MotoGP Valencia: Μένει στο πρόγραμμα - Βόμβα από Pecco για απόσυρση και ας χάσει τον τίτλο!

Αντιδρούν Bagnaia και Marc Marquez - Βόμβα από Pecco: "Δεν είμαι προετοιμασμένος να αγωνιστώ και ας μου στοιχίσει τον τίτλο"
Pecco Bagnaia no to Valencia race
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/11/2024

Η πίστα Ricardo Tormo στη Valencia παραμένει, στο πρόγραμμα του MotoGP, ως προτεραιότητα των διοργανωτών για τον τελευταίο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας. 

Οι καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 155 άτομα στην αυτόνομη κοινότητα της Valencia έπληξαν και την πίστα που αναμένεται να φιλοξενήσει τον 20ο και τελευταίο γύρο της αγωνιστικής σεζόν του MotoGP.

Σε δηλώσεις τους σε διαφορετικά μέσα τόσο ο πρόεδρος της FIM , Jorge Viegas όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna, Carmelo Ezpeleta συγκλίνουν στο να παραμείνει η πίστα της Valencia ως ο τελευταίος γύρος του πρωταθλήματος στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί πριν από την αρχή της σεζόν.

Viegas και Ezpeleta επικαλούνται οικονομικούς λόγους (συμβόλαια και εμπορικές συμφωνίες) για να παραμείνει η Valencia ο τελικός προορισμός του φετινού πρωταθλήματος, ενώ ισχυρίζονται ότι η οικονομική ενίσχυση της περιοχής από την πραγματοποίηση των αγώνων εκεί μόνο καλό θα κάνει στην τοπική κοινότητα που χρειάζεται άμεσα χρήματα έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ισπανία.

MMarquez no to Valencia

Ωστόσο με τι καρδιά μπορεί να πάει να αγωνιστεί κάποιος στη Valencia έπειτα από αυτά που έγιναν εκεί, κυρίως λόγω των σχεδόν 160 νεκρών που θρηνούν οι κάτοικοι της αυτόνομης κοινότητας αλλά και ολόκληρη η Ισπανία και όχι των καταστροφών.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις στις προθέσεις της FIM και της Dorna με πρώτο και καλύτερο τον Pecco Bagnaia. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε ανοιχτά ότι δεν είναι προετοιμασμένος να αγωνιστεί στην πίστα Ricardo Tormo, ενώ και ο Marc Marquez δεν "βλέπει" πως μπορεί να γίνει εκεί αγώνας παγκοσμίου σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων αναλογιζόμενος την έκταση της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την καταρρακωμένη ψυχολογία των Ισπανών.

Μετά από την αρχική επιθεώρηση η πίστα δείχνει να έχει αποφύγει τις σοβαρές ζημιές, αν και ένα μεγάλο μέρος των συνδετικών δρόμων και των υποδομών στάθμευσης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και απαιτούν επιδιορθώσεις πριν το GP της Valencia στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου.

Λάσπη και φερτά υλικά από τα φαράγγια Sechera και Poyo, δίπλα στην πίστα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις καταστροφές του πάρκινγκ και των δρόμων που οδηγούν στην πίστα του Cheste.

FIM και Dorna εξετάζουν το ενδεζόμενο να μετακινηθεί ο αγώνας κατά μία εβδομάδα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ξεκινήσει η Valencia να κλείνει τις πληγές της, αν και ούτε αυτό θεωρείται σωστό από πολλούς αναβάτες, από την πλευρά της ηθικής.

Όχι πια Dorna - Η Liberty Media τη βαφτίζει MotoGP Sport Entertainment SL

Νέο όνομα για τον διοργανωτή των MotoGP και WorldSBK - Σαρωτικές οι αλλαγές στελεχών, πλην του Ezpeleta
Dorna no more
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/2/2026

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Dorna Sports από τη Liberty Media, ο διοργανωτής των Πρωταθλημάτων MotoGP και WorldSBK άλλαξε επίσημα και όνομα σε MotoGP Sport Entertainment SL, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στα πρόσωπα κλειδιά του οργανισμού, βάζοντας τους δικούς τους ανθρώπους εκεί που προηγουμένως υπήρχαν κυρίως Ισπανοί ευνοούμενοι του Ezpeleta.

Παρόλο τώρα που τα περισσότερα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά άλλαξαν, ακλόνητοι παραμένουν ακόμα ο ισχυρός ανήρ Carmelo Ezpeleta, CEO από το 1998, και ο Enrique Aldama ως CFO.

Η μετονομασία της Dorna σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της ισπανικής διοργάνωσης που κυριάρχησε στον χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας για πάνω από 30 χρόνια και ταυτίστηκε με τα ονόματα των MotoGP και WorldSBK.

Θυμίζουμε πως η αμερικάνικη Liberty Media ολοκλήρωσε την εξαγορά της Dorna τον Ιούλιο του 2025, κλείνοντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που κράτησε πάνω από έναν χρόνο και πέρασε από αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελικό τίμημα δεν ήταν καθόλου αμελητέο καθώς 3,1 δισ. δολάρια άλλαξαν χέρια, για το 84% της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το MotoGP εντάχθηκε επίσημα στο Formula One Group, την επιχειρησιακή μονάδα της Liberty που διαχειρίζεται και τη Formula 1. Η κίνηση αυτή δημιουργεί για πρώτη φορά έναν ενιαίο όμιλο που ελέγχει τα μεγαλύτερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε 2 και 4 τροχούς.

Η MotoGP Sport Entertainment SL διατηρεί το μακροχρόνιο συμβόλαιο διαχείρισης του MotoGP, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί έως το μακρινό… 2060. Παράλληλα, συνεχίζει να έχει την εμπορική διαχείριση του WorldSBK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί νέο δημόσιο λογότυπο για την εταιρεία με τη νέα της επωνυμία.

Το MotoGP μπαίνει σε μια νέα φάση, με φιλοδοξίες ανάλογες της Formula 1 και με στόχο να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίο θέαμα δύο τροχών στον κόσμο.