Kawasaki Vulcan S Café Racer

Ένα custom Vulcan από την MRS
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/2/2017

Πριν λίγο καιρό, είχαμε δημοσιεύσει στο περιοδικό τη δοκιμή του Kawasaki Vulcan S, με το δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του ER-6 των 650 κυβικών. Είχαμε γράψει τότε ότι πρόκειται για έναν κινητήρα που του αρέσει να δουλεύει ψηλά και να αποδίδει δύναμη με το γκάζι τέρμα ανοιχτό, μετατρέποντας το Vulcan S σε ένα power cruiser.

Οι άνθρωποι της MRS Oficina, μιας γαλλικής εταιρείας με έδρα το Παρίσι η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το customizing, είχαν ένα άλλο όραμα για το Vulcan, σε εντελώς αντιδιαμετρική κατεύθυνση, μ' ένα αποτέλεσμα "ποίημα", το οποίο –σύμφωνα μ' αυτούς- αναδεικνύει την κρυμμένη δυναμική της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα café racer που έχουμε δει ποτέ.

 

Το project ανατέθηκε στην παριζιάνικη φίρμα από έναν αντιπρόσωπο της Kawasaki, δίνοντάς τους το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν με αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ένα show bike που δεν κρύβει τα μοντέρνα στοιχεία του, όπως το πλαίσιο και τον υγρόψυκτο κινητήρα, αλλά αντιθέτως τα ενισχύει οπτικά και τα ταιριάζει αρμονικά με τα κλασικά στοιχεία των café racers.

Aναδεικνύει την κρυμμένη δυναμική της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα café racer που έχουμε δει ποτέ

Για παράδειγμα, το ρεζερβουάρ είναι φτιαγμένο στο χέρι από ατσάλι, το οποίο ενώνεται με ένα ενιαίο κομμάτι που φτάνει μέχρι την ουρά και το οποίο φιλοξενεί την μικροσκοπική, αλλά πολύ στιλάτη σέλα.

Το υποπλαίσιο που στηρίζει το ενιαίο κομμάτι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να κρύβεται από την κοινή θέα, ενώ το πλαίσιο που δεν έχει κάποια αλλαγή όπως και το ψαλίδι, συνεργάζονται με ένα αμορτισέρ της Öhlins. Το μπροστινό έχει διατηρήσει την ίδια γωνία κάστερ, αλλά πλέον διαθέτει 20mm μεγαλύτερη διαδρομή. Διαφορετική είναι και η εξάτμιση που έφτιαξε η MRS, που κατεβαίνει κάτω από τον κινητήρα στην δεξιά μεριά, η οποία μάλιστα είναι και τυλιγμένη με ειδική πυρίμαχη ταινία.

Το τιμόνι έχει αντικατασταθεί με κλιπόνς, ενώ διαφορετικό είναι τόσο το όργανο όσο και ο στρογγυλός προβολέας με το κίτρινο κρύσταλλο. Τα χαμηλά τοποθετημένα κλιπόνς σε συνδυασμό με τα επανατοποθετημένα πιο πίσω μαρσπιέ, δημιουργούν μια εντελώς σπορ θέση οδήγησης, ενώ ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η υπέροχη βαφή με σκούρο, πράσινο, μεταλλικό χρώμα που συνδυάζεται με ανοιχτόχρωμα πράσινα σιρίτια που διατρέχουν την μοτοσυκλέτα από το ρεζερβουάρ μέχρι την ουρά. Ένα πραγματικό έργο τέχνης που απέχει παρασάγγες από την original μορφή του.

Ετικέτες

H Royal Enfield ετοιμάζει Himalayan 440 και Scram 450

Himalayan και Scram ανταλλάσσουν κινητήρες για να δημιουργήσουν δύο νέα μοντέλα
royal enfield scram 450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Το πρώτο Himalayan με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα LS410 (εκ του Long Stroke) που βγήκε στις αγορές το 2021 είναι μια ιστορικής σημασίας μοτοσυκλέτα για τη Royal Enfield, καθώς μας σύστησε στον πρώτο σύγχρονο κινητήρα της μετά από πολλές δεκαετίες με τους παλαιάς τεχνολογίας μονοκύλινδρους των αξέχαστων Bullet 350 και 500.

Στην πορεία ήρθε μια νέα, πιο σύγχρονη υγρόψυκτη πτέρυγα με την εμφάνιση του μονοκύλινδρου κινητήρα Sherpa 450 που μας πρωτοσυστήθηκε με το νέο Himalayan 450, αλλά η Royal Enfield δεν ξεχνά τη μοτοσυκλέτα που εγκαινίασε τη νέα εποχή που έχει φέρει πλέον ρεκόρ πωλήσεων στην ινδική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ινδικού Τύπου, η Royal Enfield ετοιμάζεται να αναβιώσει το αερόψυκτο Himalayan φορώντας του τον μονοκύλινδρο κινητήρα του Scram 440. Πρόκειται για ένα μοτέρ που εξελίχθηκε πάνω στον LS410 μεγαλώνοντας τον κυβισμό του στα 443 cc (μετονομασμένος σε LS440), με συνοδευόμενα μικρά οφέλη στην απόδοση που περιγράφονται από μέγιστη ισχύ 25.4 hp και ροπή 3,5 kgm (24.3 hp / 3,3 kgm ο LS411).

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να έχει την εμφάνιση του πρώτου Himalayan 411 και ανάλογο εξοπλισμό, δηλαδή τροχούς 21-17 ιντσών (μπρος-πίσω), ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης και σύστημα πλοήγησης Tripper.

Παράλληλα όμως, η Royal Enfield σχεδιάζει και την επιστροφή του Scram με τον υγρόψυκτο κινητήρα Sherpa. Αυτό μεταφράζεται σε ένα νέο scrambler μοντέλο με αισθητά αυξημένη απόδοση με τον υγρόψυκτο μονοκύλινδρο των 450 cc που αποδίδει 40hp και 4,1 kgm.

Εδώ η Royal Enfield σχεδιάζει την πλήρη ανανέωση του Scram, καθώς έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο της υπό εξέλιξη μοτοσυκλέτας (κεντρική εικόνα) που μας δείχνει μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση από το Scram 440 που κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά. Στο νέο σχέδιο βλέπουμε μια σιλουέτα που θυμίζει πολύ Guerilla 450 με άλλη σέλα και ουρά, αλλά και μια ειδοποιό διαφορά: τροχό 19 ιντσών μπροστά, αντί 17 του Guerilla.

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ινδικά μέσα, αμφότερα τα νέα αυτά μοντέλα δεν αναμένονται άμεσα στις αγορές, αλλά πιθανότατα θα παρουσιαστούν μέσα στο 2027.

Ετικέτες