1ος αγώνας στο EJC για τους αδερφούς Καρακώστα

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/4/2016

Με το δεξί ξεκίνησε η φετινή προσπάθεια των Δημήτρη και Νίκου Καρακώστα στο European Junior Cup/ World Superbike.
Ο Δημήτρης ξεκίνησε από την 16η θέση και έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την 12η, ενώ τελικά τερμάτισε 13ος στους 33 αναβάτες, ένα μόλις δέκατο του δευτερολέπτου από τον 12ο, κερδίζοντας τρεις βαθμούς. Ο Νίκος ξεκίνησε και τερμάτισε στην 24η θέση, αν και για τους περισσότερους γύρους ήταν στην 22η θέση.
Ήταν ένα έντονο και δύσκολο τετραήμερο. Tην Πέμπτη το μεσημέρι με πολύ αέρα και κρύο περπάτησαν την πίστα της Aragon υπό τις οδηγίες και συμβουλές του Jeremy McWilliams, βετεράνου αγωνιζόμενου των MotoGP, και του Kyle Smith αγωνιζόμενου στο WSBK. Το απόγευμα ακολούθησε ενημέρωση από τους αλυτάρχες της Dorna που ήταν λεπτομερής και αναλυτική. Με πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από πέρσι, οι αναβάτες του EJC έχουν τη Παρασκευή ένα ελεύθερο τριαντάλεπτο στις 17:00, το Σάββατο ένα ελεύθερο τριαντάλεπτο στις 9:45 και ένα μισάωρο χρονομετρημένο στις 15:00. Περισσότερος χρόνος μέσα στη πίστα μεν, αλλά δυσκολότερο πρόγραμμα δε.


Την Παρασκευή ο δυνατός αέρας και το κρύο δυσκόλεψε το στήσιμο των paddock αλλά και την προετοιμασία των μοτοσυκλετών, όπως επίσης ήταν και ο λόγος που πολλοί έμπειροι αναβάτες μεγαλύτερων κατηγοριών είχαν πτώσεις (ειδικά στη μετάβαση από την πρώτη στροφή στη δεύτερη, σήκωνε απότομα ο αέρας τις μοτοσυκλέτες). Τα δύο παιδιά εκμεταλλεύτηκαν όλο τον χρόνο των ελεύθερων δοκιμών γνωρίζοντας τη πίστα όσο καλύτερα μπορούσαν. Ο Δημήτρης έκανε τον 13ο χρόνο με την τρίτη μεγαλύτερη τελική, βελτιώνοντας τον περσινό χρόνο των ελεύθερων κατά 11,5 δευτερόλεπτα και ο Νίκος τον 24ο χρόνο βελτιώνοντας τον περσινό χρόνο των ελεύθερων κατά 21,5 δευτερόλεπτα!
Με ήλιο αλλά κρύο το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκαν τα δεύτερα τριαντάλεπτα ελεύθερα και με πολύ ζέστη το μοναδικό μισάωρο χρονομετρημένο. Με τα λάστιχα της προηγούμενης ημέρας έγινε το ελεύθερο τριαντάλεπτο που δεν βοήθησε κανέναν από την δεκαπεντάδα να βελτιώσει το χρόνο του, αφού τελείωσε η γόμα τους, αλλά ο Νίκος κατέβασε τον χρόνο του 1,5 δευτερόλεπτο ακόμα. Τα δύο αδέρφια συζήτησαν μεταξύ τους τακτικές της πίστας, συμβουλεύτηκαν τον Jeremy McWilliams, και μίλησαν με τον Γιώργο Καρακώστα και τον Guiseppe Andreani για το στήσιμο των μοτοσυκλετών τους. Με καινούρια λάστιχα έγινε το χρονομετρημένο που θα χρησιμοποιούσαν και στον αγώνα. Ο Δημήτρης βελτίωσε το χρόνο του μισό δευτερόλεπτο, κατάφερε την γρηγορότερη τελική στα 225km/h και κατατάχθηκε 16ος στην εκκίνηση.  Ο Νίκος κατέβασε άλλο ένα δευτερόλεπτο το χρόνο του και κατατάχθηκε 24ος στην εκκίνηση.


Ο αγώνας της Κυριακής ήταν πιεστικός και για πρώτη φορά κατάφεραν και τερμάτισαν και οι 33 αναβάτες χωρίς πτώσεις και απρόοπτα. H Aragon είναι μια δύσκολη τεχνικά πίστα με απότομα χασίματα. Ο συναγωνισμός ήταν έντονος αλλά η βελτίωση του Δημήτρη και του Νίκου σε σχέση με την περσινή χρονιά ήταν αλματώδης. Ειδικά ο Δημήτρης κατάφερε και υπερίσχυσε έμπειρων αναβατών που γνώριζαν καλά την πίστα και μάλιστα είχαν κάνει δοκιμές εκεί δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα. Μικρά τεχνικά προβλήματα ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τον Γιώργο Καρακώστα.

 

Δημήτρης Καρακώστας: "Είμαι πολύ χαρούμενος με τους 3 βαθμούς που κέρδισα στον πρώτο αγώνα του European Junior Cup στην Aragon τερματίζοντας 13ος στους 33 αναβάτες! Ευχαριστώ όλους σας για την υποστήριξη και τον πατέρα μου για την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας!"

Νίκος Καρακώστας: "Ξεκινώντας και τερματίζοντας στην 24η θέση, ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα έφτασα και την 21η, δεν με ικανοποίησε. Παρόλα αυτά ήταν ένας ωραίος αγώνας και σε σχέση με τον περσινό αγώνα στην Aragon ήμουν πολύ βελτιωμένος! Η ώρα του Assen δεν αργεί... Κάθε φορά και καλύτερα!"

Χορηγοί της Ελληνικής Συμμετοχής στο European Junior Cup / WSBK 2016:
HONDA ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ
TZORTZOPOULOS SHOEI IXS SIDI
ΜΟΤΟ ΜΟΝΚΕΥ
CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL GREECE
PIRELLI
CASTROL GREECE
PERISTERAS

WSSP: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο rookie Albert Arenas με Yamaha R9 – Εξασφάλισε τη 2η θέση ο Valentin Debise της ZXMOTO!

Σπουδαίο ξεκίνημα για την τρικύλινδρη R9, εξίσου λαμπρό το ντεμπούτο της εταιρείας του Zhang Xue
arenas wssp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/10/2026

Ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport (WSSP) είναι ένας rookie, ωστόσο δεν είναι ο τυπικός νεαρός πρωτάρης. Ο Ισπανός Albert Arenas είναι 29 ετών και η αγωνιστική του καριέρα στο παγκόσμιο στερέωμα μετρά ήδη μια δωδεκαετία με σημαντικά επιτεύγματα, μεταξύ αυτών και ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το 2020 στέφθηκε πρωταθλητής Moto3 με την ΚΤΜ, στην πέμπτη και τελευταία του σεζόν στη μικρότερη κατηγορία των Grand Prix, πριν προχωρήσει στη Moto2 όπου έμεινε για άλλα 5 χρόνια πριν εγκαταλείψει το όνειρο του MotoGP. Στη μεσαία κλάση ο Arenas δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του όπως στη Moto3, καταφέρνοντας στην καλύτερη χρονιά του να τερματίσει όγδοος στην κατάταξη, γεγονός που μάλλον εξηγεί γιατί αναζήτησε τη συνέχεια της καριέρας του στο περιβάλλον του WSBK.

arenas wssp

Εκεί τον προσέλκυσε η Yamaha, δίνοντάς του την ευκαιρία να αγωνιστεί με τη νέα μοτοσυκλέτα που έφεραν οι Ιάπωνες στη θέση της R6, την τρικύλινδρη 900άρα R9.

Ο Arenas έδειξε από νωρίς πως θα είναι φαβορί για τον τίτλο, κατακτώντας τον με τρεις νίκες, έντεκα δεύτερες και δύο τρίτες θέσεις (ως τώρα) στη rookie χρονιά του στην κατηγορία και με έναν αγώνα να απομένει στο φετινό πρόγραμμα.

arenas wssp

Μάλιστα στο Estoril ο Ισπανός δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσει πολύ, καθώς ήρθε με τέτοια βαθμολογική διαφορά που η τέταρτη θέση στο πρώτο σκέλος ήταν αρκετή για να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Βασικός του αντίπαλος όλη τη χρονιά ήταν ο Γάλλος Valentin Debise, ο οποίος μας σύστησε τις ικανότητες της νέας Κινέζας 820RR, της τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας που έφτιαξε η ΖΧΜΟΤΟ και με τις επιτυχίες της από την παρθενική της σεζόν στο WSSP έκανε τον Zhang Xue έναν από τους δημοφιλέστερους Κινέζους στη χώρα του.

debise wssp

Ο Debise κατάφερε να πάρει έξι νίκες φέτος, ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα χωρίς παράδοση στα παγκόσμια πρωταθλήματα και δη από μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις το 2024! Ο Γάλλος τερμάτισε έκτος στο πρώτο σκέλος του Estoril και δεύτερος στο άλλο, αποτελέσματα που του εξασφάλισαν από τώρα τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στον τελευταίο αγώνα της Jerez (16-18/10), ενώ και η ΖΧΜΟΤΟ διεκδικεί την τρίτη θέση στην κατάταξη των Κατασκευαστών, σε μια μάχη με την Triumph που θα κριθεί στη Jerez. Αυτή τη στιγμή η κινέζικη εταιρεία κρατά την τρίτη θέση με 22 βαθμούς διαφορά από την αγγλική.