Yamaha Tricity 250/300/400

Ετοιμάζεται πλήρης γκάμα τρίτροχων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/5/2018

Πέρσι τέτοια εποχή, η Yamaha μας είχε καλέσει στη Ρώμη για την παρουσίαση όλων των μικρού κυβισμού scooter και μοτοσυκλετών που έχει στη γκάμα της και έχουν σχεδιαστεί για χρήση μέσα στην πόλη. Η παρουσίαση εκείνη είχε τον γενικό τίτλο Urban Mobility και φαινομενικά δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αφού όλα σχεδόν τα scooter που οδηγήσαμε, τα είχαμε κάνει ήδη τεστ στην Ελλάδα. Όμως η μεγάλη είδηση προέκυψε όταν ρωτήσαμε γιατί δεν έχει κάποιο νέο μοντέλο στην κατηγορία των scooter με τους μεγάλους τροχούς των 16 ιντσών.

Η απάντηση ήταν ότι η Yamaha δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτή την κατηγορία απευθείας, αλλά θα δώσει την δική της πρόταση μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς μοντέλων με τρεις τροχούς, όπως τα Tricity 125/155. Μάλιστα μιλώντας off the record με την υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού των scooter της Yamaha (ναι είναι γυναίκα), μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν αποφασίσει αν το γενικό marketing των τρίροδων θα έδινε βάρος προς τον τομέα της ασφάλειας ή προς τον τομέα του premium sport οχήματος. Μετά την παρουσίαση του Niken είναι πλέον σαφές ότι η Yamaha θέλει να τονίσει τον σπορ χαρακτήρα. Όμως ανάμεσα στα μονοκύλινδρα Tricity 125/155 και το τρικύλινδρο Niken, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στις επιδόσεις, αλλά και στην τιμή που πρέπει να καλυφθεί. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αρχικά οι φήμες ήθελαν το TΜΑΧ να αποκτά πλαίσιο με δύο εμπρός τροχούς, όμως υπάρχουν δύο προβλήματα σε αυτή την περίπτωση. Το βασικότερο όλων είναι ότι λόγω κυβισμού, το TΜΑΧ δεν πωλείται στις περισσότερες χώρες της Ασίας. Αυτομάτως δηλαδή, ένα τρίροδο TΜΑΧ δεν θα μπορεί να πωληθεί στις μεγαλύτερες αγορές scooter του κόσμου. Το δεύτερο έχει να κάνει με την τιμή. Το Niken θα κοστίζει στην Ελλάδα €15.900, δηλαδή έχει σχετικά μικρή διαφορά τιμής από το TΜΑΧ DX των €13.900. Οπότε θα είναι δύσκολο ένα τρίροδο TΜΑΧ με σαφώς πιο μεγάλο κόστος κατασκευής να μην πλησιάσει κοντά στην τιμή του Niken.

Ποια είναι η λύση; Μα φυσικά η χρήση της πλατφόρμας του νέου XΜΑΧ. Το XMAX έχει στην Ευρώπη δύο εκδόσεις κυβισμού σε 300cc και 400cc, όμως στο ίδιο πλαίσιο μπαίνει και ο κινητήρας των 250 κυβικών για τις χώρες της Ασίας. Έτσι, αρκεί στη Yamaha να προσαρμόσει το εμπρός τμήμα του πλαισίου του XΜΑΧ για τοποθετηθεί το σύστημα αρθρώσεων και να δημιουργήσει μια πλήρη γκάμα τρίροδων scooter από τα 250 έως τα 400 κυβικά. Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine έφτιαξε μια ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία για να απεικονίσει το πάντρεμα των αρθρώσεων με το πίσω τμήμα ενός XΜΑΧ. Πιθανότατα η Yamaha να κάνει ριζικές αλλαγές στον σχεδιασμό όλων των πλαστικών και η τελική εμφάνιση να μην έχει κανένα κοινό στοιχείο με τα XΜΑΧ, όμως είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει κοινά όσα περισσότερα μηχανικά μέρη μπορεί, για να μην εκτοξευτεί το κόστος παραγωγής. Θυμίζουμε ότι στόχος της είναι να βρεθεί απέναντι στα scooter με τροχούς μεγάλης διαμέτρου όπως το Honda SH 300i.

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες