Τίτλοι τέλους για τον Andrea Iannone: 4 χρόνια αποκλεισμός!

Ουσιαστικά τελειώνει η καριέρα του Ιταλού
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/11/2020

Μόλις πριν από λίγο ανακοινώθηκε από το CAS, όπου είχαν προσφύγει τόσο ο Iannone όσο και ο παγκόσμιος οργανισμός για τον έλεγχο του ντόπινγκ (WADA), η απόφαση για τις ξεχωριστές εφέσεις που είχαν καταθέσει οι δύο αντίδικοι.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά, μετά την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ντόπινγκ που κατηγορούνταν ο Ιταλός αναβάτης, είχε εκδοθεί απόφαση στις 31 Μαρτίου του 2020 από το Πειθαρχικό Δικαστήριο της FIM, για αποκλεισμό του Andrea Iannone για 18 μήνες. Εναντίον αυτής απόφασης κατέθεσε έφεση ο Iannone με σκοπό την μείωσή της, αλλά και η WADA που θεώρησε πολύ μικρή την ποινή και ζήτησε να του επιβληθεί το ανώτατο όριο των τεσσάρων ετών αποκλεισμού.

Το CAS στην απόφασή του αναφέρει ότι δεν κάνει δεκτή την ένσταση του Andrea Iannone και κάνει δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η WADA. Ως εκ τούτου, η ποινή που επιβλήθηκε ακυρώνεται και αντικαθίσταται από την ακόλουθη ποινή που επιβάλλει το CAS: Τέσσερα χρόνια αποκλεισμός με ισχύ από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 και αφαίρεση όλων των βαθμών που κέρδισε ο Ιταλός από την 1η Νοεμβρίου του 2019, με ταυτόχρονη αφαίρεση και τον αντίστοιχων τροπαίων, όπως μετάλλια, βραβεία και βαθμοί.

Στην ανακοίνωση του CAS αναφέρεται επίσης όλο το ιστορικό, από τον έλεγχο που διεξήχθη μετά τον αγώνα της Sepang, όπου βρέθηκε θετικός σε παράνομες ουσίες αναβολικών, μέχρι την εξήγηση που έδωσε ο Iannone σχετικά με την τροφική δηλητηρίαση, αλλά και την απαίτηση της WADA για επιβολή αυστηρότερη ποινής.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του CAS, ο Iannone δεν κατάφερε να αποδείξει τον συγκεκριμένο τύπο κρέατος που έφαγε και που ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε την δηλητηρίαση, αλλά και την προέλευσή του. Επιπλέον, αναφέρει πως ούτε ο Ιταλός αλλά ούτε και το επιτελείο των ειδικών που τον συνόδευε, δεν απέδειξαν ότι υπήρχε μόλυνση με ντροστανολόνη στο κρέας.

Πάντα σύμφωνα με την αιτιολόγηση της απόφασης του CAS, ο Iannone ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία με δηλώσεις περί αθωότητάς του, καθαρού ιστορικού του και της έλλειψης κινήτρου για μια τέτοια ενέργεια. Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε να αποδείξει ούτε και την μη πρόθεσή του για ντοπάρισμα (γεγονός που του απέφερε μικρότερη ποινή διάρκειας δύο ετών), με το CAS να θεωρεί ότι το ντοπάρισμά του έγινε σκόπιμα, επιβάλλοντάς του την μέγιστη ποινή που προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η αγωνιστική καριέρα του Andrea Iannone τελειώνει και μάλιστα με ένα εξαιρετικά άσχημο τρόπο για έναν αναβάτη της κλάσης και του βεληνεκούς του, αμαυρώνοντας και την μέχρι τώρα πορεία του. Από εδώ κι έπειτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πώς θα κινηθεί η Aprilia, η οποία μέχρι στιγμής δήλωνε πως θα περίμενε την τελική απόφαση για τον Ιταλό αναβάτη.

 

MotoGP: O “παλιός” Johann Zarco βλέπει θετικά τις αλλαγές στο MotoGP το 2027

Νέες ευκαιρίες βλέπει ο 35χρονος από τις αλλαγές που φέρνουν οι νέοι κανονισμοί
MotoGP 2027 Zarco
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Ο Johann Zarco πιστεύει ότι η “επανεκκίνηση” του MotoGP το 2027 θα δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να αξιοποιήσει χάρη στην εμπειρία του.

Ο Johann Zarco, πλέον 35 ετών είναι ο μεγαλύτερος αναβάτης του grid, αλλά ταυτόχρονα και ένας από τους ελάχιστους που έχουν ήδη εξασφαλισμένο συμβόλαιο για το 2027. Ο αμέσως επόμενος σε ηλικία αναβάτης μετά τον Zarco είναι ο, για ένατη φορά φέτος παγκόσμιος πρωταθλητής, Marc Marquez, δείχνοντας την σημασία της εμπειρίας στο πρωτάθλημα.

Ο αναβάτης της δορυφορικής Honda LCR υπέγραψε διετή ανανέωση με τη Honda (HRC) στη διάρκεια της καλοκαιρινής διακοπής, με τα περισσότερα συμβόλαια να λήγουν στο τέλος του 2026.

Κεντρικό στοιχείο, στη συμφωνίας του Zarco, είναι ότι καλύπτει τη μετάβαση από τις τρέχουσες μοτοσυκλέτες των 1000cc στην επερχόμενη εποχή των 850cc με ελαστικά Pirelli. Εκεί ευελπιστεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του για να εκμεταλλευτεί τις πιθανές, απρόβλεπτες συνθήκες.

"Ήθελα να έχω αυτή την ευκαιρία να κάνω τη σεζόν του 2027, επειδή πιστεύω ότι με τους νέους κανονισμούς και τα νέα ελαστικά θα υπάρξουν κάποιες τυχαίες καταστάσεις που, με την εμπειρία μου, μπορώ να τις μετατρέψω σε περισσότερα βάθρα, ίσως και νίκες", δήλωσε ο Zarco.
"Πιστεύω ακόμη ότι μπορώ να έχω τον ρόλο ενός κορυφαίου αναβάτη. Γίνεται καλή δουλειά και υπάρχει αίσθηση βελτίωσης στη μοτοσυκλέτα, έτσι έχω ακόμη περισσότερα κίνητρα να συνεχίσω να αγωνίζομαι".

Ο Zarco τόνισε επίσης ότι στόχος του ήταν εξαρχής η διετής συμφωνία:
"Δούλευα από την αρχή για μια συμφωνία δύο ετών, ήταν πολύ σημαντικό για μένα... Ήθελα να εξασφαλίσω τη σεζόν του 2027".

Μετά την εκρηκτική του είσοδο στη μεγάλη κατηγορία με την Tech3 Yamaha, η καριέρα του Zarco πήρε την κατηφόρα όταν αποχώρησε από την εργοστασιακή KTM στα μέσα του 2019. Ωστόσο, αναγεννήθηκε στη Ducati, φτάνοντας έως την Pramac με εργοστασιακό υλικό, όπου πέτυχε την πρώτη του νίκη στο Australian Grand Prix το 2023.

Η μετακίνησή του στη LCR τον έφερε σε κεντρικό ρόλο στη Honda. Πέρσι ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της εταιρείας, παρότι κατετάγη μόλις 17ος. Φέτος όμως χάρισε στη Honda την πρώτη νίκη της, στην μετά Marc Marquez  εποχή, στο Le Mans. Παράλληλα, βοήθησε ξανά στη διατήρηση του τίτλου της ομάδας στον αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka και τελικά επικράτησε του Luca Marini στη μάχη για τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου αναβάτη της Honda , τερματίζοντας 12ος στη βαθμολογία.

Παρότι οι δοκιμές έχουν πλέον επιτραπεί, καμία εργοστασιακή ομάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα δημόσια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα 850cc.MotoGP 2027 Zarco