MotoGP - Η Pramac μία ανάσα από το να γίνει δορυφορική ομάδα της Yamaha!

Μόνο η ανακοίνωση μένει για να ολοκληρωθεί η συμφωνία
motomag MotoGP – Η Pramac μία ανάσα από το να γίνει η δορυφορική ομάδα της Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/6/2024

Η Yamaha εδώ και πολύ καιρό προσπαθούσε να βρει δορυφορική ομάδα ώστε να παραταχθεί τα επόμενα έτη με περισσότερες από δύο μοτοσυκλέτες στο grid καθώς τώρα παλεύει να μείνει κοντά στον ανταγωνισμό έχοντας αναβάτες μόνο τους Fabio Quartararo και Alex Rins.

Αυτό όπως φαίνεται θα τελειώσει σύντομα καθώς η εταιρεία των τριών διαπασών βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Prima Pramac Racing, ώστε η τελευταία να γίνει η δορυφορική ομάδα της Yamaha από το 2025. Να θυμίσουμε πως η Tech3 μετά από δύο δεκαετίες είχε αποχωρήσει από τη θέση της δορυφορικής ομάδας της Yamaha το 2022 για τα μάτια της KTM, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Ιάπωνες.

motomag MotoGP – Η Pramac μία ανάσα από το να γίνει η δορυφορική ομάδα της Yamaha

Από τότε και έπειτα τα πράγματα χειροτέρεψαν για τη Yamaha καθώς με μόνο δύο μοτοσυκλέτες στη σχάρα εκκίνησης τα δεδομένα εξέλιξης για την Μ1 ήταν φτωχά ενώ και η γκρίνια των αναβατών ήταν συνεχόμενη καθώς τα αποτελέσματα στους αγώνες ήταν αποθαρρυντικά. Ωστόσο ο Lin Jarvis στην τελευταία του χρονιά στο τιμόνι της αγωνιστικής ομάδας θέλει να φύγει με ψηλά το κεφάλι αλλάζοντας και αυτό το κακώς κείμενο και μάλλον θα τα καταφέρει όπως φαίνεται καθώς η συμφωνία μεταξύ Yamaha και Prima Pramac Racing βρίσκεται προ των πυλών.

Ένα τελευταίο ζήτημα είναι ποιοι θα είναι οι αναβάτες της Prima Pramac Racing από την επόμενη χρονιά καθώς ο Jorge Martin υπέγραψε στην Aprilia Racing ενώ και το συμβόλαιο του Franco Morbidelli λήγει στο τέλος της φετινής αγωνιστικής χρονιάς. Το μόνο σίγουρο είναι πως το τελευταίο λίγο απασχολεί τη Yamaha καθώς το σημαντικό είναι να κλείσει την συμφωνία με τον Paolo Campinoti.

Ετικέτες

Όχι πια Dorna - Η Liberty Media τη βαφτίζει MotoGP Sport Entertainment SL

Νέο όνομα για τον διοργανωτή των MotoGP και WorldSBK - Σαρωτικές οι αλλαγές στελεχών, πλην του Ezpeleta
Dorna no more
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/2/2026

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Dorna Sports από τη Liberty Media, ο διοργανωτής των Πρωταθλημάτων MotoGP και WorldSBK άλλαξε επίσημα και όνομα σε MotoGP Sport Entertainment SL, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στα πρόσωπα κλειδιά του οργανισμού, βάζοντας τους δικούς τους ανθρώπους εκεί που προηγουμένως υπήρχαν κυρίως Ισπανοί ευνοούμενοι του Ezpeleta.

Παρόλο τώρα που τα περισσότερα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά άλλαξαν, ακλόνητοι παραμένουν ακόμα ο ισχυρός ανήρ Carmelo Ezpeleta, CEO από το 1998, και ο Enrique Aldama ως CFO.

Η μετονομασία της Dorna σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της ισπανικής διοργάνωσης που κυριάρχησε στον χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας για πάνω από 30 χρόνια και ταυτίστηκε με τα ονόματα των MotoGP και WorldSBK.

Θυμίζουμε πως η αμερικάνικη Liberty Media ολοκλήρωσε την εξαγορά της Dorna τον Ιούλιο του 2025, κλείνοντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που κράτησε πάνω από έναν χρόνο και πέρασε από αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελικό τίμημα δεν ήταν καθόλου αμελητέο καθώς 3,1 δισ. δολάρια άλλαξαν χέρια, για το 84% της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το MotoGP εντάχθηκε επίσημα στο Formula One Group, την επιχειρησιακή μονάδα της Liberty που διαχειρίζεται και τη Formula 1. Η κίνηση αυτή δημιουργεί για πρώτη φορά έναν ενιαίο όμιλο που ελέγχει τα μεγαλύτερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε 2 και 4 τροχούς.

Η MotoGP Sport Entertainment SL διατηρεί το μακροχρόνιο συμβόλαιο διαχείρισης του MotoGP, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί έως το μακρινό… 2060. Παράλληλα, συνεχίζει να έχει την εμπορική διαχείριση του WorldSBK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί νέο δημόσιο λογότυπο για την εταιρεία με τη νέα της επωνυμία.

Το MotoGP μπαίνει σε μια νέα φάση, με φιλοδοξίες ανάλογες της Formula 1 και με στόχο να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίο θέαμα δύο τροχών στον κόσμο.