Η Yamaha κατοχύρωσε 12 ονόματα για supersport μοτοσυκλέτες

Για παν ενδεχόμενο!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2021

Ήδη μετά την παρουσίαση των Aprilia RS 660 και Tuono 660 άρχισαν αμέσως οι φήμες για άμεση απάντηση από την Yamaha με την δημιουργία μια supersport μοτοσυκλέτας που θα βασίζεται στα μηχανικά μέρη του MT-07. Η φήμες αυτές είναι δικαιολογημένες και αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, διότι στη Yamaha σκέπτονταν αρκετά χρόνια πριν την δημιουργία supersport μοντέλων πάνω στις πλατφόρμες των Mt-07 και MT-09. Μάλιστα για ΄την πιθανότητα ενός τρικύλινδρου R9 είχαμε συζητήσει για πολύ ώρα με τον υπεύθυνο marketing της Yamaha Europe στην παρουσίαση του πρώτου Tracer 900 το 2015.

Ο λόγος που έως τώρα δεν είχαν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ήταν πως η αγορά των μεσαίων supersport είχε υπερβολικά μικρό μέγεθος για να υποστηρίξει την δημιουργία ενός νέου μοντέλου.

 

Τώρα όμως φαίνεται πως το σκηνικό αλλάζει και ίσως στο μέλλον να ξαναδούμε τα μεσαίου κυβισμού supersport να έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Το σίγουρο είναι πως στις αγορές της Ασίας είναι πάρα πολύ δημοφιλή τα supersport, όμως η οικονομική δύναμη των μοτοσυκλετιστών εκεί, αλλά και η σκληρή φορολογία σε όποιο δίκυκλο έχει πάνω από 250-400 κυβικά δεν επιτρέπει την επιβίωση μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού. Πιθανόν όμως να αλλάξει και αυτό πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε, αφού οι οικονομίες αυτών των χωρών διαρκών δυναμώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η Yamaha κατοχύρωσε 12 διαφορετικά ονόματα για την R-Series που ξεκινούν φυσικά από την R1 και φτάνουν έως την μικρή R15. Κάποια από αυτά τα μοντέλα υπάρχουν ήδη, όμως τα R20, R4, R5, R7, R8 και R9 είναι εντελώς καινούρια. Με τους κινητήρες που διαθέτει τώρα η Yamaha είναι εύκολο να φτιάξει τα R4 και R5 με υπερκυβισμό του κινητήρα των 312cc των R3/MT-03 (το R5 μπορεί να έχει επίσης υποκυβισμένο κινητήρα από MT-07) και  φυσικά με τον κινητήρα του MT-07 να φτιάξει τα R7 και R8. Για το R9 μάλλον θα χρειαστεί τον τρικύλινδρο των MT-09 που τώρα βγάζει 119 ίππους. 

 

Τα ονόματα που καταχώρησε η Yamaha

  • YZF-R1
  • YZF-R2
  • YZF-R3
  • YZF-R4
  • YZF-R5
  • YZF-R6
  • YZF-R7
  • YZF-R8
  • YZF-R9
  • YZF-R15
  • YZF-R20
  • YZF-R25

QJMOTOR COV 500 X: Νέα Enduro από τους Κινέζους - 47,6hp/134kg

Με 47,6 ίππους στα 134 κιλά!
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/11/2025

Η QJMOTOR παρουσιάζει τη νέα Enduro μοτοσυκλέτα COV 500 X, που αποδίδει 47,6 ίππους και ζυγίζει γεμάτη 134 κιλά.

Ο κινητήρας της COV 500 X είναι ένας μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας 449,4 κυβικών που αποδίδει 47,6 ίππους στις 9.500 στροφές και 4,3 kg.m ροπής στις 7.500 στροφές, είναι εναρμονισμένος με προδιαγραφές Euro5+ και συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο.

Το πιρούνι της είναι ανεστραμμένο και πίσω φέρει ένα monoshock αμορτισέρ χωρίς όμως να δίνονται πληροφορίες ως προς τις διαδρομές. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 134 κιλά, με γεμάτο το ντεπόζιτο χωρητικότητας 10 λίτρων.

COV

Οι τροχοί είναι 21 ιντσών μπροστά και 18 πίσω, τονίζοντας τον χωμάτινο προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας. Το μεταξόνιο της COV 500 X είναι στα 1.495 mm και το ύψος της σέλας ορίζεται στα 960 mm.

Αναμένουμε από την εταιρεία περισσότερες πληροφορίες ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την τιμή και φυσικά ως προς το αν θα εισαχθεί στην χώρα μας.
Η τιμή θα παίξει σημαντικό λόγο καθώς δεν αναμένεται να έχει την εξέλιξη που έχει φανεί στο KOVE και αντανακλάται και στην ζυγαριά μεταξύ άλλο. Παρόλο που η απόδοση δεν διαφέρει πολύ από τον υπόλοιπο ανταγωνισό, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από KTM-Beta την τελευταία κυρίως πενταετία που η ιπποδύναμη έπεσε, τα κιλά του νέου COV 500X κάνουν την διαφορά αλλά προς τα πάνω. Σχεδόν είκοσι κιλά βαρύτερο από τα αντίστοιχα KTM και Beta και με παρόμοια απόδοση, η τιμή του COV 500X θα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του... 

Ετικέτες