Prima Pramac Racing - Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με τη... Yamaha!

Ιστορική αλλαγή, που αν έρθει αλλάζει τις ισορροπίες στο grid του 2025
motomagPrima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει μεταξύ της Prima Pramac Racing και της Yamaha, με τα πράγματα να δείχνουν ότι οι δυο τους πλησιάζουν σε μία ιστορική συμφωνία, η οποία θα φέρει την πολυπόθητη προσθήκη μίας δορυφορικής ομάδας για το ιαπωνικό εργοστάσιο.

Όλα δείχνουν ότι από το 2025 και έπειτα, η Yamaha που μετρά πάνω από 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους αγώνες GP, θα έχει ξανά τέσσερις μοτοσυκλέτες στο grid, με την ομάδα της Pramac να είναι ο πιο πιθανός συνεργάτης των Ιαπώνων. Μετά από δύο δεκαετίες με την Tech3, η δορυφορική ομάδα της εταιρείας των τριών διαπασών άλλαξε όνομα το 2019. Η συνεργασία με την ομάδα του Razlan Razali, η οποία εκείνη την εποχή χρηματοδοτούνταν από την Petronas, ήταν πολύ πιο σύντομη, με το τέλος της σεζόν του 2022 να βλέπει και τη λήξη στη σχέση των δύο εμπλεκόμενων.

Prima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha

Έκτοτε η Yamaha έχει μείνει χωρίς δορυφορική ομάδα, χάνοντας από το 2023 και μετά ένα σημαντικό σκαλί, όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Όπως καταλαβαίνετε δύο μοτοσυκλέτες στην σχάρα εκκίνησης δεν δίνουν την ίδια ποσότητα δεδομένων με τις τέσσερις, ή τις έξι -ή ακόμα και τις οχτώ που έχει αυτή την στιγμή η Ducati. Κομβικό ρόλο στην αποτυχία του ιαπωνικού εργοστασίου να συνάψει κάποια νέα συνεργασία με δορυφορική ομάδα, έπαιξαν αναμφίβολα τα κακά αποτελέσματα, με την M1 να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Τώρα, ο απερχόμενος αρχηγός του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, Lin Jarvis, φαίνεται ότι θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας στους κόλπους της Iwata, μία από τις καλύτερες δορυφορικές ομάδες αυτή την στιγμή στα MotoGP. Η Pramac έχει τη φετινή σεζόν την πιο πρόσφατη έκδοση της Desmosedici της Ducati, την GP24, με τον αναβάτη της Jorge Martin να ηγείται, μετά από τρεις γύρους, στη γενική βαθμολογία του πρωταθλήματος. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως έχει πει και το ίδιο το αφεντικό της ομάδας, Paolo Campinoti, οι προοπτικές για ακόμα πιο στενή συνεργασία είναι περιορισμένες, ενώ και ο Martin έχει ξεκαθαρίσει ότι του χρόνου θα αναζητήσει κάποια εργοστασιακή σέλα -κατά προτίμηση αυτή της Ducati.

Prima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha

Ήδη το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει ξεκαθαρίσει ότι βρίσκεται στο παραγωγικό του όριο, όσον αφορά τα πρωτότυπα των MotoGP. Ταυτόχρονα, οι άλλες δύο δορυφορικές ομάδες, VR46 και Gresini, πιέζουν για να πάρουν και αυτές την GP25 την επόμενη χρονιά, καθώς φέτος αγωνίζονται με τις Desmosedici της προηγούμενης. Οπότε αν η Pramac ενεργοποιήσει την ρήτρα της αυτόματης ανανέωσης με την Ducati, τότε οι Ιταλοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις άλλες δύο ομάδες στο grid, οι οποίες θα παραμείνουν στην σκιά της. Αν και η Ducati δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε μία δορυφορική ομάδα για τη συλλογή δεδομένων, η συνεργασία με την Pramac μετρά αισίως δύο δεκαετίες, ενώ είναι και η πιο επιτυχημένη μεταξύ των δορυφορικών ομάδων, όμως η βιωσιμότητα και το οικονομικό κομμάτι θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο.

Στην αντίπερα όχθη η Yamaha χρειάζεται επειγόντως βοήθεια στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, που σημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να ρίξει και χρήμα. Όπως είπε και ο Paolo Campinoti, το εργοστάσιο των τριών διαπασών έχει κάνει μία αρκετά καλή πρόταση. Σε περίπτωση που η Pramac αποφασίσει μετά από 20 χρόνια να αφήσει την Ducati για τη Yamaha, έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα, αυτό της αποκλειστικότητας που τώρα της λείπει.

Prima Pramac Racing – Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Yamaha

Μέχρι και τον γύρο του Mugello, στις αρχές Ιουλίου, δεν αναμένεται να γίνει καμία παραπάνω κίνηση, από κάποια από τις δύο πλευρές. Τότε υπολογίζεται ότι η Ducati θα ανακοινώσει ποιος θα βρεθεί στην δεύτερη θέση, δίπλα από τον Pecco Bagnaia. Αν όμως η Yamaha κατορθώσει να φέρει την Pramac στο δικό της στρατόπεδο μιλάμε για μία μεγάλη νίκη, η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην σχάρα εκκίνησης, ενώ θα βοηθήσει το ιαπωνικό εργοστάσιο με την ταχύτερη εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες