MotoGP, Valencia - Ακυρώθηκε ο γύρος στην πίστα Ricardo Tormo!

Πέντε εναλλακτικές εξετάζονται για τον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος
Valencia MotoGP ακύρωση αγώνα 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/11/2024

Τελικά οι αντιδράσεις των αναβατών αλλά και του κοινού ώθησαν τη διοργανώτρια αρχή στην ακύρωση του γύρου στην Valencia, μετά και από περισσότερη σκέψη, λόγω των καταστροφικών βροχοπτώσεων της 29ης Οκτωβρίου.

"Το MotoGP βρίσκεται στο πλευρό της κοινότητας της Valencia έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες που επηρέασαν την περιοχή. Οι καρδιές μας είναι με όλους εκείνους που χάθηκαν και με εκείνους που έχασαν τόσα πολλά."

Με τα παραπάνω ανοίγει η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής για την ακύρωση του τελευταίου γύρου του MotoGP στην πίστα Ricardo Tormo με την αρχή να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους της πίστας και τις τοπικές αρχές για να προσφέρει όποια βοήθεια μπορεί στους πληγέντες. 

Valencia MotoGP ακύρωση αγώνα 2024

"Έχουμε ευθύνη σε κάθε περιοχή που αγωνιζόμαστε, η οποία πάει πολύ μακρύτερα από το (ίδιο το) σπορ και τα events", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση με τους διοργανωτές να υπογραμμίζουν ότι έπειτα από προσεκτική σκέψη για τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η πραγματοποίηση του αγώνα στη Valencia προτίμησαν την ακύρωση ώστε όλοι οι διαθέσιμοι "πόροι" στην περιοχή (σωστικά συνεργεία κτλ.) να αφιερωθούν στην τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών που λαμβάνει μέρος. Ανακοίνωσαν επίσης ότι από τον γύρο της Μαλαισίας θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνουν και κεφάλαια για την ανακούφιση των πληγέντων στην περιοχή που μετρά πλέον δυστυχώς περισσότερους από 200 νεκρούς με το νούμερο να ανεβαίνει όσο περνούν οι ώρες.

Η απόφαση έρχεται μετά και τις αντιδράσεις του κοινού αλλά και των ίδιων των αναβατών του κορυφαίου πρωταθλήματος ταχύτητας με τον Bagnaia να φτάνει να δηλώνει ότι δεν είναι προετοιμασμένος να αγωνιστεί στην Ισπανία ακόμη και αν αυτό το στοιχίσει το πρωτάθλημα -ο αγώνας στη Valencia θα έπρεπε να είναι μια γιορτή σύμφωνα με τον Ιταλό-, ενώ ο Marc Marquez χαρακτήρισε την αρχική στάση των διοργανωτών ως μια στάση που δεν βγάζει νόημα.

Τώρα οι διοργανωτές εξετάζουν το πού θα γίνει ο τελευταίος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας αλλά και την ημερομηνία πραγματοποίησής του και θα επανέλθουν με την ανακοίνωσή του το συντομότερο δυνατό.

MototGP: Ο Joan Mir πέφτει γιατί ρισκάρει συνειδητά - Πρωτιά Bezzecchi στη φετινή λίστα πτώσεων

Ο Ισπανός εξηγεί γιατί δεν έχει καταφέρει να τερματίσει σε αγώνα Κυριακής
Mir
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/4/2026

Οι πτώσεις του Joan Mir στους αγώνες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής ρίσκου σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της Honda, την ώρα που ο Marco Bezzecchi βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2026.

Ο Joan Mir, έχοντας ήδη μια σχετική προϊστορία, βιώνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν του MotoGP, έχοντας τερματίσει μόλις δύο φορές στους πρώτους έξι αγώνες. H πρώτη του εγκατάλειψη προήλθε από έντονη φθορά ελαστικών στη Buriram, ενώ στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις πτώσεις σε Sprint και Grand Prix.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λάθη του έχουν συμβεί αποκλειστικά σε συνθήκες αγώνα, χωρίς καμία πτώση σε δοκιμές, κατατακτήριες ή warm-up. Αυτό κρατά τον συνολικό αριθμό του στις τέσσερις πτώσεις, λιγότερες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marco Bezzecchi, που μετρά ήδη έξι.

Bez

Ο Mir ισοβαθμεί στις τέσσερις πτώσεις με επτά ακόμη αναβάτες, μεταξύ των οποίων οι Pedro Acosta, Fabio di Giannantonio και Jorge Martin.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγισή του στους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Μου αρέσει να ξεκινάω έναν αγώνα γνωρίζοντας ότι έχω πιθανότητες για κάτι μεγάλο. Τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα ήταν το 2023 και το 2024, και δεν θέλω να τα ξαναζήσω."

Mir

Η επιθυμία του να διεκδικεί υψηλές θέσεις τον οδηγεί να πιέζει στο όριο, κάτι που, όπως παραδέχεται, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης: "Απολαμβάνω όταν μπορώ να παλέψω για κάτι σημαντικό και αυτό μου κοστίζει σε πτώσεις."

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Sprint στο Τέξας, όπου έπεσε στον τελευταίο γύρο ενώ κυνηγούσε τον Acosta για το βάθρο. Παρότι δεν τον προσπέρασε, θα μπορούσε να αποσπάσει την τρίτη θέση λόγω ποινής του Acosta.

Mir

Στον κυρίως αγώνα εγκατέλειψε νωρίς ξανά λόγω πτώσης, ενώ βρισκόταν στην έκτη θέση, οδηγώντας την προσπάθεια της Honda.

Ο Mir αποδίδει το πρόβλημα στη συμπεριφορά της RC213V, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα σε αγωνιστικές συνθήκες: "Πρέπει να βελτιώσουμε το πίσω μέρος για να οδηγούμε πιο χαλαρά με το μπροστινό. Διαφορετικά είναι δύσκολο να παλέψουμε χωρίς να παίρνουμε ρίσκα."

Mir

Εξηγεί επίσης πως η σύγχρονη αεροδυναμική δυσκολεύει την οδήγηση πίσω από άλλους αναβάτες: "Όταν είμαι μόνος, μπορώ να είμαι γρήγορος και ασφαλής. Αλλά πίσω από άλλους, με αυτά τα αεροδυναμικά, πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο στο φρενάρισμα.

"Ειδικά αν πρέπει να καλύψω διαφορά, τότε το ρίσκο διπλασιάζεται και μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσης. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτω περισσότερο στους αγώνες."

Mir

Οι περισσότερες πτώσεις στο MotoGP 2026 (μέχρι τον 3ο γύρο των ΗΠΑ)

Marco Bezzecchi (Aprilia): 6
Pedro Acosta (KTM): 4
Fabio di Giannantonio (Ducati): 4
Alex Marquez (Ducati): 4
Jorge Martin (Aprilia): 4
Jack Miller (Yamaha): 4
Joan Mir (Honda): 4
Franco Morbidelli (Ducati): 4
Ai Ogura (Aprilia): 4
Brad Binder (KTM): 3
Marc Marquez (Ducati): 3
Toprak Razgatlioglu (Yamaha): 3
Pecco Bagnaia (Ducati): 2
Luca Marini (Honda): 2
Diogo Moreira (Ducati): 2
Johann Zarco (Honda): 2
Fabio Quartararo (Yamaha): 1
Alex Rins (Yamaha): 1
Maverick Vinales (KTM): 1*
Raul Fernandez (Aprilia): 0
Fermin Aldeguer (Ducati): 0*

* Δεν έχουν συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.