Οδηγήσαμε το BMW G310GS

Τί καινούριο μας φέρνει;
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/9/2017

Βρεθήκαμε στη Βαρκελώνη για να οδηγήσουμε για μια ολόκληρη ημέρα το νέο G310GS, την πρώτη GS της BMW με λιγότερα από 500 κυβικά. Έχοντας ήδη κάνει τεστ το γυμνό αδερφάκι του G310R, πήγαμε στην παρουσίαση χωρίς να περιμένουμε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Έχει τον ίδιο κινητήρα και το ίδιο πλαίσιο. Ίδιος είναι και ο προβολέας, τα φρένα, μέχρι και η σχάρα στην ουρά. Όμως όπως πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε, το G310GS είναι μια μικρή μοτοσυκλέτα που έχει μπροστά της πάρα πολλές αποστολές να εκπληρώσει.

Ακόμα και η ίδια η BMW ξεκίνησε τον σχεδιασμό του για να το πουλάει μόνο στην αγορά της Βραζιλίας όπου τα 300 κυβικά αποτελούν το ταβάνι. Όμως στην πορεία ανακάλυψαν ότι μια τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα μπορεί να κάνει καριέρα σε όλες τις χώρες του κόσμου και μπορεί να την αγοράσει ο οποιοδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, την εμπειρία ή την οικονομική του κατάσταση. Όπως πολλές φορές έχουμε πει, τις εταιρείες της κάνουν οι άνθρωποι που δουλεύουν γι΄αυτές.

Σε μια εταιρεία που δουλεύουν τεμπέληδες δεν θα πετύχει ποτέ υψηλή παραγωγή και σε μια εταιρεία που δουλεύουν ευθυνόφοβοι, δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει ηγέτης στον τομέα της. Έτσι όταν είδαμε μπροστά μας τον Jorg Schueller, καταλάβαμε ότι κάτι καλό θα οδηγήσουμε την επόμενη ημέρα.

Κάπου σε έχω ξαναδεί εσένα. Μου λέει. Ήμασταν μαζί στους Κανάριους Νήσους για την παρουσίαση του KTM Duke 690, το 2010, του απαντάω. Ο Jorg ήταν τότε υπεύθυνος για όλες τις μοτοσυκλέτες δρόμου της KTM και τώρα έχει θέση Product Manager στην BMW. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν μασάει τα λόγια του και όταν έχει κάνει λάθος το παραδέχεται αμέσως!

Γιατί καθυστερήσατε τόσο πολύ την παραγωγή των G310; Τα περιμέναμε από πέρσι.  Τον ρωτάω. Ήταν απίστευτα δύσκολη και περίπλοκη η διαδικασία συνεννόησης με την TVS. Για παράδειγμα, δώσαμε μάχη για να καταλάβουν ότι έπρεπε οπωσδήποτε οι βίδες να είναι τύπου άλεν και όχι απλές…

Όσοι δεν το γνωρίζετε, τα G310 κατασκευάζονται στην Ινδία από την TVS, όμως οι Ινδοί απλώς παραχωρούν ένα τμήμα του εργοστασίου τους και εργάτες, με αντάλλαγμα την δυνατότητα χρήσης του κινητήρα της BMW σε δικές τους μοτοσυκλέτες. Όλος ο σχεδιασμός, τα υλικά και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι επιλογή της BMW. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο ποιότητας που απαιτούσαν οι Γερμανοί, θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στη γραμμή παραγωγής και να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μηχανήματα, όπως ας πούμε τα αερόκλειδα για το βίδωμα των άλεν…   

Από κοντά, το G310GS έχει την αύρα ποιότητας των υπόλοιπων μοτοσυκλετών της BMW. Οι Γερμανοί δεν έκαναν το λάθος που είχε κάνει η KTM στην πρώτη γενιά των ινδικών Duke/RC 125/200/390. Όλα τα πλαστικά του G310GS είναι από μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό ABS και έχουν την ίδια ποιότητα φινιρίσματός με εκείνη των πλαστικών ενός R1200GS. Ακόμα και τα ασημί τμήματα και τα αυτοκόλλητα είναι γερμανικών προδιαγραφών.

Τα φρένα τα κατασκευάζει η Bybre (όπως και της ΚΤΜ) δηλαδή η εταιρεία που έφτιαξε η Brembo στην Ινδία για να καλύψει τις ανάγκες των εργοστασίων της χώρας. Με την ευκαιρία, μιας και το έχουμε δει να γράφεται μερικές φορές, Bybre δεν σημαίνει Brembo στο πιο φθηνό. Είναι κάτι άλλο, όπως είχαμε αναφέρει κι εδώ, εκτός από την έντυπη έκδοση. Το GS έχει τις ίδιες δαγκάνες και δίσκους με του γυμνού R, αλλά εδώ το ABS της Continetal μπορεί να απενεργοποιηθεί. Το πιρούνι είναι της ιαπωνικής Kayaba, αλλά κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Κίνας. Εμπρός και πίσω η διαδρομή των αναρτήσεων έχει αυξηθεί στα 180mm. Η μεγάλη και πρακτική σχάρα είναι μέσα στο βασικό εξοπλισμό (μπορεί να τοποθετηθεί ως αξεσουάρ και στο R). Ο εμπρός τροχός είναι 19 ιντσών και τα ελαστικά Metzeler Tourance έχουν ειδικών προδιαγραφών σκελετό.

Οδηγήσαμε την μοτοσυκλέτα τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα, ανακαλύπτοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Όπως θα διαβάσετε και στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ που θα είναι στα περίπτερα σε λίγες ημέρες, οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να δώσουν πολυεπίπεδες διαστάσεις στην προσωπικότητα του G310GS. Το κυριότερο είναι ότι κατάφεραν να φτιάξουν μια μικρού κυβισμού, εύκολη στην οδήγηση, οικονομική στη χρήση και την αγορά μοτοσυκλέτα, που ταυτόχρονα δεν έχει την αίσθηση φτηνού παιχνιδιού.

Έρχεται αναλυτικά στο επόμενο τεύχος του MOTO, 1ης Οκτωβρίου, που θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες