Royal Enfield Himalayan: Η έκδοση παραγωγής είναι έτοιμη (VIDEO)

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/1/2016

Το πρώτο video με την τελική μορφή που θα έχει η on-off μοτοσυκλέτα της Enfield ανέβασε στο site της η ινδική εταιρεία, όπου ο μοναδικός ινδός που έχει τερματίσει σε αγώνα Dakar επιδεικνύει τις δυνατότητες της Himalayan σε μια μικρή χωμάτινη πίστα και μοιράζεται τις εντυπώσεις του. Όμως τις περισσότερες πληροφορίες γύρο από το concept αυτής της μοτοσυκλέτας μας τις δίνει σε συνέντευξη του στον ινδικό ιστιότοπο The Times of India ο ίδιος ο πρόεδρος της Royal Enfiend, που συμμετείχε ενεργά καθ΄όλη την διάρκεια της εξέλιξης των πρωτότυπων. Ο κύριος Siddhartha Lai έκανε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ινδία και την Μεγάλη Βρετανία με τα πρωτότυπα της Himalayan και μας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια το σκεπτικό κάθε επιλογής που έκαναν κατά τον σχεδιασμό της.  

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη των ινδών για μια τουριστική, παντός δρόμου μοτοσυκλέτα που να μην έχει τα προβλήματα που έχουν πλέον οι μεγάλες ευρωπαϊκές και ιαπωνικές on-off και adventure bikes. Ποια είναι αυτά; Ουσιαστικά τρία είναι τα προβλήματα των σύγχρονων on-off που προσπάθησε να λύσει η Enfield κατά τον σχεδιασμό και την εξέλιξη της Himalayan. Το πρώτο ήταν το τεράστιο μέγεθος και ύψος σέλας. Συμφώνα με τον κύριο Lai το 99% των Ινδών δεν φτάνει καν να καβαλήσει την σέλα ενός adventure bike, πόσο δε μάλλον να το σηκώσει από το έδαφος αν του πέσει οδηγώντας στο χώμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα κατασκευής  και κατ΄επέκταση την δυνατότητα επιτόπου επισκευής. Το Himalayan έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορείς να το βάλεις εμπρός σπρώχνοντας και τα φώτα του ανάβουν κανονικά, ακόμα κι αν αφαιρεθεί εντελώς η μπαταρία! Επίσης, έχει γίνει πρόβλεψη ώστε κάθε εξάρτημα που μπορεί να χαλάσει από μία πτώση ή οποιαδήποτε τύπου βλάβη να μην επηρεάζει την λειτουργία της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας και αν είναι δυνατόν να μπορεί να επισκευαστεί άμεσα και εύκολα από τον ίδιο τον αναβάτη. Το τρίτο αφορά τον κινητήρα, όπου οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες απαιτούν καλής ποιότητας βενζίνη πολλών οκτανίων, κάτι που σε χώρες σαν την Ινδία είναι σπάνιο να βρεις έξω από τις μεγάλες πόλεις. Ο κινητήρας της Himalayan αν και εντελώς νέος, έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει με αμφιβόλου ποιότητας βενζίνη και το αποσπώμενο μπιτόνι δίπλα στο ρεζερβουάρ και το αντίστοιχο για νερό, μπορεί να σε σώσουν στην κυριολεξία αν χαθείς κάπου στην ινδική επαρχία. Άλλωστε, το Himalayan δεν πήρε το όνομά του τυχαία. Ο κύριος Lai λέει ότι οι δρόμοι των Ιμαλάϊων ήταν το πεδίο δοκιμών και το περιβάλλον για το οποίο έχει σχεδιαστεί αυτή η μοτοσυκλέτα. Όμως ταυτόχρονα με τις off-road δυνατότητες, η Himalayan έπρεπε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθημερινά της καθήκοντα μετακίνησης μέσα στην πόλη, αλλά και να εμπνέει σιγουριά στους ανοιχτούς αυτοκινητόδρομους της Ινδίας όπου οι δυνατοί πλάγιοι άνεμοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο.  Για τον σκοπό αυτό, μεγάλο μέρος της εξέλιξης του πλαισίου έγινε στην Μ. Βρετανία και μάλιστα πολλές δοκιμές έγιναν μέσα σε πίστες. Ο πρόεδρος της Enfield  μας αποκαλύπτει επίσης, ότι η πιο απολαυστική ταχύτητα ταξιδιού είναι μεταξύ 80-110km/h, όπου ο κινητήρας των 410 κυβικών με την μακριά διαδρομή εμβόλου βρίσκεται στα καλύτερά του. Βγάζει 25 ίππους, όμως το δυνατό του σημείο είναι η ροπή στις πολύ χαμηλές στροφές που κάνει την μοτοσυκλέτα ευχάριστη μέσα στην πόλη, αλλά ταυτόχρονα την βοηθάει να κινείται απροβλημάτιστα στον αργό ρυθμό που επιβάλουν οι κακοτράχαλοι χωματόδρομοι των βουνών. Με αλλαγές λαδιών κάθε 10.000 χιλιόμετρα και έμφαση στην μικρή κατανάλωση βενζίνης, η Himalayan προβλέπεται να είναι συνολικά μια οικονομική στην χρήση μοτοσυκλέτα. Όμορφη δύσκολα την λες, όμως το γεγονός ότι πάνω της υπάρχουν μόνο τα εξαρτήματα που χρησιμεύουν σε κάτι, της δίνουν μια ξεχωριστή γοητεία.

 

UPDATE:

 

Πράγματι, όπως επισημαίνουν και οι αναγνώστες μας, ένα από τα μαρσπιέ σπάει κατά την προσγείωση και το πλάνο χρησιμοποιήθηκε κανονικά από την εταιρία. Ίσως με την σκέψη: «σιγά ποιος θα το δει», ίσως πάλι με τελείως διαφορετική οπτική: «εμείς δεν κρύβουμε τίποτα». Πάντως όταν τον Δεκέμβριο του ’15 δοκιμάζαμε την Continental GT, είχαμε γράψει ότι μας έσπασε η βάση της μίας από τις δύο κόρνες που έχει. Μέρος της περιπέτειας, είναι να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνται… 

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες