Η Yamaha κατοχύρωσε 12 ονόματα για supersport μοτοσυκλέτες

Για παν ενδεχόμενο!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2021

Ήδη μετά την παρουσίαση των Aprilia RS 660 και Tuono 660 άρχισαν αμέσως οι φήμες για άμεση απάντηση από την Yamaha με την δημιουργία μια supersport μοτοσυκλέτας που θα βασίζεται στα μηχανικά μέρη του MT-07. Η φήμες αυτές είναι δικαιολογημένες και αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, διότι στη Yamaha σκέπτονταν αρκετά χρόνια πριν την δημιουργία supersport μοντέλων πάνω στις πλατφόρμες των Mt-07 και MT-09. Μάλιστα για ΄την πιθανότητα ενός τρικύλινδρου R9 είχαμε συζητήσει για πολύ ώρα με τον υπεύθυνο marketing της Yamaha Europe στην παρουσίαση του πρώτου Tracer 900 το 2015.

Ο λόγος που έως τώρα δεν είχαν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ήταν πως η αγορά των μεσαίων supersport είχε υπερβολικά μικρό μέγεθος για να υποστηρίξει την δημιουργία ενός νέου μοντέλου.

 

Τώρα όμως φαίνεται πως το σκηνικό αλλάζει και ίσως στο μέλλον να ξαναδούμε τα μεσαίου κυβισμού supersport να έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Το σίγουρο είναι πως στις αγορές της Ασίας είναι πάρα πολύ δημοφιλή τα supersport, όμως η οικονομική δύναμη των μοτοσυκλετιστών εκεί, αλλά και η σκληρή φορολογία σε όποιο δίκυκλο έχει πάνω από 250-400 κυβικά δεν επιτρέπει την επιβίωση μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού. Πιθανόν όμως να αλλάξει και αυτό πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε, αφού οι οικονομίες αυτών των χωρών διαρκών δυναμώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η Yamaha κατοχύρωσε 12 διαφορετικά ονόματα για την R-Series που ξεκινούν φυσικά από την R1 και φτάνουν έως την μικρή R15. Κάποια από αυτά τα μοντέλα υπάρχουν ήδη, όμως τα R20, R4, R5, R7, R8 και R9 είναι εντελώς καινούρια. Με τους κινητήρες που διαθέτει τώρα η Yamaha είναι εύκολο να φτιάξει τα R4 και R5 με υπερκυβισμό του κινητήρα των 312cc των R3/MT-03 (το R5 μπορεί να έχει επίσης υποκυβισμένο κινητήρα από MT-07) και  φυσικά με τον κινητήρα του MT-07 να φτιάξει τα R7 και R8. Για το R9 μάλλον θα χρειαστεί τον τρικύλινδρο των MT-09 που τώρα βγάζει 119 ίππους. 

 

Τα ονόματα που καταχώρησε η Yamaha

  • YZF-R1
  • YZF-R2
  • YZF-R3
  • YZF-R4
  • YZF-R5
  • YZF-R6
  • YZF-R7
  • YZF-R8
  • YZF-R9
  • YZF-R15
  • YZF-R20
  • YZF-R25

Bajaj Pulsar N250 και NS200: Ανανεώνονται με WP αναρτήσεις, ride-by-wire και νέα οθόνη

Φωτογραφίες από την Ινδία αποκαλύπτουν την επόμενη μέρα των Pulsar
bajaj
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/9/2026

Το Pulsar N250 μετρά κάμποσα χρόνια δίχως σημαντικές αλλαγές, διατηρώντας τη μορφή που είχε από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Στην Ινδία συζητιέται καιρό τώρα η ανανέωση της οικογένειας Pulsar, εν μέσω ενός περιβάλλοντος που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, με την επικαιρότητα να επιβεβαιώνει τις φήμες.

Μέσω ενός βίντεο που προέρχεται από την Ινδία, αποκαλύπτεται τώρα η ανανέωση δύο σημαντικών μοντέλων της οικογένειας αυτής, των Pulsar N250 και Pulsar NS200.

Από τα πλάνα του βίντεο αυτού βλέπουμε πως η Bajaj δεν αλλάζει δραστικά τις μοτοσυκλέτες της, καθώς σχεδιαστικώς μένει στις ίδιες γραμμές που είχαν από πριν. Η βασική διαφορά είναι η χρήση νέων αναρτήσεων, με το μπροστινό να γίνεται πλέον ανεστραμμένο και κοσμείται από την υπογραφή της WP.

Πρόκειται για πιρούνι WP Apex, το ίδιο που συναντάμε στο KTM 390 Duke και το οποίο φυσικά έχει γίνει πια προσβάσιμο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj μετά την εξαγορά της ΚΤΜ. Για την ακρίβεια, αυτές θα είναι οι πρώτες Bajaj που θα φορέσουν αναρτήσεις WP ως αρχική τοποθέτηση από το εργοστάσιο. Δεν είναι σαφές αν και τα αμορτισέρ είναι της WP, είναι όμως πολύ πιθανό.

Επιπλέον, το άλλο μεγάλο νέο για τα δύο μοντέλα είναι η άφιξη μιας οθόνης TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, πιθανότατα της ίδιας που πριν λίγο καιρό είχε παρουσιάσει η Bajaj στην Ινδία με το νέο Pulsar N160 4V, μοντέλο της ινδικής αγοράς που δεν έρχεται στην Ευρώπη. Λογικά θα διαθέτει συνδεσιμότητα και διαβάζουμε στον ινδικό Τύπο για δυνατότητα mirroring του κινητού τηλεφώνου ώστε να προβάλλει πλοήγηση σε αυτήν.

Υπάρχουν ακόμη φήμες για χρήση ηλεκτρονικού γκαζιού, ride-by-wire, στα δύο αυτά μοντέλα, μαζί με το οποίο θα έρθουν ride modes και traction control, κάτι που πάντως μένει να επιβεβαιωθεί.

Τέλος, η ανανέωση των δύο Pulsar περιλαμβάνει ακόμη νέους διακόπτες για τον χειρισμό της οθόνης, προερχόμενους από τα KTM Duke, καθώς και ρυθμιζόμενες μανέτες.

Είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για ευρωπαϊκό ενδιαφέρον γι’ αυτές τις μοτοσυκλέτες της Bajaj, καθώς δεν έχουν καν παρουσιαστεί στην Ινδία. Οι φωτογραφίες αυτές ωστόσο επιβεβαιώνουν πως όντως η ινδική εταιρεία έχει στο άμεσο πλάνο της την ανανέωση και αναβάθμιση των Pulsar, οπότε αργά ή γρήγορα εκτιμούμε πως θα τα δούμε και στην Ευρώπη, ειδικά το Ν250 που ήδη έχει κάμποσα χρόνια στα μέρη μας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RushLane (@rushlane)

 

Ετικέτες