Οι υγρόψυκτες Bonneville

Από τον

Χρήστο Πατεράκη

4/11/2015

Η Triumph έδειξε στις 28 Οκτωβρίου τη νέα γενιά των Bonneville. Πέντε νέες μοτοσυκλέτες, με τον παραδοσιακό δικύλινδρο κινητήρα να μεγαλώνει και να γίνεται υγρόψυκτος. H Triumph πρόσθεσε στην γκάμα της αρχικά το 2000 την Bonneville με κινητήρα 790 κυβικών. Στην συνέχεια ο κινητήρας μεγάλωσε στα 865 κυβικά ενώ από το 2008 και μετά η τροφοδοσία του ανατέθηκε σε ψεκασμό, που ήταν καμουφλαρισμένος μέσα σε κελύφη όμοια με καρμπυρατέρ υποπίεσης. Τώρα στην νέα γενιά των Bonneville ήταν η υγρόψυξη που κρύφθηκε με επιμέλεια αφού εκτός από το ψυγείο – στριμωγμένο – ανάμεσα στους σωλήνες του πλαισίου οι απαραίτητες σωληνώσεις δεν είναι ορατές στην πρώτη ματιά. Επιπρόσθετα οι ψύκτρες στους κυλίνδρους παρέμειναν, διατηρώντας την κλασσική εικόνα του κινητήρα. Η πρώτη δημόσια παρουσίαση των πέντε νέων μοτοσυκλετών έγινε στο νεώτερο κλαμπ μοτοσυκλετιστών στο Λονδίνο, το “The Bike Shed” με καλεσμένους διάσημους οπαδούς της Triumph όπως οι  Tom Hardy, Idris Elba, Kellan Lutz, Gillian Anderson, Jeremy Irvine, Reggie Yates, Chad McQueen, Carl Fogarty, Charley Boorman, Jake Chapman, Paul Simonon και Zoe Hardman.

Street Twin

Η πρώτη μοτοσυκλέτα της νέας γενιάς είναι η Street Twin, με τον κινητήρα των 900 κυβικών. O δικύλινδρος παράλληλος και πλέον υγρόψυκτος κινητήρας ονομάζεται HT (High Torque) και η Triumph ανακοίνωσε μόνο την μέγιστη ροπή του που φθάνει τα 8,2 χιλιογραμμόμετρα στις 3.200 στροφές. Η τροφοδοσία του γίνεται από νέο ψεκασμό ride by wire, o στρόφαλος είναι 270o o συμπλέκτης είναι μονόδρομος και το κιβώτιο έχει έξι σχέσεις. Και η κατανάλωση είναι 36% μειωμένη σε σχέση με τα τρέχοντα μοντέλα. Το ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό της όπως και το traction control, που μπορεί μάλιστα να απενεργοποιηθεί.

Street Twin

Bonneville T120 και  T120 Black

Οι δυο εκδόσεις της Τ120 έχουν κινητήρα 1200 κυβικών με "High Torque" με μέγιστη ροπή 10,7 χιλιογραμμόμετρα στις 3.100 στροφές. Το κιβώτιο έχει έξι ταχύτητες και σε κάθε θάλαμο καύσης υπάρχουν τέσσερις βαλβίδες. Και σε αυτόν τον κινητήρα ο ψεκασμός είναι ride by wire ενώ υπάρχουν και δυο επιλεγόμενοι χάρτες για την απόδοση του κινητήρα, ο road και ο rain. Το ABS και το  traction control ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό τους, όπως και τα θερμαινόμενα γκριπ, τα led φώτα στην ουρά και τα led φώτα ημέρας μπροστά. Υπάρχει και έξοδος ρεύματος usb, κάτω από την σέλα, χαρακτηριστικό που έχει και η Street Twin. Στον εμπρός τροχό, με διάμετρο 18 ίντσες τα δισκόφρενα είναι δύο και όπως συμβαίνει και στην μικρότερη Street Twin με τον κινητήρα των 900 κυβικών το πλαίσιο, η γεωμετρία του και οι αναρτήσεις είναι καινούργια. O ψεκασμός είναι μεταμφιεσμένος ακόμη πιο παραδοσιακά  στον μεγάλο και η μορφή των αγωνιστικών Amal που έχει θα κάνει πολλούς "λευκούς κροτάφους" να σκύψουν με ενδιαφέρον στα προσπέκτους και τις φωτογραφίες.

Bonneville T120

Bonneville T120 Black

Thruxton και Thruxton R

Η επιτομή των café racers χρησιμοποιεί διαφορετική έκδοση του κινητήρα των 1200 κυβικών με την ονομασία "high power’" από αυτήν των Bonneville T120. Στα Thruxton ο στρόφαλος είναι ελαφρύτερος, η συμπίεση ψηλότερη, το κουτί του φίλτρου αέρα διαφορετικό και η απόδοση μεγαλύτερη. Η Triumph ανακοινώνει και για τις Thruxton μόνο την μέγιστη ροπή που φθάνει τα 11,4 χιλιογραμμόμετρα στις 4.950 στροφές. Η έκδοση R έχει διαφορετικές αναρτήσεις και φρένα και συγκεκριμένα πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Ohlins, ανεστραμμένο πιρούνι Showa Big Piston επίσης με πλήρεις ρυθμίσεις και φρένα της Brembo με ακτινικές monobloc δαγκάνες. Tα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Rosso Corsa. Τα Thruxton έχουν τρεις επιλεγόμενους χάρτες που διαφοροποιούν την απόδοση του κινητήρα, Road, Rain και Sport ενώ το ABS και το traction control ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό τους.

Thruxton

 

Thruxton R

 

Εκτός από τις πέντε νέες μοτοσυκλέτες η Triumph παρουσίασε και τα 470 εξαρτήματα του προαιρετικού εξοπλισμού που έχει κατασκευάσει για αυτές δίνοντας πολύ μεγάλες δυνατότητες για να φτιάξει ο κάθε ιδιοκτήτης την μοτσουκλέτα του σύμφωνα με το γούστο του.

CFMOTO MT-X - Στην παραγωγή για την αγορά της Κίνας

Στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έγκρισης τύπου
CFMOTO MT-X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2024

Το CFMOTO MT-X Adventure concept που είδαμε στην EICMA 2023 ετοιμάζεται για να βγει στην αγορά της Κίνας, όπως δείχνουν τα έγγραφα πιστοποίησης που κυκλοφόρησαν στον ασιατικό τύπο.

Με βάση τις φωτογραφίες της έγκρισης τύπου, το MT-X διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το design του concept. Ελαφρώς διαφορετικά δείχνουν τα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου και εκείνα της ουράς, ενώ η ίσια Rally σέλα αντικαταστάθηκε από μια δυο επιπέδων.

CFMOTO MT-X

Δυο είναι οι εκδόσεις του MT-X, μια με ψηλό φτερό και μια με χαμηλό, ενώ στα φρένα οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo του concept μοντέλου έδωσαν τη θέση τους σε πιο οικονομικές -δείχνουν να είναι της J.Juan. Φυσικά η εξάτμιση στην έκδοση παραγωγής δεν θα είναι της Akrapovic, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του MT-X βρίσκουμε το βάρος της μοτοσυκλέτας με υγρά, στα 214 κιλά, και στα 235 με τρεις βαλίτσες. Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 21 και 18 ίντσες, ενώ είναι ακτινωτοί, με τα ελαστικά να έχουν διάσταση 90 μπροστά και 150 πίσω και το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.530 mm. Η τελική ταχύτητα αναφέρεται στα 192 χλμ/ώρα.

mt-x

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 799 κ.εκ. προέρχεται από την ΚΤΜ, αποδίδοντας 94 hp και 7,85 kgm ροπής, απόδοση ίδια με του CFMOTO 800MT.

Η κάθετα τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη οργάνων παραμένει, ενώ θα είναι TFT και θα έχει συνδεσιμότητα.

Στον εξοπλισμό της κορυφαίας έκδοσης της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται δικάναλο ABS 9.3MP της Bosch, Cruise Control, IMU μονάδα 6 αξόνων, TCS, αναρτήσεις είναι της KYB, shifter, Riding Modes, θερμαινόμενη σέλα, κ.α..

Καθώς η γκάμα MT της CFMOTO έχει ήδη πολλές εκδόσεις, και κυβισμούς, στην Ευρώπη, κρίνεται αρκετά αμφίβολο να δούμε ΚΑΙ το MT-X να έρχεται προς τα μέρη μας, με πιθανότερη εκδοχή να παραμείνει ασιατικό μοντέλο και μόνο.

Ετικέτες