MotoGP Valencia: Μένει στο πρόγραμμα - Βόμβα από Pecco για απόσυρση και ας χάσει τον τίτλο!

Αντιδρούν Bagnaia και Marc Marquez - Βόμβα από Pecco: "Δεν είμαι προετοιμασμένος να αγωνιστώ και ας μου στοιχίσει τον τίτλο"
Pecco Bagnaia no to Valencia race
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/11/2024

Η πίστα Ricardo Tormo στη Valencia παραμένει, στο πρόγραμμα του MotoGP, ως προτεραιότητα των διοργανωτών για τον τελευταίο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας. 

Οι καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 155 άτομα στην αυτόνομη κοινότητα της Valencia έπληξαν και την πίστα που αναμένεται να φιλοξενήσει τον 20ο και τελευταίο γύρο της αγωνιστικής σεζόν του MotoGP.

Σε δηλώσεις τους σε διαφορετικά μέσα τόσο ο πρόεδρος της FIM , Jorge Viegas όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna, Carmelo Ezpeleta συγκλίνουν στο να παραμείνει η πίστα της Valencia ως ο τελευταίος γύρος του πρωταθλήματος στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί πριν από την αρχή της σεζόν.

Viegas και Ezpeleta επικαλούνται οικονομικούς λόγους (συμβόλαια και εμπορικές συμφωνίες) για να παραμείνει η Valencia ο τελικός προορισμός του φετινού πρωταθλήματος, ενώ ισχυρίζονται ότι η οικονομική ενίσχυση της περιοχής από την πραγματοποίηση των αγώνων εκεί μόνο καλό θα κάνει στην τοπική κοινότητα που χρειάζεται άμεσα χρήματα έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ισπανία.

MMarquez no to Valencia

Ωστόσο με τι καρδιά μπορεί να πάει να αγωνιστεί κάποιος στη Valencia έπειτα από αυτά που έγιναν εκεί, κυρίως λόγω των σχεδόν 160 νεκρών που θρηνούν οι κάτοικοι της αυτόνομης κοινότητας αλλά και ολόκληρη η Ισπανία και όχι των καταστροφών.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις στις προθέσεις της FIM και της Dorna με πρώτο και καλύτερο τον Pecco Bagnaia. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε ανοιχτά ότι δεν είναι προετοιμασμένος να αγωνιστεί στην πίστα Ricardo Tormo, ενώ και ο Marc Marquez δεν "βλέπει" πως μπορεί να γίνει εκεί αγώνας παγκοσμίου σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων αναλογιζόμενος την έκταση της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την καταρρακωμένη ψυχολογία των Ισπανών.

Μετά από την αρχική επιθεώρηση η πίστα δείχνει να έχει αποφύγει τις σοβαρές ζημιές, αν και ένα μεγάλο μέρος των συνδετικών δρόμων και των υποδομών στάθμευσης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και απαιτούν επιδιορθώσεις πριν το GP της Valencia στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου.

Λάσπη και φερτά υλικά από τα φαράγγια Sechera και Poyo, δίπλα στην πίστα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις καταστροφές του πάρκινγκ και των δρόμων που οδηγούν στην πίστα του Cheste.

FIM και Dorna εξετάζουν το ενδεζόμενο να μετακινηθεί ο αγώνας κατά μία εβδομάδα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ξεκινήσει η Valencia να κλείνει τις πληγές της, αν και ούτε αυτό θεωρείται σωστό από πολλούς αναβάτες, από την πλευρά της ηθικής.

World Moto Clash: Νέο πρωτάθλημα χωρίς κανόνες, πληρώνει εκατομμύρια ανά αγώνα [Video]

Έρχεται τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ – Έχει ήδη εξασφαλίσει μεγάλα ονόματα
world moto clash
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Ο πρώην αγωνιζόμενος και νυν επιχειρηματίας Stanford Crane από τις ΗΠΑ είχε ένα όραμα: ένα πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών χωρίς δεσμευτικούς κανόνες και πολύπλοκες διαδικασίες. Αυτό είναι το World Moto Clash (WMC) και σε μερικές εβδομάδες θα γίνει η παρθενική του διοργάνωση.

Το WMC δηλώνει πως πετά τα βιβλία των κανονισμών από το παράθυρο και περιμένει να υποδεχτεί στη σχάρα εκκίνησης oποιαδήποτε μοτοσυκλέτα. Δεν έχει σημασία αν είναι superbike ή γυμνή ή τουριστική ή ακόμη και πρωτότυπη, αν μπορεί να γυρίσει στην πίστα τότε είναι δεκτή.

 

world moto clash

Μπορεί οι μοτοσυκλέτες να μην έχουν καμιά δέσμευση για τη συμμετοχή τους, έχουν όμως οι αναβάτες. Η συμμετοχή γίνεται μόνο μέσω πρόσκλησης και ο μέγιστος αριθμός αναβατών είναι 48, με 30 από αυτούς να φτάνουν στον κυρίως αγώνα μέσω προκριματικών σειρών. Τα κόστη συμμετοχής είναι πολύ φιλικά, σε αντίθεση με τα έπαθλα που ανέρχονται αθροιστικά σε περίπου 2,8 εκατομμύρια δολάρια για τον πρώτο αγώνα.

Το WMC υπόσχεται ένα εκατομμύριο στον νικητή, μισό στον δεύτερο και 250.000 δολάρια στον τρίτο, ενώ άλλα 835.000 δολάρια θα μοιραστούν οι υπόλοιποι κατά σειρά. Το πλάνο είναι πως και οι 30 αναβάτες θα λάβουν χρήματα στο τέλος, με τον 30ό να εισπράττει 10.000 δολάρια! Το διαφημίζει δε πολύ εύστοχα, λέγοντας πως πληρώνει ανά αγώνα ότι δίνουν άλλα πρωταθλήματα για ολόκληρες σεζόν.

world moto clash

Τα χρήματα προέρχονται από επενδυτές και χορηγούς, ενώ το οικονομικό μοντέλο του WMC δεν αποσκοπεί στο να βγάλει κέρδος από τους συμμετέχοντες, αλλά από τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφήμιση.

Έτσι ο Crane έχει σχεδιάσει το WMC με ζωντανά πλάνα από κάμερες πάνω στις μοτοσυκλέτες, καθώς και ροή δεδομένων τηλεμετρίας σε πραγματικό χρόνο.

Έχει επενδύσει επίσης σε προσωπικότητες, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει ομάδες που θα δημιουργήσουν οι πρωταθλητές Superbikes και βετεράνοι του MotoGP, Colin Edwards και Miguel Duhamel, καθώς και ο Gregg Smrz, πρώην οδηγός F1 και ένας από τους διασημότερους stunt men του Hollywood.

Εκτός από ομαδάρχες, οι επώνυμοι βετεράνοι θα δώσουν και αγωνιστικό παρών στην πίστα σε μια μεταξύ τους μάχη στην οποία πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο Crane – δεν αποκλείεται μάλιστα να το κάνει με την ίδια Aprilia RSV1000 Mille R με την οποία αγωνιζόταν κάποτε στο αμερικανικό πρωτάθλημα.

mid-ohio

Ο πρώτος – και μοναδικός προγραμματισμένος ως τώρα – αγώνας του WMC επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Ιούλιο στην πίστα Mid-Ohio στην πόλη Lexington της πολιτείας Ohio των ΗΠΑ, ωστόσο η σύμπτωση με αγώνες MotoAmerica και MotoGP στο ίδιο σαββατοκύριακο άλλαξε τα πλάνα και πλέον ο πρώτος αυτός αγώνας θα γίνει στην ίδια πίστα το τριήμερο 18-20 Σεπτεμβρίου 2026.

Ο αγώνας θα πλαισιωθεί από σειρά θεαμάτων σχεδιασμένων να προσελκύσουν το ευρύ κοινό και να το κρατήσουν στον χώρο για αρκετές ώρες, συμπεριλαμβάνοντας συναυλίες, ψώνια και φαγητό στο πλούσιο πρόγραμμα.