Zongshen RA9 1000: Τώρα V2, σύντομα και V4

Με την βοήθεια της Aprilia και της Norton
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/9/2021

Στο CIMA Motor show της Κίνας η Zongshen (ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων και δικύκλων της Κίνας) είχε στο περίπτερό της τρεις πολύ ενδιαφέρουσες μοτοσυκλέτες, οι οποίες μας δείχνουν πως η ώρα για την πρώτη κινέζικη μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων πλησιάζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμασταν.

Στο κέντρο του περιπτέρου της Cyclone (είναι η premium μάρκα της Zongshen στην τοπική αγορά) δέσποζε το πρωτότυπο RA9 1000, μια φουτουριστική γυμνή μοτοσυκλέτα με τον V2 κινητήρα και το πλαίσιο των Aprilia Shiver/Dorsoduro 750/900/1200 και Caponord 1200.

Για όσους γνωρίζουν, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι η Zongshen είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο όμιλος της Piaggio για την κατασκευή μοτοσυκλετών που πωλούνται στην αγορά της Κϊνας, όπως δηλαδή η KTM κάνει με την CFMOTO.

Σε αυτή την περίπτωση ο κυβισμός του V2 κινητήρα είναι  στα 987cc και έχει 112 ίππους, αντί για τα 896cc και τους 95 ίππους του Dorsoduro 900.

Κι αν το RA9 1000 είναι “απλώς ένα πρωτότυπο”, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά με το Cyclone RX850 δηλαδή την νέα και μεγαλύτερη έκδοση του δικύλινδρου RX650, το οποίο είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή.

Θυμίζουμε πως αυτός ο δικύλινδρος κινητήρας των 650 κυβικών σχεδιάστηκε από την Norton και αποτελεί το ήμισυ του V4 κινητήρα της (πρώην…) βρετανικής εταιρείας.

Η Zongshen αγόρασε τα δικαιώματα κατασκευής του συγκεκριμένου κινητήρα των 650 κυβικών και όπως βλέπουμε ήδη του αύξησε τον κυβισμό στα 850cc ώστε να βρεθεί απέναντι από το νέο CFMOTO 800.

Όμως φαίνεται πως η συμφωνία για τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου κινητήρας της Norton δεν ήταν τα μόνα που αγόρασε η Zongshen όσο βρισκόταν υπό διάλυση η βρετανική εταιρεία και πριν την εξαγοράσει πλήρως η ινδική TVS.

Λίγο πιο πέρα στο ίδιο εκθεσιακό περίπτερο υπήρχε ολόκληρος ο V4 κινητήρας της superbike των 1200 κυβικών της Norton! Αυτό σημαίνει πως αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο…) θα δούμε την πρώτη μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων από την Κίνα.


 

Triumph Tiger 900/1200 2027- Πλήρης ανανέωση για τις βρετανικές adventure

H Tiger 900 εντοπίστηκε σε δοκιμές - Ίδιο design με την Tiger 1200 του Sam Sunderland!
Triumph Tiger 900 και 1200 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/9/2026

Τα κομμάτια του παζλ κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους αναφορικά με τα σχέδια της Triumph γύρω από τις adventure μοτοσυκλέτες της με τελευταίο εκείνο της νέας Tiger 900 που κάνει και αυτή σχεδιαστικό reset.

Έπειτα λοιπόν από την Triumph Tiger 1200 που έκανε εμφάνιση "από το παράθυρο" (διαβάστε περισσότερα εδώ) ως η μοτοσυκλέτα στην ανεπιτυχή προσπάθεια του Sam Sunderland να κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρόνο ρεκόρ (διαβάστε περισσότερα εδώ), ήρθε τώρα η ώρα της Tiger 900 να πιαστεί στα πράσα από τον κατασκοπικό φακό.

Η 900άρα Tiger δεν απέχει σχεδιαστικά από τη 1200 με το σχήμα του φαίρινγκ-προβολέα να δείχνει αμέσως τους συγγενικούς του δεσμούς με την κορυφαία adventure της Triumph. Ωστόσο εδώ το ραντάρ της 1200 απουσιάζει και η γενικότερη σιλουέτα της μοτοσυκλέτας που δεν έχει ίχνος καμουφλάζ επάνω της-όχι και τόσο περίεργο όταν το μάρκετινγκ μπλέκεται με την κατασκοπία- είναι σαφώς πιο αθλητική από εκείνη της μοτοσυκλέτας που έρχεται να αντικαταστήσει.

Η νέα Tiger 900 δείχνει πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει κακοτράχαλο τερέν με σχεδόν ενιαία σέλα, χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ αναβάτη και συνεπιβάτη και μαλακή επένδυση στο ρεζερβουάρ που σηκώνεται ψηλά πάνω από αυτή. Το τρίγωνο της γεωμετρίας μοιάζει επίσης να έχει προσεχτεί πολύ ώστε ο αναβάτης να είναι άνετος όταν οδηγεί όρθιος με αντίστοιχα ψηλά τοποθετημένο τιμόνι και μεγάλη ζελατίνα που δείχνει να μην ρυθμίζεται εκ πρώτης όψεως. Κάτω από το σετ του LED προβολέα-DRL βλέπουμε δύο ψυγεία για τον τρικύλινδρο κινητήρα εκατέρωθεν του πλαισίου, ενώ διακρίνεται και το πλαίσιο χωροδικτύωμα, το οποίο πρέπει να αποτελεί εξέλιξη του υπάρχοντος.

Triumph Tiger 900 και 1200 2027

Η εμπρός ακτινωτή ζάντα είναι 21 ιντσών και η πίσω 17, ενώ οι αναρτήσεις προέρχονται από τη Showa και οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μοιάζουν με Brembo αν και εκεί τουλάχιστον η Triumph φρόντιζε να βάλει μονωτική ταινία για να μην προδώσει προς το παρόν τον κατασκευαστή του. Εκτός από το πλαίσιο, σχεδιαστικές ομοιότητες σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά βλέπουμε και στο ψαλίδι, αν και πρόκειται για νέα και μακρύτερη μονάδα, κάτι που ισχύει και για το τελικό της εξάτμισης. 

Εντύπωση επίσης προκαλούν και οι "πτυχώσεις" στα πλαϊνά του φαίρινγκ, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σχεδίαση των προστατευτικών πλαστικών των ψυγείων, βρίσκονται εκεί για να ανακατευθύνουν τον αέρα μακριά από τον αναβάτη, χωρίς η μοτοσυκλέτα της Triumph να χρειάζεται να αυξήσει πολύ το πλάτος της.

Τέλος αναφορικά με τον τρικύλινδρο κινητήρα, η πιθανότητα να έχει αυξήσει τον κυβισμό του πάνω από τα 900 κ.εκ. είναι μεγάλη, αν κρίνουμε και από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες, με στόχο ίσως όχι τόσο την αύξηση της τιμής της ισχύος όσο εκείνη της ροπής, ενώ είναι σίγουρο ότι αυτή η Tiger 900 θα είναι ελαφρύτερη από τη μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει. 

Σίγουρο επίσης είναι ότι αυτή που βλέπουμε δεν θα είναι και η μοναδική έκδοσή της, με τη βρετανική εταιρεία να έχει τις περισσότερες εκδόσεις για την ίδια μοτοσυκλέτα από κάθε άλλο κατασκευαστή και αναμένουμε σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μία με 19άρη εμπρός τροχό και χαμηλότερες αναρτήσεις, για εκείνους που έχουν βλέψεις για περισσότερα ταξίδια από την άσφαλτο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την EICMA έχει ξεκινήσει και εκεί οι Βρετανοί θα μας λύσουν όλες τις σχετικές απορίες με την επίσημη παρουσίαση των νέων Tiger.

Triumph Tiger 900 και 1200 2027