MotoGP MOTUL Assen: Νίκη Bagnaia σε αγώνα που ανήκει στον Aleix Espargaro

Σήμερα είναι όλοι Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/6/2022

Η δεύτερη θέση του Bezzecchi και το πρώτο βάθρο του Vinales μετά από τόσο καιρό και στην ίδια ακριβώς πίστα(!) στο σκληρό περιβάλλον των MotoGP που ξεγράφει καριέρες ολόκληρες μέσα σε λίγους μήνες, είναι μικρές νίκες για τους αναβάτες, κι έχουν την ίδια χαρά με νίκη στον αγώνα. Αντίστοιχα και ο Bagnaia μετά το καταστροφικό Sachsenring, και την ξεκάθαρη παραδοχή πως ο Quartararo είναι καλύτερος σε μία στιγμή αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού. Η νίκη στο Assen είναι για εκείνον το μόνο πράγμα που θα μπορούσε τώρα να αντιστρέψει τα αρνητικά συναισθήματα της προηγούμενης εβδομάδας.

Μιλάμε για τρεις τελείως διαφορετικές ιστορίες, για τρεις αναβάτες που ταυτόχρονα πανηγύριζαν στην γραμμή τερματισμού το ίδιο και οι τρεις. Είναι από εκείνους τους αγώνες που δεν ξεχνιέται παρόλο που δεν είχε μάχες στην πρώτη γραμμή, την συνθήκη που χρειάζεται για να είναι ένας αγώνας αξέχαστος στην πλειοψηφία. Ωστόσο ο αγώνας αυτός θα μείνει στην ιστορία για έναν αναβάτη που ήταν ο πιο γρήγορος όλων, που τον έβγαλαν από την δεύτερη θέση εκτός βαθμών και κατάφερε να ξανά μπει στην 4η προσπερνώντας τους πάντες σαν σταματημένους.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αγώνας αυτός να είχε νικητή τον Aleix Espargaro αν ο Quartararo δεν έκανε ένα από τα λάθη που πολύ σπάνια διαπράττει. Από την άλλη το πείσμα αυτό να ψαλιδίσει την διαφορά πόντων για το πρωτάθλημα, μπορεί να μην υπήρχε αν ήξερε πως θα ήταν δεύτερος σε έναν αγώνα που ο Quartararo δεν θα είχε καθόλου βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση του ρίσκο είναι τελείως διαφορετικό, γιατί με μία κίνηση για να πάρεις πέντε βαθμούς μπορεί να τους χάσεις όλους. Αν τους έχεις χάσει ήδη όμως και τους βλέπεις μπροστά σου τώρα, έτοιμος να τους αρπάξεις έναν – έναν, το κίνητρο είναι τελείως διαφορετικό.

Γεγονός πρέπει να θεωρείται όμως, πως ο Aleix Espargaro θα πάλευε για την νίκη μετριάζοντας όμως την απόσταση από την υπερβολή του ρίσκου και την σιγουριά συλλογής βαθμών, αν ξανά φέρουμε στην μνήμη τις δικές του δηλώσεις μετά την Γερμανία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Bagnaia να παίρνει την εκκίνηση και τον Quartararo να κάνει το πρώτο του λάθος. Μέχρι το λάθος του Quartararo που πήγε από την εξωτερική να επιτεθεί πολύ γρήγορα, το Σαββατοκύριακο του αγώνα εξυπηρετούσε το μοτιβό εξέλιξης που γράφαμε εχθές.

Με τον Quartararo να μην κάνει πολύ καλή εκκίνηση, ο Martin και ο Aleix Espargaro είναι μπροστά του, και αμέσως μετά μόνο η Aprilia την οποία περνά για λίγο και παλεύοντας οι δυο τους αφήνουν τον Bagnaia να φτάσει την διαφορά που είχε ήδη χτίσει, σχεδόν στο ένα δευτερόλεπτο.

Ο Mir έχει προκαλέσει, άθελά του, δύο συγκρούσεις μέχρι στιγμής, μία σταματώντας μετά τον γύρο προθέρμανσης με τον Oliveria και η άλλη στην εκκίνηση με την μοτοσυκλέτα του Marini.

Στον δεύτερο γύρο και η διαφορά που είχε χτίσει ο Bagnaia έχει μειωθεί στο μισό από έναν Aleix Espargaro που είναι εξαιρετικά γρήγορος. Ο Quartararo δεν τους πιάνει.

Οι Ιταλοί, αν θυμάστε από εδώ, έχουν τις καλύτερες μοτοσυκλέτες αυτή την στιγμή και ο Quartararo πρέπει να παλέψει πολύ και να πάρει ρίσκο για να τις κυνηγήσει, αν δεν φύγει μπροστά. Στον 5ο γύρο του αγώνα και στην 5η στροφή, ο Quartararp παίρνει το ρίσκο αυτό και δεν του βγαίνει σε καλό. Πέφτει έχοντας ορμήσει στην εσωτερική του Aleix Espargaro τον οποίο ακουμπά και βγάζει στο χαλίκι με τον Aleix να γλιτώνει την πτώση, να μην του σβήνει η μοτοσυκλέτα και να ξανά μπαίνει αλλά στην 15η θέση. Συνεχίζει και ο Quartararo τελευταίος και γυρνώντας πολύ αργά, τρία δευτερόλεπτα πιο αργά από όλους, όταν ο Aleix Espargaro ξεκινά το δικό του σερί με ρυθμό που έχει μόνο ο Bagnaia και κατά διαστήματα πολύ καλύτερο!

Πέφτει και ο Morbidelli στον 8ο γύρο και ΑΚΡΙΒΩΣ στο ίδιο σημείο με τον Quartararo, οπότε βγαίνουν εκτός βαθμών οι εργοστασιακές Yamaha. Γίνεται καλύτερο όμως από πλευράς σημειολογίας η 5η στροφή για την Yamaha σήμερα. Λίγο αργότερα πέφτει και ο Darryn Binder στην 8η στροφή, την στιγμή ακριβώς που ο Quartararo μπαίνει στα pit. Μένει για μισό λεπτό συνομιλώντας με τους μηχανικούς του και ο Quartararo ξανά βγαίνει στην πίστα, πράγμα που δεν έχει κανένα σοβαρό νόημα. Να μην γραφτεί στα πρακτικά ως DNF αλλά και γιατί αν είσαι μέσα και βρέξει, όπως κάλλιστα μπορούσε να γίνει και ως παραλίγο να γίνει, όλα μπορούν να έρθουν πάνω-κάτω και για αυτό ο Quartararo ξανά μπαίνει στον αγώνα, πριν το μετανιώσει ολότελα.

Γιατί ξανά πέφτει στην ίδια στροφή! Μόνος του αυτή την φορά, ανοίγει το γκάζι στην έξοδο και τα ηλεκτρονικά δεν τον βοηθούν να κρατήσει την μοτοσυκλέτα, εκτοξεύεται από την σέλα σε ένα θεαματικό highside κι ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κιόλας.

Στο μεταξύ ο Aleix Espargaro περνά όποιον έχει μπροστά του σαν σταματημένους με κορυφαία στιγμή όταν φτάνει το Mir και τον Zarco. Η Suzuki και η Ducati παλεύουν αρκετούς γύρους και δεν καταφέρνουν να απομακρυνθούν μεταξύ τους με τον Mir να είναι πίσω και όταν τελικά τα καταφέρνει να περάσει, έρχεται ο Aleix Espargaro και τους περνά και τους δύο μέσα σε διαδοχικές στροφές λες και έτρεχαν σε άλλη κατηγορία!

Περνά και τον Oliveria, ο Nakagami κερδίζει ποινή μακρύτερου γύρου γιατί πάτησε εκτός γραμμής πολλές φορές και μόλις την εκτελεί ο Aleix Espargaro έχει πάρει άλλη μία θέση. Στο μεταξύ ο Bezzecchi που από τον πανικό της εκκίνησης είχε μείνει πίσω από τον Quartararo και προς τιμή του πάλεψε και με Miller σε εκείνο το αρχικό σημείο και τα κατάφερε, γυρίζει δεύτερος με τον Vinales να έχει ανέβει τρίτος. Ο Miler αν δεν είχε εκτελέσει ακόμη μία ποινή μακρύτερου γύρου που κέρδισε – για ακόμη μία φορά- από τις δοκιμές, αυτή την φορά κόβοντας τον Vinales από τον οποίο ζήτησε συγνώμη, θα ήταν τώρα σίγουρα δεύτερος. Προς το παρόν δεν τον κρατούσε ακόμη ο Vinales πίσω του, αλλά είχε εμπρός Martin και Binder και θα τα έβαζε και με τους δύο.

Και επειδή δεν είχαν γίνει πολλά, βγαίνουν και οι σημαίες που δίνουν το δικαίωμα σε όποιον θέλει να αλλάξει μοτοσυκλέτα για τα βρόχινα ελαστικά. Είναι το σενάριο στο οποίο ποντάριζε ο Quartararo αλλά δεν του βγήκε, όχι μόνο γιατί έπεσε και 2η φορά, αλλά γιατί η βροχή τελικά δεν έπεσε. Η ψιχάλα συνεχίζει να πέφτει αλλά δεν γίνεται εντονότερη και ο Bagnaia συνεχίζει ακάθεκτος εμπρός όπως και οι υπόλοιποι πίσω του.

Οι τελευταίοι γύροι είναι υπέροχοι. Ο Aleix Espargaro κάνει το καλύτερο σερί γύρων της ζωής του κόβοντας 2,7 δευτερόλεπτα από τον Martin στην 6η θέση και με ρυθμό να κυνηγήσει και το βάθρο, έναν γύρο να είχε ακόμη και εκεί θα ήταν!

Ο Miller στον 21ο γύρο είναι τέταρτος και πλησιάζει τον Vinales με τον οποίο τα βάζει δύο φορές, την δεύτερη καταφέρνει να είναι εμπρός για μερικά δέκατα αλλά χάνει τα φρένα, ανοίγει γραμμή και η ευκαιρία χάνεται έχοντας ξανά τον Binder στα πόδια του. Τότε είναι που έρχεται ο Aleix Espargaro που έχει περάσει τον Martin και έχει κόψει την απόσταση με τους εμπρός!

Έρχεται για να μας δώσει το καλύτερο προσπέρασμα της σεζόν! Πόσα και πόσα δεν έχουμε δει σε αυτό το εσάκι; Να το κόβουν και να το κάνουν ευθεία, να περνάνε από έξω, από μέσα, τα έχουμε δει όλα και τώρα ένα ακόμη. Μερικά μέτρα πριν την καρό σημαία ο Aleix Espargaro βάζει στόχο την ιδανική γραμμή και αφρενάριστος έρχεται να την διεκδικήσει από τον Binder που πήγε να την πάρει από τον Miller!

Ο Aleix Espargaro είτε θα τους περάσει και τους δύο, είτε θα τερματίσουν ενώ σέρνονται και οι τρεις με τις μοτοσυκλέτες να έχουν γίνει ένα πράγμα. Ο Aleix περνά, ο Binder ανοίγει και στέλνει τον Miller εκτός κερμπ, τερματίζοντας τελικά με την Aprilia στην 3η και 4η θέση. Βασικά με μία νίκη από την 4η θέση γιατί αυτό που έκανε ο Aleix Espargaro είναι αυτό ακριβώς, μία μεγάλη νίκη…

Με την εγκατάλειψη του Fernadez εξαιτίας πόνου στο χέρι, έχουμε τρεις Yamaha από πτώσεις εκτός αγώνα και μία KTM. Ο επόμενος αγώνας, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα του Ιουλίου, θα έρθει σίγουρα με Yamaha και Aprilia έτοιμες να παλέψουν με την Yamaha όμως, να έχει ακόμη το πάνω χέρι…

 

 

1

63FrancescoBagnaia

Ducati

175.2

40'25.

2050

2

72MarcoBezzecchi

Ducati

175.2

+0.444

3

12MaverickViñales

Aprilia

175.2

+1.209

4

41AleixEspargaro

Aprilia

175.1

+2.585

5

33BradBinder

KTM

175.1

+2.721

6

43JackMiller

Ducati

175

+3.045

7

89JorgeMartin

Ducati

174.9

+4.340

8

36JoanMir

Suzuki

174.7

+8.185

9

88MiguelOliveira

KTM

174.6

+8.325

10

42AlexRins

Suzuki

174.6

+8.596

11

23EneaBastianini

Ducati

174.5

+9.783

12

30TakaakiNakagami

Honda

174.5

+10.617

13

5JohannZarco

Ducati

174.2

+14.405

14

49FabioDi Giannantonio

Ducati

174

+17.681

15

73AlexMarquez

Honda

173.4

+25.866

16

4AndreaDovizioso

Yamaha

173.1

+29.711

17

10LucaMarini

Ducati

173.1

+30.296

18

6StefanBradl

Honda

172.9

+32.225

19

87RemyGardner

KTM

172.8

+34.947

20

32LorenzoSavadori

Aprilia

172.7

+35.798

 

25RaulFernandez

KTM

170.6

8 laps

 

20FabioQuartararo

Yamaha

158.4

15 laps

 

21FrancoMorbidelli

Yamaha

152.7

18 laps

 

40DarrynBinder

Yamaha

171.4

18 laps

 

 

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.