Kawasaki ZX-10R 2016: Πρωτάθλημα ξανά με 207 ίππους!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/10/2015

Έγινε σήμερα η στατική παρουσίαση της νέας Kawasaki ZX-10R στην Βαρκελώνη και μαζί με τις φωτογραφίες, έχουμε και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Η Kawasaki λέει ότι η νέα ZX-10R είναι ό,τι ποιο κοντινό έχει φτιάξει ποτέ σε αγωνιστική μοτοσυκλέτα των SBK. Μάλιστα συμπληρώνει, ότι η συμμετοχή του φετινού παγκόσμιου πρωταθλητή Tom Sykes στην διαδικασία επανασχεδιασμού αυτής της μοτοσυκλέτας ήταν καθοριστική. Την πιστεύουμε, αφού η Kawasaki είναι η μόνη από τις ιαπωνικές εταιρείες που έχει τόσο σοβαρή παρουσία στα SBK τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε οι αλλαγές που έχει το νέο μοντέλο, προσανατολίζονται καθαρά προς τους νέους αυστηρούς κανονισμούς που θα ισχύσουν από του χρόνου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK και περιορίζουν τις μετατροπές. Έτσι η νέα ZX-10R αποκτά καθαρόαιμη αγωνιστική τεχνολογία. Μέσα στα επανασχεδιασμένα φαίρινγκ ο κινητήρας έχει καινούρια μεγαλύτερης διαμέτρου βαλβίδες τιτανίου, που οδηγούνται από εξίσου νέους ελαφρύτερους εκκεντροφόρους, με χρονισμό που δίνει έμφαση στις μεσαίες και υψηλές στροφές. Ο νέος στρόφαλος έχει 20% μικρότερη μάζα για ταχύτερη άνοδο των στροφών αλλά και μείωση του γυροσκοπικού φαινομένου στις απότομες αλλαγές κλίσεις στις στροφές. Οι αυλοί εισαγωγής και εξαγωγής έχουν γίνει πιο ευθύγραμμοι και με μεγαλύτερη διατομή, ενώ ταυτόχρονα έχουν γυαλιστεί, με στόχο την ταχύτερη εισαγωγή και εξαγωγή των αερίων. Επίσης το κύκλωμα ψύξης των κυλίνδρων και της κεφαλής είναι επανασχεδιασμένο, όπως και τα έμβολα. Η Kawasaki ανακοινώνει 207 ίππους στις 13.000 στροφές με την βοήθεια του Ram-Air, το οποίο μαζί με το φιλτροκούτι και την εισαγωγή αέρα του νέου φαίρινγκ έχει μεγαλώσει σε όγκο, με το φίλτρο αέρα να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια.

Τα καυσαέρια βγαίνουν από την νέα εξάτμιση τιτανίου με τρεις καταλύτες, που καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4. Μάλιστα η Kawasaki λέει ότι οι τέσσερεις λαιμοί μέχρι τον καταλύτη είναι ακριβώς οι ίδιοι με της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας και αρκεί η αφαίρεση του καταλύτη και η αντικατάσταση του τελικού για να έχεις μια factory εξάτμιση. Στο πλαίσιο οι διαφορές είναι σαφώς μικρότερες και περιορίζονται στην μετατόπιση του λαιμού 7,5mm πιο κοντά στον αναβάτη για μεταφορά περισσότερου βάρους στον εμπρός τροχό και στο μακρύτερο κατά 15,8mm ψαλίδι (μάλλον αύξησαν το μήκος των ρεγουλατώρων όπως στην νέα Aprilia RSV4 για ευκολότερη αλλαγή μεγέθους πίσω γραναζιού σε κάθε πίστα, αλλά και ρύθμιση του μεταξονίου και της κατανομής βάρους). Αντίθετα μεγάλες διαφορές συναντάμε στις αναρτήσεις και τα φρένα, όπου έχουμε για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής την νέα τεχνολογία Balance Free της Showa. Στα φρένα οι δίσκοι των 330mm έχουν τις κορυφαίες δαγκάνες M50 της Brembo και τα ηλεκτρονικά βασίζονται στην υπερσύγχρονη μονάδα IMU της Bosch.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)