Αποκλειστική παρουσίαση KTM 790 Duke! [video]

Η πιο σημαντική νέα KTM
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/3/2018

Το ολοκαίνουριο 790 Duke είναι η πιο σημαντική μοτοσυκλέτα της KTM αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο γιατί καλύπτει το τεράστιο κενό που είχε στη γκάμα της μεταξύ του μονοκύλινδρου 690 Duke και του κτηνώδες δικύλινδρου 1290 Superduke, αλλά και γιατί μας φέρνει έναν ολοκαίνουριο κινητήρα, τον πρώτο δικύλινδρο εν σειρά των Αυστριακών. Έχει σχεδιαστεί με μια εντελώς νέα φιλοσοφία ακραίου μινιμαλισμού, όπου του χαρίζει εξωτερικές διαστάσεις και βάρος αντίστοιχο ενός μονοκύλινδρου! Την ίδια ακριβώς φιλοσοφία ακολουθούν και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη της μοτοσυκλέτας, όπως το πλαίσιο, το υποπλαίσιο και οι αναρτήσεις.

Το πλαίσιο του 790 Duke χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως βασικό δομικό στοιχείο του, με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστο βάρος και μέγεθος. Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και είναι ταυτόχρονα το φιλτροκούτι της μοτοσυκλέτας, ενώ μέσα του έχει όλα τα ηλεκτρονικά. Τίποτα πάνω στο 790 Duke δεν είναι περιττό και τίποτα δεν έχει μόνο έναν ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακά χαμηλό βάρος, με την ζυγαριά της ΚΤΜ να δείχνει 169 κιλά (άδειο) και 174 κιλά (χωρίς καύσιμο).

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, η KTM δεν έκανε εκπτώσεις και για πρώτη φορά σε αυτή την κατηγορία κυβισμού έχουμε cornering ABS και traction control που παίρνουν εντολές μέσω αισθητήρων επιτάχυνσης από την κεντρική μονάδα IMU, όπως στις κορυφαίες superbike. Ταυτόχρονα, ο ψεκασμός ride by wire διαθέτει τέσσερεις ρυθμίσεις απόκρισης (Rain, Road, Sport & Track) με την τελευταία να δίνει την δυνατότητα στο αναβάτη να επιλέξει όποιο συνδυασμό ευαισθησίας επιθυμεί για τα ηλεκτρονικά. Επίσης, πέρα από τον μονόδρομο συμπλέκτη με την υποβοήθηση, ο ψεκασμός έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα στα απότομα κατεβάσματα ταχυτήτων, ώστε να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός. Το Duke 790 διαθέτει quick-shifter Up/Down και ο λεβιές ταχυτήτων μπορεί να γυρίσει ανάποδα για αγωνιστική χρήση πολύ εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει όλη η συνδεσμολογία του.

Η έγχρωμη οθόνη TFT του πίνακα οργάνων είναι όμοια με του καινούριου 390 Duke, με αισθητήρα φωτός για αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας και διαθέτει εκτός των άλλων, Bluetooth για σύνδεση και χειρισμό smartphone και συσκευών mp3. Τα φώτα είναι full LED εμπρός-πίσω και οι μανέτες πλήρως ρυθμιζόμενες.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής τριών διαφορετικών ύψους σέλας μεταξύ 825mm, 800mm και 790mm. Στην τελευταία περίπτωση, εκτός από το μικρότερο πάχος της σέλας, έχουμε και μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων.

Οδηγήσαμε την νέα 790 Duke, τόσο στο δρόμο, όσο και στην πίστα όπου η γενική αίσθηση που μας άφησε ήταν αυτή της απόλυτα αρμονικής συνεργασίας των μηχανικών μερών μεταξύ τους και ως αποτέλεσμα νοιώθεις ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Είναι από τις μοτοσυκλέτες που δημιουργούν αυτοπεποίθηση στον αναβάτη τους και τον βοηθούν να οδηγάει στα δικά του προσωπικά όρια από την πρώτη στιγμή.  

Το πώς, το γιατί και κάθε λεπτομέρεια από αυτή την μοτοσυκλέτα που βάζει την ΚΤΜ στα χρόνια της ωριμότητας και ανοίγει έναν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ. Μέχρι τότε, σας έχουμε ένα photogallery από το ταξίδι μας στα Gran Canaria όπου την οδηγήσαμε αποκλειστικά για εσάς, και φυσικά ένα teaser video, μέχρι να μοντάρουμε όλα τα πλάνα από τους φιδίσιους δρόμους στο νησί με την καλύτερη άσφαλτο του κόσμου:

Αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης στην Ελλάδα: Απρίλιος 2018

Αναμενόμενη τιμή: €11.490

Κινητήρας: Δικύλινδρος εν σειρά

Κυβικά: 799cc

Ιπποδύναμη κατασκευαστή: 105hp/9.000

Εμπρός ανάρτηση: WP, upside/down, 43mm

Πίσω ανάρτηση: WP με ρύθμιση προφόρτισης

Φρένα εμπρός: Ακτινικές δαγκάνες με δύο δίσκους 300mm και ρυθμιζόμενο cornering ABS

Ελαστικό εμπρός: Maxxis 120/70-17

Ελαστικό πίσω: Maxxis 180/55-17

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 14 λίτρα

Βάρος κατασκευαστή: 164kg (κενή) 174kg(με υγρά/μπαταρία, χωρίς καύσιμο)

 

Ετικέτες

Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!

Παρουσίαση των νέων μοντέλων της Moto Guzzi!
Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2024

Οδηγήσαμε στην Ισπανία τα νέα Stelvio και V85TT που σε μία κατηγορία που έχει γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά, κρατούν όχι μόνο τους κυλίνδρους έξω – και ψηλά- αλλά και το Made in Italy! Βασισμένο στο V100 Mandelo, μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την μακρά ιστορία της Moto Guzzi καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας τελείως νέας περιόδου, το Stelvio κρατά με το παρελθόν μόνο το όνομα και τίποτα άλλο!

Εγκάρσια τοποθετημένος υγρόψυκτος V2 κινητήρας 90 μοιρών και 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, έχει κάποιες μικρές αλλαγές συγκριτικά με το Mandelo, ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Το V85TT εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο εγκάρσιος V2 με τον διαμήκη στρόφαλο είναι πλέον Euro 5+ προδιαγραφών και ταυτόχρονα αύξησε την ροπή και την ιπποδύναμή του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκκεντροφόρος απέκτησε σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ώστε το βύθισμα και η διάρκεια του Overlap των βαλβίδων να μεταβάλλεται αναλόγως το φάσμα των στροφών. Η ροπή έχει φτάσει στα 8,66kg/m στις 5.100 στροφές με το 90% της ροπής να εμφανίζεται από τις μόλις 3.000 στροφές. Ο προηγούμενος κινητήρας είχε 8,36kg/m στις 5.000 στροφές. Αντίστοιχα η ιπποδύναμη έφτασε στους 80 ίππους στις 7.750 στροφές, από 75 ίππους στις 7.500 στροφές. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει πλέον και knock-sensor, απαραίτητο συστατικό για μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει εκεί που τα οκτάνια αποδημούν.

Πάμε να δούμε τις νέες προτάσεις της Moto Guzzi, από την σέλα τους, στο νέο VIDEO του MOTO: