Pertamina Enduro VR46 MotoGP Team – Πρεμιέρα για τα νέα χρώματα της ομάδας του Rossi

Στις 24 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η ομάδα του “Γιατρού” για το 2024
motomag Pertamina Enduro VR46 MotoGP Team – Πρεμιέρα για τα νέα χρώματα της ομάδας του Rossi
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/1/2024

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Palazzo dei Congressi στην πόλη Riccione, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου θα γίνει η παρουσίαση της ομάδας του Valentino Rossi για την αγωνιστική σεζόν του MotoGP 2024, με τις δύο μοτοσυκλέτες της Pertamina Enduro VR46 MotoGP Team, να βάφονται όπως όλα δείχνουν σε κίτρινο χρώμα.

Εδώ και αρκετό καιρό σας είχαμε ενημερώσει πως η ινδονησιακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα την Τζακάρτα Pertamina αντικατέστησε τoν μέχρι τώρα χορηγό τίτλου Mooney, με αποτέλεσμα το 2024 η ομάδα του Ιταλού θρύλου των δύο τροχών να ονομάζεται Pertamina Enduro VR46 MotoGP Team. H παρουσίαση της ομάδας θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου στο Palazzo dei Congressi στην πόλη Riccione, με τους δύο αναβάτες της ομάδας, Marco Bezzechi και Fabio di Giannantonio να παρουσιάζουν στο κοινό τα νέα χρώματα των GP23 που όπως όλα δείχνουν θα έχουν ως βασικό χρωματισμό το κίτρινο, το οποίο είναι το αγαπημένο του Valentino Rossi.

Να θυμίσουμε πως στις 20 Ιανουαρίου η Gresini Racing Team θα κάνει την παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας της για το 2024 στη διάσημη disco Cocorico η οποία βρίσκεται στην πόλη του Riccione, με την Ducati Lenovo Team να παρουσιάζει τη δική της ομάδα στις 22 Ιανουαρίου στο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο Madonna di Campiglio.

Pertamina Enduro VR46 MotoGP Team – Πρεμιέρα για τα νέα χρώματα της ομάδας του Rossi

 

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”