Τίτλοι τέλους για τον Andrea Iannone: 4 χρόνια αποκλεισμός!

Ουσιαστικά τελειώνει η καριέρα του Ιταλού
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/11/2020

Μόλις πριν από λίγο ανακοινώθηκε από το CAS, όπου είχαν προσφύγει τόσο ο Iannone όσο και ο παγκόσμιος οργανισμός για τον έλεγχο του ντόπινγκ (WADA), η απόφαση για τις ξεχωριστές εφέσεις που είχαν καταθέσει οι δύο αντίδικοι.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά, μετά την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ντόπινγκ που κατηγορούνταν ο Ιταλός αναβάτης, είχε εκδοθεί απόφαση στις 31 Μαρτίου του 2020 από το Πειθαρχικό Δικαστήριο της FIM, για αποκλεισμό του Andrea Iannone για 18 μήνες. Εναντίον αυτής απόφασης κατέθεσε έφεση ο Iannone με σκοπό την μείωσή της, αλλά και η WADA που θεώρησε πολύ μικρή την ποινή και ζήτησε να του επιβληθεί το ανώτατο όριο των τεσσάρων ετών αποκλεισμού.

Το CAS στην απόφασή του αναφέρει ότι δεν κάνει δεκτή την ένσταση του Andrea Iannone και κάνει δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η WADA. Ως εκ τούτου, η ποινή που επιβλήθηκε ακυρώνεται και αντικαθίσταται από την ακόλουθη ποινή που επιβάλλει το CAS: Τέσσερα χρόνια αποκλεισμός με ισχύ από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 και αφαίρεση όλων των βαθμών που κέρδισε ο Ιταλός από την 1η Νοεμβρίου του 2019, με ταυτόχρονη αφαίρεση και τον αντίστοιχων τροπαίων, όπως μετάλλια, βραβεία και βαθμοί.

Στην ανακοίνωση του CAS αναφέρεται επίσης όλο το ιστορικό, από τον έλεγχο που διεξήχθη μετά τον αγώνα της Sepang, όπου βρέθηκε θετικός σε παράνομες ουσίες αναβολικών, μέχρι την εξήγηση που έδωσε ο Iannone σχετικά με την τροφική δηλητηρίαση, αλλά και την απαίτηση της WADA για επιβολή αυστηρότερη ποινής.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του CAS, ο Iannone δεν κατάφερε να αποδείξει τον συγκεκριμένο τύπο κρέατος που έφαγε και που ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε την δηλητηρίαση, αλλά και την προέλευσή του. Επιπλέον, αναφέρει πως ούτε ο Ιταλός αλλά ούτε και το επιτελείο των ειδικών που τον συνόδευε, δεν απέδειξαν ότι υπήρχε μόλυνση με ντροστανολόνη στο κρέας.

Πάντα σύμφωνα με την αιτιολόγηση της απόφασης του CAS, ο Iannone ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία με δηλώσεις περί αθωότητάς του, καθαρού ιστορικού του και της έλλειψης κινήτρου για μια τέτοια ενέργεια. Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε να αποδείξει ούτε και την μη πρόθεσή του για ντοπάρισμα (γεγονός που του απέφερε μικρότερη ποινή διάρκειας δύο ετών), με το CAS να θεωρεί ότι το ντοπάρισμά του έγινε σκόπιμα, επιβάλλοντάς του την μέγιστη ποινή που προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η αγωνιστική καριέρα του Andrea Iannone τελειώνει και μάλιστα με ένα εξαιρετικά άσχημο τρόπο για έναν αναβάτη της κλάσης και του βεληνεκούς του, αμαυρώνοντας και την μέχρι τώρα πορεία του. Από εδώ κι έπειτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πώς θα κινηθεί η Aprilia, η οποία μέχρι στιγμής δήλωνε πως θα περίμενε την τελική απόφαση για τον Ιταλό αναβάτη.

 

MotoGP: Ξεκίνημα και το 2027 από την Ταϊλάνδη με τη νέα εποχή κανονισμών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ταϊλάνδη φιλοξενεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Buriram
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2026

Το Grand Prix Ταϊλάνδης θα ανοίξει και επίσημα τη σεζόν του 2027, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής των MotoGP με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς που θα ισχύσουν έως το 2031.

Η Dorna επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2027 θα ξεκινήσει στο Buriram της Ταϊλάνδης, με το Grand Prix να διεξάγεται το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου στο Chang International Circuit.

Η Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει για τα MotoGP, αλλά και τη δυναμική, της συνεχώς αυξανόμενης βάσης φιλάθλων στη χώρα.

Το Grand Prix του 2027 θα έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα που θα διεξαχθεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της περιόδου 2027-2031. Οι φίλοι των MotoGP θα δουν για πρώτη φορά σε αγωνιστικές συνθήκες τη νέα γενιά μοτοσυκλετών της κορυφαίας κατηγορίας.

Το Buriram έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προορισμούς του ημερολογίου των MotoGP, χάρη στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ταϊλανδοί φίλαθλοι. Στην πρεμιέρα του 2026, ο Marco Bezzecchi χάρισε στην Aprilia τη νίκη μπροστά σε αριθμό-ρεκόρ 228.228 θεατών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του θεσμού στην περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MotoGP, Carmelo Ezpeleta, δήλωσε: "Το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη φιλοξενεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και το πάθος των φιλάθλων. Το Buriram προσφέρει σταθερά έναν από τους καλύτερους αγώνες του ημερολογίου και αποτελεί το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η νέα εποχή των MotoGP. Ο πρώτος αγώνας με τους κανονισμούς του 2027 σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου, συναρπαστικού κεφαλαίου για το άθλημά μας."

Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της διεθνούς πίστας Chang, τη θερμή υποστήριξη του τοπικού κοινού και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι νέοι κανονισμοί, το Buriram αναμένεται να αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για την αυλαία της σεζόν του 2027.