Νέα MV Agusta F4 Claudio: Φόρος τιμής στον πιο ονειροπόλο ιταλό βιομήχανο

Συναισθηματικός επίλογος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

19/10/2018

Η έκδοση Claudio είναι η τελευταία MV Agusta F4 που θα δούμε από κοντά στην EICMA, την έκθεση του Μιλάνο και πιθανότατα είναι και η τελευταία με αυτόν τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα. Οι δηλώσεις του Giovanni Castiglioni σχετικά με την συνέχιση της παραγωγής τετρακύλινδρων μοντέλων είναι μέχρι στιγμής αντιφατική, καθώς την μία λέει ότι η MV Agusta σχεδιάζει έναν νέο τετρακύλινδρο κινητήρα για τα F4 και τα μεγάλα Brutale και την άλλη λέει ότι οι αγώνες SBK δεν έχουν κανένα εμπορικό αντίκτυπο, οπότε θα συνεχίσει μόνο με την πλατφόρμα των τρικύλινδρων κινητήρων και την συμμετοχή στα MotoGP και την κατηγορία Moto2.

Φυσικά όλη αυτή η αστάθεια στις δηλώσεις του, έχουν να κάνουν κυρίως με τα οικονομικά της MV Agusta, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πλέον για ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Το εργοστάσιο έχει περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής και θα συνεχίσει να έχει μέχρι να ομαλοποιηθεί η ροή χρημάτων και να δημιουργηθεί ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές, οι οποίοι πολλές φορές στο παρελθόν επωμίστηκαν μεγάλο μέρος από τα οικονομικά προβλήματα της ιταλικής εταιρείας.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το τελευταίο διάστημα η MV Agusta παρουσιάζει αρκετές ειδικές εκδόσεις (Lewis Hamilton Edition, Pireli Edition, SC Edition κ.τ.λ.) προσπαθώντας να αυξήσει τον τζίρο της μέσα σε αυτό το περιορισμένο περιθώριο παραγωγής μοτοσυκλετών. Όμως αυτή η ειδική έκδοση της F4 με την ονομασία Claudio, έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, παρά εμπορική για τον Giovanni Castiglioni.

Όταν βάζεις το όνομα του πατέρα σου πάνω σε μια μοτοσυκλέτα, όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Ειδικά όταν ο πατέρας σου λέγεται Claudio Castiglioni, έχει ιδρύσει την Cagiva και μέσω αυτής ανάστησε την Ducati και την MV Agusta, χαρίζοντας στον κόσμο δύο από τις ομορφότερες μοτοσυκλέτες όλων των εποχών δια χειρός Massimo Tamburini. Κάθε Ducati 916 και κάθε MV Agusta F4 είναι μέρος τις ιστορίας της ιταλικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών και όχι απλά βιομηχανικά προϊόντα.

Αυτή είναι η δεύτερη F4 που έχει πάνω της το όνομα του Claudio Castiglioni, καθώς το 2003 είχε κατασκευαστεί η CC των 110.000€, όταν ακόμα ήταν στην ζωή ο Massino Tamburini και ο Claudio Castiglioni. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η F4 με το όνομα του ιδρυτή της Cagiva έρχεται στο τέλος του κύκλου ζωής της F4.

Η μοναδικότητα αυτής της F4 είναι ότι έχει πάνω στο ρεζερβουάρ της το Ελεφαντάκι της Cagiva, κάτι που μόνο ο Giovanni και ελάχιστοι πιστοί φίλοι των ιταλικών μοτοσυκλετών καταλαβαίνουν την συναισθηματική αξία του.

Κατά τα άλλα, η νέα F4 Claudio βασίζεται στα μηχανικά μέρη της ημι-αγωνιστικής έκδοσης RC, με την οποία συμμετείχε η MV Agusta στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK. Έχει δηλαδή τον κινητήρα με τις μπιέλες τιτανίου, τους εκκεντροφόρους με την ειδική αντιτριβηκή σκλήρυνση (DLC) και “γυαλισμένους στο χέρι” αυλούς εισαγωγής από τους ανθρώπους του αγωνιστικού τμήματος Reparto Corce. Σε αυτόν τον κινητήρα ο κόφτης έχει ανέβει στις 14.200 στροφές. Με την νορμάλ εξάτμιση αποδίδει 204 ίππους, όμως μαζί με την μοτοσυκλέτα η MV Agusta δίνει μια ολόκληρη εξάτμιση τιτανίου της SC και η ιπποδύναμη ανεβαίνει στους 212 ίππους στις 13.250 στροφές με την ροπή στα 11,7kg/m.

Μοναδικά στοιχεία σε αυτή την F4 που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη έκδοση, είναι οι ζάντες από Carbon και οι βίδες τιτανίου στο φαίρινγκ, επίσης κατασκευασμένο εξολοκλήρου από Carbon. Το βάρος της μοτοσυκλέτας με πλήρη εξοπλισμό δρόμου είναι 183 κιλά και με την τοποθέτηση της εξάτμισης τιτανίου καταβαίνει στα 175 κιλά.

Οι αναρτήσεις είναι της Ohlins (NiX30 πιρούνι διαμέτρου 43mm και TTX36 αμορτισέρ πίσω) και τα φρένα της Brembo (δαγκάνες Stylema και δίσκοι 320mm με T-Pins). Η τιμή φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί, όμως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η έκδοση RC είχε περίπου 45.000-50.000€ και η προηγούμενη CC είχε πάνω από 100.000€, τότε μάλλον δεν είναι για τις τσέπες όλων μας. Άλλωστε θα φτιαχτεί σε μόλις 100 αριθμημένα αντίτυπα…

    

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες