MOTUL WSBK Γαλλία: Νίκη Rea στον 1ο αγώνα, σε δραματική εκκίνηση!

Ο αγώνας στο Magny-Cours ξυπνά μνήμες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/10/2020

Μία ιστορική πίστα για τους αγώνες Bol d’Or και το πρωτάθλημα αντοχής, την F1 στα παλαιότερα χρόνια όπου εδώ ήταν το σπίτι του Prost και φυσικά το WSBK. Φτιαγμένη με στόχο να ενώσει φημισμένες στροφές άλλων πιστών η Magny-Cours επιβάλλει μεγάλες διαφοροποιήσεις στον ρυθμό οδήγησης καθώς έχει πολλά σφιχτά κομμάτια αλλά και αρκετά γρήγορα.

Όλα αυτά βέβαια χάνονται σε ένα βροχερό σκηνικό, όπως το σημερινό. Με νέο ελαστικό της Pirelli και αρκετό κρύο στην ατμόσφαιρα ο αγώνας ξεκίνησε με δράμα: Ο Rea πήρε μία εύκολη εκκίνηση και έστριψε πρώτος, προσπερνώντας τον Eugene Laverty από την pole position και εκμηδενίζοντας την αντίσταση και της δεύτερης BMW του Tom Sykes. Αυτά είδε και ο Gerloff που έμεινε πίσω από την Kawasaki περιμένοντας μία εύκολη νίκη έναντι των BMW που είχαν ξεκινήσει από την πρώτη και δεύτερη θέση. Είναι πάντα ένα ζήτημα στους βρόχινους αγώνες η εκκίνηση από την πρώτη θέση όταν η πρώτη στροφή είναι η αριστερή… Αν ο τρίτος κάνει καλή εκκίνηση τότε κρατά την εσωτερική και καθώς ο αγώνας είναι βρόχινος δεν γίνεται να πιέσει ο πρώτος στα φρένα, ή να ξεφύγει τόσο μπροστά που να κόψει τον τρίτο που έχει την εσωτερική… Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν ευκολότερη δουλειά οι BMW!

Τώρα ο Sykes πάει να κολλήσει πίσω από τον Rea αλλά συναντά εκεί την Yamaha του Gerloff, χτυπούν μεταξύ τους και πέφτει κάνοντας «τακουνάκι» στον Laverty και έτσι και οι δύο BMW σημειώνουν πτώση και εγκαταλείπουν τον αγώνα στην πρώτη στροφή! Ούτε στο bowling τέτοιο strike… Αν το ποιος φταίει δεν ήταν ήδη απόλυτα ξεκάθαρο, απάντησε ο Sykes ξεκάθαρα λίγη ώρα αργότερα, όταν κοιτώντας την κάμερα έκανε την χαρακτηριστική παλινδρομική κίνηση γελώντας!

Ο Gerloff αποσυντονίστηκε από αυτό που συνέβη και στην πέμπτη στροφή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπό βροχή, άνοιξε γραμμή και έτσι ο van der Mark και ο Lowes πέρασαν μπροστά.

Με την άνοδο του Loris Baz από πιο πίσω, τον αγώνα οδηγούσε ο Rea με τρεις Yamaha με τον Gerloff να δοκιμάζει να περάσει τον Lowes εκεί που έχασε πιο πριν, στην πέμπτη στροφή και τα καταφέρνει. Όχι μόνο αυτό, αλλά μαζί με τον Rea ήταν και οι πιο γρήγοροι του αγώνα!

Ο Baz δεν το άφησε αυτό έτσι και στον επόμενο γύρο ήταν εκείνος ο ταχύτερος περνώντας και τον Gerloff. Αυτοί οι δύο πολύ γρήγορα χωρίστηκαν σε ένα γρήγορο γκρουπ των τριών μαζί με τον Rea, ενώ πίσω τους υπήρχε μεγάλη διαφορά. Ο Lowes ήταν στην τέταρτη θέση άνετος, ο van der Mark με τον Davies πάλευαν για την πέμπτη θέση και αρκετά πιο πίσω είχαν τον Razgatlioglu, Haslam, Rinaldi και Redding ο οποίος ξεκάθαρα αισθανόταν σαν την γάτα στο νερό…

Τότε είναι που ο Gerloff οδηγώντας πίσω από τον Baz χάνει πρόσφυση από τον πίσω τροχό και εκτοξεύεται πάνω από την μοτοσυκλέτα του κατευθείαν στο χαλίκι. Ο Baz χάνει πρόσφυση στα φρένα και ανοίγει γραμμή ενώ βρισκόταν κοντά στον Rea και παίρνει έτσι διπλό μήνυμα πως πρέπει να μην πιέσει περισσότερο. Ο Haslam με τον Razgatlioglu έπαιξαν για λίγο στις πίσω θέσεις μέχρι που και ο van der Mark έπεσε κάνοντας ένα low side στο βρεγμένο. Εκείνη την ώρα ο Haslam περνούσε ξανά τον Razgatlioglu και πίσω ο Redding τον Rinaldi με κάποια επικινδυνότητα μάλιστα. Από εδώ και πέρα Haslam και  Razgatlioglu θα μας χάριζαν θέαμα, το μοναδικό πλέον στον αγώνα μέχρι και τον τελευταίο δραματικό γύρο, για έναν από τους δύο. Έμενες έτσι να κοιτάζεις μονάχα πίσω… αυτό είναι και το μόνιμο πρόβλημα του Rea που γυρνάει μπροστά μόνος του οπότε δεν τον δείχνει η κάμερα!

Ο Razgatlioglu περνά μπροστά, όσο ο Rea ανοίγει την διαφορά στα δύο δευτερόλεπτα και θα συνέχιζε να το κάνει. Λίγο αργότερα ο Haslam απαντά και πάλι.

Στον τελευταίο γύρο ο Razgatlioglu πέρασε με οριακό φρενάρισμα τον Haslam έχοντας τον Redding κολλημένο πίσω τους και ενώ πλησίαζαν – αν και όχι αρκετά- τον Davies. Η μάχη ήταν για την πέμπτη θέση και ο Haslam την ήθελε τόσο που δεν περίμενε τις τελευταίες στροφές για να κάνει μία κίνηση που είχε δοκιμάσει στον αγώνα αλλά χώνεται στο εσάκι. Περνά μπροστά και πέφτει στον δρόμο ακριβώς του Razgatlioglu που κόβει και μαζί του και ο Redding για να μην πατήσουν τον Haslam ή την Honda.

Ο Rea εκείνη την στιγμή παίρνει μία άνετη νίκη με τον Baz δεύτερο σε απόσταση και τον Loews αρκετά πίσω τους ενώ μετά τον Davies έρχεται ο Redding που τελευταία στιγμή προσπέρασε τον Razgatlioglu...

Ένας κλασικός βρόχινος αγώνας με αρκετές δυσκολίες, πτώσεις και έναν Rea άπιαστο όπως κάθε φορά…

  

Θέση
N#
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Διαφ.
1
1
J. REA
Kawasaki ZX-10RR
 
2
76
L. BAZ
Yamaha YZF R1
3.342
3
22
A. LOWES
Kawasaki ZX-10RR
9.707
4
7
C. DAVIES
Ducati Panigale V4 R
4.338
5
45
S. REDDING
Ducati Panigale V4 R
2.382
6
54
T. RAZGATLIOGLU
Yamaha YZF R1
16.976
7
21
M. RINALDI
Ducati Panigale V4 R
23.253
8
12
X. FORES
Kawasaki ZX-10RR
27.173
9
60
M. VAN DER MARK
Yamaha YZF R1
28.706
10
36
L. MERCADO
Ducati Panigale V4 R
32.034
11
64
F. CARICASULO
Yamaha YZF R1
37.928
12
19
A. BAUTISTA
Honda CBR1000RR-R
46.009
13
20
S. BARRIER
Ducati Panigale V4 R
46.371
14
53
V. DEBISE
Kawasaki ZX-10RR
1'39.992
15
34
X. PINSACH
Kawasaki ZX-10RR
1 Lap
16
97
S. CAVALIERI
Ducati Panigale V4 R
1 Lap
17
13
T. TAKAHASHI
Honda CBR1000RR-R
1 Lap
RET
91
L. HASLAM
Honda CBR1000RR-R
1 Lap
RET
31
G. GERLOFF
Yamaha YZF R1
6
RET
50
E. LAVERTY
BMW S1000 RR
 
RET
66
T. SYKES
BMW S1000 RR
 

 

Ετικέτες

Barni Ducati-WSBK: Με Xavi Vierge το 2027 - Τέλος συνεργασίας με τον Alvaro Bautista

Από την εργοστασιακή Yamaha στην ανεξάρτητη ομάδα της Ducati ο Vierge - Χωρίς ομάδα για το 2027 ο τρις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Vierge Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Ο Xavi Vierge θα αγωνιστεί με την Barni Spark Racing Team το 2027, αντικαθιστώντας τον Alvaro Bautista, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) θα μετακομίσει το 2027 στο γκαράζ της ανεξάρτητης ομάδας Barni Spark. Ο 29χρονος Ισπανός πραγματοποιεί την πρώτη του σεζόν με τη Yamaha έχοντας αρκετές καλές εμφανίσεις και αποτελώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον κορυφαίο αναβάτη της εταιρείας, όμως από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με την Ducati.

Με την άφιξη του Vierge και την ήδη εξασφαλισμένη παραμονή του Niccolò Montella, η Barni ανακοίνωσε παράλληλα ότι η συνεργασία της με τον Bautista ολοκληρώνεται μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Jerez.

Ο Vierge έχει δείξει την παρουσία του στο WorldSBK με μεγάλη συνέπεια. Ανεξάρτητα από τη μοτοσυκλέτα που είχε στη διάθεσή του, ο Ισπανός βρίσκεται συχνά μέσα στη δεκάδα και, αν εξαιρεθούν οι αγώνες στους οποίους δεν τερμάτισε, έχει βρεθεί εκτός των 15 πρώτων μόλις δύο φορές στα έξι χρόνια παρουσίας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Από τη Moto2 στη Honda HRC
Ο Vierge μπήκε στο paddock του WorldSBK το 2022, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Moto3, από το 2012 έως το 2015, και στη συνέχεια για επτά σεζόν στο Moto2, από το 2016 έως το 2021.

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της καριέρας του στο WorldSBK τα πέρασε με τη Honda HRC, όπου ο αναβάτης με το #97 ξεχώρισε για τη σταθερότητά του. Μαζί με τον Iker Lecuona, ο οποίος πλέον αγωνίζεται με την Aruba.it Racing - Ducati, έδιναν συχνά μάχη για θέσεις στη δεκάδα με τη Honda CBR1000RR-R, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Το 2026 οι δύο αναβάτες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, με τον Vierge να μετακινείται στη Yamaha και να γίνεται teammate του Andrea Locatelli στην Pata Maxus Yamaha.

Μια μεταβατική σεζόν το 2026
Ο Vierge διατηρεί και φέτος τη γνωστή του συνέπεια πάνω στη Yamaha R1, με χαρακτηριστικές εμφανίσεις τις δύο θέσεις στην εξάδα και την επτάδα την Κυριακή στο Assen. Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής όπως μάλλον θα ήθελε.

Με έξι αγώνες να απομένουν, βρίσκεται στη 13η θέση της βαθμολογίας, έχοντας υποχωρήσει από την 7η θέση που κατείχε πέρυσι. Το 2027 θα βρει τον Ισπανό στην κορυφαία ανεξάρτητη ομάδα του WorldSBK, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος Ομάδων, ενώ ο κορυφαίος αναβάτης της, Niccolò Montella, βρίσκεται τρίτος στο Πρωτάθλημα Αναβατών.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που εντάσσομαι στην Barni Spark Racing Team, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και πάθος για το άθλημά μας. Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει το επίπεδό της στο WorldSBK, αγωνιζόμενη σταθερά μαζί με τις κορυφαίες ομάδες. Γι' αυτό, παρότι είχα διαφορετικές επιλογές, ήξερα ότι η Barni Racing Team ήταν η σωστή επιλογή.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί, να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα, να το απολαύσω και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τους χορηγούς για την εμπιστοσύνη τους και θα κάνω ό,τι μπορώ για να την ανταποδώσω με καλά αποτελέσματα", δήλωσε ο Vierge.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας, Marco Barnabo, δήλωσε για την άφιξη του Ισπανού, "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον Xavi Vierge για τη σεζόν του 2027. Βρήκαμε από την πρώτη στιγμή κοινό έδαφος στους στόχους και τις προτεραιότητές μας, έχοντας από την αρχή μια ξεκάθαρη κοινή κατεύθυνση για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα διαδρομή με μεγάλο κίνητρο και αποφασιστικότητα."

Τέλος η συνεργασία με τον Bautista

Η ανακοίνωση της Barni έβαλε παράλληλα τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Alvaro Bautista. Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η επαγγελματική της σχέση με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή WorldSBK και Παγκόσμιο Πρωταθλητή GP 125 το 2006 ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν του 2026 και τον ευχαρίστησε για τη φετινή τους συνεργασία, τονίζοντας τη συμβολή του στην πορεία της ομάδας.

"Η Barni Spark Racing Team θέλει να ευχαριστήσει ειλικρινά τον Álvaro Bautista για τη διαδρομή που μοιραστήκαμε και για όλα όσα έδωσε στην ομάδα. Η επαγγελματική μας σχέση θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σεζόν του 2026, όμως η σημαντική δουλειά που κάναμε μαζί και οι πολλές θετικές αναμνήσεις θα παραμείνουν. Το να έχουμε έναν δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή World Superbike στην ανεξάρτητη ομάδα μας ήταν τιμή και προνόμιο, ωθώντας μας να δουλεύουμε ακόμη πιο σκληρά και να εξελισσόμαστε καθημερινά. Η συμβολή του Álvaro, η δουλειά του και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ήταν καθοριστικοί για την κατάκτηση του τίτλου της Καλύτερης Ανεξάρτητης Ομάδας και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την τελική κατάταξη των ομάδων."

Με τον Vierge και τον Montella, η Barni έχει πλέον διαμορφώσει το δίδυμο των αναβατών της για το 2027, ενώ ο για τον Bautista δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με τη συνέχιση της αγωνιστικής του καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών παραγωγής.