Yamaha Tenere 700 Tour: Οδηγός αγοράς με βάση το ύψος!

Το οδηγήσαμε στην Ελλάδα σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις ύψους
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/7/2019

Μετά την πρώτη και χορταστική διεθνή παρουσίαση του Yamaha Tenere 700 στην Ισπανία, ήρθε η στιγμή να πάρουμε μια μικρή γεύση επί ελληνικού εδάφους κατά την περιοδεία της νταλίκας της Yamaha Europe που οργανώνει το Tenere 700 Tour. Το γεγονός πως η χώρα μας είναι από τους πρώτους σταθμούς αυτού του γιγαντιαίου πανευρωπαϊκού test-ride προφανώς και δεν είναι τυχαία. Τόσο ο εορτασμός των 50 χρόνων της εμπορικής παρουσίας της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ως αντιπροσώπου της Yamaha στην Ελλάδα, όσο και oi σημαντικές πωλήσεις των on-off μοτοσυκλετών στη χώρα μας, έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτή την απόφαση. Επιτυχία επίσης πως διοργανώθηκε και μία μικρή γνωριμία για τους δημοσιογράφους που δεν το είχαν οδηγήσει στην παρουσίασή του, και μαζί να το ξανά θυμηθούμε κι εμείς. Φυσικά θα το έχουμε στην διάθεσή μας για πλήρη δοκιμή, δυναμομέτρηση, μετρήσεις ακριβείας κι όλα όσα κάνουμε στο MOTO για τις μοτοσυκλέτες. Για όσα μάθαμε και ζήσαμε κατά την διεθνή παρουσίαση του Tenere 700 στην Ισπανία, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο τεύχος 595 του ΜΟΤΟ και αν θέλετε να πάρετε μια σύντομη γεύση, πατήστε ΕΔΩ για το σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε στο site μας τότε την πρώτη ημέρα της δοκιμής ή θυμηθείτε το video μας στο τέλος του άρθρου.
Όμως το Tenere 700 είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τη Yamaha και την MOTOΔYNAMIKH, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη τεράστια προσμονή από τους φίλους (και όχι μόνο…) της ιαπωνικής εταιρείας στη χώρα μας. Έτσι το θέμα “Tenere 700” δεν εξαντλείται εύκολα και σε κάθε ευκαιρία που έχουμε να το οδηγήσουμε, μαθαίνουμε συνεχώς και καινούρια πράγματα. Αυτή τη φορά, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις τρεις διαφορετικές εκδόσεις ύψους σέλας, που προσφέρει η Yamaha στους υποψήφιους αγοραστές του νέου Tenere 700. Έτσι, αντί να ξαναπάει ο (γίγαντόσωμος! - συγκριτικά) Θάνος με ύψος 1,83μ, πήγα εγώ που έχω ύψος 1,70μ. Ξεκίνησα με την “βασική” έκδοση που έχει απόσταση σέλας από το έδαφος στα 875mm. Η έκδοση αυτή δεν ήταν απαγορευτική για το δικό μου ύψος, όμως πάταγα με τις μύτες σε επίπεδο έδαφος και έπρεπε να υπολογίζω από ποια μεριά θα κατεβάσω το πόδι μου στην περίπτωση που σταματούσα σε κεκλιμένο επίπεδο. Η μοτοσυκλέτα είχε γεμάτο ρεζερβουάρ και ήθελε αρκετή δύναμη στα χέρια για να την σηκώσω από το πλαϊνό σταντ. Γενικά μου θύμισε αρκετά την Ducati Multistrada 950 σε αυτόν τον τομέα, που είναι πιο ψηλή από την 1260 και γι΄αυτό μοιάζει πιο βαριά τους επιτόπιους χειρισμούς, ενώ στην πραγματικότητα έχει το ίδιο βάρος.

Η σύνδεση του ύψους με την αίσθηση του βάρους, επιβεβαιώθηκε καβαλώντας την πιο χαμηλή έκδοση του Tenere 700. Σε αυτή την έκδοση, πάταγα με σιγουριά στο έδαφος τα πόδια μου και αυτό με τη σειρά του μου έδινε τη δυνατότητα  να σηκώνω πολύ πιο εύκολα τη μοτοσυκλέτα από το πλάγιο σταντ. Η μείωση του ύψους επιτυγχάνεται χάρη σε ένα διαφορετικό μοχλικό για το πίσω αμορτισέρ (το αγοράζεις ως προαιρετικό εξοπλισμό από τον κατάλογο των αξεσουάρ) και στο κατέβασμα του πιρουνιού από τις πλάκες κατά 20mm. Αυτό σημαίνει πως η μείωση του ύψους της μοτοσυκλέτας δεν αλλάζει την ωφέλιμη διαδρομή των αναρτήσεων! Οπότε οι δυνατότητες για οδήγηση στο χώμα παραμένουν αμετάβλητες στα 210mm για το πιρούνι και στα 200mm για την πίσω ανάρτηση. Η μείωση της απόστασης των κάρτερ από το έδαφος που προκύπτει δεν είναι σημαντική, καθώς το νέο Tenere 700 έχει άφθονη και επιπλέον υπάρχει μια μεγάλη γεροδεμένη αλουμινένια προστατευτική ποδιά για όποιον σκοπεύει να περνάει πάνω από κροκάλες τέρμα γκάζι.

Η πιο ψηλή έκδοση μάλλον θα ικανοποιήσει όσους είναι πάνω από 1, 85m καθώς προσφέρει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ μαρσπιέ και σέλας, άρα και μικρότερη γωνία για τα πόδια όταν οδηγείς καθιστός στη σέλα. Η αύξηση του ύψους προκύπτει από την ίσια “αγωνιστική” σέλα και όχι από την αύξηση των διαδρομών των αναρτήσεων. Για το δικό μου σωματικό ύψος ήταν απαγορευτικά ψηλή, όμως λόγω της αλλαγής της εργονομίας της θέσης οδήγησης, θεωρώ πως είναι η πιο κατάλληλη για επιθετική οδήγηση στο χώμα, ακόμα κι αν είσαι κοντός.

Μαζί με τις επιλογές για το ύψος της σέλας, η Yamaha έχει ετοιμάσει και δύο πακέτα εξοπλισμού. Το πακέτο Touring είναι φυσικά για όσους θέλουν ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους για να βάζουν μέσα την ταξιδιωτική πραμάτεια τους. Δύο σκληροτράχηλες αλουμινένιες βαλίτσες  υπόσχονται ότι θα καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες δύο ατόμων.

Το δεύτερο πακέτο εξοπλισμού έχει στόχο τους σκληροπυρηνικούς χωματερούς εξερευνητές, με την εξάτμιση της Akrapovic και την αλουμινένια ποδιά να δίνουν το κάτι παραπάνω στον κινητήρα σε γκάζι και προστασία.

Παρά το γεγονός πως το νέο Tenere 700 ήρθε στο τέλος της εμπορικής χρονιάς και έχει χάσει τους πρώτους έξι μήνες του 2019, που συνήθως γίνοται πάνω από το 55% των πωλήσεων στην Ελλάδα, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ έχει κάνει sold out τα πρώτα Tenere 700 και ελπίζει το εργοστάσιο της Yamaha να έχει τη δυνατότητα παραγωγής για να της διαθέσει περισσότερα έως το τέλος του χρόνου.

Το Tenere 700 Tour ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην χώρα μας, προσφέροντας αρκετά χιλιόμετρα ασφάλτου και χώματος και μάλιστα έφτασε σε σημείο που μπορούσε να προβληματίσει τον μέσο όρο. Για αυτό και σημειώθηκαν αρκετές ανώδυνες πτώσεις. Ανώδυνες για τον αναβάτη τουλάχιστον, κι αυτό είναι που έχει σημασία.

Οι εγκαταστάσεις του Riding School γέμισαν μοτοσυκλέτες και δεν υπήρχε Tenere 700 που να κάθεται έστω κι ένα λεπτό! Πράγμα φυσιολογικό για μία τόσο πολυαναμενόμενη μοτοσυκλέτα…

Ετικέτες

KTM 1.390 Rally, Super Adventure και… 1.490 Adventure - Ανεβάζοντας κι άλλον τον πήχη

Τρία μεγάλα On-Off μοντέλα των Αυστριακών που εξελίσσονται για τις επόμενες χρονιές
KTM 1390 Adventure και 1390 Rally
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Cycle-World δημοσίευσε “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες από τα επερχόμενα μεγάλα Adventure μοντέλα της KTM, τα οποία βασίζονται στη νέα πλατφόρμα με τον μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα των 1.350 κ.εκ. που μας έδωσε το 1390 Duke.

Το 1.390 Rally διαθέτει την αναβαθμισμένη μονάδα που είδαμε στο γυμνό μεγάλο “πορτοκαλί” μοντέλο του 2024 για βελτιωμένη απόδοση -όχι πως υπολειπόταν...-, και σκληροπυρηνικό Off-Road στιλ, όχι στα πρότυπα των μεγάλων Adventure bikes του πρόσφατου παρελθόντος αλλά πιο πολύ σε εκείνα του παλαιότερου KTM 950 Adventure, ή του τρέχοντος Ducati Desert X Rally, του Yamaha Tenere, κλπ.

1390 Rally

To 1.390 Rally δείχνει ιδιαίτερα λεπτό για τόσο μεγάλη μοτοσυκλέτα, ενώ το κοστούμι του παραπέμπει σε ράλι ή ακόμα και σε enduro μοτοσυκλέτα και όχι σε μοτοσυκλέτα Adventure τουρισμού. Το ψηλό φτερό μπροστά μαζί με την έλλειψη κάποιου δεύτερου χαμηλού, η μεγάλη αλουμινένια ποδιά στον κινητήρα, τα τρακτερωτά ελαστικά, η “πολεμική” σέλα, η ψηλή ζελατίνα μπροστά (που θα είναι διάφανη στο μοντέλο παραγωγής), και η όρθια TFT ψηφιακή οθόνη οργάνων (με τη βάση της να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει κι άλλες συσκευές όπως ένα εξωτερικό GPS, κ.α.) δίνουν έναν ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό χωμάτινο αέρα στη μοτοσυκλέτα, που δείχνει την πρόθεση των Αυστριακών να επιστρέψουν στα πρότυπα των πρώτων μεγάλων Adventure μοτοσυκλετών τους. Εντύπωση εντωμεταξύ προκαλούν και τα… φτεράκια κάτω από το ψυγείο, εκατέρωθεν της μοτοσυκλέτας. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί, το πιθανότερο 21 και 18 ιντσών, ενώ η μοτοσυκλέτα φέρει ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά, χούφτες στο τιμόνι και ένα ογκώδες τελικό της Akrapovic με δυο “κάννες” σε κάθετη διάταξη. Στη σέλα του συνεπιβάτη βρίσκεται δεμένη μια δεύτερη ζελατίνα για δοκιμές. Το πλαίσιο δείχνει αρκετά όμοιο με το τρέχων του 1290 Super Adventure, όπως ίδιο μοιάζει και το αλουμινένιο ψαλίδι, ίδιες και οι αναρτήσεις της WP. Το ρεζερβουάρ χωρίζεται στα δύο, όπως με την τρέχουσα μεγάλη Adventure της ΚΤΜ και είναι τοποθετημένο χαμηλά, εκατέρωθεν του κινητήρα, όμως εδώ δείχνει μικρότερο από πριν.

1390 Super Adventure S

Δεύτερη μοτοσυκλέτα της οικογένειας των μεγάλων Adventure της KTM που συνέλαβε ο “κατασκοπικός” φακός είναι η 1.390 Super Adventure S. Η αντικαταστάτρια της 1.290 Super Adventure S, έχει διαφορετική εμφάνιση από το Rally μοντέλο, εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από τα ασφάλτινα ελαστικά, τις χυτές ζάντες με μπράτσα, το χαμηλό φτερό, τα περισσότερα πλαστικά, την πιο τουριστική σέλα, την πιο φαρδιά ζελατίνα και τον διαφορετικό προβολέα, στα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει τελευταία. Ο μπροστινός τροχός είναι 19 ιντσών, ενώ πέρα από τον νέο κινητήρα, οι αναρτήσεις το ψαλίδι, τα φρένα και το υποπλαίσιο δείχνουν ίδια με προηγουμένως. Νέο είναι το κοστούμι, με περισσότερες γωνίες και περισσότερα τμήματα πλαστικών. Μπροστά το ραντάρ είναι καλύτερα ενσωματωμένο από πριν σε νέα θέση κάτω από τον προβολέα, ενώ η μοτοσυκλέτα δείχνει σχεδόν έτοιμη για παραγωγή. Διακρίνουμε και cornering φώτα στα πλάγια του πιρουνιού, ενώ και εδώ το ρεζερβουάρ έχει τη γνωστή χαμηλή τοποθέτηση, αν και δείχνει μικρότερο από του 1.290.

1490 Super Adventure S

Τέλος, έχουμε και φωτογραφία μια τρίτης μοτοσυκλέτας που δείχνει να βρίσκεται σε περισσότερο αρχικά στάδια εξέλιξης, μια μοτοσυκλέτα που το Cycle World αποκαλεί 1.490 Super Adventure, όχι απαραίτητα γιατί γνωρίζει πως το 2026 ή το 2027 τα κυβικά θα ανέβουν ξανά, αλλά περισσότερο για να τη διαφοροποιήσει από τις άλλες δύο. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει περισσότερο ασφάλτινο χαρακτήρα ακόμα και από το Super Adventure S, καθώς οι τροχοί της είναι 17 ιντσών, ενώ διαφορετικό είναι το design του κουστουμιού της, άλλο το αλουμινένιο ψαλίδι (χωρίς νεύρα στην εξωτερική του πλευρά και γυαλισμένο), διαφορετικές και οι δαγκάνες της Brembo μπροστά. Και αυτό έχει όρθια οθόνη TFT αν και σε διαφορετική και πιο ογκώδη βάση που ίσως στο μέλλον, όταν η μοτοσυκλέτα φτάσει πιο κοντά στην παραγωγή, φέρει διαφορετική οθόνη. Αντίθετα με τις άλλες δυο μοτοσυκλέτες, εδώ η ΚΤΜ δείχνει να δουλεύει και στον κινητήρα, όπως προδίδει το πλαστικό κουτί στην ουρά που περικλείει όργανα τηλεμετρίας, κινητήρα που θα μπορούσε να εξοπλίσει τα μοντέλα όχι του 2025, αλλά επόμενης γενιάς.

Κι όλα τα παραπάνω ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον το επερχόμενο 990 Adventure