Μετρήσεις επιδόσεων Yamaha TΜΑΧ DX

Πόσο (πραγματικά) γρήγορο είναι το νέο TMAX
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/2/2018

Συζητώντας μεταξύ μας για τις μοτοσυκλέτες που έχουμε προς δοκιμή στο περιοδικό αυτή την στιγμή, μοιραία φτάσαμε να συγκρίνουμε επιδόσεις, και φυσικά η κουβέντα πήγε και στο TMAX. Έχοντας τα νούμερα των δικών μας μετρήσεων, είδαμε πως δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο αντίστοιχη μέτρηση. Γενικά οι μετρήσεις επιδόσεων είναι κάτι σπάνιο, που λίγοι πραγματοποιούν, αλλά συγκεκριμένα για το ΤΜΑΧ 530 δεν έχουμε βρει καμία απολύτως. Προφανώς δεν μιλάμε για video που δείχνουν το κοντέρ ή για κόντρες τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο, αλλά για μία κανονική μέτρηση επιτάχυνσης.

Σοβαρές μετρήσεις επιδόσεων είναι όσες γίνονται με όργανα GPS τα οποία έχουν συχνότητα λήψης τουλάχιστον 50Hz κι ακόμα καλύτερα στα 100Hz. Ούτε οι εφαρμογές των κινητών έχουν την πρέπουσα ακρίβεια, ούτε τα φτηνά GPS loggers με δειγματοληψία στα 10Hz. Εκεί ο βαθμός απόκλισης μπορεί να γίνει, κατά περίπτωση, ισότιμος με την απόκλιση του ταχύμετρου. Βέβαια τα καλά όργανα ακριβείας κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ, όπως το V-Βox που έχουμε εμείς κι έκανε καινούριο όσο ένα καλό οικογενειακό αυτοκίνητο! Ίσως γι' αυτό να μην υπάρχουν στο διαδίκτυο άλλες μετρήσεις που να έχουν γίνει με όργανα ακριβείας... Τουλάχιστον δεν βρήκαμε εμείς κάποια αντίστοιχη κι αν κάποιος αναγνώστης έχει την διάθεση να ψάξει ακόμα περισσότερο, θα θέλαμε να την συγκρίνουμε με την δική μας μέτρηση, αν ποτέ βρεθεί δεύτερη.

Μέχρι τότε, διαβάστε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα και πρώτοι στον κόσμο (χα, χα!) τους χρόνους που πέτυχε το νέο TMAX DX στις επιταχύνσεις 0-100km/h, 0-400m, 0-1000m και ποια ήταν η μέγιστη πραγματική τελική ταχύτητα που είδαμε:

0-100km/h σε 6,67sec
0-400m σε 15,12sec
0-1000m σε 29,32sec
Πραγματική τελική 163,78km/h

Και τώρα πάμε στην ουσία της ιστορίας. Στις εκκινήσεις από τα φανάρια, τα TMAX ρίχνουν ακόμη και σε μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες. Κερδίζουν τις άτυπες κόντρες από φανάρι σε φανάρι με μεγάλη ευκολία και αυτό δεν είναι μυστικό, όλοι μας το έχουμε δει να συμβαίνει. Μόνο που αν ρίξετε μια ματιά στις παραπάνω μετρήσεις που κατέγραψε το V-Box μας και ψάξετε να βρείτε ποιες μοτοσυκλετες έχουν πετύχει αντίστοιχους χρόνους, θα πέσετε από τα σύννεφα! Όχι, το TMΑΧ δεν είναι πιο γρήγορο από το Yamaha R3 (0-100Km/h σε 5 sec, 0-400m σε 15,6 sec, 0-1000m σε 26,8sec) και φυσικά χάνει σε όλες τις μετρήσεις με μεγάλη διαφορά από το Moto Guzzi V7 για παράδειγμα: (0-100km/h σε 5,2sec, 0-400m σε 13,6sec και 0-1000m σε 27,4 sec). Ψάχνοντας στο αρχείο μετρήσεών μας, η μοτοσυκλέτα που είχε αντίστοιχους χρόνους στις επιταχύνσεις από στάση ήταν το μονοκύλινδρο Kawasaki Z250L με 0-100km/h σε 6,6 sec, 0-400m σε 15 sec και 0-1000m σε 29,8 sec.

Παρ' όλα αυτά, αν στήσουμε σε ένα φανάρι όλες μαζί αυτές τις μοτοσυκλέτες, τότε το TΜΑΧ πολύ πιθανά θα ξεκινήσει πρώτο! Ο λόγος είναι πολύ απλός. Για να πετύχεις την καλύτερη δυνατή εκκίνηση με το TΜΑΧ το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξεις τέρμα το γκάζι. Αντιθέτως με τις μοτοσυκλέτες πρέπει να κάνεις μια ολόκληρη σειρά από πράγματα με τον τέλειο τρόπο, αλλιώς οι χρόνοι σου δεν θα είναι καθόλου καλοί. Μία στις δέκα φορές θα ξεκινήσεις καλύτερα από το TΜΑΧ, τις υπόλοιπες εννέα όμως θα κοιτάς την πινακίδα του.

Περισσότερα για το νέο TMAX DX και τις διαφορές με το SX, που έχουμε ήδη δοκιμάσει μερικούς μήνες πριν, όπως και μετρήσεις φρεναρίσματος και ζύγισμα, σε επόμενο τεύχος του MOTO αναλυτικά!

 

Ετικέτες

Honda CB650R/CBR650R 2026 - 4 νέα χρώματα για τη naked και ένα τη sport 4κύλινδρη

Χωρίς αλλαγές σε μηχανικά μέρη, ηλεκτρονικά και design
Honda CB650R και CBR650R 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/10/2025

Μετά και τις σχετικά εκτενείς αλλαγές που δέχτηκαν το 2024, τα Honda CB650R και CBR650R που είναι διαθέσιμα με το σύστημα e-Clutch που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, ανανεώνονται μόνο ως προς τις χρωματικές επιλογές.

Ειδικότερα για το Honda CBR650R, η ιαπωνική εταιρεία προσθέτει δίπλα στην Grand Prix Red Tricolour χρωματική επιλογή την Mat Gunpowder Black Metallic με τις κίτρινες φλούο λεπτομέρειες.

Για την CB650R οι νέες επιλογές είναι συνολικά τέσσερεις, οι Mat Gunpowder Black Metallic, Mat Jeans Blue Metallic, Candy Energy Orange και Grand Prix Red, όλες με λεπτομέρειες σε Graphite Black Metallic.

Αλλαγές στο κοινό πλασίο και τις αναρτήσεις της Showa -ανεστραμμένο SFF-BP πιρούνι και αμορτισέρ με προφόρτιση ελατηρίου- δεν υπάρχουν για καμία από τις δύο μοτοσυκλέτες, ούτε στον εν σειρά 4κύλινδρο των 649 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 94 ίππους και 6,42 kg.m ροπής στις 12.000 και 9.500 σ.α.λ. αντίστοιχα, ενώ το βάρος βρίσκεται στα 207 και 211 κιλά, πλήρες υγρών για το naked και το sport μοντέλο αντίστοιχα όταν είναι εξοπλισμένα με το σύστημα E-Clutch που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη -205 και 209 κιλά αντίστοιχα χωρίς το E-Clutch.

Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται το traction control της Honda (HSTC), αλλά και η TFT οθόνη με διαγώνιο στις πέντε ίντσες, η οποία προσφέρει και συνδεσιμότητα με κινητό μέσω της εφαρμογής RoadSync της Honda. Δείτε τα νέα χρώματα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.