FIM Enel MotoE 2024 - Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

8 ευρωπαϊκές πίστες θα φιλοξενήσουν τους διπλούς αγώνες της χρονιάς
motomag FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/2/2024

Ο ηλεκτρικός θεσμός του MotoGP μπαίνει στην έκτη του χρονιά, με την Ducati να διανύει ταυτόχρονα με τη σειρά της τον δεύτερο χρόνο ως αποκλειστικός προμηθευτής μοτοσυκλετών στην υποστηρικτική κατηγορία MotoE.

Προς τα τέλη Μαρτίου στην πίστα του Algarve International Autodrome θα δούμε τις 18 ηλεκτρικές Ducati V21L με τους αναβάτες τους να ρίχνονται στη μάχη του πρωταθλήματος FIM Enel MotoE, με στόχο την "ηλεκτρική κυριαρχία".

Το 2024 θα δούμε στον θεσμό να λαμβάνουν μέρος 9 ομάδες με τους αναβάτες τους να αγωνίζονται σε 8 ευρωπαϊκές πίστες. Σε κάθε πίστα θα διεξαχθούν από 2 αγώνες φτάνοντας συνολικά τους 16 στο τέλος της χρονιάς.

FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

Όσον αφορά τις ομάδες της MotoE, η LCR E-Team θα έχει ως δίδυμο αναβατών τους Mattia Casadei και Eric Granado, με τη Felo Gresini MotoE να στηρίζεται στον Πρωταθλητή του 2019 της MotοΕ, Matteo Ferrari και στον Alessio Finello. Στην ομάδα της Openbank Aspar Team επιστρέφει ο δύο φορές Πρωταθλητής της MotoE Jordi Torres, με τον Ισπανό να έχει ως teammate τον Kevin Zannoni.

Στην Tech3 E-Racing θα βρούμε τους Alessandro Zaccone και Nicholas Spinelli, με την Aruba Cloud MotoE Racing Team, να επιστρατεύει τον 32 φορές νικητή του WSBK Chaz Davies. Δίπλα στον Davies θα δούμε ακόμη έναν νέο αναβάτη τον Armando Pontone. Η Klint Forward Factory Team επιστρατεύει για τη φετινή χρονιά τους Andrea Mantovani και Maria Herrera, με την Αxxis-MSI να υπολογίζει στην εμπειρία των Miquel Pons και Oscar Gutierrez. Η ομάδα της Dynavolt Intact GP θα έχει ως αναβάτες τους Lukas Tulovic και Hector Garzò, με την Ongetta Sic58 Squadra Corse να έχεις τους Massimo Roccoli και Kevin Manfredi.

Σχετικά με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του θεσμού Ducati V21L, αυτή ζυγίζει 225 κιλά, με την μέγιστη ιπποδύναμη να αγγίζει τους 150 ίππους και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 275 χλμ./ώρα. Η μπαταρία της μοτοσυκλέτας ζυγίζει 110 κιλά και έχει χωρητικότητα 18 kWh με πρίζα φόρτισης 20 kW η οποία βρίσκεται στην ουρά.

FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την σύνθεση των ομάδων του 2024

  • LCR E-Team: Mattia Casadei και Eric Granado
  • Felo Gresini MotoE: Matteo Ferrari και Alessio Finello
  • Openbank Aspar team: Jordi Torres και Kevin Zannoni
  • Tech3 E-Racing: Alessandro Zaccone και Nicholas Spinelli
  • Dynavolt Intact GP: Lukas Tulovic και Hector Garzò
  • Ongetta Sic58 Squadra Corse: Massimo Roccoli και Kevin Manfredi
  • Axxis – MSi: Miquel Pons και Oscar Gutierrez
  • Klint Forward Factory Team: Andrea Mantovani και Maria Herrera
  • Aruba Cloud MotoE Racing Team: Armando Pontone και Brit Chaz Davies
FIM Enel MotoE – Εννέα ομάδες, 18 αναβάτες και 16 αγώνες

Αναλυτικά το πρόγραμμα των οκτώ αγώνων του θεσμού FIM Enel MotoE καθώς και οι ημερομηνίες των δοκιμών

  • 20 – 22 Μαρτίου – Πορτογαλία, Algarve International Circuit
  • 10 – 11 Μαΐου – Γαλλία, Bugatti circuit at Le Mans
  • 24 – 25 Μαΐου – Ισπανία, Barcelona Circuit
  • 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου – Ιταλία, Mugello Circuit
  • 28 – 29 Ιουνίου – Ολλανδία, TT Assen Circuit
  • 5 – 6 Ιουλίου – Γερμανία, Sachsenring Circuit
  • 16 – 17 Αυγούστου – Αυστρία, Red Bull Ring Circuit at Spielberg
  • 6 – 7 Σεπτεμβρίου, Σαν Μαρίνο, Marco Simoncelli Circuit of Misano

Ημερομηνίες δοκιμών

  • 21 – 23 Φεβρουαρίου, Πορτογαλία, Algarve International Autodrome
  • 21 Μαρτίου, Πορτογαλία, Algarve International Autodrome
Ετικέτες

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες