FIM Enel MotoE 2024 - Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

8 ευρωπαϊκές πίστες θα φιλοξενήσουν τους διπλούς αγώνες της χρονιάς
motomag FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/2/2024

Ο ηλεκτρικός θεσμός του MotoGP μπαίνει στην έκτη του χρονιά, με την Ducati να διανύει ταυτόχρονα με τη σειρά της τον δεύτερο χρόνο ως αποκλειστικός προμηθευτής μοτοσυκλετών στην υποστηρικτική κατηγορία MotoE.

Προς τα τέλη Μαρτίου στην πίστα του Algarve International Autodrome θα δούμε τις 18 ηλεκτρικές Ducati V21L με τους αναβάτες τους να ρίχνονται στη μάχη του πρωταθλήματος FIM Enel MotoE, με στόχο την "ηλεκτρική κυριαρχία".

Το 2024 θα δούμε στον θεσμό να λαμβάνουν μέρος 9 ομάδες με τους αναβάτες τους να αγωνίζονται σε 8 ευρωπαϊκές πίστες. Σε κάθε πίστα θα διεξαχθούν από 2 αγώνες φτάνοντας συνολικά τους 16 στο τέλος της χρονιάς.

FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

Όσον αφορά τις ομάδες της MotoE, η LCR E-Team θα έχει ως δίδυμο αναβατών τους Mattia Casadei και Eric Granado, με τη Felo Gresini MotoE να στηρίζεται στον Πρωταθλητή του 2019 της MotοΕ, Matteo Ferrari και στον Alessio Finello. Στην ομάδα της Openbank Aspar Team επιστρέφει ο δύο φορές Πρωταθλητής της MotoE Jordi Torres, με τον Ισπανό να έχει ως teammate τον Kevin Zannoni.

Στην Tech3 E-Racing θα βρούμε τους Alessandro Zaccone και Nicholas Spinelli, με την Aruba Cloud MotoE Racing Team, να επιστρατεύει τον 32 φορές νικητή του WSBK Chaz Davies. Δίπλα στον Davies θα δούμε ακόμη έναν νέο αναβάτη τον Armando Pontone. Η Klint Forward Factory Team επιστρατεύει για τη φετινή χρονιά τους Andrea Mantovani και Maria Herrera, με την Αxxis-MSI να υπολογίζει στην εμπειρία των Miquel Pons και Oscar Gutierrez. Η ομάδα της Dynavolt Intact GP θα έχει ως αναβάτες τους Lukas Tulovic και Hector Garzò, με την Ongetta Sic58 Squadra Corse να έχεις τους Massimo Roccoli και Kevin Manfredi.

Σχετικά με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του θεσμού Ducati V21L, αυτή ζυγίζει 225 κιλά, με την μέγιστη ιπποδύναμη να αγγίζει τους 150 ίππους και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 275 χλμ./ώρα. Η μπαταρία της μοτοσυκλέτας ζυγίζει 110 κιλά και έχει χωρητικότητα 18 kWh με πρίζα φόρτισης 20 kW η οποία βρίσκεται στην ουρά.

FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την σύνθεση των ομάδων του 2024

  • LCR E-Team: Mattia Casadei και Eric Granado
  • Felo Gresini MotoE: Matteo Ferrari και Alessio Finello
  • Openbank Aspar team: Jordi Torres και Kevin Zannoni
  • Tech3 E-Racing: Alessandro Zaccone και Nicholas Spinelli
  • Dynavolt Intact GP: Lukas Tulovic και Hector Garzò
  • Ongetta Sic58 Squadra Corse: Massimo Roccoli και Kevin Manfredi
  • Axxis – MSi: Miquel Pons και Oscar Gutierrez
  • Klint Forward Factory Team: Andrea Mantovani και Maria Herrera
  • Aruba Cloud MotoE Racing Team: Armando Pontone και Brit Chaz Davies
FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

Αναλυτικά το πρόγραμμα των οκτώ αγώνων του θεσμού FIM Enel MotoE καθώς και οι ημερομηνίες των δοκιμών

  • 20 – 22 Μαρτίου – Πορτογαλία, Algarve International Circuit
  • 10 – 11 Μαΐου – Γαλλία, Bugatti circuit at Le Mans
  • 24 – 25 Μαΐου – Ισπανία, Barcelona Circuit
  • 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου – Ιταλία, Mugello Circuit
  • 28 – 29 Ιουνίου – Ολλανδία, TT Assen Circuit
  • 5 – 6 Ιουλίου – Γερμανία, Sachsenring Circuit
  • 16 – 17 Αυγούστου – Αυστρία, Red Bull Ring Circuit at Spielberg
  • 6 – 7 Σεπτεμβρίου, Σαν Μαρίνο, Marco Simoncelli Circuit of Misano

Ημερομηνίες δοκιμών

  • 21 – 23 Φεβρουαρίου, Πορτογαλία, Algarve International Autodrome
  • 21 Μαρτίου, Πορτογαλία, Algarve International Autodrome
Ετικέτες

MotoGP 2024, Jerez Race - Ένας φοβερός Pecco Bagnaia αρνήθηκε τη νίκη στον Marc Marquez

Μια μάχη για τα βιβλία της ιστορίας, όπου διακυβεύονταν πολλά περισσότερα από την πρώτη θέση
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/4/2024

Ένας εκπληκτικός Marc Marquez πίεσε τον Pecco Bagnaia στα όρια, και όμως, ο Πρωταθλητής του 2022 και του 2023 δεν έσπασε, αλλά αντίθετα βρήκε αποθέματα ταχύτητας και πείσματος, δείχνοντας αποφασισμένος για όλα. Ή θα κέρδιζε ή θα έπεφτε, δεύτερος όμως δεν θα τερμάτιζε. Η νίκη κρίνεται πάντα από το επίπεδο του ανταγωνισμού, και ο Bagnaia έδειξε την πάστα που του έδωσε δυο συνεχόμενους τίτλους απέναντι σε έναν εξαιρετικό και ταχύτατο Marquez, που δείχνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει και πάλι!

Η τοπική ώρα είναι δύο το μεσημέρι, ο καιρός είναι ηλιόλουστος, το θερμόμετρο δείχνει 20 βαθμούς Κελσίου στη Jerez, και όλοι ελπίζουμε πως τα υγρά σημεία που προκάλεσαν χάος στον αγώνα Sprint του Σαββάτου θα έχουν στεγνώσει πλήρως για τον αγώνα της Κυριακής.

Στην ισπανικό πίστα έχουν μαζευτεί σχεδόν 300.000 θεατές, που αποτελεί νέο ρεκόρ προσέλευσης κοινού για το συγκεκριμένο GP!

Πρώτος στρίβει ο Marc Marquez, δεύτερος ο Martin, τρίτος ο Bezzecchi. Αυτή τη φορά οι πρώτες στροφές κυλούν χωρίς παρατράγουδα και χωρίς συγκρούσεις και πτώσεις.

Δεν προλαβαίνουμε να κλείσουμε τον πρώτο γύρο, και ο Pecco Bagnaia βρίσκεται ξαφνικά δεύτερος, και στην ευθεία του τερματισμού περνάει και τον Marquez, ο οποίος τον περνάει στην 1, αλλά χάνει τη γραμμή του, και στην αρχή του 2ου γύρου η πρώτη τριάδα είναι Bagnaia, Martin και Marquez!

Ακριβώς πίσω τους είναι ο Bezzecchi, ο Alex Marquez και ο Binder, ενώ ο Pedro Acosta έχει κάνει εκκίνηση εφιάλτη βρισκόμενος 18ος, επιβιώνοντας από ένα άγαρμπο σκούντημα από τον Zarco! Όμως και ο Quartararo είναι μόλις 19ος.

Η κάμερα έπιασε τον Augusto Fernandez να κάνει jump start, κι έτσι ο αναβάτης της GASGAS πρέπει να κάνει long lap penalty.

Στην τελευταία στροφή του 2ου γύρου ο Pecco κάνει λάθος και τον περνά ο Martin.

Τα τρία Ducati πηγαίνουν ρόδα-ρόδα, ενώ πίσω τους ακολουθούν ακόμα 2 Ducati μέχρι τον πρώτο αναβάτη μοτοσυκλέτας του Pierer Group που είναι ο Binder στην 6η θέση, 0,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Alex Marquez.

Pedrosa

Πρώτη πτώση, δυστυχώς από τον Dani Pedrosa -που ήταν 3ος στον αγώνα Sprint χτες- στη στροφή 8...

Με 21 γύρους να απομένουν, ο Marc Marquez δείχνει να μην μπορεί να ακολουθήσει τους πρώτους 2, και σα να μην έφτανε αυτό τον περνάει και ο Bezzecchi!

Μπροστά η μάχη μεταξύ του προπορευόμενου Martin και του Pecco μαίνεται, με τον Πρωταθλητή να ψάχνει στροφή τη στροφή τη γραμμή που θα του επιτρέψει να περάσει εκείνος πρώτος.

Vinales

Η εργοστασιακή Aprilia συνεχίζει τις κακές επιδόσεις της και την Κυριακή, με τον Vinales να βρίσκεται για την ώρα 12ος και τον Aleix 17ο!

Ταχύτερος αναβάτης ιαπωνικής μοτοσυκλέτας με 20 γύρους να απομένουν είναι ο Joan Mir στην 14η θέση.

Μπροστά ταχύτερους γύρους αλλάζουν οι Marc Marquez και Jorge Martin. Ο ρυθμός είναι ταχύτατος για τους πρώτους, στο 1:37, και αναρωτιόμαστε για το πόσο ακόμα θα αντέξουν τα ελαστικά τους.

Βρισκόμαστε στον 8ο γύρο, με 18 να απομένουν, και οι 2 πρώτοι έχουν δημιουργήσει μικρή διαφορά μισού δευτερολέπτου μπροστά από τα επόμενα δύο Ducati.

Acosta

Εντωμεταξύ ο Acosta έχει ανέβει στην 14η θέση, ενώ ο Quartararo είναι 18ος.

Έναν γύρο αργότερα, και το κενό μεταξύ των δυο πρώτων με το επόμενο ντουέτο έχει ανέβει στα 0,850 δευτερόλεπτα, ενώ ίδιο είναι το κενό μεταξύ του Alex από τον Marc Marquez.

Για κάποιο λόγο ο A. Fernandez δεν έχει κάνει το long lap που του έχει επιβληθεί και τώρα πρέπει να περάσει από τα pits και να βγει ξανά στην πίστα!

Crash Aleix Johann

Δεκαέξι γύρους πριν το τέλος οι Aleix Espargaro και Johann Zarco έχουν επαφή και πέφτουν και οι δυο, εγκαταλείποντας τον αγώνα.

Martin

Και ξαφνικά, όπως συνέβη με τον Marc που έπεσε ενώ προηγούνταν το Σαββάτο, την ίδια μοίρα έχει και ο Martin που χάνει το μπροστινό και πέφτει στην 6, 15 γύρους πριν το τέλος του αγώνα, σοκάροντας με τη σειρά του κι αυτός τους Ισπανούς θεατές!

Πλέον η πρώτη τριάδα, 14 γύρους πριν το τέλος είναι Bagnaia, Bezzecchi και Marc Marquez, με μικρή διαφορά ο ένας από τον άλλο.

Δεκατρείς γύρους πριν το τέλος και ένα λάθος του Bez φέρνει ακριβώς πίσω του τον Marc Marquez που όπως είδαμε στα δοκιμαστικά έχει δαιμονισμένο ρυθμό με φθαρμένα ελαστικά.

Και με 12 γύρους να απομένουν, ο Marc κάνει την κίνηση του, περνώντας με block pass, καθαρά, τον αναβάτη της ομάδας του Valentino Rossi. Τα ουρλιαχτά των Ισπανών σκεπάζουν όλους τους υπόλοιπους ήχους από τη μετάδοση του αγώνα.

Το κενό μεταξύ Pecco και Marc βρίσκεται στο ένα δευτερόλεπτο και μένει να δούμε αν θα καταφέρει ο αναβάτης της Gresini να φτάσει τον Πρωταθλητή στους επόμενους 11 γύρους.

Quartararo

Πιο πίσω, ο Pedro Acosta είναι πλέον 11ος, με τον Quartararo 15o.

Δέκα γύροι απομένουν και ο Acosta περνάει τον Miller για να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα, με το κοινό να ουρλιάζει για μια ακόμη φορά σε επιτυχημένο προσπέρασμα Ισπανού αναβάτη.

Έναν γύρο αργότερα και η διαφορά μεταξύ Pecco και Marc πέφτει ραγδαία, με τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να γράφει ταχύτερο γύρο και να πλησιάζει απειλητικά.

Ο Pecco αντιδρά στην πίεση, σημειώνοντας με τη σειρά του ταχύτερο γύρο, 8 γύρους πριν το τέλος, ανεβάζοντας πάλι ελαφρώς τη διαφορά στα 0,750 δευτερόλεπτα.

Ο Morbidelli προσπαθεί να περάσει τον Miller από την εσωτερική, δεν τα καταφέρνει όμως, πέφτοντας πάνω στον αναβάτη της KTM, για να πέσουν και οι δυο και να εγκαταλείψουν, με τον Αυστραλό να είναι ιδιαίτερα θυμωμένος με τον αναβάτη της Prima Pramac.

Ο Bagnaia δείχνει για την ώρα να μπορεί να κρατήσει διαφορά ασφαλείας από τον Marquez, ενώ πίσω στην τρίτη θέση μοναχικό αγώνα κάνει ο Bezzecchi, αφού απέχει 1,8 δευτερόλεπτα από τον Marc και 2,5 δευτερόλεπτα από τον Alex Marquez.

Κι άλλος ταχύτερος γύρος από τον Marc, με 6 γύρους να απομένουν, με τον Ισπανό να έχει βάλει το κεφάλι κάτω και να κυνηγά πεισμωμένος τον Ιταλό. Πλέον η διαφορά έχει εκμηδενιστεί, και ο αναβάτης με το #93 βρίσκεται μια ανάσα από τον Pecco με το #1.

Πέντε γύροι απομένουν και ο Marc γράφει νέο ρεκορ αγώνα, με 1:37.655!

Marc Pecco

Το θέμα δεν είναι αν θα περάσει ο Marc τον Pecco πλέον, αλλά το πού θα το κάνει. Και το κάνει στην στροφή Aspar, o Pecco απαντά, ακουμπούν, γλιτώνουν την πτώση, και ο Pecco βρίσκεται και πάλι πρώτος, με 4 γύρους να απομένουν!

Είναι ξεκάθαρο πως εδώ διακυβέβονται πολλά περισσότερα από την 1η θέση, καθώς και οι δυο αναβάτες είναι πρόθυμοι για όλα! "Είτε πρώτος, είτε πτώση." Και καλά ο Marquez, γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του, όμως εδώ ακόμα πιο επιθετικός και μη υποχωρητικός είναι ο Pecco, που μάλλον έχει κουραστεί από τις δεύτερες θέσεις και τις εγκαταλείψεις των τελευταίων αγώνων και δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα άλλο από τη νίκη.

Μια ακόμα ανεπιτυχής προσπέραση του Marc, αφού ο Ισπανός ανοίγεται στην έξοδο και ο Pecco περνά ξανά μπροστά. Τι μάχη! Τι θέαμα!

Τρεις γύροι μένουν. Ο Pecco συνεχίζει να προηγείται και μάλιστα κάνει και διαφορά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ γύρου με 1:37.449!

Pecco

Και φτάνουμε στον τελευταίο γύρο. Ο Pecco έχει διαφορά 0.649 από τον Marc και δείχνει άπιαστος. Αμφότεροι οδηγούν αλάνθαστα, όμως ο πιλότος της εργοστασιακής Ducati είναι εξαιρετικός και δεν αφήνει περιθώρια στον Marc, με τον τελευταίο να τα δίνει όλα, όμως δεν υπάρχει χρόνος, και στην τελική ευθεία ο Pecco παίρνει μια πανάξια νίκη, η 3η συνεχόμενη νίκη του σε αγώνα Κυριακής στη Jerez!

Marc - Pecco

Δεύτερος είναι o Marc Marquez, τρίτος ο Bezzechi, τέταρτος ο έτερος Marquez και πέμπτος ο Bastianini, με την Ducati να κάνει το 1-2-3-4-5!

Καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης του Pierer Group είναι ο Binder στην 6η θέση, με τον Acosta να τερματίζει 10ος.

Πρώτος αναβάτης με Honda είναι ο Joan Mir στην 12η θέση, και πρώτος αναβάτης Yamaha ο Alex Rins στην 13η θέση, με τον Quartararo μόλις 15ο.

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα της Κυριακής στη Jerez.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ / ΔΙΑΦΟΡΑ
1 1F. Bagnaia Ducati Lenovo Team 40:58.053
2 93M. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 372
3 72M. Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team 3903
4 73A. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 7205
5 23E. Bastianini Ducati Lenovo Team 7253
6 33B. Binder Red Bull KTM Factory Racing 7801
7 49F. Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 10063
8 88M. Oliveira Trackhouse Racing 10979
9 12M. Viñales Aprilia Racing 11217
10 31P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 20762
11 25R. Fernandez Trackhouse Racing 23508
12 36J. Mir Repsol Honda Team 23584
13 42A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ 28452
14 30T. Nakagami LCR Honda 29049
15 20F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ 32015
16 6S. Bradl HRC Test Team 41433
17 10L. Marini Repsol Honda Team 43323
NOT CLASSIFIED
  37A. Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 19 laps
  21F. Morbidelli Prima Pramac Racing 17 laps
  43J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 17 laps
  32L. Savadori Aprilia Racing 11 laps
  89J. Martin Prima Pramac Racing 10 laps
  41A. Espargaro Aprilia Racing 9 laps
  5J. Zarco LCR Honda 9 laps
  26D. Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing 3 laps

Και παρακάτω δείτε τη βαθμολογία του Πρωταθλήματος μετά τον γύρο της Jerez.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ
1 89J. Martin Prima Pramac Racing 92
2 1F. Bagnaia Ducati Lenovo Team 75
3 23E. Bastianini Ducati Lenovo Team 70
4 31P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 69
5 12M. Viñales Aprilia Racing 63
6 93M. Marquez Gresini Racing MotoGP 60
7 33B. Binder Red Bull KTM Factory Racing 59
8 41A. Espargaro Aprilia Racing 39
9 72M. Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team 36
10 49F. Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 34
11 73A. Marquez Gresini Racing MotoGP 27
12 20F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP Team 25
13 88M. Oliveira Trackhouse Racing 23
14 43J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 22
15 25R. Fernandez Trackhouse Racing 12
16 36J. Mir Repsol Honda Team 12
17 37A. Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 10
18 26D. Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing 7
19 42A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP Team 6
20 21F. Morbidelli Prima Pramac Racing 6
21 5J. Zarco CASTROL Honda LCR 5
22 30T. Nakagami IDEMITSU Honda LCR 4
23 10L. Marini Repsol Honda Team 0
24 6S. Bradl HRC Test Team 0
25 32L. Savadori Aprilia Racing 0
Ετικέτες