Οι πρώτες πληροφορίες για τα νέα KTM Adventure 2017

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/9/2016

Το μεγαλύτερο γραφείο ασφαλίσεων μοτοσυκλετιστών της Βρετανίας, πέτυχε νεότερες φωτογραφίες της σειράς Adventure της KTM. Καταρχήν το γραφείο bennetts.co.uk με ιστορία δεκαετιών, στηριζόμενο στα υπέρογκα ποσά που πρέπει κανείς να πληρώνει για ασφάλιστρα μοτοσυκλέτας, έχει εξελιχθεί σ’ ένα δίκτυο τα τελευταία χρόνια που χορηγεί αναβάτες και διοργανώσεις. Για να καλύψει φωτογραφικά αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να τις επικοινωνήσει στις εκατοντάδες χιλιάδες μοτοσυκλετιστές που έχει στο πελατολόγιο, άρχισε ν’ απασχολεί δικούς του φωτογράφους κι από φέτος αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα ανανεωμένο site, για να φιλοξενεί όλες αυτές τις φωτογραφίες. Κάπως έτσι ένας από τους φωτογράφους βρέθηκε – ξανά – στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή, αποθανατίζοντας την αρχή μίας ακόμα βόλτας των νέων Adventure. Κι αυτή την φορά απουσιάζουν τα πολλά ανακλαστικά αυτοκόλλητα, τα καλώδια και οι συσκευές μέτρησης, καθώς οι μοτοσυκλέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εξέλιξης.

Γνωρίζαμε από πέρσι την αναβάθμιση των νέων Adventure, καθώς περιμέναμε -όπως όλος ο κόσμος- ότι εξαιτίας των Euro 4 θα υπάρχουν αλλαγές. Ωστόσο σε συνέδριο των εμπορικών αντιπροσώπων, τα κεντρικά της KTM τους ενημέρωσαν ότι οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν μονάχα στην εφαρμογή των Euro 4 κανονισμών, αλλά θα περιλαμβάνουν και μία ανανέωση του μοντέλου. Αυτό έφτασε γρήγορα και σε εμάς, επιβεβαιωμένο από διάφορες πλευρές, είτε ως απευθείας πληροφορία, είτε πάνω στην ταραχή της συζήτησης: «θα βγάλουμε Adventure χωρίς το πρόβλημα που λέτε».

Είναι άλλωστε το λογικό σημείο στην πορεία της πετυχημένης on-off μοτοσυκλέτας, για μία ανανέωση στην εμφάνιση καθώς βρίσκεται στην κυκλοφορία από το ’13, σημειώνοντας έτσι μία πολύ καλή απόσταση ανάμεσα στις εκδόσεις που σέβεται τους πρώτους ιδιοκτήτες, όπως άλλωστε συμβαίνει στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Πρώτη και καλύτερη, δεσπόζει η ανανέωση στους προβολείς, που έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις φωτογραφίες που έχουμε δει πριν από μήνες για την naked σειρά, δείχνοντας τον σκοπό της KTM να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, που θα κάνεις τις μοτοσυκλέτες να ξεχωρίζουν από μακριά, ανάμεσα στις υπόλοιπες. Αυτό άλλωστε ήταν κι ένα από τα σημεία στα οποία δόθηκε μεγάλη βάση, από την πρώτη στιγμή της καριέρας του μοντέλου. Οι νέοι προβολείς και το εμπρός μέρος του φαίρινγκ, φαίνεται ότι θέλουν να οδηγηθούν πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο φωτογράφος δεν πρόλαβε ν’ αποθανατίσει τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από την ζελατίνα, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες πως θα δούμε νέα όργανα με έγχρωμη TFT οθόνη, όπως έχει διαρρεύσει για τα naked. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός πως η KTM τοποθέτησε τα ίδια ακριβώς όργανα που είδαμε στο πρώτο Adventure, σε όλες τις επόμενες μοτοσυκλέτες. Τα όργανα αυτά είναι ευανάγνωστα και πλήρη σε ενδείξεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι οπτικά δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα του Super Duke 1290 R, για παράδειγμα, ενώ ιδανικά θα θέλαμε κι έναν τρόπο να απενεργοποιείται άμεσα το traction control, χωρίς να πρέπει να πατήσεις μεγάλο συνδυασμό κουμπιών. Ίσως στα επόμενα Adventure να έχουμε την ανάποδη διαδρομή, για τα όργανα..

Είναι επίσης βέβαιο, ότι τα νέα Adventure θα έχουν αλλαγές στις αναρτήσεις, τουλάχιστον στο software που διέπει την λειτουργία τους, την στιγμή που η KTM είναι εξακριβωμένο ότι εξελίσσει μαζί με την Bosch την νέα γενιά ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων, με σκοπό να βγάλουν στην παραγωγή τις πρώτες πλήρως ενεργητικές αναρτήσεις. Για να γίνει αυτό, η μοτοσυκλέτα θα πρέπει να διαβάζει το δρόμο και την κατάσταση του οδοστρώματος εμπρός της, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο πώς αυτό το σύστημα θα το δούμε στην παραγωγή σε αυτή την γενιά των Adventure. Θυμίζουμε όμως ότι ήταν αυτή η μοτοσυκλέτα που εισήγαγε το πρώτο Cornering ABS και πώς ήταν η KTM η μόνη εταιρία ανάμεσα στους - τουλάχιστον 5 επιβεβαιωμένους- κατασκευαστές, που η Bosch απευθύνθηκε για την εξέλιξη του Cornenring ABS και απέρριψαν την ιδέα ως ιδιαίτερα πρωτοποριακή. Το πιθανότερο λοιπόν να δούμε για πρώτη φορά σε κάποιο Adventure την νέα γενιά των αναρτήσεων, και ακόμα πιο πιθανό να αφορά μελλοντική έκδοση και όχι αυτή που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Το βασικότερο σημείο για τον κινητήρα των νέων Adventure με βάση τους Euro 4 κανονισμούς, είναι το βάρος κι αυτό γιατί είχαν το μικρότερο δυνατό για τα δεδομένα της απόδοσης και των κυβικών. Ο κινητήρας του 1190 είναι πρωτοποριακά σχεδιασμένος, ώστε να ζυγίζει μόλις 62 κιλά παρά την αυξημένη του απόδοση. Πρόκειται για μία εξαιρετική επίδοση και σημείο κλειδί για την εκπληκτική κατευθυντικότητα που έχει το Adventure. Στον αντίποδα όμως ξεχωρίζει έντονα για τους μηχανικούς ήχους, απόρροια της μείωσης του βάρους. Εστιάζουμε συνήθως στην κατανάλωση και στους ρύπους, όταν αναφερόμαστε στους Euro 4 κανονισμούς, όμως στην πράξη θέτουν πολλούς νέους περιορισμούς, κι ένας από αυτούς είναι και οι μηχανικοί θόρυβοι. Υπάρχει περίπτωση τα νέα Adventure να πρέπει να δεχθούν αλλαγές σε αυτό τον τομέα, πράγμα που γίνεται με δύο τρόπους. Αυξάνοντας το βάρος ή αυξάνοντας το κόστος, επενδύοντας σε νέα υλικά με διαφορετικές ιδιότητες. Θα πρέπει να περιμένουμε την EICMA για να δούμε τον δρόμο που επέλεξε η KTM και επιπρόσθετα αν αναγκάστηκε να περιορίσει την απόδοση για χατίρι των ρίπων. Ωστόσο το Adventure είχε ήδη εξαιρετικό κύκλο, με υψηλή απόδοση στην καύση, καθώς αποδίδει την μεγάλη του ιπποδύναμη, διατηρώντας την κατανάλωση στα ίδια επίπεδα που έχει και ο ανταγωνισμός, αλλά με είκοσι παραπάνω άλογα - κατά περίσταση! Αυτό σημαίνει ότι η KTM είναι σε θέση να διατηρήσει την υψηλή απόδοση και ταυτόχρονα να εναρμονιστεί με τους νέους κανονισμούς.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι οι μοτοσυκλέτες έχουν νέες αναρτήσεις της WP και πως το 1050 έχει σχεδόν ταυτιστεί με το 1190, εκτός φυσικά από τους τροχούς και το μικρότερο ελαστικό. Είναι επίσης πιθανό να μην γίνουν μεγάλες αλλαγές και στο τελικό της εξάτμισης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγούσε σε πιθανό επανασχεδιασμό των βαλιτσών, σημείο που η KTM έχει κάνει σοβαρή επένδυση για να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. Ωστόσο οπτικά και μόνο θα ήταν καλό να γίνει και εκεί μία ανανέωση.

Το 1190 δεν χρειαζόταν πολλά για να κρατήσει την απόσταση που το χωρίζει από τον ανταγωνισμό, καθώς βρισκόταν ήδη αρκετά μπροστά, και η KTM δείχνει ότι κάνει προσεκτικά βήματα για να αυξήσει και άλλο την απόσταση. Η πρώτη σίγουρη ματιά για όλα αυτά, θα είναι σύντομα στις εκθέσεις που ετοιμάζονται…

 

KTM Adventure 1050 και 1190 AdventureR:

 

Πηγή φωτογραφιών: bikesocial

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες