Η Yamaha κατοχύρωσε 12 ονόματα για supersport μοτοσυκλέτες

Για παν ενδεχόμενο!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2021

Ήδη μετά την παρουσίαση των Aprilia RS 660 και Tuono 660 άρχισαν αμέσως οι φήμες για άμεση απάντηση από την Yamaha με την δημιουργία μια supersport μοτοσυκλέτας που θα βασίζεται στα μηχανικά μέρη του MT-07. Η φήμες αυτές είναι δικαιολογημένες και αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, διότι στη Yamaha σκέπτονταν αρκετά χρόνια πριν την δημιουργία supersport μοντέλων πάνω στις πλατφόρμες των Mt-07 και MT-09. Μάλιστα για ΄την πιθανότητα ενός τρικύλινδρου R9 είχαμε συζητήσει για πολύ ώρα με τον υπεύθυνο marketing της Yamaha Europe στην παρουσίαση του πρώτου Tracer 900 το 2015.

Ο λόγος που έως τώρα δεν είχαν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ήταν πως η αγορά των μεσαίων supersport είχε υπερβολικά μικρό μέγεθος για να υποστηρίξει την δημιουργία ενός νέου μοντέλου.

 

Τώρα όμως φαίνεται πως το σκηνικό αλλάζει και ίσως στο μέλλον να ξαναδούμε τα μεσαίου κυβισμού supersport να έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Το σίγουρο είναι πως στις αγορές της Ασίας είναι πάρα πολύ δημοφιλή τα supersport, όμως η οικονομική δύναμη των μοτοσυκλετιστών εκεί, αλλά και η σκληρή φορολογία σε όποιο δίκυκλο έχει πάνω από 250-400 κυβικά δεν επιτρέπει την επιβίωση μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού. Πιθανόν όμως να αλλάξει και αυτό πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε, αφού οι οικονομίες αυτών των χωρών διαρκών δυναμώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η Yamaha κατοχύρωσε 12 διαφορετικά ονόματα για την R-Series που ξεκινούν φυσικά από την R1 και φτάνουν έως την μικρή R15. Κάποια από αυτά τα μοντέλα υπάρχουν ήδη, όμως τα R20, R4, R5, R7, R8 και R9 είναι εντελώς καινούρια. Με τους κινητήρες που διαθέτει τώρα η Yamaha είναι εύκολο να φτιάξει τα R4 και R5 με υπερκυβισμό του κινητήρα των 312cc των R3/MT-03 (το R5 μπορεί να έχει επίσης υποκυβισμένο κινητήρα από MT-07) και  φυσικά με τον κινητήρα του MT-07 να φτιάξει τα R7 και R8. Για το R9 μάλλον θα χρειαστεί τον τρικύλινδρο των MT-09 που τώρα βγάζει 119 ίππους. 

 

Τα ονόματα που καταχώρησε η Yamaha

  • YZF-R1
  • YZF-R2
  • YZF-R3
  • YZF-R4
  • YZF-R5
  • YZF-R6
  • YZF-R7
  • YZF-R8
  • YZF-R9
  • YZF-R15
  • YZF-R20
  • YZF-R25

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες