MotoGP – Χειρουργήθηκε ο Jorge Martin στη Βαρκελώνη

Χάνει και τις τελευταίες δοκιμές στην Ταϊλάνδη ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Jorge Martin Aprilia χειρουργείο Βαρκελώνη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/2/2025

Επιτυχημένο ήταν το χειρουργείο στο δεξί χέρι του Jorge Martin την περασμένη Παρασκευή με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να μπαίνει τώρα σε φάση αποθεραπείας για να προλάβει τον πρώτο αγώνα της σεζόν.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής υπέστη κάταγμα στο πέμπτο μετακάρπιο του δεξιού του χεριού και κατάγματα στο 3ο, 4ο και 5ο μετατάρσιο του αριστερού του ποδιού, το οποίο ήταν και το πρώτο που ακούμπησε στην άσφαλτο μετά το τρομακτικό highside την πρώτη ημέρα των δοκιμών στη Sepang, το οποίο θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ χειρότερα και ευτυχώς αυτό δεν έγινε.

Jorge Martin Aprilia χειρουργείο Βαρκελώνη 2025

Ο Martin πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο στην πόλη Nilai στη Μαλαισία πριν επιστρέψει στην Ευρώπη την επόμενη μέρα με προορισμό την κλινική Quiron Dexeus και το "ραντεβού" του με τον Xavier Mir και το επιτελείο του που χειρούργησε και τον Raul Fernandez.

H επέμβαση που πραγματοποίησε ο δρ. Mir στο δεξί χέρι του Martin, τοποθετώντας βίδα για να σταθεροποιήσει το κόκκαλο, ήταν επιτυχημένη σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ το πόδι, όπως γνωρίζαμε ήδη, έμεινε στον γύψο και θα αντιμετωπιστεί συντηρητικά.

Η αποθεραπεία του εργοστασιακού αναβάτη της Aprilia θα ξεκινήσει σύντομα με τον Μαδριλένο να χάνει τις δεύτερες και τελευταίες επίσημες δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν στην Ταϊλάνδη στις 12-13 Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσει τη σεζόν έχοντας κάνει ελάχιστους γύρους με την RS-GP25.

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.