MotoGP Valencia: Μένει στο πρόγραμμα - Βόμβα από Pecco για απόσυρση και ας χάσει τον τίτλο!

Αντιδρούν Bagnaia και Marc Marquez - Βόμβα από Pecco: "Δεν είμαι προετοιμασμένος να αγωνιστώ και ας μου στοιχίσει τον τίτλο"
Pecco Bagnaia no to Valencia race
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/11/2024

Η πίστα Ricardo Tormo στη Valencia παραμένει, στο πρόγραμμα του MotoGP, ως προτεραιότητα των διοργανωτών για τον τελευταίο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας. 

Οι καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 155 άτομα στην αυτόνομη κοινότητα της Valencia έπληξαν και την πίστα που αναμένεται να φιλοξενήσει τον 20ο και τελευταίο γύρο της αγωνιστικής σεζόν του MotoGP.

Σε δηλώσεις τους σε διαφορετικά μέσα τόσο ο πρόεδρος της FIM , Jorge Viegas όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna, Carmelo Ezpeleta συγκλίνουν στο να παραμείνει η πίστα της Valencia ως ο τελευταίος γύρος του πρωταθλήματος στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί πριν από την αρχή της σεζόν.

Viegas και Ezpeleta επικαλούνται οικονομικούς λόγους (συμβόλαια και εμπορικές συμφωνίες) για να παραμείνει η Valencia ο τελικός προορισμός του φετινού πρωταθλήματος, ενώ ισχυρίζονται ότι η οικονομική ενίσχυση της περιοχής από την πραγματοποίηση των αγώνων εκεί μόνο καλό θα κάνει στην τοπική κοινότητα που χρειάζεται άμεσα χρήματα έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ισπανία.

MMarquez no to Valencia

Ωστόσο με τι καρδιά μπορεί να πάει να αγωνιστεί κάποιος στη Valencia έπειτα από αυτά που έγιναν εκεί, κυρίως λόγω των σχεδόν 160 νεκρών που θρηνούν οι κάτοικοι της αυτόνομης κοινότητας αλλά και ολόκληρη η Ισπανία και όχι των καταστροφών.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις στις προθέσεις της FIM και της Dorna με πρώτο και καλύτερο τον Pecco Bagnaia. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε ανοιχτά ότι δεν είναι προετοιμασμένος να αγωνιστεί στην πίστα Ricardo Tormo, ενώ και ο Marc Marquez δεν "βλέπει" πως μπορεί να γίνει εκεί αγώνας παγκοσμίου σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων αναλογιζόμενος την έκταση της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την καταρρακωμένη ψυχολογία των Ισπανών.

Μετά από την αρχική επιθεώρηση η πίστα δείχνει να έχει αποφύγει τις σοβαρές ζημιές, αν και ένα μεγάλο μέρος των συνδετικών δρόμων και των υποδομών στάθμευσης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και απαιτούν επιδιορθώσεις πριν το GP της Valencia στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου.

Λάσπη και φερτά υλικά από τα φαράγγια Sechera και Poyo, δίπλα στην πίστα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις καταστροφές του πάρκινγκ και των δρόμων που οδηγούν στην πίστα του Cheste.

FIM και Dorna εξετάζουν το ενδεζόμενο να μετακινηθεί ο αγώνας κατά μία εβδομάδα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ξεκινήσει η Valencia να κλείνει τις πληγές της, αν και ούτε αυτό θεωρείται σωστό από πολλούς αναβάτες, από την πλευρά της ηθικής.

MotoGP: Η Gresini δεν αντικαθιστά τον Fermin Aldeguer στο Sachsenring

Εκτός δράσης παραμένει ο ένας εκ των δύο Ισπανών της BK8 Gresini Racing
BK8
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/7/2026

Η BK8 Gresini Racing MotoGP επιβεβαίωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τον Fermin Aldeguer στο Γερμανικό Grand Prix, με την ομάδα να συμμετάσχει στο Sachsenring μόνο με τον Alex Marquez.

Η απουσία του Fermin Aldeguer από τον 11ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP ήταν ήδη γνωστή, καθώς ο Ισπανός συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά τον τραυματισμό που υπέστη στο Assen. Πλέον, η Gresini ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αναπληρωματικό αναβάτη για το Grand Prix της Γερμανίας.

Έτσι, η ομάδα θα παρατάξει μόνο μία Ducati GP26 στο Sachsenring, με τον Alex Marquez να αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπό της.

Ο Alex Marquez, από την πλευρά του, εξακολουθεί να αναρρώνει από τους δικούς του τραυματισμούς, τους οποίους διαχειρίζεται από το Ολλανδικό Grand Prix. Παρότι θα αγωνιστεί κανονικά στη Γερμανία, στόχος του είναι να έχει επανέλθει στο 100% της φυσικής του κατάστασης στον επόμενο αγώνα της σεζόν, στο Silverstone.

Η απόφαση της Gresini να μην αντικαταστήσει τον Aldeguer σημαίνει ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προσπάθεια του Alex Marquez, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό Σαββατοκύριακο στο Sachsenring, όπου κάθε βαθμός μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.