Dorna, IRTA και CryptoDATA RNF Racing τα βρήκαν λίγο πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες

Με τους Αμερικάνους επενδυτές της Trackhouse Entertainment Group να παίρνουν τη σκυτάλη, στη νέα δορυφορική ομάδα της Aprilia το 2024
motomag Dorna, IRTA και CryptoDATA RNF Racing τα βρήκαν λίγο πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/12/2023

Το σήριαλ της αποπομπής της CryptoDATA RNF Racing από το Πρωτάθλημα του 2024 τελικά δεν θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες καθώς η μέχρι πρότινος δορυφορική ομάδα της Aprilia τα βρήκε με την Dorna και την IRTA με τις τρεις πλευρές να κλείνουν ειρηνικά όπως φαίνεται τη μεταξύ τους διαμάχη.

Μετά από την ανακοίνωση της Dorna για την αποπομπή της CryptoDATA RNF Racing από το Πρωτάθλημα του 2024 και την αντικατάσταση της με μια νέα ιδιωτική ομάδα ερχόμενη από την Αμερική και τον χώρο του Nascar που θα αγωνίζεται με μοτοσυκλέτες Aprilia και τους Miguel Oliveira και Raul Fernandez, ήρθε ο πόλεμος δηλώσεων με την CryptoDATA RNF Racing να δηλώνει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ανακοινώθηκε πως οι τρεις πλευρές κατάφεραν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές “ειρηνικά”, με την Dorna και την IRTA να εύχονται καλή επιτυχία στα μελλοντικά εμπορικά σχέδια των RNF και CryptoDATA.

Dorna, IRTA και CryptoDATA RNF Racing τα βρήκαν λίγο πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες

O Carmelo Ezpeleta, CEO της DORNA δήλωσε: “Εκτιμούμε τη συμμετοχή της CryptoDATA στο MotoGP. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, η CryptoDATA είχε συμβολή στο MotoGP σε διάφορους τομείς. Εκτός από χορηγός ονομασίας στο GP Αυστρίας, η CryptoDATA έγινε ο κύριος μέτοχος της RNF και βοήθησε την RNF να ξεπεράσει οικονομικές δυσκολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.”

O Bogdan Maruntis, συνιδρυτής της CryptoDATA και επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής ανέφερε: “Ο στόχος της CryptoDATA δεν ήταν ποτέ να εμπλακεί στο αθλητικό κομμάτι της ομάδας RNF, διότι αυτό δεν είναι ο τομέας δραστηριότητάς μας. Παρ' όλα αυτά, είδαμε μια ευκαιρία να εμπλακούμε βαθύτερα στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την ομάδα RNF να ξεπεράσει την οικονομική κατάστασή της. Ήταν ένα σπουδαίο ταξίδι και εκτιμούμε τη συνεργασία όλης της κοινότητας του MotoGP. Επί του παρόντος, έχουμε εκπληρώσει τους στόχους μας όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα και το μάρκετινγκ μας στο MotoGP και θα επικεντρωθούμε στον κύριο σκοπό μας στον κλάδο της τεχνολογίας.”

Ετικέτες

MotoGP: Η Yamaha αποσύρεται από τον αγώνα στο Κατάρ! – Αναμένονται κυρώσεις από τη διοργάνωση

Άμεση απάντηση και από τη διοργάνωση
yamaha qatar
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/11/2026

Υπήρχαν πληροφορίες πριν τον αγώνα της Μαλαισίας πως η Yamaha δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ κι αυτές οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν, αφού οι Ιάπωνες το ανακοίνωσαν και επίσημα, ενώ άμεσα απάντησε και η διοργάνωση προαναγγέλλοντας κυρώσεις!

Η πλήρης δήλωση της Yamaha Motor Co., Ltd. έχει ως εξής:

“Μετά την τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Yamaha δεν εντόπισε επαρκείς λόγους για να τροποποιήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς ταξιδιών που ισχύουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Yamaha έχει ενημερώσει το Group MotoGP για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ του 2026.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Yamaha σχετικά με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το Group MotoGP και τον διοργανωτή της εκδήλωσης.

Η Yamaha παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο MotoGP και ανυπομονεί να επιστρέψει στους αγώνες στο GP της Πορτογαλίας.”

Στην ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, απάντησε με δήλωση η διοργάνωση του MotoGP που αναφέρει:

“Το MotoGP εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ. Αν και αναγνωρίζουμε ότι η ομάδα υπόκειται σε μια ευρύτερη εταιρική πολιτική που περιορίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις εκτενείς διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Κράτος του Κατάρ, το Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο Lusail, ανεξάρτητους συμβούλους ασφάλειας και τη δική της συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, το MotoGP δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να δικαιολογεί αλλαγή στα τρέχοντα σχέδια για τη διοργάνωση.

Σήμερα κοινοποιήσαμε αυτή τη θέση, μαζί με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, σε όλους τους κατασκευαστές και τις ομάδες και χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ τους ευχαριστούμε για αυτή τη δέσμευση.

Εκτός από τις συμβατικές επιπτώσεις της απόφασης της Yamaha στις συμφωνίες της με το MotoGP και την IRTA, η μη συμμετοχή της Yamaha έχει επίσης αθλητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τη FIM σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.”

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει πως οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Augusto Fernandez δεν θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ ο Jack Miller ανέφερε ότι 19 εκ των 22 αναβατών του πρωταθλήματος συμφωνούν ότι το GP του Κατάρ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η διοργάνωση φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την αγωνία των αναβατών και δεν κάνει βήμα πίσω εμμένοντας πως ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις στην ιαπωνική εταιρεία που θα απουσιάζει από το Κατάρ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Η κατάσταση γύρω από το Grand Prix του Κατάρ παραμένει αβέβαιη, κυρίως διότι πέφτει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα. Την Τρίτη 3/11 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (midterm) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως σχεδιάζει να χτυπήσει εκ νέου το Ιράν μετά από αυτές, άρα οποιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας μπορεί να έχουμε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το Grand Prix ξεκινά την Πέμπτη 5/11 και φυσικά οι ομάδες θα έχουν φτάσει εκεί από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 4/11, γεγονός που σημαίνει πως μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεσο κίνδυνο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση από το Κατάρ. Υπάρχει δηλαδή ο ρεαλιστικός κίνδυνος το προσωπικό του MotoGP να παγιδευτεί στο εμιράτο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά η MotoGP Sports Entertainment Group (πρώην Dorna) επιμένει πως ο αγώνας θα γίνει κανονικότατα, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που προκύψει αρνητική εξέλιξη, ωστόσο η ανακοίνωση της Yamaha υπονοεί πως αυτά δεν έχουν επικοινωνηθεί σε εργοστάσια και ομάδες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναβατών, που υποτίθεται πως ψήφισαν άτυπα εναντίον του αγώνα σε ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους στο Phillip Island, δεν εμφανίζονται να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, αλλά κάνουν το προφανές: ακολουθούν τη γραμμή της ομάδας τους.