFMOTO 450MT), και μια ακόμη μοτοσυκλέτα (Royal Enfield 450) στην πρώτη δεκάδα των best-selling μοτοσυκλετών.

Με τη LETBE, στόχος της MUVUS είναι να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο και στα παπιά αλλά και στα scooter, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία της σε όλες τις κατηγορίες δικύκλων και ελαφρών τετράκυκλων.

Παρουσίαση LETBE

Η LETBE είναι η ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στόχων θυγατρική του γίγαντα Haojin.

Haojin

Η Haojin, με έτος ίδρυσης το 2000, διαθέτει εγκαταστάσεις 333.000 τετραγωνικών μέτρων στην Guangzhou, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους. Παράλληλα όπως μάθαμε από τα νούμερα πωλήσεων και εξαγωγών στην παρουσίαση της Letbe στο Γκάζι, η Haojin κατέχει αυτή τη στιγμή την 4η θέση στις εταιρείες δικύκλου της Κίνας. Η εταιρεία διαθέτει κορυφαίο R&D τμήμα με 3D Scanner, δυναμόμετρο κινητήρων, χώρο δοκιμών φίλτρων αέρα, τομέα ανάλυσης υλικών, τμήμα για ηλεκτρικές εφαρμογές, δωμάτιο δοκιμής συμπλεκτών, κ.α.

LETBE

Το 2024, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η LETBE είχε περίπτερο στην EICMA, όπου και είδαμε τα νέα της Euro5+ προϊόντα, που περιλαμβάνουν scooter και μοτοσυκλέτες από 125 έως 700 κυβικά -μόνο το παπί έλειπε από το περίπτερο, που ενδιαφέρει μόνο την ελληνική αγορά στην Ε.Ε.

LETBE παρουσίαση

Το μότο της LETBE είναι το Mechanical Pet, δηλαδή Μηχανικό Κατοικίδιο, με την εταιρεία να παράγει πληθώρα προτάσεων που μπορούν να προσαρμοστούν σε αντίστοιχα μεγάλη γκάμα αναγκών, από τις μεταφορές μέχρι τη διασκέδαση.

Για την ώρα, στην Ελλάδα η MUVUS φέρνει τέσσερα αερόψυκτα μονοκύλινδρα δίκυκλα της LETBE, τρία scooter (Aurora, Neon, Tara) και ένα παπί (Lynx), όλα στα 125 κυβικά, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν και με Α1 δίπλωμα οδήγησης δικύκλου ή Β δίπλωμα αυτοκινήτου υπό προϋποθέσεις.

NEON

Οι τιμές τους έχουν ως εξής:

  • Aurora 125: 2.195 ευρώ
  • Tara 125: 1.895 ευρώ
  • Neon 125: 1.695 ευρώ
  • Lynx 125: 1.795 ευρώ
ISLAND

Το Island, που είναι το υγρόψυκτο scooter της LETBE, και αποτελεί το 5 δίκυκλο της εταιρείας που θα έρθει στην Ελλάδα, αναμένεται κοντά μας σε ένα μήνα περίπου, σε 2 εκδόσεις, 125 και 150 κυβικών, και θα είναι τιμολογιακά ένα σκαλί πάνω από το AURORA, με την τιμή του να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί.

AURORA

Αξίζει να αναφέρουμε πως εδώ και αρκετούς μήνες η MUVUS έχει προμηθεύσει οδηγούς delivery στην Ελλάδα με τα δίκυκλα της LETBE, τα οποία διένυσαν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα σε πολύ απαιτητικές συνθήκες, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία τους και να εμφανιστούν τυχόν προβλήματα που ήθελαν προσοχή και βελτίωση. Όμως όπως μας είπε η αντιπροσωπεία τα δίκυκλα που έπεσαν στα… βάρβαρα χέρια των διανομέων δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα.

Μετά την στατική παρουσίαση της LETBE στο Γκάζι, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε σε μια πολύ σύντομη βόλτα τα τέσσερα δίκυκλα που είχε φέρει η MUVUS εκεί. Φυσικά μην περιμένετε κάποιο εξαντλητικό τεστ από αυτή τη βόλτα παρά μόνο μερικές πρώτες γρήγορες εντυπώσεις.

LYNX

Ξεκινώντας από το παπί, το Lynx έχει σύγχρονη σχεδίαση, εκκίνηση με μίζα ή μανιβέλα, και αερόψυκτο κινητήρα 113,6 κ.εκ. απόδοσης 8,1 Hp / 8.000 rpm. Το Lynx έχει όλες τις ευκολίες των παπιών, όπως ημιαυτόματος συμπλέκτης χωρίς μανέτα στο χέρι, κιβώτιο 4 σχέσεων, εξαιρετικά χαμηλό βάρος στα 105 κιλά, μεγάλη και άνετη σέλα, τροχοί 17 ιντσών για αυξημένη άνεση και καλύτερο κράτημα, ποδιά για προστασία από τα νερά, και φυσικά το μικρότερο κόστος συντήρησης από όλους τους τύπους δικύκλων. Τα δυο δισκόφρενα είναι δυνατά, η όμορφη οθόνη έχει τις βασικές ενδείξεις, και οι αναρτήσεις είναι προσανατολισμένες στην άνεση. Στο παπί δοκιμής μας τα μαρσπιέ συνεπιβάτη δεν μπορούσαν να κλείσουν καθώς τα φαρδιά ελαστικά τους έβρισκαν στις βάσεις των μαρσπιέ, λεπτομέρεια που η αντιπροσωπεία θα κοιτάξει να διορθώσει.

NEON

Το Neon είναι το νέο-ρετρό / classic scooter της LETBE, με την πρώτη εντύπωση να αφορά στο μικρό του μέγεθος και ειδικά στο πολύ μικρό του πλάτος των 705 mm. Πολύ ευέλικτο με τροχούς 12 ιντσών, και ιδανικό για χαμηλά αναστήματα. Τα πέλματα του αναβάτη τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο για να μην εξέχουν από τη στενή ποδιά, ενώ τα όργανα αποτελούνται από συνδυασμό ταχύμετρου αναλογικών ενδείξεων και μιας μικρής ψηφιακής οθόνης.

NEON

Στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα προστίθενται και δυο ντουλαπάκια στην ποδιά, το ένα ανοιχτό και το ένα με κάλυμμα, ενώ και στα τρία scooter της LETBE υπάρχει σύστημα Smart Key -μόνο το παπί έχει συμβατικό κλειδί. Στα φρένα εδώ έχουμε δισκόφρενο και ταμπούρο, εμπρός-πίσω αντίστοιχα και σύστημα CBS, ενώ ο κινητήρας που αποδίδει 9,25 hp / 7.500 rpm και έχει να κινήσει μόλις 108 κιλά έχει ρύθμιση μετάδοσης αρκετά ήπια στην εκκίνηση, με τη δύναμη να εμφανίζεται λίγο μετά που θα διανύσει κανείς τα πρώτα μέτρα. Στο τιμόνι έχουμε και χειρόφρενο. Μικρή αισθητική ένσταση στην κόκκινη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο που δεν συνάδει με το στιλ του Neon.

TARA

Το Tara 125 έχει σύγχρονο design και μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών, ενώ στα φρένα διαθέτει ένα δισκόφρενο σε κάθε τροχό, με σύστημα CBS. Ο κινητήρας είναι ελαφρώς πιο αδύναμος από το Neon, με απόδοση 8 hp / 7.000 rpm, ενώ το ανακοινώσιμο βάρος είναι και εδώ μικρό, στα λίγα 112 κιλά.

TARA

Οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από του Neon, ενώ στον εξοπλισμό του διαθέτει και αυτό Keyless σύστημα, αλλά και πλήρως ψηφιακή οθόνη, χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα για πιο μεγάλες μεταφορές, γάντζο μεταφοράς αποσκευών αλλά και σχάρα στον βασικό εξοπλισμό, θύρα USB, και ντουλαπάκι που κλειδώνει.

AURORA

Το Aurora 125 είναι το κορυφαίο αυτή τη στιγμή scooter της LETBE στην Ελλάδα, και ξεχωρίζει από το πιο προσεγμένο design, με το Adventure στιλ, και με τη μεγάλη ψηφιακή του οθόνη που θυμίζει tablet. Ο κινητήρας του αποδίδει 9 hp / 7.000 rpm έχοντας να κινήσει 130,8 κιλά -το βαρύτερο από όλα.

AURORA

Το ρεζερβουάρ του είναι επίσης το μεγαλύτερο όλων στα 10 λίτρα, ενώ οι τροχοί είναι 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ένα δισκόφρενο βρίσκεται σε κάθε τροχό, με σύστημα CBS, ενώ στον εξοπλισμό του βρίσκουμε αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, δυο ντουλαπάκια και γάντζο, LED φωτισμό, USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, και χειρολαβές συνεπιβάτη.

Σύντομα θα έχουμε αναλυτικές οδηγικές εντυπώσεις από την γκάμα της LETBE, καθώς στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουμε ένα-ένα τα δίκυκλα της εταιρείας για εβδομαδιαία δοκιμή.

Φωτογραφίες παρουσίασης: Βασίλης Κωστάκος

Ετικέτες