Νέο Ducati Hypermotard 950 2019: EICMA 2018

Με στάνταρ ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, υδραυλικό συμπλέκτη και δύο εξατμίσεις ψηλά!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/11/2018

Επιστροφή στις ρίζες του πρώτου Hypermotard 1100 κάνει η Ducati σε αυτή την πλήρως ανανεωμένη γενιά των υγρόψυκτων πλέον Hypermotard. Η εξάτμιση επέστρεψε στην ουρά και τώρα έχει δύο απολήξεις, έστω κι αν δεν είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη όπως στα πρώτα αερόψυκτα μοντέλα.

Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η σαφώς πιο ελκυστική εμφάνιση, αλλά το γεγονός πως πλέον και η βασική έκδοση θα έχει πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο πιρούνι 45mm της Marzocchi που εκτός από τις ρυθμίσεις είναι και μισό κιλό ελαφρύτερο από το KYB του προηγούμενου μοντέλου.

Ο κινητήρας εξακολουθεί να έχει 937 κυβικά, όμως τώρα είναι 1,5 κιλά ελαφρύτερος και η ιπποδύναμη του είναι στους 114 ίππους. Πολύ σημαντική αλλαγή είναι και η αντικατάσταση του προβληματικού μηχανικού συμπλέκτη με ένα νέο υδραυλικό. Ελπίζουμε αυτή η αλλαγή να λύσει το πρόβλημα που είχε αυτός ο υπέροχος σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κινητήρας και να δούμε αυτή την αλλαγή και στα Multistrada 950 και Supersport.

Η θεωρητική συμπίεση του κινητήρα έχει ανέβει στο 13,3:1 από 12,6:1 κάτι που μαρτυρά νέο (πιο άγριο…) χρονισμό εκκεντροφόρων. Εξίσου νέο και ένα κιλό ελαφρύτερο είναι το πλαίσιο και το αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Το δεύτερο έγινε ξανά χωροδικτύωμα από χυτό που ήταν στο προηγούμενο μοντέλο. Δίπλα στη βασική έκδοση η Ducati θα έχει και την πιο ακριβή SP, που πέρα από τις αναρτήσεις της Ohlins, θα έχει διαφορετική επίπεδη σέλα. Έτσι η εργονομία των δύο μοντέλων θα είναι διαφορετική, με την βασική έκδοση να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση του συνεπιβάτη, ενώ η SP προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο σώμα όταν οδηγάς μέσα σε πίστα.

Στα ηλεκτρονικά έχουμε φυσικά μια γενναία τεχνολογική αναβάθμιση χάρη στην οθόνη TFT και στην κεντρική μονάδα IMU D6 που φέρνει μαζί της όλα τα βοηθήματα που είχαν μέχρι τώρα μόνο τα superbike της ιταλικής εταιρείας, όπως για παράδειγμα το wheelie control.

                                                                                                                                  

H Royal Enfield ετοιμάζει Himalayan 440 και Scram 450

Himalayan και Scram ανταλλάσσουν κινητήρες για να δημιουργήσουν δύο νέα μοντέλα
royal enfield scram 450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Το πρώτο Himalayan με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα LS410 (εκ του Long Stroke) που βγήκε στις αγορές το 2021 είναι μια ιστορικής σημασίας μοτοσυκλέτα για τη Royal Enfield, καθώς μας σύστησε στον πρώτο σύγχρονο κινητήρα της μετά από πολλές δεκαετίες με τους παλαιάς τεχνολογίας μονοκύλινδρους των αξέχαστων Bullet 350 και 500.

Στην πορεία ήρθε μια νέα, πιο σύγχρονη υγρόψυκτη πτέρυγα με την εμφάνιση του μονοκύλινδρου κινητήρα Sherpa 450 που μας πρωτοσυστήθηκε με το νέο Himalayan 450, αλλά η Royal Enfield δεν ξεχνά τη μοτοσυκλέτα που εγκαινίασε τη νέα εποχή που έχει φέρει πλέον ρεκόρ πωλήσεων στην ινδική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ινδικού Τύπου, η Royal Enfield ετοιμάζεται να αναβιώσει το αερόψυκτο Himalayan φορώντας του τον μονοκύλινδρο κινητήρα του Scram 440. Πρόκειται για ένα μοτέρ που εξελίχθηκε πάνω στον LS410 μεγαλώνοντας τον κυβισμό του στα 443 cc (μετονομασμένος σε LS440), με συνοδευόμενα μικρά οφέλη στην απόδοση που περιγράφονται από μέγιστη ισχύ 25.4 hp και ροπή 3,5 kgm (24.3 hp / 3,3 kgm ο LS411).

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να έχει την εμφάνιση του πρώτου Himalayan 411 και ανάλογο εξοπλισμό, δηλαδή τροχούς 21-17 ιντσών (μπρος-πίσω), ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης και σύστημα πλοήγησης Tripper.

Παράλληλα όμως, η Royal Enfield σχεδιάζει και την επιστροφή του Scram με τον υγρόψυκτο κινητήρα Sherpa. Αυτό μεταφράζεται σε ένα νέο scrambler μοντέλο με αισθητά αυξημένη απόδοση με τον υγρόψυκτο μονοκύλινδρο των 450 cc που αποδίδει 40hp και 4,1 kgm.

Εδώ η Royal Enfield σχεδιάζει την πλήρη ανανέωση του Scram, καθώς έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο της υπό εξέλιξη μοτοσυκλέτας (κεντρική εικόνα) που μας δείχνει μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση από το Scram 440 που κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά. Στο νέο σχέδιο βλέπουμε μια σιλουέτα που θυμίζει πολύ Guerilla 450 με άλλη σέλα και ουρά, αλλά και μια ειδοποιό διαφορά: τροχό 19 ιντσών μπροστά, αντί 17 του Guerilla.

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ινδικά μέσα, αμφότερα τα νέα αυτά μοντέλα δεν αναμένονται άμεσα στις αγορές, αλλά πιθανότατα θα παρουσιαστούν μέσα στο 2027.

Ετικέτες