Zongshen RA9 1000: Τώρα V2, σύντομα και V4

Με την βοήθεια της Aprilia και της Norton
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/9/2021

Στο CIMA Motor show της Κίνας η Zongshen (ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων και δικύκλων της Κίνας) είχε στο περίπτερό της τρεις πολύ ενδιαφέρουσες μοτοσυκλέτες, οι οποίες μας δείχνουν πως η ώρα για την πρώτη κινέζικη μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων πλησιάζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμασταν.

Στο κέντρο του περιπτέρου της Cyclone (είναι η premium μάρκα της Zongshen στην τοπική αγορά) δέσποζε το πρωτότυπο RA9 1000, μια φουτουριστική γυμνή μοτοσυκλέτα με τον V2 κινητήρα και το πλαίσιο των Aprilia Shiver/Dorsoduro 750/900/1200 και Caponord 1200.

Για όσους γνωρίζουν, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι η Zongshen είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο όμιλος της Piaggio για την κατασκευή μοτοσυκλετών που πωλούνται στην αγορά της Κϊνας, όπως δηλαδή η KTM κάνει με την CFMOTO.

Σε αυτή την περίπτωση ο κυβισμός του V2 κινητήρα είναι  στα 987cc και έχει 112 ίππους, αντί για τα 896cc και τους 95 ίππους του Dorsoduro 900.

Κι αν το RA9 1000 είναι “απλώς ένα πρωτότυπο”, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά με το Cyclone RX850 δηλαδή την νέα και μεγαλύτερη έκδοση του δικύλινδρου RX650, το οποίο είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή.

Θυμίζουμε πως αυτός ο δικύλινδρος κινητήρας των 650 κυβικών σχεδιάστηκε από την Norton και αποτελεί το ήμισυ του V4 κινητήρα της (πρώην…) βρετανικής εταιρείας.

Η Zongshen αγόρασε τα δικαιώματα κατασκευής του συγκεκριμένου κινητήρα των 650 κυβικών και όπως βλέπουμε ήδη του αύξησε τον κυβισμό στα 850cc ώστε να βρεθεί απέναντι από το νέο CFMOTO 800.

Όμως φαίνεται πως η συμφωνία για τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου κινητήρας της Norton δεν ήταν τα μόνα που αγόρασε η Zongshen όσο βρισκόταν υπό διάλυση η βρετανική εταιρεία και πριν την εξαγοράσει πλήρως η ινδική TVS.

Λίγο πιο πέρα στο ίδιο εκθεσιακό περίπτερο υπήρχε ολόκληρος ο V4 κινητήρας της superbike των 1200 κυβικών της Norton! Αυτό σημαίνει πως αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο…) θα δούμε την πρώτη μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων από την Κίνα.


 

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Φωτογραφίες με πιο καθαρή ανάλυση, μας δείχνουν τι θα δούμε στις 3 Μαΐου
motomagBajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του NS400, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα, αναδεικνύουν καθαρά την σιλουέτα του, αλλά και τι να περιμένουμε στις 3 Μαΐου, όταν η Bajaj θα ανακοινώσει την ένταξη του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου, μέχρι τώρα στην οικογένεια Pulsar.

Όπως είχαμε δει σε προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο μοντέλο ακολουθεί κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τον προκάτοχό του, NS200. Οι διαφορετικές προεκτάσεις στο ρεζερβουάρ, ωστόσο, χαρίζουν περισσότερο όγκο, ενώ δίνουν πόντους στην επιθετική εμφάνιση. Σε αντίθεση, με τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το μοντέλο που βλέπουμε εδώ είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Επομένως, μιλάμε πιθανότατα για τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ χάρη στην υψηλότερη ανάλυση εδώ, γίνεται εμφανές ότι στα όργανα θα έχουμε ψηφιακή οθόνη.

Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές.

Αφήνοντας πίσω τα πινέλα και τα πλαστικά, βλέπουμε ότι το περιμετρικό πλαίσιο παραμένει, το οποίο συνεργάζεται με ένα αρκετά… εύσωμο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μόνο αμορτισέρ πίσω. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα MRF, τουλάχιστον κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, όπου πίσω φαίνεται να σταματά στα 140 χιλιοστά πλάτος. Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές, αλλά και αν θα ακολουθήσει ή όχι σε μεταγενέστερο στάδιο και η KTM, καθώς μέχρι και τα 400 κυβικά όλα τα πορτοκαλί μοντέλα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Ινδού κολοσσού.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Κοιτάζοντας τον κινητήρα, βλέπουμε ότι θυμίζει έντονα εξωτερικά τον μονοκύλινδρο των 373 κυβικών, που μέχρι πρότινος είχαν το 390 Duke της KTM, ενώ εξοπλίζει ακόμα το Dominar 400. Όσον αφορά τώρα την απόδοσή του, πιθανότατα η χαρτογράφηση θα είναι πιο κοντά σε αυτή του μικρού Δούκα, καθώς για την Bajaj τα Pulsar αντιπροσωπεύουν μία πιο σπορ πλευρά, σε σύγκριση με τα Dominar.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι και την Μ. Παρασκευή 3/5, όταν και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Bajaj. Τότε θα μας λυθεί και κάθε άλλη απορία, γύρω από την απόδοση.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

 

Ετικέτες