MOTUL WSBK Γαλλία: Νίκη Rea στον 1ο αγώνα, σε δραματική εκκίνηση!

Ο αγώνας στο Magny-Cours ξυπνά μνήμες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/10/2020

Μία ιστορική πίστα για τους αγώνες Bol d’Or και το πρωτάθλημα αντοχής, την F1 στα παλαιότερα χρόνια όπου εδώ ήταν το σπίτι του Prost και φυσικά το WSBK. Φτιαγμένη με στόχο να ενώσει φημισμένες στροφές άλλων πιστών η Magny-Cours επιβάλλει μεγάλες διαφοροποιήσεις στον ρυθμό οδήγησης καθώς έχει πολλά σφιχτά κομμάτια αλλά και αρκετά γρήγορα.

Όλα αυτά βέβαια χάνονται σε ένα βροχερό σκηνικό, όπως το σημερινό. Με νέο ελαστικό της Pirelli και αρκετό κρύο στην ατμόσφαιρα ο αγώνας ξεκίνησε με δράμα: Ο Rea πήρε μία εύκολη εκκίνηση και έστριψε πρώτος, προσπερνώντας τον Eugene Laverty από την pole position και εκμηδενίζοντας την αντίσταση και της δεύτερης BMW του Tom Sykes. Αυτά είδε και ο Gerloff που έμεινε πίσω από την Kawasaki περιμένοντας μία εύκολη νίκη έναντι των BMW που είχαν ξεκινήσει από την πρώτη και δεύτερη θέση. Είναι πάντα ένα ζήτημα στους βρόχινους αγώνες η εκκίνηση από την πρώτη θέση όταν η πρώτη στροφή είναι η αριστερή… Αν ο τρίτος κάνει καλή εκκίνηση τότε κρατά την εσωτερική και καθώς ο αγώνας είναι βρόχινος δεν γίνεται να πιέσει ο πρώτος στα φρένα, ή να ξεφύγει τόσο μπροστά που να κόψει τον τρίτο που έχει την εσωτερική… Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν ευκολότερη δουλειά οι BMW!

Τώρα ο Sykes πάει να κολλήσει πίσω από τον Rea αλλά συναντά εκεί την Yamaha του Gerloff, χτυπούν μεταξύ τους και πέφτει κάνοντας «τακουνάκι» στον Laverty και έτσι και οι δύο BMW σημειώνουν πτώση και εγκαταλείπουν τον αγώνα στην πρώτη στροφή! Ούτε στο bowling τέτοιο strike… Αν το ποιος φταίει δεν ήταν ήδη απόλυτα ξεκάθαρο, απάντησε ο Sykes ξεκάθαρα λίγη ώρα αργότερα, όταν κοιτώντας την κάμερα έκανε την χαρακτηριστική παλινδρομική κίνηση γελώντας!

Ο Gerloff αποσυντονίστηκε από αυτό που συνέβη και στην πέμπτη στροφή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπό βροχή, άνοιξε γραμμή και έτσι ο van der Mark και ο Lowes πέρασαν μπροστά.

Με την άνοδο του Loris Baz από πιο πίσω, τον αγώνα οδηγούσε ο Rea με τρεις Yamaha με τον Gerloff να δοκιμάζει να περάσει τον Lowes εκεί που έχασε πιο πριν, στην πέμπτη στροφή και τα καταφέρνει. Όχι μόνο αυτό, αλλά μαζί με τον Rea ήταν και οι πιο γρήγοροι του αγώνα!

Ο Baz δεν το άφησε αυτό έτσι και στον επόμενο γύρο ήταν εκείνος ο ταχύτερος περνώντας και τον Gerloff. Αυτοί οι δύο πολύ γρήγορα χωρίστηκαν σε ένα γρήγορο γκρουπ των τριών μαζί με τον Rea, ενώ πίσω τους υπήρχε μεγάλη διαφορά. Ο Lowes ήταν στην τέταρτη θέση άνετος, ο van der Mark με τον Davies πάλευαν για την πέμπτη θέση και αρκετά πιο πίσω είχαν τον Razgatlioglu, Haslam, Rinaldi και Redding ο οποίος ξεκάθαρα αισθανόταν σαν την γάτα στο νερό…

Τότε είναι που ο Gerloff οδηγώντας πίσω από τον Baz χάνει πρόσφυση από τον πίσω τροχό και εκτοξεύεται πάνω από την μοτοσυκλέτα του κατευθείαν στο χαλίκι. Ο Baz χάνει πρόσφυση στα φρένα και ανοίγει γραμμή ενώ βρισκόταν κοντά στον Rea και παίρνει έτσι διπλό μήνυμα πως πρέπει να μην πιέσει περισσότερο. Ο Haslam με τον Razgatlioglu έπαιξαν για λίγο στις πίσω θέσεις μέχρι που και ο van der Mark έπεσε κάνοντας ένα low side στο βρεγμένο. Εκείνη την ώρα ο Haslam περνούσε ξανά τον Razgatlioglu και πίσω ο Redding τον Rinaldi με κάποια επικινδυνότητα μάλιστα. Από εδώ και πέρα Haslam και  Razgatlioglu θα μας χάριζαν θέαμα, το μοναδικό πλέον στον αγώνα μέχρι και τον τελευταίο δραματικό γύρο, για έναν από τους δύο. Έμενες έτσι να κοιτάζεις μονάχα πίσω… αυτό είναι και το μόνιμο πρόβλημα του Rea που γυρνάει μπροστά μόνος του οπότε δεν τον δείχνει η κάμερα!

Ο Razgatlioglu περνά μπροστά, όσο ο Rea ανοίγει την διαφορά στα δύο δευτερόλεπτα και θα συνέχιζε να το κάνει. Λίγο αργότερα ο Haslam απαντά και πάλι.

Στον τελευταίο γύρο ο Razgatlioglu πέρασε με οριακό φρενάρισμα τον Haslam έχοντας τον Redding κολλημένο πίσω τους και ενώ πλησίαζαν – αν και όχι αρκετά- τον Davies. Η μάχη ήταν για την πέμπτη θέση και ο Haslam την ήθελε τόσο που δεν περίμενε τις τελευταίες στροφές για να κάνει μία κίνηση που είχε δοκιμάσει στον αγώνα αλλά χώνεται στο εσάκι. Περνά μπροστά και πέφτει στον δρόμο ακριβώς του Razgatlioglu που κόβει και μαζί του και ο Redding για να μην πατήσουν τον Haslam ή την Honda.

Ο Rea εκείνη την στιγμή παίρνει μία άνετη νίκη με τον Baz δεύτερο σε απόσταση και τον Loews αρκετά πίσω τους ενώ μετά τον Davies έρχεται ο Redding που τελευταία στιγμή προσπέρασε τον Razgatlioglu...

Ένας κλασικός βρόχινος αγώνας με αρκετές δυσκολίες, πτώσεις και έναν Rea άπιαστο όπως κάθε φορά…

  

Θέση
N#
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Διαφ.
1
1
J. REA
Kawasaki ZX-10RR
 
2
76
L. BAZ
Yamaha YZF R1
3.342
3
22
A. LOWES
Kawasaki ZX-10RR
9.707
4
7
C. DAVIES
Ducati Panigale V4 R
4.338
5
45
S. REDDING
Ducati Panigale V4 R
2.382
6
54
T. RAZGATLIOGLU
Yamaha YZF R1
16.976
7
21
M. RINALDI
Ducati Panigale V4 R
23.253
8
12
X. FORES
Kawasaki ZX-10RR
27.173
9
60
M. VAN DER MARK
Yamaha YZF R1
28.706
10
36
L. MERCADO
Ducati Panigale V4 R
32.034
11
64
F. CARICASULO
Yamaha YZF R1
37.928
12
19
A. BAUTISTA
Honda CBR1000RR-R
46.009
13
20
S. BARRIER
Ducati Panigale V4 R
46.371
14
53
V. DEBISE
Kawasaki ZX-10RR
1'39.992
15
34
X. PINSACH
Kawasaki ZX-10RR
1 Lap
16
97
S. CAVALIERI
Ducati Panigale V4 R
1 Lap
17
13
T. TAKAHASHI
Honda CBR1000RR-R
1 Lap
RET
91
L. HASLAM
Honda CBR1000RR-R
1 Lap
RET
31
G. GERLOFF
Yamaha YZF R1
6
RET
50
E. LAVERTY
BMW S1000 RR
 
RET
66
T. SYKES
BMW S1000 RR
 

 

Ετικέτες

Πρώτη επαφή Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

Κάποια τεχνικά προβλήματα περιόρισαν τη διάρκεια του τεστ στους μόλις 11 γύρους, με την BMW να μην δημοσιεύει χρόνους
motomag WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Razgatlioglu ο οποίος απουσίαζε στο διήμερο τεστ της Jerez καθώς η Yamaha δεν του έδωσε την άδεια να δοκιμάσει εκεί τη νέα του μοτοσυκλέτα, πήρε την πρώτη γεύση από την εργοστασιακή BMW M 1000 RR στην πίστα του Portimao, με τον Τούρκο να δηλώνει ενθουσιασμένος από τη δύναμη της γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Αν και το προγραμματισμένο τεστ της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ήταν να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, λόγω του απρόβλεπτου καιρού η ομάδα αποφάσισε να το πραγματοποιήσει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Ο Toprak ο οποίος βγήκε στην πίστα μετά τις 12 το μεσημέρι είδε την BMW M 1000 RR να αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα μετά από μόλις δύο γύρους (σε βίντεο βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει καπνούς με κάποιους να σχολιάζουν πως έσπασε ο κινητήρας, όμως ο Τούρκος ανέφερε πως ήταν πρόβλημα διαρροής λιπαντικού), επιστρέφοντας όμως στο pitbox με ένα πλατύ χαμόγελο -και με το παραδοσιακό για εκείνον endo. O Razgatlioglu o οποίος κατάφερε εν τέλει να πραγματοποιήσει 11 γύρους πάνω στη σέλα της BMW M 1000 RR μετά το τέλος του τεστ δήλωσε: "Πρώτον, λέω, επιτέλους! Περιμέναμε να τελειώσει το συμβόλαιό μου με τη Yamaha, αλλά επιτέλους, οδηγώ μια BMW. Για μένα είναι πολύ θετικό, μου αρέσει το δυνατό φρενάρισμα, αλλά το φρένο του κινητήρα δούλευε πολύ. Μέσα στην ομάδα όλοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, οπότε είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε, το σύνολο ήταν μόνο 11 γύροι, αλλά ήταν σημαντικό να έχουμε μια πρώτη αίσθηση. Και αυτή η πρώτη αίσθηση ήταν πολύ καλή και θετική.”

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

"Προσπαθήσαμε να φέρουμε την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου, αλλά δεν ήταν έτοιμη. Χρησιμοποιήσαμε μισή μέρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Είχαμε ένα πρόβλημα και όλοι υπέθεσαν ότι ήταν ο κινητήρας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε πρόβλημα με τα λάδια της μοτοσυκλέτας. Έχασα χρόνο εξαιτίας αυτού, αλλά ο τελευταίος μου γύρος ήταν πολύ καλός. Προσπάθησα να μάθω τη μοτοσυκλέτα, καθώς η BMW σε αντίθεση με την Yamaha είναι διαφορετική. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς σε κάθε γύρο βελτιωνόμουν και κατανοούσα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Χρειάζομαι να διαφοροποιήσω το στιλ οδήγησης μου αλλά στις αργές στροφές, αισθάνομαι καλύτερα τώρα."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

“Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα. Ειδικά στις εξόδους των στροφών. Γνωρίζω πολύ καλά την παλιά μου μοτοσυκλέτα μετά από 4 χρόνια, αλλά με την BMW στην έξοδο της τελευταίας στροφής, ένιωσα απίστευτη δύναμη και πάνω στην ανηφόρα η BMW M 1000 RR συνέχιζε να επιταχύνει. Αυτή η μοτοσυκλέτα γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Έπρεπε να προσαρμόσω το φρενάρισμα στην πρώτη στροφή γιατί το δοκίμαζα όπως και πριν αλλά φρέναρα πολύ. Επίσης στη στροφή 1, στην οποία υπήρχε λάδι στην αριστερή πλευρά της πίστας, έπρεπε να χρησιμοποιώ τη μεσαία πλευρά και δεν ήταν εύκολο για μένα να στρίψω. Τέλος πάντων, σε κάθε γύρο γινόμουν καλύτερος, κατανοώντας τη μοτοσυκλέτα και την πρόσφυση. Η απόκριση με το γκάζι είναι πολύ καλύτερη. Είμαι πολύ χαρούμενος και έχουμε πολλά εξαρτήματα να δοκιμάσουμε."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

 

Ετικέτες