Νέο Ducati Hypermotard 950 2019: EICMA 2018

Με στάνταρ ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, υδραυλικό συμπλέκτη και δύο εξατμίσεις ψηλά!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/11/2018

Επιστροφή στις ρίζες του πρώτου Hypermotard 1100 κάνει η Ducati σε αυτή την πλήρως ανανεωμένη γενιά των υγρόψυκτων πλέον Hypermotard. Η εξάτμιση επέστρεψε στην ουρά και τώρα έχει δύο απολήξεις, έστω κι αν δεν είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη όπως στα πρώτα αερόψυκτα μοντέλα.

Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η σαφώς πιο ελκυστική εμφάνιση, αλλά το γεγονός πως πλέον και η βασική έκδοση θα έχει πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο πιρούνι 45mm της Marzocchi που εκτός από τις ρυθμίσεις είναι και μισό κιλό ελαφρύτερο από το KYB του προηγούμενου μοντέλου.

Ο κινητήρας εξακολουθεί να έχει 937 κυβικά, όμως τώρα είναι 1,5 κιλά ελαφρύτερος και η ιπποδύναμη του είναι στους 114 ίππους. Πολύ σημαντική αλλαγή είναι και η αντικατάσταση του προβληματικού μηχανικού συμπλέκτη με ένα νέο υδραυλικό. Ελπίζουμε αυτή η αλλαγή να λύσει το πρόβλημα που είχε αυτός ο υπέροχος σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κινητήρας και να δούμε αυτή την αλλαγή και στα Multistrada 950 και Supersport.

Η θεωρητική συμπίεση του κινητήρα έχει ανέβει στο 13,3:1 από 12,6:1 κάτι που μαρτυρά νέο (πιο άγριο…) χρονισμό εκκεντροφόρων. Εξίσου νέο και ένα κιλό ελαφρύτερο είναι το πλαίσιο και το αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Το δεύτερο έγινε ξανά χωροδικτύωμα από χυτό που ήταν στο προηγούμενο μοντέλο. Δίπλα στη βασική έκδοση η Ducati θα έχει και την πιο ακριβή SP, που πέρα από τις αναρτήσεις της Ohlins, θα έχει διαφορετική επίπεδη σέλα. Έτσι η εργονομία των δύο μοντέλων θα είναι διαφορετική, με την βασική έκδοση να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση του συνεπιβάτη, ενώ η SP προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο σώμα όταν οδηγάς μέσα σε πίστα.

Στα ηλεκτρονικά έχουμε φυσικά μια γενναία τεχνολογική αναβάθμιση χάρη στην οθόνη TFT και στην κεντρική μονάδα IMU D6 που φέρνει μαζί της όλα τα βοηθήματα που είχαν μέχρι τώρα μόνο τα superbike της ιταλικής εταιρείας, όπως για παράδειγμα το wheelie control.

                                                                                                                                  

Suzuki GSX250R-F: Νέα γενιά με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

Παρουσιάστηκε στην Κίνα μια ολοκαίνουργια GSX-250R-F με νέο δικύλινδρο κινητήρα VVL και πλουσιότατο εξοπλισμό
suz-gsx250rf
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Κατασκευασμένη από τη συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα, Haojue, η GSX250R θήτευσε και στην ελληνική αγορά την περασμένη δεκαετία παράλληλα με τη γυμνή παραλλαγή της, GW250 Inazuma, αλλά και τη V-Strom 250 που φορούσε το ίδιο μοτέρ. Αν και στην πορεία τα μοντέλα που βασίζονταν σε αυτόν τον δικύλινδρο κινητήρα εξαφανίστηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές, στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες συνέχισαν να κυκλοφορούν, για να φτάσουμε στη νέα εξέλιξη που φέρνει έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα.

​  suz-gsx250rf

Το κεντρικό του χαρακτηριστικό είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVL. Αυτό χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρομαγνητικό μηχανισμό που αλλάζει τη θέση του εκκεντροφόρου εισαγωγής για να φέρει τις βαλβίδες σε επαφή με διαφορετικού μεγέθους έκκεντρα, μεταβάλλοντας έτσι το βύθισμά τους, άρα και τον χρονισμό τους.

suz-gsx250rf
Η συγκριτική απεικόνιση των καμπύλων απόδοσης του νέου GSX250R-F ως προς το προηγούμενο GSX250R (που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα) αποτυπώνει τα οφέλη του συστήματος VVL

Το αποτέλεσμα δεν αποτυπώνεται σε απόλυτες τιμές, καθώς η ισχύς κορυφώνεται σε 29 ίππους και η ροπή σε 2,4 χιλιογραμμόμετρα, τιμές πολύ κοντινές σε αυτές της προκατόχου GSX250R. Τα οφέλη από το σύστημα VVL εντοπίζονται στο γέμισμα των καμπύλων απόδοσης, προσφέροντας ανώτερες τιμές σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.

suz-gsx250rf

Οι Haojue και Suzuki επανασχεδίασαν την όψη της GSX250R-F με νέα LED φωτιστικά σώματα και αεροδυναμικά φτερά εκατέρωθεν του μούτρου, ενώ εμπλούτισαν και τον εξοπλισμό με μερικά νοστιμότατα δωράκια, όπως μονόδρομο συμπλέκτη της F.C.C. και δικάναλο ABS της Bosch.

​  suz-gsx250rf

Παράλληλα, φόρεσαν μια νέα έγχρωμη οθόνη που διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα mirroring του κινητού τηλεφώνου, προσέθεσαν μια παροχή φόρτισης 18W USB Type-C, καθώς και πρακτικές ευκολίες όπως οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών που προβάλουν τις τιμές τους στην οθόνη.

​  suz-gsx250rf

Με υγρό βάρος 178 κιλών, που περιλαμβάνει 14,5 λίτρα βενζίνης στο ρεζερβουάρ, το νέο GSX250R-F διατίθεται ήδη στην κινέζικη αγορά σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, προς 18.980 γιουάν ή περίπου 2.400 ευρώ (ισοτιμία 12/8/2026).

Ενδεχόμενο ευρωπαϊκό μέλλον για το νέο μικρό Suzuki δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Ετικέτες