MotoGP Valencia: Μένει στο πρόγραμμα - Βόμβα από Pecco για απόσυρση και ας χάσει τον τίτλο!

Αντιδρούν Bagnaia και Marc Marquez - Βόμβα από Pecco: "Δεν είμαι προετοιμασμένος να αγωνιστώ και ας μου στοιχίσει τον τίτλο"
Pecco Bagnaia no to Valencia race
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/11/2024

Η πίστα Ricardo Tormo στη Valencia παραμένει, στο πρόγραμμα του MotoGP, ως προτεραιότητα των διοργανωτών για τον τελευταίο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας. 

Οι καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 155 άτομα στην αυτόνομη κοινότητα της Valencia έπληξαν και την πίστα που αναμένεται να φιλοξενήσει τον 20ο και τελευταίο γύρο της αγωνιστικής σεζόν του MotoGP.

Σε δηλώσεις τους σε διαφορετικά μέσα τόσο ο πρόεδρος της FIM , Jorge Viegas όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna, Carmelo Ezpeleta συγκλίνουν στο να παραμείνει η πίστα της Valencia ως ο τελευταίος γύρος του πρωταθλήματος στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί πριν από την αρχή της σεζόν.

Viegas και Ezpeleta επικαλούνται οικονομικούς λόγους (συμβόλαια και εμπορικές συμφωνίες) για να παραμείνει η Valencia ο τελικός προορισμός του φετινού πρωταθλήματος, ενώ ισχυρίζονται ότι η οικονομική ενίσχυση της περιοχής από την πραγματοποίηση των αγώνων εκεί μόνο καλό θα κάνει στην τοπική κοινότητα που χρειάζεται άμεσα χρήματα έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ισπανία.

MMarquez no to Valencia

Ωστόσο με τι καρδιά μπορεί να πάει να αγωνιστεί κάποιος στη Valencia έπειτα από αυτά που έγιναν εκεί, κυρίως λόγω των σχεδόν 160 νεκρών που θρηνούν οι κάτοικοι της αυτόνομης κοινότητας αλλά και ολόκληρη η Ισπανία και όχι των καταστροφών.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις στις προθέσεις της FIM και της Dorna με πρώτο και καλύτερο τον Pecco Bagnaia. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε ανοιχτά ότι δεν είναι προετοιμασμένος να αγωνιστεί στην πίστα Ricardo Tormo, ενώ και ο Marc Marquez δεν "βλέπει" πως μπορεί να γίνει εκεί αγώνας παγκοσμίου σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων αναλογιζόμενος την έκταση της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την καταρρακωμένη ψυχολογία των Ισπανών.

Μετά από την αρχική επιθεώρηση η πίστα δείχνει να έχει αποφύγει τις σοβαρές ζημιές, αν και ένα μεγάλο μέρος των συνδετικών δρόμων και των υποδομών στάθμευσης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και απαιτούν επιδιορθώσεις πριν το GP της Valencia στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου.

Λάσπη και φερτά υλικά από τα φαράγγια Sechera και Poyo, δίπλα στην πίστα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις καταστροφές του πάρκινγκ και των δρόμων που οδηγούν στην πίστα του Cheste.

FIM και Dorna εξετάζουν το ενδεζόμενο να μετακινηθεί ο αγώνας κατά μία εβδομάδα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ξεκινήσει η Valencia να κλείνει τις πληγές της, αν και ούτε αυτό θεωρείται σωστό από πολλούς αναβάτες, από την πλευρά της ηθικής.

MotoGP: Συνεργασία με SHARK για νέα σειρά κρανών με το λογότυπό τους το 2026

Η γνωστή εταιρεία SHARK συμμαχεί με τα MotoGP για την δημιουργία επίσημης σειράς κρανών του παγκοσμίου πρωταθλήματος
MotoGP SHARK Helmets
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/11/2025

Η SHARK και τα MotoGP ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη συλλογή κρανών MotoGP που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2026, μια κίνηση που ενισχύει τη θέση της SHARK στον κορυφαίο θεσμό των δύο τροχών, φέρνοντας στους αναβάτες κράνη κατασκευασμένα με τεχνολογία που εξελίχθηκε σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες.

Η SHARK, με ρίζες στα γαλλικά paddock από το 1989 και 79 παγκόσμιους πρωταθλητές στο ενεργητικό της, ενισχύει την παρουσία της στα MotoGP όπου ήδη εκπροσωπείται από τους Johann Zarco και Raul Fernandez. Η νέα σειρά κρανών, σχεδιασμένη στη Μασσαλία, αξιοποιεί την τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει μέσα στις πίστες: σύνθετα υλικά, αεροδυναμική βελτιστοποίηση και αφοσίωση στην προστασία.

Τα MotoGP, ως κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παγκοσμίως, αποτελεί ιδανικό συνεργάτη με 22 πίστες σε 5 ηπείρους και συνεχής τεχνολογική εξέλιξη σε αεροδυναμική, ηλεκτρονικά και ασφάλεια.

Η συλλογή SHARK x MotoGP θα περιλαμβάνει δύο Aeron GP FIM #2 πιστοποιημένα με το νέο πρότυπο FIM 2026, ένα Aeron χωρίς το A2S spoiler, καθώς και τα ολοκαίνουργια Skwal Cup και Skwal Jet Cup. Πρόκειται για κράνη που κουβαλούν αγωνιστικό DNA, αλλά προορίζονται για καθημερινή αστική χρήση από όλους τους αναβάτες.

Ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, χαρακτήρισε τη συλλογή "σύμβολο ανάπτυξης και πάθους", ενώ ο CEO της 2Ride (μητρική εταιρεία γνωστών brands όπως SHARK, NOLAN, SEGURA, BERING, και CAIRN) Christophe Merkel, τόνισε ότι η σειρά αντανακλά τις αξίες και των δύο μερών, φέρνοντας τεχνολογία από τα MotoGP στο δρόμο.

Η συνεργασία θα διαρκέσει από το 2026 έως το τέλος του 2028, σηματοδοτώντας μια τριετία τεχνολογικής και εμπορικής σύμπραξης, κυρίως το δεύτερο για να είμαστε ειλικρινείς. Το διαδικτυακό κατάστημα των MotoGP πηγαίνει πολύ καλά και για να συνεχίσει θα πρέπει να εμπλουτίζεται με προϊόντα. Ένα δικό τους κράνος, είναι κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς κάποια άλλη επιρροή στο καθαυτό κομμάτι των αγώνων.