Τίτλοι τέλους για τον Andrea Iannone: 4 χρόνια αποκλεισμός!

Ουσιαστικά τελειώνει η καριέρα του Ιταλού
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/11/2020

Μόλις πριν από λίγο ανακοινώθηκε από το CAS, όπου είχαν προσφύγει τόσο ο Iannone όσο και ο παγκόσμιος οργανισμός για τον έλεγχο του ντόπινγκ (WADA), η απόφαση για τις ξεχωριστές εφέσεις που είχαν καταθέσει οι δύο αντίδικοι.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά, μετά την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ντόπινγκ που κατηγορούνταν ο Ιταλός αναβάτης, είχε εκδοθεί απόφαση στις 31 Μαρτίου του 2020 από το Πειθαρχικό Δικαστήριο της FIM, για αποκλεισμό του Andrea Iannone για 18 μήνες. Εναντίον αυτής απόφασης κατέθεσε έφεση ο Iannone με σκοπό την μείωσή της, αλλά και η WADA που θεώρησε πολύ μικρή την ποινή και ζήτησε να του επιβληθεί το ανώτατο όριο των τεσσάρων ετών αποκλεισμού.

Το CAS στην απόφασή του αναφέρει ότι δεν κάνει δεκτή την ένσταση του Andrea Iannone και κάνει δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η WADA. Ως εκ τούτου, η ποινή που επιβλήθηκε ακυρώνεται και αντικαθίσταται από την ακόλουθη ποινή που επιβάλλει το CAS: Τέσσερα χρόνια αποκλεισμός με ισχύ από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 και αφαίρεση όλων των βαθμών που κέρδισε ο Ιταλός από την 1η Νοεμβρίου του 2019, με ταυτόχρονη αφαίρεση και τον αντίστοιχων τροπαίων, όπως μετάλλια, βραβεία και βαθμοί.

Στην ανακοίνωση του CAS αναφέρεται επίσης όλο το ιστορικό, από τον έλεγχο που διεξήχθη μετά τον αγώνα της Sepang, όπου βρέθηκε θετικός σε παράνομες ουσίες αναβολικών, μέχρι την εξήγηση που έδωσε ο Iannone σχετικά με την τροφική δηλητηρίαση, αλλά και την απαίτηση της WADA για επιβολή αυστηρότερη ποινής.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του CAS, ο Iannone δεν κατάφερε να αποδείξει τον συγκεκριμένο τύπο κρέατος που έφαγε και που ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε την δηλητηρίαση, αλλά και την προέλευσή του. Επιπλέον, αναφέρει πως ούτε ο Ιταλός αλλά ούτε και το επιτελείο των ειδικών που τον συνόδευε, δεν απέδειξαν ότι υπήρχε μόλυνση με ντροστανολόνη στο κρέας.

Πάντα σύμφωνα με την αιτιολόγηση της απόφασης του CAS, ο Iannone ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία με δηλώσεις περί αθωότητάς του, καθαρού ιστορικού του και της έλλειψης κινήτρου για μια τέτοια ενέργεια. Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε να αποδείξει ούτε και την μη πρόθεσή του για ντοπάρισμα (γεγονός που του απέφερε μικρότερη ποινή διάρκειας δύο ετών), με το CAS να θεωρεί ότι το ντοπάρισμά του έγινε σκόπιμα, επιβάλλοντάς του την μέγιστη ποινή που προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η αγωνιστική καριέρα του Andrea Iannone τελειώνει και μάλιστα με ένα εξαιρετικά άσχημο τρόπο για έναν αναβάτη της κλάσης και του βεληνεκούς του, αμαυρώνοντας και την μέχρι τώρα πορεία του. Από εδώ κι έπειτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πώς θα κινηθεί η Aprilia, η οποία μέχρι στιγμής δήλωνε πως θα περίμενε την τελική απόφαση για τον Ιταλό αναβάτη.

 

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.