Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Kawasaki H2 SX / SE

Υπερτροφοδοτούμενος τουρίστας

Αυτό είναι το νέο μέλος της οικογένειας των H2 που σας είχαμε ήδη πει ότι έχει ετοιμάσει η Kawasaki. Παρά κάποιες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει από Ολλανδούς δημοσιογράφους ότι ο κινητήρας δεν θα βγάζει πάνω από 156 ίππους, η Kawasakiτους διαψεύδει και το νέο H2 SX / SE έχει 200 ίππους στις 11.000 στροφές ή 210 αν υπολογίσουμε την συμβολή του RamAir στις υψηλές ταχύτητες. Η ροπή αγγίζει το αστρονομικό νούμερο των 14kgm/ στις 9.500 στροφές.

Σύμφωνα με την Kawasaki το νέο H2 SX / SEτοποθετείται ανάμεσα στο Ninja 1000 SX και στο ZZ-R 1400 μέσα στην γκάμα των μοντέλων της. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι λίγο πιο σκυφτή από του Ζ1000 SX και υπάρχει επιλογή για δύο διαφορετικά ύψη σέλας (comfort ή βασική).

Η νέα μοτοσυκλέτα έχει δύο εκδόσεις εξοπλισμού, την βασική SX και την πιο πλούσια SE. Οι διαφορές ανάμεσά τους αφορούν την έγχρωμη οθόνη TFT αντί την μονόχρωμη LCD, μεγαλύτερη ζελατίνα και μεταλλικά σωληνάκια φρένων. Η έκδοση SE έχει και Cornering Lights και Quick Shifter Up/Down.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι ίδια και χάρη στην κεντρική μονάδα IMU με αισθητήρες επιτάχυνσης, έχουμε όλα τα σύγχρονα βοηθήματα (ρυθμιζόμενο traction control, φρένο κινητήρα, wheelie control,cornering ABS) και για πρώτη φορά σε Kawasaki υπάρχει cruise control.

Σε ότι αφορά τον κινητήρα, η Kawasakiέδωσε μεγάλη σημασία στην πρακτικότητα, στην αντοχήκαι στην μικρή κατανάλωση βενζίνης. Ολόκληρο το αλουμινένιο φιλτροκούτι είναι μικρότερο (4 λίτρα αντί 5) και ελαφρύτερο κατά 500gr διότι η χύτευση γίνεται πλέον υπό πίεση.

Τα σώματα του ψεκασμού έχουν μικρότερη διάμετρο 40mm από 50mm. Διαφορετική είναι και η φτερωτή της τουρμπίνας. Εξωτερικά ο κινητήρας δεν έχει οπτικές διαφορές, όμως εσωτερικά έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Οι εκκεντροφόροι έχουν μικρότεροι διάρκεια και ο στρόφαλος με τα έμβολα και τους κυλίνδρους είναι εντελώς νέα. Καθώς ο αέρας που μπαίνει στον κινητήρα είναι λιγότερος, η εξάτμιση μπόρεσε να γίνει και αυτή μικρότερη και τρία κιλά ελαφρύτερη.Οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων είναι επίσης ανασχεδιασμένες στο πνεύμα της τουριστικής χρήσης.

Φυσικά και το πλαίσιο έπρεπε να αλλάξει φιλοσοφία σχεδιασμού. Παραμένει ατσάλινο χωροδικτύωμα, αλλά το υποπλαίσιο είναι ισχυρότερο για να αντέχει βάρος 195 κιλών από 105κιλά που έχει το H2 και το κόψιμο του τιμονιού αυξήθηκε στις 30⁰ από 24⁰ για μεγαλύτερη ευελιξία στις μικρές ταχύτητες και στις μανούβρες.Το βάρος της H2 SX είναι 256 κιλά και 260 κιλά για την SE.

Το σημαντικό νέο από την παρουσίαση του H2 SX/SE στο Μιλάνο είναι η επίσημη υπόσχεση-ανακοίνωση του προέδρου της Kawasaki ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσουν 8 νέα μοντέλα με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα! Μάλιστα offtherecord, μάθαμε ότι θα υπάρξουν και μικρότερου κυβισμού κινητήρες με αυτή την τεχνολογία…μμμμμ