Νέο Ducati Hypermotard 950 2019: EICMA 2018

Με στάνταρ ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, υδραυλικό συμπλέκτη και δύο εξατμίσεις ψηλά!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/11/2018

Επιστροφή στις ρίζες του πρώτου Hypermotard 1100 κάνει η Ducati σε αυτή την πλήρως ανανεωμένη γενιά των υγρόψυκτων πλέον Hypermotard. Η εξάτμιση επέστρεψε στην ουρά και τώρα έχει δύο απολήξεις, έστω κι αν δεν είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη όπως στα πρώτα αερόψυκτα μοντέλα.

Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η σαφώς πιο ελκυστική εμφάνιση, αλλά το γεγονός πως πλέον και η βασική έκδοση θα έχει πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο πιρούνι 45mm της Marzocchi που εκτός από τις ρυθμίσεις είναι και μισό κιλό ελαφρύτερο από το KYB του προηγούμενου μοντέλου.

Ο κινητήρας εξακολουθεί να έχει 937 κυβικά, όμως τώρα είναι 1,5 κιλά ελαφρύτερος και η ιπποδύναμη του είναι στους 114 ίππους. Πολύ σημαντική αλλαγή είναι και η αντικατάσταση του προβληματικού μηχανικού συμπλέκτη με ένα νέο υδραυλικό. Ελπίζουμε αυτή η αλλαγή να λύσει το πρόβλημα που είχε αυτός ο υπέροχος σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κινητήρας και να δούμε αυτή την αλλαγή και στα Multistrada 950 και Supersport.

Η θεωρητική συμπίεση του κινητήρα έχει ανέβει στο 13,3:1 από 12,6:1 κάτι που μαρτυρά νέο (πιο άγριο…) χρονισμό εκκεντροφόρων. Εξίσου νέο και ένα κιλό ελαφρύτερο είναι το πλαίσιο και το αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Το δεύτερο έγινε ξανά χωροδικτύωμα από χυτό που ήταν στο προηγούμενο μοντέλο. Δίπλα στη βασική έκδοση η Ducati θα έχει και την πιο ακριβή SP, που πέρα από τις αναρτήσεις της Ohlins, θα έχει διαφορετική επίπεδη σέλα. Έτσι η εργονομία των δύο μοντέλων θα είναι διαφορετική, με την βασική έκδοση να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση του συνεπιβάτη, ενώ η SP προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο σώμα όταν οδηγάς μέσα σε πίστα.

Στα ηλεκτρονικά έχουμε φυσικά μια γενναία τεχνολογική αναβάθμιση χάρη στην οθόνη TFT και στην κεντρική μονάδα IMU D6 που φέρνει μαζί της όλα τα βοηθήματα που είχαν μέχρι τώρα μόνο τα superbike της ιταλικής εταιρείας, όπως για παράδειγμα το wheelie control.

                                                                                                                                  

Cyclone RT400 – Νέο σκούτερ με τον δικύλινδρο κινητήρα του Voge SR450X

Η Cyclone προαναγγέλλει στην Κίνα ένα GT σκούτερ 43 ίππων με τροχούς 14 ιντσών
cyclone-rt400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Η εταιρεία που ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, TGB, Gemini) ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο σκούτερ, το μεγαλύτερο σε κυβισμό ως τώρα στη γκάμα της.

Το νέο της μοντέλο ονομάζεται RT400 και χτίζεται γύρω από τον υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Loncin με χωρητικότητα 398cc που χρησιμοποιείται και στο Voge SR450X με μέγιστη απόδοση 43 ίππων.

Σε αντίθεση με το σκούτερ της Voge ωστόσο, που στρέφεται σε μια on-off/adventure σχεδίαση και φορά μεγάλο μπροστινό τροχό 17 ιντσών, η υλοποίηση της Cyclone προτιμά μια καθαρά ασφάλτινη λογική και βάζει στο στόχαστρο τη GT κατηγορία και μοντέλα όπως το Honda Forza 350.

Με σχετικά μακρύ (για την κατηγορία του) μεταξόνιο 1.410 χιλιοστών και υγρό βάρος 215 kg (220 δηλώνει το Voge SR450X), το σκούτερ της Cyclone απολαμβάνει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ βενζίνης 20.5 λίτρων για αχόρταγα ταξίδια και επενδύεται με πλουσιότατο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αλλά και σταντ και καθρέπτες που ανοίγουν μέσω κουμπιών με ηλεκτρικά μοτέρ, κάμερα (dash cam) μπροστά και θερμαινόμενα γκριπ μας δίνουν μια ιδέα των ανέσεων που προτείνει η κινέζικη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο, δικάναλο ABS και σύστημα ραντάρ, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά και τις δύο άκρες του σκούτερ, μπροστά και πίσω, ή μόνο μπροστά - πάντως η ύπαρξή του προδιαθέτει και για άλλες ανέσεις, όπως το adaptive cruise control που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το σκούτερ έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από το κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως η επίσημη παρουσίασή του είναι προ των πυλών και τότε θα μάθουμε περισσότερα για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του.

Προφανώς πρόκειται για ένα σκούτερ με πολλές πιθανότητες να το δούμε και στη χώρα μας, όπου η Cyclone φέρνει ήδη τον βενιαμίν της οικογένειας σκούτερ της, RT1 με κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.