Kawasaki Z900RS – GPz900R Version: Επιστροφή του Καρχαρία απαιτούν οι Ιάπωνες

Δημοσκόπηση για την επόμενη γενιά neo-retro μοντέλων της Kawasaki
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/2/2022

Η GPz900R Ninja έχει στιγματίσει τη σύγχρονη ιστορία της Kawasaki και είναι ένα μοντέλο-σύμβολο της διαφορετική κουλτούρας της εταιρείας από το Akashi σε σχέση με τους άλλους τρεις μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές. Με το παρατσούκλι “καρχαρίας” λόγω του σχήματος του φαίρινγκ του, το GPz900R Ninja δημιούργησε ένα τόσο φανατικό κοινό, που το κράτησε σχεδόν απαράλλαχτο στην παραγωγή ακόμα κι όταν η Kawasaki παρουσίασε τους "αντικαταστάτες" του (RX1000R-GPz1000R Tomcat, ZZR1100) κάνοντάς το μακροβιότερο μοντέλο της Kawasaki. Μάλιστα στην Ιαπωνική αγορά ήταν για αρκετά χρόνια best-seller στην κατηγορία άνω των 750 κυβικών, έχοντας για αντιπάλους πολύ πιο καινούρια μοντέλα.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του Z900RS, το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine αναφέρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε “εσωτερικές πληροφορίες” που έχει από την Kawasaki για την δημιουργία μιας νέας GPz900R Ninja βασισμένη στα μηχανικά μέρη του Z900RS.

Προφανώς  δεν θα εκπλήξει κανέναν μια τέτοια απόφαση, αφού κάτι αντίστοιχο έχει κάνει και η Suzuki με την αναγέννηση του Katana που βασίζεται στα μηχανικά μέρη του σύγχρονου GSX-S1000.

Αυτή τη φορά, οι Ιάπωνες δημοσιογράφοι οργάνωσαν μια ανοιχτή στο αναγνωστικό κοινό τους δημοσκόπηση, βάζοντας το ερώτημα πιο μοντέλο του παρελθόντος θα ήθελαν να ξαναδημιουργήσει η Kawasaki με βάση το Z900RS.

Το αποτέλεσμα δεν ξάφνιασε κανέναν, αφού το GPz900R Ninja βγήκε με διαφορά πρώτο, ενώ δεύτερο ήταν το Z1000MK II του 1979 και τρίτο (αν έχεις το Θεό σου!!!!!) το Z 1000 LTD…  

Πηγή: Young Machine

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες