MotoGP Κατάρ 2ο αγώνας: Άθλος Yamaha! Απίστευτος Quartararo με Martin νέο ήρωα!

Δύο στα δύο για την Yamaha!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/4/2021

Το εξαιρετικά προσωποκεντρικό, εξαιρετικά απρόβλεπτο MotoGP έκανε και σήμερα το θαύμα του χαρίζοντας γενναίες δόσεις θεάματος! Για αρχή ο φοβερός Martin που κανείς δεν περίμενε πως θα καταφέρει να κρατηθεί τόσο πολύ. Λέγαμε χθες πως ξεκινώντας από την pole position και με την εκκίνηση που έχει δείξει πως μπορεί να κάνει θα στρίψει πρώτος αλλά το θέμα είναι πόσο θα κρατηθεί εκεί. Κανείς δεν περίμενε, ούτε και ο Martin που έλεγε πως σκέφτεται μία θέση την 6άδα, πως θα οδηγούσε την κούρσα σχεδόν μέχρι το τέλος.

Αλλά αυτό είναι το θέμα με αυτούς τους αγώνες, η ψυχολογία του αναβάτη και η ευθυγράμμιση παραμέτρων που είναι αδύνατο να τις υπολογίσεις αλλάζουν το αποτέλεσμα όσο καλά κι αν νομίζουν οι ομάδες πως το έχουν στρώσει το έδαφος για να το προετοιμάσουν.

Η καταστροφική εκκίνηση της Yamaha έβαλε σε κίνδυνο τα σχέδιά της, τα ίδια με τον πρώτο αγώνα. Όμως ο Quartararo και ο Vinales παρόλο που βρέθηκαν στην 8η και 11η θέση δεν πτοήθηκαν καθόλου και έβαλαν στόχο να μείνουν κοντά στους πρώτους. Αυτό που έγινε σήμερα έχει έτσι κι αλλιώς πολύ καιρό να γίνει, παρόλο που συμβαίνει συχνά στις τελευταίες σεζόν: Δεν υπήρχε κενό μπροστά, τουλάχιστον όχι σοβαρό. Οι συνθήκες του αγώνα δεν επέτρεπαν τον ρυθμό να κατέβει ιδιαίτερα χαμηλά και τα ελαστικά κρατούσαν περισσότερο από πριν, όπως τόνισε και ο Quartararo.

Το τρενάκι τόσων αναβατών να οδηγούν κολλητά είναι κάτι που πρέπει όλοι να εκτιμήσουν ως προς αυτό που προσφέρει, τόσο ως θέαμα, όσο και σαν παρατηρήσεις για αναβάτες και μοτοσυκλέτες που πηγάζουν από τόσους γύρους τροχό με τροχό.

Η δύναμη των Ducati δεν άφηνε περιθώρια στην ευθεία με τις δύο Pramac να κρατούν τα ηνία του ρυθμού και πίσω τους να συνωστίζονται οι υπόλοιποι ψάχνοντας το κενό για έως και την τρίτη θέση. Ο Aleix Espargaro είναι άλλος ένας από τους ήρωες των ημέρων στο Κατάρ, φέρνοντας το όνομα της Aprilia πολύ πιο μπροστά από αυτό που οι Ιταλοί έχουν συνηθίσει και στους πρώτους γύρους ήταν τρίτος. Αργότερα θα κρατούσε πίσω του και τις δύο Yamaha μέχρι να καταφέρουν να τον περάσουν.

Ο Rins από εκεί και πέρα έπαιξε όλα του τα χαρτιά κυνηγώντας τις Ducati, θέλοντας να πάρει πίσω την τιμή της Suzuki για την προσπέραση στον Mir στην έξοδο της τελευταίας στροφής του πρώτου αγώνα. Κορυφαία στιγμή όταν πατά στο κερμπ και γλιστρώντας κρατά την θέση του και συνεχίζει να παλεύει. Δεκατέσσερις γύρους πριν το τέλος όμως είχε καταφέρει να μπει στην δεύτερη θέση την ώρα που ο Mir ήταν στην έκτη. Ο Rins πάλευε με τις Pramac και ο Mir με τις εργοστασιακές Ducati με τα πράγματα να γίνονται οριακά στην περίπτωση του Miller.

Ξεκινήσαμε με ένα αγωνιστικό συμβάν όταν ο Mir που είχε την εσωτερική ακούμπησε τον Miller που μόλις τον είχε περάσει σηκώνοντας το πόδι, όσο ο Miller άνοιγε γραμμή και ο Mir έμπαινε ξανά εμπρός. Το επόμενο σκηνικό βρήκε τον Miller να πέφτει πάνω στον Mir στην έξοδο της τελευταίας στροφής και οι δυο τους να ακουμπούν δυνατά. Ανταλλάσσοντας και χειρονομίες στην ευθεία με 250 χιλιόμετρα. Το συμβάν κρίθηκε αγωνιστικό από τους κριτές, οι δυο τους σίγουρα δεν το ξέχασαν συνεχίζοντας τις χειρονομίες αμέσως μετά τον αγώνα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Miller ήθελε να το κάνει γιατί κανείς δεν είναι στο κεφάλι του Miller να ξέρει τι σκέπτεται, γεγονός είναι πως είδε που ήταν ο Mir. Τις επόμενες ώρες οι δηλώσεις των αναβατών θα ρίξουν φως για το πώς το είδαν εκείνοι...

Μια άλλη σύγκρουση, του Nakagami με τον Petrucci πιο πίσω θα γέμιζε κομμάτια κάρμπον την πίστα τα οποία και πάτησε ο Quartararo την χειρότερη στιγμή, ενώ πήγαινε για την νίκη.

Έξι γύρους πριν το τέλος ο Quartararo είναι τρίτος πίσω από τον Zarco και τον Martin που μέχρι τώρα αλάνθαστα οδηγεί τον αγώνα, μόλις τον δεύτερο της καριέρας του στα MotoGP. Ο Quartararo παλεύει να κρατήσει πίσω του τον Miller που στην ευθεία εκμεταλλεύεται την ταχύτητα της Ducati και ψαλιδίζει την διαφορά. Σε περίπτωση που οι δυο τους μπλέξουν σε μάχη καραδοκεί ο Rins που έχει πέσει στην 5η θέση και δεν του αρέσει καθόλου. Πίσω του έχει τον Vinales ο οποίος σκοπεύει να ανέβει στο βάθρο!\

Είναι έξι απίστευτοι γύροι, ένα κανονικό θρίλερ από την πλευρά της Yamaha που προσπαθεί να κερδίσει θέσεις και απόσταση στις στροφές για να μην χάσει στην ευθεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Yamaha αρχίζουν να πιέζουν ταυτόχρονα για το βάθρο με τον Quartararo να είναι σε καλύτερο μοίρα από την στιγμή που δεν έχει και τον Rins να παλέψει, όπως ο Vinales. Και μετά ο Quartararo κάνει μία απίστευτη επίθεση περνώντας διαδοχικά, χωρίς να περιμένει δεύτερη σκέψη, καθαρά κι αποφασιστικά και τις δύο Ducati!

Ο Vinales ανεβαίνει 4ος με τις Yamaha να βρίσκονται σε πραγματική χορογραφία, μόνο που ο Zarco δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει το βάθρο και τον αναγκάζει να είναι υπερκινητικός ξοδεύοντας ελαστικό, κάτι που ο Quartararo δεν χρειάζεται να κάνει. Έχει μία πιο δύσκολη δουλειά, πρέπει να είναι απόλυτα αλάνθαστος και εξαιρετικά γρήγορος για να διατηρήσει την θέση του. Χτίζει μία πολύ μικρή διαφορά και έρχεται η φοβερή ευθεία στο τέλος του 3ο γύρου. Ο Quartararo έχει 0,5 διαφορά από τον Martin, ο Vinales παίρνει προειδοποίηση ορίων πίστας και πασχίζει να περάσει τον Zarco ακόμη και από την εσωτερική. Δεν τα καταφέρνει και η διαφορά ανοίγει ενώ πίσω του έχει κολλημένο τον Rins που έχει ξανά παλέψει με όλους τους υπόλοιπους. Θα χάσει τα φρένα της πρώτης στροφής για πολύ λίγο ο Vinales στον επόμενο γύρο και ο Rins θα περάσει μπροστά. Ο Zarco βάζει στόχο να προηγείται στο πρωτάθλημα και περνά, καθαρά ευτυχώς, τον Martin με τον rookie να του το «συγχωρεί» αργότερα.

Ο Zarco έχει παλέψει πολύ να τον προστατέψει από τον Rins και το έκανε για να έχει κάποιον με πολύ καλό ρυθμό μπροστά του δεν ήταν αλτρουιστική κίνηση, ώστε να ακολουθεί κι εκείνος με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο Quartararo έδειξε τον χαρακτήρα του πανηγυρίζοντας την νίκη του, λέγοντας πως η πίεση του κόσμου να φανεί αντάξιος του Rossi είναι κουραστική και ο ίδιος έχει δουλέψει τόσο σκληρά που το μόνο που ήθελε ήταν να το γιορτάσει με ένα burger από τα McDonald’s… Ναι, αυτό ονειρεύεται ένας άνθρωπος μετά από μία τέτοια νίκη, κάτι από αυτά που έχει στερηθεί και το φαγητό με γεύση, είναι ένα από αυτά…

Ο Pol Espargaro έκανε απίστευτη δουλειά σήμερα για την Honda, μία μοτοσυκλέτα που η KTM έχει χρησιμοποιήσει ως έμπνευση για το setup και η προσαρμογή του είναι δύσκολη χωρίς να είναι στην πίστα ο άνθρωπος για τον οποίο σχεδιάστηκε. Μία έξοδος στα φρένα μετά της ευθείας, όπως και ο Bagnaia του στέρησε μία θέση μέσα στην δεκάδα. Ο νεότερος Marquez έπεσε και σε αυτό τον αγώνα, όπως και ο Lecuona, με τον Rossi να συνεχίζει την κακή επίδοση φτάνοντας έως την 16η θέση.

Ένας εξαιρετικός αγώνας με τόσους αναβάτες να οδηγούν μαζί, και την Yamaha να κάνει άλλο έναν άθλο και να κερδίζει δύο νίκες στο Κατάρ, την μία μετά την άλλη!

Στην Moto3 το σκηνικό ήταν "πολεμικό" με κορυφαία στιγμή την σύγκρουση Alcoba και Binder που έστειλε την μοτοσυκλέτα του δεύτερου πάνω στον McPhee και την συνέχεια να δίνεται εκτός πίστας. Αμέσως μετά ο Tatay και ο Fernandez θα έπεφταν, όπως και ο Artigas. Τελικά ο λιγότερο πιθανός να κερδήσει τον αγώνα, ο Acosta πήρε την νίκη!

Στην Moto2 ο Sam Lowes έμεινε μπροστά από τις KTM των Gardner και Fernandez σε έναν αγώνα που είχε πολλά περισσότερα κενά στους πρώτους από την Moto3 αλλά και τα MotoGP που ακολούθησαν!

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Διαφ.
1
Yamaha
167.4
42'23.997
2
Ducati
167.3
+1.457
3
Ducati
167.3
+1.500
4
Suzuki
167.3
+2.088
5
Yamaha
167.3
+2.110
6
Ducati
167.3
+2.642
7
Suzuki
167.1
+4.868
8
KTM
167.1
+4.979
9
Ducati
167.1
+5.365
10
Aprilia
167.1
+5.382
11
Ducati
167.1
+5.550
12
Yamaha
167.1
+5.787
13
Honda
167.0
+6.063
14
Honda
167.0
+6.453
15
KTM
166.9
+8.928
16
Yamaha
166.5
+14.246
17
Honda
166.4
+16.241
18
Ducati
166.4
+16.472
19
KTM
166.3
+16.779
20
Aprilia
164.9
+38.775
 
Honda
166.5
10 Laps
 
KTM
166.4
10 Laps

 

Ετικέτες

MotoGP - Ο Gardner θα αντικαταστήσει τον Crutchlow στο Silverstone

Ο Βρετανός χάνει την wilcdard εμφάνιση λόγω τραυματισμού στο χέρι
Remy Gardner
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/7/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα μπορέσει να οδηγήσει ως wildcard στο βρετανικό GP λόγω τραυματισμού στο χέρι. Ο Crutchlow θα αντικατασταθεί από τον Remy Gardner, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία στο Γερμανικό GP όταν αντικατέστησε τον Álex Rins, με τον τελευταίο να αναμένεται να έχει αναρρώσει πλήρως για το Silverstone.

Cal Crutchlow: 
"Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να συμμετάσχω ως wildcard στο Silverstone φέτος. Έκανα χειρουργική επέμβαση στο χέρι πριν από δύο μήνες και η ανάρρωση δεν πήγε καθόλου όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνω μια νέα επέμβαση και να υπάρξουν επιπλοκές. Είναι σημαντικό να αφήσω το χέρι μου να επουλωθεί πλήρως πριν προσπαθήσω να οδηγήσω μια MotoGP μοτοσυκλέτα. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να οδηγήσω με την ομάδα δοκιμών της Yamaha Factory Racing MotoGP το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας της Monster Energy Yamaha MotoGP. Φέτος έχουμε ήδη δει κάποια βελτίωση χάρη στην ατελείωτη δουλειά όλων στη Yamaha και την ομάδα. Ελπίζω να παρακολουθήσουμε ένα συναρπαστικό Βρετανικό GP φέτος και όλοι να περάσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον Remy καλή τύχη και να διασκεδάσει. Έχει εμπειρία με την Μ1 και πήρε μια επιπρόσθετη γεύση στη Γερμανία στον τελευταίο αγώνα.

Remy Gardner

Remy Gardner: "Πρώτα απ' όλα, θέλω να πω ότι ελπίζω ο Cal να γίνει σύντομα καλά. Τον είδα την περασμένη εβδομάδα και ελπίζω να μπορέσει να επιστρέψει στην οδήγηση και να βοηθήσει το project του MotoGP της Yamaha να προχωρήσει. Προφανώς, είναι μια ωραία ευκαιρία να οδηγήσω ξανά την Μ1, οπότε είμαι πραγματικά χαρούμενος. Το Silverstone είναι μια πίστα που μου αρέσει και ελπίζω να μπορέσω να κάνω μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις για το project και να συνεχίσω να απολαμβάνω τη στιγμή. Ευχαριστώ όλους στη Yamaha και ανυπομονώ να οδηγήσω ξανά!"