Royal Enfield - Τα νέα μοντέλα των οικογενειών 450 & 650

Αποκάλυψη σε συνάντηση με επενδυτές
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2022

Σε μια πρόσφατη συνάντηση ανθρώπων της Royal Enfield με επενδυτές, αποκαλύφθηκαν τα επόμενα μοντέλα των οικογενειών 450 και 650 της ινδικής εταιρείας.

Η Royal Enfield σκοπεύει να παρουσιάσει πλειάδα μοντέλων που θα βασίζονται στον νέο μονοκύλινδρο και υγρόψυκτο κινητήρα των 450 κ.εκ. που εξελίσσουν, και στη γνωστή δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κ.εκ..

Το Super Meteor 650, σε bobber στιλ, θα είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα από τη νέα φουρνιά μοντέλων, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Shotgun 650, Classic 650, Himalayan 650, Scrambler 650, Bullet 650 και μια πιο σπορ έκδοση με φαίρινγκ της Continental GT 650.

Ο ειδικός τύπος της Ινδίας αναφέρει πως η επίσημη παρουσίαση του Super Meteor 650 αναμένεται τον Νοέμβριο του 2023.

Δίπλα στα 650, περιμένουμε να δούμε τη νέα, πιο σύγχρονη και πιο δυνατή Himalayan 450, ενώ δίπλα της αναμένονται με τον ίδιο κινητήρα μοντέλα στις κατηγορίες Scrambler, Roadster και Rally. Οι τεχνικές προδιαγραφές των μονοκύλινδρων 450 θα είναι πολλά σκαλιά πάνω από εκείνες της υπάρχουσας Himalayan, με υγρόψυξη, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, κ.α.

Η Himalayan 450 αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2023, ενώ για τη Rally έκδοση της μοτοσυκλέτας θα πρέπει, από ότι λένε οι Ινδοί δημοσιογράφοι, να περιμένουμε τουλάχιστον ένα-δυο χρόνια ακόμα. Θα δούμε άραγε τη Royal Enfield να συμμετέχει και στο Rally Dakar; Λάβετε υπόψη πως ο Ινδός αγωνιζόμενος CS Santosh που είχε συμμετοχές στο θρυλικό ράλι με τη Hero MotoSports έφυγε πρόσφατα από την εταιρεία για να εμφανιστεί αργότερα στο event Royal Enfield Rider Mania της Royal Enfield.

Στα επόμενα 450 μοντέλα της φίρμας, ο ινδικός τύπος αναφέρει τα πιθανότερα να είναι ένα HNTR 450, ένα Scrambler 450, και μία cafe-racer μοτοσυκλέτα με μισό φαίρινγκ.

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες