Kawasaki Z900RS – GPz900R Version: Επιστροφή του Καρχαρία απαιτούν οι Ιάπωνες

Δημοσκόπηση για την επόμενη γενιά neo-retro μοντέλων της Kawasaki
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/2/2022

Η GPz900R Ninja έχει στιγματίσει τη σύγχρονη ιστορία της Kawasaki και είναι ένα μοντέλο-σύμβολο της διαφορετική κουλτούρας της εταιρείας από το Akashi σε σχέση με τους άλλους τρεις μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές. Με το παρατσούκλι “καρχαρίας” λόγω του σχήματος του φαίρινγκ του, το GPz900R Ninja δημιούργησε ένα τόσο φανατικό κοινό, που το κράτησε σχεδόν απαράλλαχτο στην παραγωγή ακόμα κι όταν η Kawasaki παρουσίασε τους "αντικαταστάτες" του (RX1000R-GPz1000R Tomcat, ZZR1100) κάνοντάς το μακροβιότερο μοντέλο της Kawasaki. Μάλιστα στην Ιαπωνική αγορά ήταν για αρκετά χρόνια best-seller στην κατηγορία άνω των 750 κυβικών, έχοντας για αντιπάλους πολύ πιο καινούρια μοντέλα.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του Z900RS, το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine αναφέρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε “εσωτερικές πληροφορίες” που έχει από την Kawasaki για την δημιουργία μιας νέας GPz900R Ninja βασισμένη στα μηχανικά μέρη του Z900RS.

Προφανώς  δεν θα εκπλήξει κανέναν μια τέτοια απόφαση, αφού κάτι αντίστοιχο έχει κάνει και η Suzuki με την αναγέννηση του Katana που βασίζεται στα μηχανικά μέρη του σύγχρονου GSX-S1000.

Αυτή τη φορά, οι Ιάπωνες δημοσιογράφοι οργάνωσαν μια ανοιχτή στο αναγνωστικό κοινό τους δημοσκόπηση, βάζοντας το ερώτημα πιο μοντέλο του παρελθόντος θα ήθελαν να ξαναδημιουργήσει η Kawasaki με βάση το Z900RS.

Το αποτέλεσμα δεν ξάφνιασε κανέναν, αφού το GPz900R Ninja βγήκε με διαφορά πρώτο, ενώ δεύτερο ήταν το Z1000MK II του 1979 και τρίτο (αν έχεις το Θεό σου!!!!!) το Z 1000 LTD…  

Πηγή: Young Machine

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.