Νέο Honda CB1000R

Πρώτη εμφάνιση στο Τόκιο!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/10/2017

Οι φήμες είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό, αλλά πλέον έχουμε φτάσει σε απόσταση λίγων ημερών μέχρι την εμφάνιση του νέου CB1000R της Honda. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του Tokyo Motor Show που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί μια έκδοση custom της μοτοσυκλέτα με την μορφή concept, ενώ στην EICMA του Μιλάνου θα γίνει η παρουσίαση του μοντέλου παραγωγής.

Αν και η "καρδιά" του naked της Honda θα παραμείνει στη βάση της ίδια (ο τετρακύλινδρος, δηλαδή, εν σειρά κινητήρας) οι αλλαγές στο σύνολο θα είναι σαρωτικές, διαμορφώνοντας ουσιαστικά όχι ένα update αλλά ένα καινούργιο μοντέλο. Ο γενικότερος σχεδιασμός δανείζεται στοιχεία από το πρωτότυπο CB4 concept που παρουσιάστηκε στην EICMA του 2016, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δύο τελικά που βγαίνουν χαμηλά και πίσω από τον κινητήρα στο πλάι του πίσω τροχού. Η φιλοσοφία του μονόμπρατσου ψαλιδιού παραμένει, πάνω στο οποίο μάλιστα θα στηρίζεται και η βάση της πινακίδας που παίζει και τον ρόλο του πίσω φτερού, αφαιρώντας σημαντικό όγκο από την επανασχεδιασμένη και επιθετική ουρά της μοτοσυκλέτας.

Εντελώς διαφορετικό είναι και το ρεζερβουάρ, με μικρότερο οπτικά όγκο και αιχμηρές γωνίες, ενώ ο προβολέας μπροστά θα είναι πλέον στρογγυλός και φυσικά θα διαθέτει φώτα LED. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μοντέλο που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά θα φέρει και την ονομασία Hornet, όπως και τα παλιότερα τετρακύλινδρα γυμνά 250, 600 και 900.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρος αν στο Tokyo Motor Show η Honda θα δείξει μία ή περισσότερες εκδοχές για το concept μοντέλο, γι' αυτό κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις τρεις διαφορετικές πιθανότητες Standard, Café Racer και Scrambler) που σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine (το οποίο έχει ιστορικό μεγάλης ακρίβειας στις προβλέψεις του) θα δούμε στο Σαλόνι της Ιαπωνίας.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.