Νέα MV Agusta F4 Claudio: Φόρος τιμής στον πιο ονειροπόλο ιταλό βιομήχανο

Συναισθηματικός επίλογος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

19/10/2018

Η έκδοση Claudio είναι η τελευταία MV Agusta F4 που θα δούμε από κοντά στην EICMA, την έκθεση του Μιλάνο και πιθανότατα είναι και η τελευταία με αυτόν τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα. Οι δηλώσεις του Giovanni Castiglioni σχετικά με την συνέχιση της παραγωγής τετρακύλινδρων μοντέλων είναι μέχρι στιγμής αντιφατική, καθώς την μία λέει ότι η MV Agusta σχεδιάζει έναν νέο τετρακύλινδρο κινητήρα για τα F4 και τα μεγάλα Brutale και την άλλη λέει ότι οι αγώνες SBK δεν έχουν κανένα εμπορικό αντίκτυπο, οπότε θα συνεχίσει μόνο με την πλατφόρμα των τρικύλινδρων κινητήρων και την συμμετοχή στα MotoGP και την κατηγορία Moto2.

Φυσικά όλη αυτή η αστάθεια στις δηλώσεις του, έχουν να κάνουν κυρίως με τα οικονομικά της MV Agusta, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πλέον για ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Το εργοστάσιο έχει περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής και θα συνεχίσει να έχει μέχρι να ομαλοποιηθεί η ροή χρημάτων και να δημιουργηθεί ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές, οι οποίοι πολλές φορές στο παρελθόν επωμίστηκαν μεγάλο μέρος από τα οικονομικά προβλήματα της ιταλικής εταιρείας.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το τελευταίο διάστημα η MV Agusta παρουσιάζει αρκετές ειδικές εκδόσεις (Lewis Hamilton Edition, Pireli Edition, SC Edition κ.τ.λ.) προσπαθώντας να αυξήσει τον τζίρο της μέσα σε αυτό το περιορισμένο περιθώριο παραγωγής μοτοσυκλετών. Όμως αυτή η ειδική έκδοση της F4 με την ονομασία Claudio, έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, παρά εμπορική για τον Giovanni Castiglioni.

Όταν βάζεις το όνομα του πατέρα σου πάνω σε μια μοτοσυκλέτα, όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Ειδικά όταν ο πατέρας σου λέγεται Claudio Castiglioni, έχει ιδρύσει την Cagiva και μέσω αυτής ανάστησε την Ducati και την MV Agusta, χαρίζοντας στον κόσμο δύο από τις ομορφότερες μοτοσυκλέτες όλων των εποχών δια χειρός Massimo Tamburini. Κάθε Ducati 916 και κάθε MV Agusta F4 είναι μέρος τις ιστορίας της ιταλικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών και όχι απλά βιομηχανικά προϊόντα.

Αυτή είναι η δεύτερη F4 που έχει πάνω της το όνομα του Claudio Castiglioni, καθώς το 2003 είχε κατασκευαστεί η CC των 110.000€, όταν ακόμα ήταν στην ζωή ο Massino Tamburini και ο Claudio Castiglioni. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η F4 με το όνομα του ιδρυτή της Cagiva έρχεται στο τέλος του κύκλου ζωής της F4.

Η μοναδικότητα αυτής της F4 είναι ότι έχει πάνω στο ρεζερβουάρ της το Ελεφαντάκι της Cagiva, κάτι που μόνο ο Giovanni και ελάχιστοι πιστοί φίλοι των ιταλικών μοτοσυκλετών καταλαβαίνουν την συναισθηματική αξία του.

Κατά τα άλλα, η νέα F4 Claudio βασίζεται στα μηχανικά μέρη της ημι-αγωνιστικής έκδοσης RC, με την οποία συμμετείχε η MV Agusta στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK. Έχει δηλαδή τον κινητήρα με τις μπιέλες τιτανίου, τους εκκεντροφόρους με την ειδική αντιτριβηκή σκλήρυνση (DLC) και “γυαλισμένους στο χέρι” αυλούς εισαγωγής από τους ανθρώπους του αγωνιστικού τμήματος Reparto Corce. Σε αυτόν τον κινητήρα ο κόφτης έχει ανέβει στις 14.200 στροφές. Με την νορμάλ εξάτμιση αποδίδει 204 ίππους, όμως μαζί με την μοτοσυκλέτα η MV Agusta δίνει μια ολόκληρη εξάτμιση τιτανίου της SC και η ιπποδύναμη ανεβαίνει στους 212 ίππους στις 13.250 στροφές με την ροπή στα 11,7kg/m.

Μοναδικά στοιχεία σε αυτή την F4 που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη έκδοση, είναι οι ζάντες από Carbon και οι βίδες τιτανίου στο φαίρινγκ, επίσης κατασκευασμένο εξολοκλήρου από Carbon. Το βάρος της μοτοσυκλέτας με πλήρη εξοπλισμό δρόμου είναι 183 κιλά και με την τοποθέτηση της εξάτμισης τιτανίου καταβαίνει στα 175 κιλά.

Οι αναρτήσεις είναι της Ohlins (NiX30 πιρούνι διαμέτρου 43mm και TTX36 αμορτισέρ πίσω) και τα φρένα της Brembo (δαγκάνες Stylema και δίσκοι 320mm με T-Pins). Η τιμή φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί, όμως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η έκδοση RC είχε περίπου 45.000-50.000€ και η προηγούμενη CC είχε πάνω από 100.000€, τότε μάλλον δεν είναι για τις τσέπες όλων μας. Άλλωστε θα φτιαχτεί σε μόλις 100 αριθμημένα αντίτυπα…

    

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)