Νέες τεχνολογίες στα τουριστικά μοντέλα της HD για το 2019

Κορυφαίο Multimedia και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/8/2018

Η Harley Davidson από το 2017 είχε ήδη βάλει στα τουριστικά της μοντέλα το μοναδικό built-in Multimedia System (με την ονομασία BOOM!) το οποίο είχε touch-screen και voice control. Είχαμε δοκιμάσει τις δυνατότητές του στο τεστ της Street Glide Special και μπορούμε και μας είχε εντυπωσιάσει που μπορούσαμε να το χειριστούμε με φορώντας γάντια. Αν υπήρχαν τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν από την Harley, ήταν η ανάλυση της εικόνας (τα pixel ήταν χοντρά) και η ταχύτητα απόκρισης και φόρτωσης των δεδομένων. Ακριβώς με αυτούς τους τομείς ασχολήθηκαν οι Αμερικάνοι και το σύστημα BOOM! που θα έχουν τα τουριστικά μοντέλα της από το 2019 θα διαθέτει μεγαλύτερη έγχρωμη οθόνη TFT υψηλής ανάλυσης και γυαλί τεχνολογίας Gorilla, όμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα καλά smartphone.

Ταυτόχρονα η Harley ισχυρίζεται ότι έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή δημιουργίας αντανακλάσεων και ότι με το νέο BOOM! ο αναβάτης θα μπορείς να βλέπει τις ενδείξεις του ακόμα κι αν ο ήλιος πέφτει κάθετα πάνω στην οθόνη. Ταυτόχρονα, η φωτεινότητά της ρυθμίζεται και προσαρμόζεται αυτόματα για να βρίσκεται σε αρμονία με τις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας σε ένα τούνελ θα χαμηλώνει η ένταση φωτισμού για να μην σου βγάζει τα μάτια και βγαίνοντας ξανά στο φως του ήλιου θα αυξάνει την ένταση για να μην τα βλέπεις όλα μαύρα. Όπως και το προηγούμενο σύστημα, έτσι και το καινούριο θα είναι πλήρως συμβατό με τα λογισμικά των συσκευών Android και iOS, ενώ έχει προστεθεί και η συμβατότητα με την πλατφόρμα AppleCarPlay.

Αυτή τη στιγμή, είναι το μοναδικό σύστημα multimedia σε μοτοσυκλέτα που ενσωματώνει τις τεχνολογίες voice command (φωνητικές εντολές) και touch-screen.

Όμως η ψυχαγωγία και η πληροφόρηση δεν ήταν οι μοναδικοί τομείς που αναβάθμισαν τεχνολογικά τα τουριστικά τους μοντέλα οι Αμερικάνοι. Για το 2019 η κεντρική μονάδα ECU, γίνεται IMU με ενσωματωμένους αισθητήρες αδράνειας. Έτσι για πρώτη φορά σε Harley έχουμε Traction Control (το οποίο ονομάζεται Drag-torque Slip Control System… για κάτι τέτοιες περιγραφές τους αγαπάμε τους αμερικάνους!). Το ABS παραμένει το δικάναλο συμβατικό και δεν έχει γίνει cornering ABS, όμως πλέον είναι συνδεδεμένο με την IMU, όποτε δεν θα μας κάνει εντύπωση αν η λειτουργία cornering ABS προστεθεί στο μέλλον ή πωλείται ως retro-fit αναβάθμιση με επιπλέον κόστος για όσους την επιθυμούν.

Ο βασικός κινητήρας θα είναι ο αγαπημένος μας 107, όμως από του χρόνου θα διατίθεται και ο 114 για τις εκδόσεις Special, όπως και ο τεράστιος 117 για τις εκδόσεις CVO.  

       

Aprilia SR 400 GT - Έρχεται crossover-adventure scooter στα 400 κ.εκ. από το Noale

Στα πρότυπα του μικρότερου μοντέλου - Με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και 16άρη εμπρός τροχό
Spy Aprilia SR 400 GT
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/6/2025

H Aprilia ετοιμάζεται να εισάγει την δική της πρόταση για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των adventure/crossover scooters με το ερχόμενο SR 400 GT διευρύνοντας παράλληλα προς τα πάνω την ομώνυμη σειρά.

Η Aprilia διαθέτει ήδη στην γκάμα των σκούτερ της, SR GT στα 125 και 200 ​​κ.εκ. Η εμφάνιση ενός πρωτοτύπου δοκιμών στο Βένετο υποδηλώνει τώρα μια επέκταση της σειράς. Το νέο μοντέλο, που θα ονομάζεται πολύ πιθανά SR 400 GT, μοιάζει να είναι μια εναλλακτική λύση στα μεσαία crossover όπως το Honda ADV350.

Spy Aprilia SR 400 GT

Οι γραμμές του έντονα καμουφλαρισμένου μοντέλου προπαραγωγής θυμίζουν την τελευταία γενιά της RSV4 - το μπροστινό μέρος, ειδικότερα που είναι τυπικό της Aprilia και αυτό που βλέπουμε και το μικρότερο SR GT. Όλα μοιάζουν αεροδυναμικά σχεδιασμένα μπροστά και ένα μοντέρνο, λεπτό πίσω μέρος συμπληρώνει το σύνολο. Το παραδοσιακό πίσω φανάρι, όπως είναι πλέον κοινή πρακτική, παραλείπεται και η λειτουργία του φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στα φλας. Για την εργονομία της θέσης του αναβάτη φαίνεται πως έχει γίνει πρόβλεψη και για την όρθια στάση, με το μεγάλο τιμόνι να βρίσκεται σχετικά ψηλά, αν και δεν βλέπουμε έξτρα πίσω μαρσπιέ

Spy Aprilia SR 400 GT

Το SR 400 GT στηρίζεται στο υπάρχον Piaggio Beverly 400 και η Aprilia θα χρησιμοποιήσει τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 399 κ.εκ. του ομίλου που αποδίδει 36 ίππους. Το ψαλίδι και τα μέρη του πλαισίου προέρχονται επίσης από το αδελφό μοντέλο. Ωστόσο, η Aprilia ακολουθεί τον δικό της δρόμο με το σύστημα πέδησης και τις αναρτήσεις για να προσδώσει πιο ουσιαστικά crossover χαρακτηριστικά στο μοντέλο της: μπροστά έχει τοποθετηθεί διαφορετικό σύστημα πέδησης, ενώ νέο είναι και το ανεστραμμένο πιρούνι με μεγαλύτερη διαδρομή. Υπάρχουν επίσης νέα διπλά αμορτισέρ με δοχείο αζώτου που έχουν και αυτά μεγαλύτερη διαδρομή έναντι εκείνων του Beverly. Το διπλό σωληνωτό πλαίσιο και το κιβώτιο ταχυτήτων CVT παραμένουν αμετάβλητα, με το πλαίσιο να έχει δεχτεί ενισχύσεις για να ανταπεξέρθει και στην εκτός δρόμου οδήγηση. Η τρέχουσα εξάτμιση δείχνει να προέρχεται από το Beverly χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υιοθετηθεί στην παραγωγή και τουλάχιστον το κάλυμμα του τελικού θα είναι διαφορετικό.

Spy Aprilia SR 400 GT

Σημαντικό είναι το μέγεθος των τροχών με το μεγάλο SR GT να έχει ζάντα 16 ιντσών μπροστά και όχι μικρότερη, στα πρότυπα της GT κατηγορίας. To νέο crossover scooter των Ιταλών φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, ίσως όχι τόσο για να κάνει την εμφάνισή του στην ερχόμενη EICMA τον Νοέμβριο.