MOTUL WSBK Γαλλία: Νίκη Rea στον 1ο αγώνα, σε δραματική εκκίνηση!

Ο αγώνας στο Magny-Cours ξυπνά μνήμες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/10/2020

Μία ιστορική πίστα για τους αγώνες Bol d’Or και το πρωτάθλημα αντοχής, την F1 στα παλαιότερα χρόνια όπου εδώ ήταν το σπίτι του Prost και φυσικά το WSBK. Φτιαγμένη με στόχο να ενώσει φημισμένες στροφές άλλων πιστών η Magny-Cours επιβάλλει μεγάλες διαφοροποιήσεις στον ρυθμό οδήγησης καθώς έχει πολλά σφιχτά κομμάτια αλλά και αρκετά γρήγορα.

Όλα αυτά βέβαια χάνονται σε ένα βροχερό σκηνικό, όπως το σημερινό. Με νέο ελαστικό της Pirelli και αρκετό κρύο στην ατμόσφαιρα ο αγώνας ξεκίνησε με δράμα: Ο Rea πήρε μία εύκολη εκκίνηση και έστριψε πρώτος, προσπερνώντας τον Eugene Laverty από την pole position και εκμηδενίζοντας την αντίσταση και της δεύτερης BMW του Tom Sykes. Αυτά είδε και ο Gerloff που έμεινε πίσω από την Kawasaki περιμένοντας μία εύκολη νίκη έναντι των BMW που είχαν ξεκινήσει από την πρώτη και δεύτερη θέση. Είναι πάντα ένα ζήτημα στους βρόχινους αγώνες η εκκίνηση από την πρώτη θέση όταν η πρώτη στροφή είναι η αριστερή… Αν ο τρίτος κάνει καλή εκκίνηση τότε κρατά την εσωτερική και καθώς ο αγώνας είναι βρόχινος δεν γίνεται να πιέσει ο πρώτος στα φρένα, ή να ξεφύγει τόσο μπροστά που να κόψει τον τρίτο που έχει την εσωτερική… Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν ευκολότερη δουλειά οι BMW!

Τώρα ο Sykes πάει να κολλήσει πίσω από τον Rea αλλά συναντά εκεί την Yamaha του Gerloff, χτυπούν μεταξύ τους και πέφτει κάνοντας «τακουνάκι» στον Laverty και έτσι και οι δύο BMW σημειώνουν πτώση και εγκαταλείπουν τον αγώνα στην πρώτη στροφή! Ούτε στο bowling τέτοιο strike… Αν το ποιος φταίει δεν ήταν ήδη απόλυτα ξεκάθαρο, απάντησε ο Sykes ξεκάθαρα λίγη ώρα αργότερα, όταν κοιτώντας την κάμερα έκανε την χαρακτηριστική παλινδρομική κίνηση γελώντας!

Ο Gerloff αποσυντονίστηκε από αυτό που συνέβη και στην πέμπτη στροφή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπό βροχή, άνοιξε γραμμή και έτσι ο van der Mark και ο Lowes πέρασαν μπροστά.

Με την άνοδο του Loris Baz από πιο πίσω, τον αγώνα οδηγούσε ο Rea με τρεις Yamaha με τον Gerloff να δοκιμάζει να περάσει τον Lowes εκεί που έχασε πιο πριν, στην πέμπτη στροφή και τα καταφέρνει. Όχι μόνο αυτό, αλλά μαζί με τον Rea ήταν και οι πιο γρήγοροι του αγώνα!

Ο Baz δεν το άφησε αυτό έτσι και στον επόμενο γύρο ήταν εκείνος ο ταχύτερος περνώντας και τον Gerloff. Αυτοί οι δύο πολύ γρήγορα χωρίστηκαν σε ένα γρήγορο γκρουπ των τριών μαζί με τον Rea, ενώ πίσω τους υπήρχε μεγάλη διαφορά. Ο Lowes ήταν στην τέταρτη θέση άνετος, ο van der Mark με τον Davies πάλευαν για την πέμπτη θέση και αρκετά πιο πίσω είχαν τον Razgatlioglu, Haslam, Rinaldi και Redding ο οποίος ξεκάθαρα αισθανόταν σαν την γάτα στο νερό…

Τότε είναι που ο Gerloff οδηγώντας πίσω από τον Baz χάνει πρόσφυση από τον πίσω τροχό και εκτοξεύεται πάνω από την μοτοσυκλέτα του κατευθείαν στο χαλίκι. Ο Baz χάνει πρόσφυση στα φρένα και ανοίγει γραμμή ενώ βρισκόταν κοντά στον Rea και παίρνει έτσι διπλό μήνυμα πως πρέπει να μην πιέσει περισσότερο. Ο Haslam με τον Razgatlioglu έπαιξαν για λίγο στις πίσω θέσεις μέχρι που και ο van der Mark έπεσε κάνοντας ένα low side στο βρεγμένο. Εκείνη την ώρα ο Haslam περνούσε ξανά τον Razgatlioglu και πίσω ο Redding τον Rinaldi με κάποια επικινδυνότητα μάλιστα. Από εδώ και πέρα Haslam και  Razgatlioglu θα μας χάριζαν θέαμα, το μοναδικό πλέον στον αγώνα μέχρι και τον τελευταίο δραματικό γύρο, για έναν από τους δύο. Έμενες έτσι να κοιτάζεις μονάχα πίσω… αυτό είναι και το μόνιμο πρόβλημα του Rea που γυρνάει μπροστά μόνος του οπότε δεν τον δείχνει η κάμερα!

Ο Razgatlioglu περνά μπροστά, όσο ο Rea ανοίγει την διαφορά στα δύο δευτερόλεπτα και θα συνέχιζε να το κάνει. Λίγο αργότερα ο Haslam απαντά και πάλι.

Στον τελευταίο γύρο ο Razgatlioglu πέρασε με οριακό φρενάρισμα τον Haslam έχοντας τον Redding κολλημένο πίσω τους και ενώ πλησίαζαν – αν και όχι αρκετά- τον Davies. Η μάχη ήταν για την πέμπτη θέση και ο Haslam την ήθελε τόσο που δεν περίμενε τις τελευταίες στροφές για να κάνει μία κίνηση που είχε δοκιμάσει στον αγώνα αλλά χώνεται στο εσάκι. Περνά μπροστά και πέφτει στον δρόμο ακριβώς του Razgatlioglu που κόβει και μαζί του και ο Redding για να μην πατήσουν τον Haslam ή την Honda.

Ο Rea εκείνη την στιγμή παίρνει μία άνετη νίκη με τον Baz δεύτερο σε απόσταση και τον Loews αρκετά πίσω τους ενώ μετά τον Davies έρχεται ο Redding που τελευταία στιγμή προσπέρασε τον Razgatlioglu...

Ένας κλασικός βρόχινος αγώνας με αρκετές δυσκολίες, πτώσεις και έναν Rea άπιαστο όπως κάθε φορά…

  

Θέση
N#
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Διαφ.
1
1
J. REA
Kawasaki ZX-10RR
 
2
76
L. BAZ
Yamaha YZF R1
3.342
3
22
A. LOWES
Kawasaki ZX-10RR
9.707
4
7
C. DAVIES
Ducati Panigale V4 R
4.338
5
45
S. REDDING
Ducati Panigale V4 R
2.382
6
54
T. RAZGATLIOGLU
Yamaha YZF R1
16.976
7
21
M. RINALDI
Ducati Panigale V4 R
23.253
8
12
X. FORES
Kawasaki ZX-10RR
27.173
9
60
M. VAN DER MARK
Yamaha YZF R1
28.706
10
36
L. MERCADO
Ducati Panigale V4 R
32.034
11
64
F. CARICASULO
Yamaha YZF R1
37.928
12
19
A. BAUTISTA
Honda CBR1000RR-R
46.009
13
20
S. BARRIER
Ducati Panigale V4 R
46.371
14
53
V. DEBISE
Kawasaki ZX-10RR
1'39.992
15
34
X. PINSACH
Kawasaki ZX-10RR
1 Lap
16
97
S. CAVALIERI
Ducati Panigale V4 R
1 Lap
17
13
T. TAKAHASHI
Honda CBR1000RR-R
1 Lap
RET
91
L. HASLAM
Honda CBR1000RR-R
1 Lap
RET
31
G. GERLOFF
Yamaha YZF R1
6
RET
50
E. LAVERTY
BMW S1000 RR
 
RET
66
T. SYKES
BMW S1000 RR
 

 

Ετικέτες

Οι αναβάτες του Motul WSBK δίνουν ραντεβού στην EICMA 2026

Σε μεγαλύτερη έκταση με 2.120 brands από 52 χώρες και φιλανθρωπικό αγώνα με θρύλους του WSBK
EICMA 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/10/2026

Από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, η EICMA 2026 θα κορυφαία ονόματα του WorldSBK, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και αναβάτες από τις υπόλοιπες κατηγορίες του θεσμού.

Η φετινή διοργάνωση θα καταλάβει δέκα εκθεσιακά περίπτερα, με 2.120 brands από 52 χώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και φιλανθρωπικός αγώνας με συμμετοχή γνωστών αναβατών και παλιών πρωταθλητών.

Ο Nicolo Bulega και οι πρωταγωνιστές του WorldSBK στο Μιλάνο

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2026, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του WorldSBK θα βρεθούν στην ιταλική έκθεση μοτοσυκλέτας. Ανάμεσά τους θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Nicolo Bulega και ο ομόσταυλός του στην Aruba.it Racing - Ducati, Iker Lecuona.

Στην EICMA θα δώσουν επίσης το παρών ο Yari Montella της Barni Spark Racing Team, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση, και ο ομόσταυλός του, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Alvaro Bautista.

Από τη Yamaha θα συμμετάσχει ο Andrea Locatelli, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της εταιρείας στο πρωτάθλημα, ενώ παρών θα είναι και ο Alberto Surra της Motocorsa Racing, ο κορυφαίος rookie της σεζόν.

Στη λίστα των αναβατών περιλαμβάνονται ακόμη οι Remy Gardner και Stefano Manzi της GYTR GRT Yamaha WorldSBK, καθώς και οι Lorenzo Baldassarri της Team GoEleven και Tommy Bridewell της Superbikes Advocates.

Παρουσία και από τις υπόλοιπες κατηγορίες

Η EICMA θα συγκεντρώσει και πρωταγωνιστές από τις άλλες κατηγορίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSSP για το 2026, Albert Arenas, θα βρεθεί στην έκθεση μαζί με τον δεύτερο του πρωταθλήματος Valentin Debise και τον Federico Caricasulo, αμφότερους συνδεδεμένους με την ZXMOTO.

Από την WorldSPB θα συμμετάσχει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Xavi Artigas της MTM Kawasaki, ενώ την παρουσία της κατηγορίας WorldWCR θα εκπροσωπήσουν οι Emily Bondi της FT Racing Academy και Denise Dal Zotto της PATA AG Motorsport Italia.

Θρύλοι του WorldSBK ενώνονται για καλό σκοπό

Η παρουσία των αγωνιζομένων δεν θα περιοριστεί στους αναβάτες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα του 2026. Τρεις γνώριμες μορφές της ιστορίας του WorldSBK θα επιστρέψουν στην πίστα για τον Champions Charity Race, που θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή στον αγωνιστικό χώρο MotoLive της έκθεσης.

Ο Troy Bayliss, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK, ο Marco Melandri, νικητής 20 αγώνων του θεσμού, και ο Ruben Xaus, ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε αγώνα WorldSBK και δεύτερος στο πρωτάθλημα του 2003, θα φορέσουν ξανά τις αγωνιστικές τους φόρμες για την περίσταση.

Περισσότερα από 750 brands εκτός Ιταλίας

Η EICMA 2026 θα φιλοξενήσει συνολικά 2.120 brands από 52 χώρες, καταλαμβάνοντας δέκα εκθεσιακά περίπτερα στις εγκαταστάσεις Fiera Milano Rho. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργάνωσης, το 74% των brands που θα συμμετάσχουν προέρχεται από χώρες εκτός Ιταλίας, ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 754.

Ο πρόεδρος της EICMA, Pietro Meda, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση της έκθεσης και στον ρόλο της για τον κλάδο της μοτοσυκλέτας.

"Κάθε διοργάνωση της EICMA φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά πάνω απ' όλα διατηρεί τη μοναδική ικανότητά της να προκαλεί ενθουσιασμό. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του “Always the first time” να επιστρέφεις και να αισθάνεσαι σαν να την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.

"Τα στοιχεία της διοργάνωσης του 2026 αποτυπώνουν μια ισχυρή, διεθνή και ολοκληρωμένη έκθεση. Πίσω από αυτά, όμως, βρίσκεται μια παγκόσμια κοινότητα επιχειρήσεων, επαγγελματιών, μέσων ενημέρωσης και εκατοντάδων χιλιάδων φίλων της μοτοσυκλέτας.

"Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έναν χώρο που εκπλήσσει και προσελκύει το ενδιαφέρον, εμπνέει τις νεότερες γενιές, δημιουργεί σχέσεις, προωθεί την κουλτούρα του μοτοσυκλετισμού και προσφέρει αξία στον κλάδο, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των επισκεπτών κάθε χρόνο".

Η EICMA θα ανοίξει τις πύλες της στις 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2026, με την παρουσία των πρωταγωνιστών του WorldSBK να προσθέτει έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου της μοτοσυκλέτας.