Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda PCX Hybrid

Μπαίνει εύκολα στην παραγωγή

Με την τεχνολογία των μπαταριών να είναι ακόμα σε μη ικανοποιητικό επίπεδο για να προσφέρει μεγάλη αυτονομία και γρήγορη επαναφόρτιση, το ενδιάμεσο στάδιο που λέγεται Υβριδική Τεχνολογία, θα μπορούσε να έχει πιο άμεση εφαρμογή. Ήδη τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα, αφού ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που έχουν, τους επιτρέπει να κινούνται ακόμα κι όταν οι μπαταρίες δεν έχουν αποθέματα ενέργειας. Στους δύο τροχούς έχουμε ήδη αρκετές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποια με υβριδική τεχνολογία. Κι αυτό είναι αρκετά παράξενο για να πούμε την αλήθεια, διότι η υβριδική τεχνολογία έχει μια σειρά πλεονεκτήματα που θα ήταν χρήσιμα σε κάποιες κατηγορίες δικύκλων. Οπότε το γεγονός ότι η Honda έχει σε μορφή concept ένα PCX με τεχνολογία Hybrid, μάλλον δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Το λογικό θα ήταν να υπήρχε ήδη στην παραγωγή μια ολόκληρη κατηγορία υβριδικών scooter, από όλες τις εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή τα υβριδικά αυτοκίνητα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα light-hybrid με τους μικρούς ηλεκτροκινητήρες και τις μικρές, ελαφριές μπαταρίες. Εδώ ο ηλεκτροκινητήρας επεμβαίνει στις επιταχύνσεις και βοηθάει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιταχύνει το όχημα χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις τέρμα το γκάζι. Η φόρτιση των μπαταριών γίνεται κατά το φρενάρισμα και όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ηλεκτροκινητήρας κάνει την δουλειά ενός μικρού turbo, αλλά αντί να αυξάνει την κατανάλωση, την μειώνει.

Τα full-hybrid έχουν ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες και μεγάλες μπαταρίες. Μπορούν να κινήσουν το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έως και τα 50km/h. Οι μπαταρίες τους φορτίζονται αποκλειστικά από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και όποτε το όχημα επιβραδύνει.

Τα Plug-In Hybrid που έχουν πάρα πολύ ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες και οι μπαταρίες τους χρειάζονται εξωτερική φόρτιση για να γεμίσουν. Μπορούν να κινούνται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα έως και τα 140km/h και να διανύουν απόσταση έως και τα 90 χιλιόμετρα. Τις περισσότερες φορές, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που διαθέτουν χρησιμεύει ως γεννήτρια ή για να βελτιώσει τις επιταχύνσεις και για μεγάλα διαστήματα παραμένει σβηστός.  

Στην περίπτωση των δίκυκλων, η πρώτη κατηγορία των Light-hybrid θα ήταν ιδανική για τα scooter. Το επιπλέον βάρος είναι μικρό και θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το σύστημα αυτόματης μετάδοσης CVT. Στα αυτοκίνητά της η Honda ακολουθεί περισσότερο τη φιλοσοφία των Light-Hybrid και στο πιο εξελιγμένο δημιούργημά της που αποκαλεί NSX, ο κύριος ηλεκτροκινητήρας (διαθέτει συνολικά τρεις) είναι ουσιαστικά “ενσωματωμένος” στο στρόφαλο του κινητήρα εσωτερικής καύσης και έχει ταυτόχρονα το ρόλο γεννήτριας στις επιβραδύνσεις. Αυτός ο διπλός ρόλος, απλοποιεί την κατασκευή, μειώνει το βάρος, μειώνει τις απώλειες ενέργειας και φυσικά μειώνει τον όγκο, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την εφαρμογή της υβριδικής τεχνολογίας στα δίκυκλα.

Tags: