Η Yamaha κατοχύρωσε 12 ονόματα για supersport μοτοσυκλέτες

Για παν ενδεχόμενο!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2021

Ήδη μετά την παρουσίαση των Aprilia RS 660 και Tuono 660 άρχισαν αμέσως οι φήμες για άμεση απάντηση από την Yamaha με την δημιουργία μια supersport μοτοσυκλέτας που θα βασίζεται στα μηχανικά μέρη του MT-07. Η φήμες αυτές είναι δικαιολογημένες και αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, διότι στη Yamaha σκέπτονταν αρκετά χρόνια πριν την δημιουργία supersport μοντέλων πάνω στις πλατφόρμες των Mt-07 και MT-09. Μάλιστα για ΄την πιθανότητα ενός τρικύλινδρου R9 είχαμε συζητήσει για πολύ ώρα με τον υπεύθυνο marketing της Yamaha Europe στην παρουσίαση του πρώτου Tracer 900 το 2015.

Ο λόγος που έως τώρα δεν είχαν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ήταν πως η αγορά των μεσαίων supersport είχε υπερβολικά μικρό μέγεθος για να υποστηρίξει την δημιουργία ενός νέου μοντέλου.

 

Τώρα όμως φαίνεται πως το σκηνικό αλλάζει και ίσως στο μέλλον να ξαναδούμε τα μεσαίου κυβισμού supersport να έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Το σίγουρο είναι πως στις αγορές της Ασίας είναι πάρα πολύ δημοφιλή τα supersport, όμως η οικονομική δύναμη των μοτοσυκλετιστών εκεί, αλλά και η σκληρή φορολογία σε όποιο δίκυκλο έχει πάνω από 250-400 κυβικά δεν επιτρέπει την επιβίωση μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού. Πιθανόν όμως να αλλάξει και αυτό πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε, αφού οι οικονομίες αυτών των χωρών διαρκών δυναμώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η Yamaha κατοχύρωσε 12 διαφορετικά ονόματα για την R-Series που ξεκινούν φυσικά από την R1 και φτάνουν έως την μικρή R15. Κάποια από αυτά τα μοντέλα υπάρχουν ήδη, όμως τα R20, R4, R5, R7, R8 και R9 είναι εντελώς καινούρια. Με τους κινητήρες που διαθέτει τώρα η Yamaha είναι εύκολο να φτιάξει τα R4 και R5 με υπερκυβισμό του κινητήρα των 312cc των R3/MT-03 (το R5 μπορεί να έχει επίσης υποκυβισμένο κινητήρα από MT-07) και  φυσικά με τον κινητήρα του MT-07 να φτιάξει τα R7 και R8. Για το R9 μάλλον θα χρειαστεί τον τρικύλινδρο των MT-09 που τώρα βγάζει 119 ίππους. 

 

Τα ονόματα που καταχώρησε η Yamaha

  • YZF-R1
  • YZF-R2
  • YZF-R3
  • YZF-R4
  • YZF-R5
  • YZF-R6
  • YZF-R7
  • YZF-R8
  • YZF-R9
  • YZF-R15
  • YZF-R20
  • YZF-R25

Honda ADV160: Το πρώτο σκούτερ συμβατό με βενζίνη E85 παρουσιάστηκε στην Ινδία με απίστευτη τιμή

Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο
adv
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/8/2026

Η Honda της Ινδίας παρουσίασε το ADV160 στην τιμή των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα μοντέλα της Honda που παρουσιάστηκε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2026 και για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημη τιμή.

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας της Honda και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσωπειών, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου 2026.

Το Honda ADV160 θεωρείται το πρώτο σκούτερ στην Ινδία που είναι συμβατό με καύσιμα E85, μίγμα βενζίνης και αιθανόλης. Η ισχύς προέρχεται από έναν υγρόψυκτο κινητήρα 156,93 κυβικών που παράγει 16,3 ίππους και 1,5 kg.m ροπήςΗ συμβατότητα με το E85 σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο που περιέχει έως και 85% αιθανόλη, όταν στην χώρα μας η αιθανόλη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Η διαθεσιμότητα αυτού του καυσίμου θα εξαρτηθεί από την τοπική υποδομή λιανικής πώλησης, αν και το ευέλικτο σύστημα επιτρέπει στο σκούτερ να λειτουργεί εννοείται και με μίγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αιθανόλη.

adv

Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 είναι ο πίσω. Το βάρος του σκούτερ ανέρχεται στα 133 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, ενώ το ύψος της σέλας ορίζεται στα 780 mm και η απόσταση από το έδαφος στα 165 mm.

Το ADV παρά το όνομά του είναι φτιαγμένο για αστική μετακίνηση και κάτω από την σέλα του διαθέτει χώρο αποθήκευσης 27 λίτρων, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, θύρα USB, Traction Control (Honda Selectable Torque Control) και ABS στον πίσω τροχό.

Με τιμή στα 1.500 ευρώ και με το σκούτερ να είναι συμβατό με βενζίνη E85, όλα δείχνουν πως θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ των σκούτερ της κατηγορίας, όπως τα Yamaha Aerox και Hero Xoom 160.

Ετικέτες