1ος αγώνας στο EJC για τους αδερφούς Καρακώστα

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/4/2016

Με το δεξί ξεκίνησε η φετινή προσπάθεια των Δημήτρη και Νίκου Καρακώστα στο European Junior Cup/ World Superbike.
Ο Δημήτρης ξεκίνησε από την 16η θέση και έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την 12η, ενώ τελικά τερμάτισε 13ος στους 33 αναβάτες, ένα μόλις δέκατο του δευτερολέπτου από τον 12ο, κερδίζοντας τρεις βαθμούς. Ο Νίκος ξεκίνησε και τερμάτισε στην 24η θέση, αν και για τους περισσότερους γύρους ήταν στην 22η θέση.
Ήταν ένα έντονο και δύσκολο τετραήμερο. Tην Πέμπτη το μεσημέρι με πολύ αέρα και κρύο περπάτησαν την πίστα της Aragon υπό τις οδηγίες και συμβουλές του Jeremy McWilliams, βετεράνου αγωνιζόμενου των MotoGP, και του Kyle Smith αγωνιζόμενου στο WSBK. Το απόγευμα ακολούθησε ενημέρωση από τους αλυτάρχες της Dorna που ήταν λεπτομερής και αναλυτική. Με πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από πέρσι, οι αναβάτες του EJC έχουν τη Παρασκευή ένα ελεύθερο τριαντάλεπτο στις 17:00, το Σάββατο ένα ελεύθερο τριαντάλεπτο στις 9:45 και ένα μισάωρο χρονομετρημένο στις 15:00. Περισσότερος χρόνος μέσα στη πίστα μεν, αλλά δυσκολότερο πρόγραμμα δε.


Την Παρασκευή ο δυνατός αέρας και το κρύο δυσκόλεψε το στήσιμο των paddock αλλά και την προετοιμασία των μοτοσυκλετών, όπως επίσης ήταν και ο λόγος που πολλοί έμπειροι αναβάτες μεγαλύτερων κατηγοριών είχαν πτώσεις (ειδικά στη μετάβαση από την πρώτη στροφή στη δεύτερη, σήκωνε απότομα ο αέρας τις μοτοσυκλέτες). Τα δύο παιδιά εκμεταλλεύτηκαν όλο τον χρόνο των ελεύθερων δοκιμών γνωρίζοντας τη πίστα όσο καλύτερα μπορούσαν. Ο Δημήτρης έκανε τον 13ο χρόνο με την τρίτη μεγαλύτερη τελική, βελτιώνοντας τον περσινό χρόνο των ελεύθερων κατά 11,5 δευτερόλεπτα και ο Νίκος τον 24ο χρόνο βελτιώνοντας τον περσινό χρόνο των ελεύθερων κατά 21,5 δευτερόλεπτα!
Με ήλιο αλλά κρύο το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκαν τα δεύτερα τριαντάλεπτα ελεύθερα και με πολύ ζέστη το μοναδικό μισάωρο χρονομετρημένο. Με τα λάστιχα της προηγούμενης ημέρας έγινε το ελεύθερο τριαντάλεπτο που δεν βοήθησε κανέναν από την δεκαπεντάδα να βελτιώσει το χρόνο του, αφού τελείωσε η γόμα τους, αλλά ο Νίκος κατέβασε τον χρόνο του 1,5 δευτερόλεπτο ακόμα. Τα δύο αδέρφια συζήτησαν μεταξύ τους τακτικές της πίστας, συμβουλεύτηκαν τον Jeremy McWilliams, και μίλησαν με τον Γιώργο Καρακώστα και τον Guiseppe Andreani για το στήσιμο των μοτοσυκλετών τους. Με καινούρια λάστιχα έγινε το χρονομετρημένο που θα χρησιμοποιούσαν και στον αγώνα. Ο Δημήτρης βελτίωσε το χρόνο του μισό δευτερόλεπτο, κατάφερε την γρηγορότερη τελική στα 225km/h και κατατάχθηκε 16ος στην εκκίνηση.  Ο Νίκος κατέβασε άλλο ένα δευτερόλεπτο το χρόνο του και κατατάχθηκε 24ος στην εκκίνηση.


Ο αγώνας της Κυριακής ήταν πιεστικός και για πρώτη φορά κατάφεραν και τερμάτισαν και οι 33 αναβάτες χωρίς πτώσεις και απρόοπτα. H Aragon είναι μια δύσκολη τεχνικά πίστα με απότομα χασίματα. Ο συναγωνισμός ήταν έντονος αλλά η βελτίωση του Δημήτρη και του Νίκου σε σχέση με την περσινή χρονιά ήταν αλματώδης. Ειδικά ο Δημήτρης κατάφερε και υπερίσχυσε έμπειρων αναβατών που γνώριζαν καλά την πίστα και μάλιστα είχαν κάνει δοκιμές εκεί δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα. Μικρά τεχνικά προβλήματα ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τον Γιώργο Καρακώστα.

 

Δημήτρης Καρακώστας: "Είμαι πολύ χαρούμενος με τους 3 βαθμούς που κέρδισα στον πρώτο αγώνα του European Junior Cup στην Aragon τερματίζοντας 13ος στους 33 αναβάτες! Ευχαριστώ όλους σας για την υποστήριξη και τον πατέρα μου για την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας!"

Νίκος Καρακώστας: "Ξεκινώντας και τερματίζοντας στην 24η θέση, ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα έφτασα και την 21η, δεν με ικανοποίησε. Παρόλα αυτά ήταν ένας ωραίος αγώνας και σε σχέση με τον περσινό αγώνα στην Aragon ήμουν πολύ βελτιωμένος! Η ώρα του Assen δεν αργεί... Κάθε φορά και καλύτερα!"

Χορηγοί της Ελληνικής Συμμετοχής στο European Junior Cup / WSBK 2016:
HONDA ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ
TZORTZOPOULOS SHOEI IXS SIDI
ΜΟΤΟ ΜΟΝΚΕΥ
CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL GREECE
PIRELLI
CASTROL GREECE
PERISTERAS

MOTUL WSBK, Most: Πρόγραμμα μεταδόσεων - Όλες οι κατηγορίες – Πότε αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς

Κυριαρχία Bulega έως τώρα – Μάχη στις υπόλοιπες κατηγορίες
wsbk
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/5/2026

Μετά το GP της Ουγγαρίας και τη - μία ακόμη - απόλυτη επικράτηση του Nicolo Bulega, μεταφερόμαστε στην Τσεχία και συγκεκριμένα στην πίστα Autodrom Most για τον 5ο γύρο του WSBK 2026.

Η φετινή χρονιά έχει ήδη χαρακτηριστεί από την κυριαρχία του Nicolo Bulega που έχει κερδίσει όλους τους φετινούς αγώνες και μαζί με τις τέσσερις μαζεμένες νίκες που έκανε στο φινάλε της περσινής σεζόν, έχει φτάσει τις 16 σερί νίκες στον θεσμό, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Toprak Razgatlioglu με 13. Στην Τσεχία μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει περαιτέρω το ρεκόρ αυτό.

Στον προηγούμενο γύρο στην κατηγορία WSSP, η ZXMOTO πέτυχε ακόμη μία νίκη με τον Debise αποδεικνύοντας πως η διπλή νίκη του δεύτερου γύρου μόνο τυχαία δεν ήταν, ενώ τον δεύτερο αγώνα κέρδισε ο Arenas με Yamaha R9, που προηγείται στη γενική κατάταξη.

peristeras.

Παράλληλα με τον 5ο γύρο του WSBK θα διεξαχθεί και ο 3ος γύρος της κατηγορίας Sportbike, εκεί που έχουμε ελληνικό ενδιαφέρον καθώς αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς με Aprilia RS 660 Factory και την υποστήριξη της ομάδας MMR. Στον τελευταίο γύρο, ο Έλληνας αναβάτης ήταν κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου μακριά από το να συλλέξει τους πρώτους του βαθμούς και στην Τσεχία θα επιδιώξει να το καταφέρει.

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα του GP του Most, με την ώρα Ελλάδας για κάθε event.

Παρασκευή 15/5

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:40-11:20

WorldSSP

Free Practice

11:35-12:20

WorldSBK

Free Practice 1

12:35-13:00

WorldSPB

Free Practice

14:35-15:15

WorldSSP

Superpole

16:00-16:45

WorldSBK

Free Practice 2

17:00-17:25

WorldSPB

Superpole

Σάββατο 16/5

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:00-10:10

WorldSSP

Warm-Up

10:20-10:30

WorldSPB

Warm-Up

10:40-11:00

WorldSBK

Free Practice 3

12:15-12:30

WorldSBK

Superpole

13:30

WorldSSP

Race 1

15:00

WorldSBK

Race 1

16:15

WorldSPB

Race 1

Κυριακή 17/5

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:15-10:25

WorldSBK

Warm-Up

10:35-10:45

WorldSPB

Warm-Up

10:55-11:05

WorldSSP

Warm-Up

12:10

WorldSBK

Superpole Race

14:00

WorldSPB

Race 2

15:00

WorldSSP

Race 2

16:30

WorldSBK

Race 2