Επιστροφή Marquez στην δράση!

Η πρώτη φορά μετά το χειρουργείο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/2/2019

Πριν βιαστούμε κρίνοντας τη μοτοσυκλέτα που οδήγησε ο Marquez, καθώς δεν ήταν η RCV213V που θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα, οφείλουμε να κατανοήσουμε το λόγο που το έκανεΑρχικά, να υπενθυμίσουμε πως ο πέντε φορές πρωταθλητής της κατηγορίας των MotoGP, Marc Marquez, μετά το πέρας των δοκιμών στη Jerez μπήκε σχεδόν άμεσα στο χειρουργείο ώστε να λύσει μια και καλή το πρόβλημα που είχε στον αριστερό του ώμο, ο οποίος εξαρθρωνόταν συνέχεια. Ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε πολλές φορές στο παρελθόν με την πιο χαρακτηριστική -ίσως- τότε που κατέκτησε τον τίτλο πέρσι στον αγώνα του Motegi.

Τώρα, έχοντας ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, μπήκε στην πίστα της Alcarras που βρίσκεται κοντά στην του γενέτειρά του, Cervera, ώστε να δει την πρόοδο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, αλλά και να μετρήσει τις αντοχές του αριστερού του ώμου. Μετά από μερικούς γύρους στην πίστα πάνω σε ένα μικρό μοτοσυκλετάκι, παρατήρησε πως στα φρένα -ιδίως πριν τις αριστερές στροφές- δεν μπορεί να στηρίξει πλήρως το βάρος του με τον χειρουργημένο ώμο.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τις δοκιμές στη Sepang αλλά και την πρώτη του επαφή με μοτοσυκλέτα μετά το χειρουργείο είπε:“Έκανα λίγους γύρους στην πίστα και με βοήθησε να δω σε τι επίπεδο βρίσκομαι. Αυτή τη βδομάδα πρέπει να δουλέψω πολύ πάνω στον ώμο μου. Ήταν αναμενόμενο πως στα δυνατά φρένα που ασκείται δύναμη στα χέρια και κατ’ επέκταση στον ώμους έχω πρόβλημα. Κυρίως στις αριστερές στροφές που χρειάζεται να στηρίζομαι στον χειρουργημένο ώμο. Σ’ αυτό το κομμάτι πρέπει να εστιάσω και να έχω υπομονή στην Μαλαισία, ώστε το Μάρτιο να έχω ανακάμψει στο 100%. Οι αναβάτες γενικά πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό και τουλάχιστον στο δεκατετράωρο αεροπορικό ταξίδι για τη Μαλαισία θα έχω τον χρόνο να σκέφτομαι πως οδήγησα μια μοτοσυκλέτα, ότι ένιωσα τα φρένα, το γκάζι και τον συμπλέκτη της.”

Ο φυσικοθεραπευτής του, Carlos J. Garcia της Clinica Mobile, ανέφερε πως ήταν προτιμότερο να μπει στην πίστα με μια μικρότερη μοτοσυκλέτα απ’ το να οδηγήσει επιτόπου την RCV213V. Παρατήρησε πως ήταν αρκετά ανυπόμονος για να καβαλήσει ακόμη και το μικρό μοτοσυκλετάκι και να ξαναθυμηθεί την αίσθηση, ανακαλύπτοντας παράλληλα σε ποιο σημείο πονάει ακριβώς ο ώμος του.

Ετικέτες

MotoGP 2023, Mugello, FP1 - Alex Marquez πρώτος, κλάματα και πτώση για Aleix Espargaro

Στεγνή η πίστα για την ώρα, όμως ο καιρός δείχνει βροχή για το Σάββατο
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Σε στεγνή πίστα και με ηλιόλουστο καιρό, ο πρώτος ταχύτερος χρόνων στα FP1 του Mugello ανήκει στον επίσημο δοκιμαστή της εργοστασιακής Ducati και wild card συμμετοχή στο ιταλικό GP (με τα λογότυπα της Aruba από το WSBK), Michelle Pirro, με 1:47.905. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο ίδιος βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:46.917.

Τριάντα πέντε λεπτά πριν το τέλος, ένας άλλος αναβάτης Ducati, ο Alex Marquez περνά πρώτος, με 1:46.852.

Τριάντα τρία λεπτά πριν το τέλος, και στην κατάταξη έχουμε πέντε Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις.

Έξοδο έχουμε από τον Aleix Espargaro χωρίς πτώση, ο οποίος βρίσκεται στη 18η θέση, και στη συνέχεια καταλήγει στο γκαράζ κουτσαίνοντας, κάθεται στην καρέκλα του και... ξεσπά σε κλάματα, άγνωστο για ποιον λόγο -πιθανώς λόγω ενός ατυχήματος που είχε σε προπόνηση με το ποδήλατο που τον έχει φιλοδωρήσει με τραυματισμό που δεν τον αφήνει να γυρίσει γρήγορα!

Εικοσιοκτώ λεπτά πριν το τέλος, ο Bagnaia, που επίσης κουτσαίνει λόγω του τραυματισμένου του αστραγάλου βρίσκεται 6ος, μία θέση πριν τον ομόσταυλο του, Bastianini, ενώ ο Quartararo είναι 10ος και ο Marc Marquez 13ος.

Εξαιρετικός μέχρι στιγμής είναι, από τους αναβάτες της Honda ο Taka Nakagami που μπαινοβγαίνει στην πρώτη πεντάδα -Rins 9ος kai Mir... 19ος.

Τεράστια είναι στα πρώτα είκοσι λεπτά η διαφορά μεταξύ των ομόσταυλων της Gresini Racing, με τον Alex Marquez 1ο και τον Fabio DiGiannantonio... 22ο!

Κι η ΚΤΜ / GASGAS; Ταχύτερος τα πρώτα 25 λεπτά των FP1 είναι ο Brad Binder στην 8η θέση, με το Jack Miller μόλις 17ο, και τους Fernandez και Folger...πουθενά, στις τελευταίες θέσεις.

Εικοσιένα λεπτά πριν το τέλος, και ο προβληματισμένος Aleix πέφτει από low-side, για να καταλήξει στην αμμοπαγίδα, και να σηκωθεί απογοητευμένος.

Ένας ακόμη αναβάτης που υποφέρει από πόνους είναι ο Luca Marini, που 15 λεπτά πριν το τέλος βρίσκεται μόλις 14ος, με τον ομόσταυλο του, Marco Bezzechi να έχει σημειώσει τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, και η κατάταξη έχει ως εξής: Aleix Marquez, Johann Zarco, Michele Pirro, Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Marco Bezzechi. Ναι, έξι Ducati στις πρώτες έξι θέσεις.

Και ο Michele Pirro περνά μπροστά, ενώ αρχικά του ακυρώνουν τον πρώτο ταχύτερο γύρο, για να επιμείνει όμως και να περάσει πρώτος με 1:46.824.

Τριάντα πέντε λεπτά έχουν περάσει, και οι αναβάτες μπαίνουν στα pits για αλλαγή ελαστικών εν όψει του τελευταίου sprint των δοκιμαστικών που θα κρίνει την πρώτη δεκάδα. Και αυτό το sprint θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο έχει και βροχή. Όποιος προλάβει λοιπόν!

Επτά λεπτά και 35 δευτερόλεπτα απομένουν, και πρώτος απ' όλους βγαίνει στην πίστα ο Johann Zarco, ενώ ο Aleix Espargaro έχει εξαφανιστεί στο Motorhome του, έχοντας συμπληρώσει μόλις 8 γύρους και τελώντας υπό κακή ψυχολογική κατάσταση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν θα συνεχίσει ή αν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια στο Mugello.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ πίστας στο Mugello βρίσκεται στο 1:45, και όλοι περιμένουν τους χρόνους στα τελευταία 5 λεπτά των FP1 να πέσουν στο 1:46 και κάτι.

O Maverick Vinales σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με 1:46.404, ενώ στη συνέχεια πρώτος περνά ο Jorge Margin, για να πάρει τη σκυτάλη ο... Fabio Quartararo με 1:46.208!

Ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό των πρώτων και αρχικά ακολουθεί τον Marco Bezzechi για να σημειώσει τον 9ο ταχύτερο χρόνο.

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν την καρό σημαία και ο Alex Marquez περνά πρώτος με 1:46.121. Σημειώστε πάντως πως στον αγώνα ο A. Marquez έχει να εκτελέσει ποινή τριών θέσεων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά τελειώνουν, και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Alex Marquez

2. Fabio Quartararo

3. Brad Binder

4. Marco Bezzechi

5. Johann Zarco

6. Jorge Martin

7. Franco Morbidelli

8. Maverick Vinales

9. Marc Marquez

10. Raul Fernandez

Κι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati; Enea Bastianini και Pecco Bagnaia τερματίζουν πολύ πίσω, στις θέσεις 15 και 16

Ετικέτες