1ος αγώνας στο EJC για τους αδερφούς Καρακώστα

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/4/2016

Με το δεξί ξεκίνησε η φετινή προσπάθεια των Δημήτρη και Νίκου Καρακώστα στο European Junior Cup/ World Superbike.
Ο Δημήτρης ξεκίνησε από την 16η θέση και έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την 12η, ενώ τελικά τερμάτισε 13ος στους 33 αναβάτες, ένα μόλις δέκατο του δευτερολέπτου από τον 12ο, κερδίζοντας τρεις βαθμούς. Ο Νίκος ξεκίνησε και τερμάτισε στην 24η θέση, αν και για τους περισσότερους γύρους ήταν στην 22η θέση.
Ήταν ένα έντονο και δύσκολο τετραήμερο. Tην Πέμπτη το μεσημέρι με πολύ αέρα και κρύο περπάτησαν την πίστα της Aragon υπό τις οδηγίες και συμβουλές του Jeremy McWilliams, βετεράνου αγωνιζόμενου των MotoGP, και του Kyle Smith αγωνιζόμενου στο WSBK. Το απόγευμα ακολούθησε ενημέρωση από τους αλυτάρχες της Dorna που ήταν λεπτομερής και αναλυτική. Με πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από πέρσι, οι αναβάτες του EJC έχουν τη Παρασκευή ένα ελεύθερο τριαντάλεπτο στις 17:00, το Σάββατο ένα ελεύθερο τριαντάλεπτο στις 9:45 και ένα μισάωρο χρονομετρημένο στις 15:00. Περισσότερος χρόνος μέσα στη πίστα μεν, αλλά δυσκολότερο πρόγραμμα δε.


Την Παρασκευή ο δυνατός αέρας και το κρύο δυσκόλεψε το στήσιμο των paddock αλλά και την προετοιμασία των μοτοσυκλετών, όπως επίσης ήταν και ο λόγος που πολλοί έμπειροι αναβάτες μεγαλύτερων κατηγοριών είχαν πτώσεις (ειδικά στη μετάβαση από την πρώτη στροφή στη δεύτερη, σήκωνε απότομα ο αέρας τις μοτοσυκλέτες). Τα δύο παιδιά εκμεταλλεύτηκαν όλο τον χρόνο των ελεύθερων δοκιμών γνωρίζοντας τη πίστα όσο καλύτερα μπορούσαν. Ο Δημήτρης έκανε τον 13ο χρόνο με την τρίτη μεγαλύτερη τελική, βελτιώνοντας τον περσινό χρόνο των ελεύθερων κατά 11,5 δευτερόλεπτα και ο Νίκος τον 24ο χρόνο βελτιώνοντας τον περσινό χρόνο των ελεύθερων κατά 21,5 δευτερόλεπτα!
Με ήλιο αλλά κρύο το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκαν τα δεύτερα τριαντάλεπτα ελεύθερα και με πολύ ζέστη το μοναδικό μισάωρο χρονομετρημένο. Με τα λάστιχα της προηγούμενης ημέρας έγινε το ελεύθερο τριαντάλεπτο που δεν βοήθησε κανέναν από την δεκαπεντάδα να βελτιώσει το χρόνο του, αφού τελείωσε η γόμα τους, αλλά ο Νίκος κατέβασε τον χρόνο του 1,5 δευτερόλεπτο ακόμα. Τα δύο αδέρφια συζήτησαν μεταξύ τους τακτικές της πίστας, συμβουλεύτηκαν τον Jeremy McWilliams, και μίλησαν με τον Γιώργο Καρακώστα και τον Guiseppe Andreani για το στήσιμο των μοτοσυκλετών τους. Με καινούρια λάστιχα έγινε το χρονομετρημένο που θα χρησιμοποιούσαν και στον αγώνα. Ο Δημήτρης βελτίωσε το χρόνο του μισό δευτερόλεπτο, κατάφερε την γρηγορότερη τελική στα 225km/h και κατατάχθηκε 16ος στην εκκίνηση.  Ο Νίκος κατέβασε άλλο ένα δευτερόλεπτο το χρόνο του και κατατάχθηκε 24ος στην εκκίνηση.


Ο αγώνας της Κυριακής ήταν πιεστικός και για πρώτη φορά κατάφεραν και τερμάτισαν και οι 33 αναβάτες χωρίς πτώσεις και απρόοπτα. H Aragon είναι μια δύσκολη τεχνικά πίστα με απότομα χασίματα. Ο συναγωνισμός ήταν έντονος αλλά η βελτίωση του Δημήτρη και του Νίκου σε σχέση με την περσινή χρονιά ήταν αλματώδης. Ειδικά ο Δημήτρης κατάφερε και υπερίσχυσε έμπειρων αναβατών που γνώριζαν καλά την πίστα και μάλιστα είχαν κάνει δοκιμές εκεί δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα. Μικρά τεχνικά προβλήματα ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τον Γιώργο Καρακώστα.

 

Δημήτρης Καρακώστας: "Είμαι πολύ χαρούμενος με τους 3 βαθμούς που κέρδισα στον πρώτο αγώνα του European Junior Cup στην Aragon τερματίζοντας 13ος στους 33 αναβάτες! Ευχαριστώ όλους σας για την υποστήριξη και τον πατέρα μου για την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας!"

Νίκος Καρακώστας: "Ξεκινώντας και τερματίζοντας στην 24η θέση, ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα έφτασα και την 21η, δεν με ικανοποίησε. Παρόλα αυτά ήταν ένας ωραίος αγώνας και σε σχέση με τον περσινό αγώνα στην Aragon ήμουν πολύ βελτιωμένος! Η ώρα του Assen δεν αργεί... Κάθε φορά και καλύτερα!"

Χορηγοί της Ελληνικής Συμμετοχής στο European Junior Cup / WSBK 2016:
HONDA ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ
TZORTZOPOULOS SHOEI IXS SIDI
ΜΟΤΟ ΜΟΝΚΕΥ
CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL GREECE
PIRELLI
CASTROL GREECE
PERISTERAS

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες