Νέα Honda CB650R και CBR650R

Αλλαγή αισθητικής ταυτότητας
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/10/2018

Ήδη στην φετεινή έκθεση αυτοκινήτου(!!!!) του Παρισιού η Honda έδειξε ένα πρωτότυπο CB650R που υιοθετεί την νέα αισθητική “Neo Sports Café” που ήδη από πέρσι έχουν τα CB125R, CB300R και φυσικά το CB1000R που ήταν και το πρώτο της οικογένειας που άλλαξε την αισθητική ταυτότητα των γυμνών CB. Τα μόνα μέλη που εξακολουθούν να έχουν μέχρι σήμερα την “παλιά” αισθητική, είναι το τετρακύλινδρο εν σειρά CB 650 F και το δικύλινδρο εν σειρά CB 500 F, μαζί φυσικά με τις αντίστοιχες εκδόσεις που έχουν ολόσωμο φαίρινγκ και τις ονομάζει η Honda CBR 650 F και CBR 500 R.

Αυτή τη στιγμή, στο επίσημο site της Honda Ευρώπης έχουν εξαφανίσει το CB 650 F, ενώ για να βρεις το CBR 650 F θα πρέπει να επιστρατεύσεις εξειδικευμένο ντετέκτιβ. Οπότε η είδηση που μας έρχεται από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το Young Machine και λέει ότι στο Μιλάνο θα δούμε σε λίγες ημέρες την Honda να δείχνει την έκδοση παραγωγής του CB 650 R και μια αντίστοιχη supersport έκδοση με full fairing και αισθητική όμοια με του Fireblade, είναι πιστευτή. Βέβαια λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί στο Concept CB 650 στο Παρίσι, το Young Machine μιλούσε για μονόμπρατσα ψαλίδια κ.τ.λ. αλλά όσο τα είδατε εσείς, άλλο τόσο τα είδαμε κι εμείς... Εμείς θα προτιμούσαμε η έκδοση με το fairing να ακολουθεί την αισθητική του Interceptor και όχι του Fireblade, καθώς τα μηχανικά μέρη του CB 650 δεν τα λες και supersport… περισσότερο sport touring μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού είναι, παρά εξειδικευμένο όπλο track-day.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι ψηφιακά επεξεργασμένες και δεν ανταποκρίνονται 100% στις μοτοσυκλέτες που θα δούμε, όμως σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό που αποτελεί ερωτηματικό ακόμα είναι αν θα δούμε και τα CB 500 F και CBR 500 R να αλλάζουν μορφή φέτος ή αν η Honda τα αφήσει άλλον έναν χρόνο ως έχουν και προχωρήσει στην αισθητική τους “αναβάθμιση” μετά το 2019.

Aprilia SR 400 GT - Έρχεται crossover-adventure scooter στα 400 κ.εκ. από το Noale

Στα πρότυπα του μικρότερου μοντέλου - Με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και 16άρη εμπρός τροχό
Spy Aprilia SR 400 GT
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/6/2025

H Aprilia ετοιμάζεται να εισάγει την δική της πρόταση για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των adventure/crossover scooters με το ερχόμενο SR 400 GT διευρύνοντας παράλληλα προς τα πάνω την ομώνυμη σειρά.

Η Aprilia διαθέτει ήδη στην γκάμα των σκούτερ της, SR GT στα 125 και 200 ​​κ.εκ. Η εμφάνιση ενός πρωτοτύπου δοκιμών στο Βένετο υποδηλώνει τώρα μια επέκταση της σειράς. Το νέο μοντέλο, που θα ονομάζεται πολύ πιθανά SR 400 GT, μοιάζει να είναι μια εναλλακτική λύση στα μεσαία crossover όπως το Honda ADV350.

Spy Aprilia SR 400 GT

Οι γραμμές του έντονα καμουφλαρισμένου μοντέλου προπαραγωγής θυμίζουν την τελευταία γενιά της RSV4 - το μπροστινό μέρος, ειδικότερα που είναι τυπικό της Aprilia και αυτό που βλέπουμε και το μικρότερο SR GT. Όλα μοιάζουν αεροδυναμικά σχεδιασμένα μπροστά και ένα μοντέρνο, λεπτό πίσω μέρος συμπληρώνει το σύνολο. Το παραδοσιακό πίσω φανάρι, όπως είναι πλέον κοινή πρακτική, παραλείπεται και η λειτουργία του φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στα φλας. Για την εργονομία της θέσης του αναβάτη φαίνεται πως έχει γίνει πρόβλεψη και για την όρθια στάση, με το μεγάλο τιμόνι να βρίσκεται σχετικά ψηλά, αν και δεν βλέπουμε έξτρα πίσω μαρσπιέ

Spy Aprilia SR 400 GT

Το SR 400 GT στηρίζεται στο υπάρχον Piaggio Beverly 400 και η Aprilia θα χρησιμοποιήσει τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 399 κ.εκ. του ομίλου που αποδίδει 36 ίππους. Το ψαλίδι και τα μέρη του πλαισίου προέρχονται επίσης από το αδελφό μοντέλο. Ωστόσο, η Aprilia ακολουθεί τον δικό της δρόμο με το σύστημα πέδησης και τις αναρτήσεις για να προσδώσει πιο ουσιαστικά crossover χαρακτηριστικά στο μοντέλο της: μπροστά έχει τοποθετηθεί διαφορετικό σύστημα πέδησης, ενώ νέο είναι και το ανεστραμμένο πιρούνι με μεγαλύτερη διαδρομή. Υπάρχουν επίσης νέα διπλά αμορτισέρ με δοχείο αζώτου που έχουν και αυτά μεγαλύτερη διαδρομή έναντι εκείνων του Beverly. Το διπλό σωληνωτό πλαίσιο και το κιβώτιο ταχυτήτων CVT παραμένουν αμετάβλητα, με το πλαίσιο να έχει δεχτεί ενισχύσεις για να ανταπεξέρθει και στην εκτός δρόμου οδήγηση. Η τρέχουσα εξάτμιση δείχνει να προέρχεται από το Beverly χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υιοθετηθεί στην παραγωγή και τουλάχιστον το κάλυμμα του τελικού θα είναι διαφορετικό.

Spy Aprilia SR 400 GT

Σημαντικό είναι το μέγεθος των τροχών με το μεγάλο SR GT να έχει ζάντα 16 ιντσών μπροστά και όχι μικρότερη, στα πρότυπα της GT κατηγορίας. To νέο crossover scooter των Ιταλών φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, ίσως όχι τόσο για να κάνει την εμφάνισή του στην ερχόμενη EICMA τον Νοέμβριο.