Νέα BMW S1000R 2021: Ο καιρός γαρ εγγύς

Επιβεβαίωση δια μέσω διαρροών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/7/2020

Το γερμανικό περιοδικό Motorrad δημοσίευσε φωτογραφίες από τις δοκιμές στο δρόμο του νέο S1000R της BMW, που θα χρησιμοποιεί τον νέο κινητήρα και πλαίσιο της S1000RR. Η φωτογραφία αυτή είναι αρκετά παλιά και "διέρρευσε" τώρα με τις ευλογίες της BMW, διότι όπως σας είχαμε ήδη πει στις 2 Φεβρουαρίου, η BMW έχει τελειώσει με τις δοκιμές της μοτοσυκλέτας και τον Αύγουστο, δηλαδή τον επόμενο μήνα, θα μπει στις γραμμές παραγωγής. Έτσι κι αλλιώς, γνωρίζαμε από τότε (δια στόματος του project leader των F900R/XR μιλώντας για την κινέζικη γραμμή παραγωγής των κινητήρων) πως η γερμανική εταιρεία σκόπευε να δείξει στο κοινό τη νέα S1000R πριν την έκθεση του Μιλάνου, η οποία βέβαια ακυρώθηκε λόγω των όσων ακολούθησαν από την πανδημία του COVID-19. Εκείνο που δεν ξέρουμε με σιγουριά είναι αν το νέο μοντέλο θα έχει τον κινητήρα του καινούριο S1000XR με τα 165 άλογα ή αν η BMW απαντήσει στο σκληρό ανταγωνισμό των Ducati Streetfighter V4 και Aprilia Tuono 1100, τοποθετώντας την έκδοση των 205 ίππων του τετρακύλινδρου κινητήρα της που χρησιμοποιεί στο S1000RR. Λογικά σκεπτόμενη θα πρέπει να κάνει το δεύτερο, καθώς οι Ιταλοί έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη της ιπποδύναμης στην κατηγορία πλέον. Το σίγουρο είναι πως η νέα S1000R θα έχει εντελώς διαφορετικά φώτα εμπρός – πιθανόν τον ίδιο προβολέα LED που βάζει και στα F900R και R 1250 R, ενώ κοινό ανταλλακτικό θα είναι και η ουρά με το υποπλαίσιο που θα μετακομίσουν αυτούσια από την S1000RR μαζί με το πλαίσιο που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό δομικό στοιχείο.

Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300

Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
haojue uhr350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.

Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.

 

Haopjue UHR150
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026

Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.

Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.

 

haojue uhr350

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.

Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ετικέτες