Motul WSBK Gregorio Lavilla: "Ας χαθούν αγώνες, όχι η σεζόν!"

Αποφάσεις μιας δύσκολης περιόδου
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/4/2020

Μετά την δημοσίευση του νέου προγράμματος των Motul WSBK και της δυσάρεστης ανακοίνωσης ότι ο αγώνας στην Imola ακυρώθηκε, ο Executive Director Sporting & Organization Depts, Gregorio Lavilla, αναφέρθηκε περαιτέρω στη κατάσταση. Σχετικά με τους αγώνες είπε: “Το αρχικό και ιδανικό μας σχέδιο ήταν να πραγματοποιηθούν όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος, όμως με κάθε μέρα που περνά και τα δεδομένα της πανδημίας δεν αλλάζουν προς το καλύτερο, η υλοποίηση του πλάνου γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αδύνατο να συμπιέσουμε σε υπερβολικό βαθμό όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος. Έτσι, μέχρι τώρα έχουμε επικεντρωθεί στο να πραγματοποιήσουμε όσους περισσότερους αγώνες μπορούμε, παρά τους δύσκολους αλλά αποδεκτούς όρους σε ό,τι αφορά την οργάνωση από τους υπεύθυνους. Αυτό που θέλουμε είναι οι φίλαθλοι να απολαύσουν μια γεμάτη σεζόν με φανταστικούς αγώνες.”

Σχετικά με την υπόθεση της Imola, μπορείτε να θυμηθείτε τους λόγους που οδήγησαν τους υπεύθυνους να ακυρώσουν τον αγώνα εδώ, ενώ ο Lavilla πρόσθεσε επίσης: “Παρά την ακύρωση του αγώνα στην Imola, η αυλαία του πρωταθλήματος θα πέσει στην Ιταλία, στο Misano, κι οι Ιταλοί θα έχουν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν από κοντά! Έτσι, διασφαλίζουμε ότι τα Superbikes θα έρθουν στην Ιταλία και ότι οι φίλαθλοι θα ευχαριστηθούν το τέλος της σεζόν από κοντά.”

Στο νέο συμπιεσμένο πρόγραμμα, όπως είδαμε και χθες, ο Οκτώβριος είναι φορτωμένος με τρεις αγώνες, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο δεν έχει καλοκαιρινό διάλειμμα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των Superbikes που θα πραγματοποιηθούν – αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε άλλες αλλαγές – τρεις αγώνες μέσα σε ένα μήνα. Με αφορμή αυτό ο Lavilla τόνισε πως έτσι θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις του πρωταθλήματος, αφού ο ένας αγώνας θα διαδέχεται τον άλλον. Ωστόσο, ένα απ’ τα ερωτήματα που εγείρονται, είναι το πρόβλημα της τηλεοπτικής προβολής των αγώνων. Στο παρελθόν, ο επικεφαλής του Eurosport Event, François Ribeiro, είχε αναφέρει πως θα δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό “μποτιλιάρισμα” και τα λόγια του επαληθεύονται, καθώς ο 24ωρος αγώνας του Παγκόσμιου Endurance στο Paul Ricard θα πραγματοποιηθεί το ίδιο σαββατοκύριακο με τον αγώνα των Superbikes στην Catalunya και απ’ ότι φαίνεται θα είμαστε με το τηλεκοντρόλ στο χέρι…

Η τύχη του Qatar ακόμη αγνοείται...

 

Όπως προαναφέραμε, το καλοκαιρινό διάλειμμα έχει δώσει τη θέση του σε αγώνες που μεταφέρθηκαν την περίοδο που κανονικά οι αναβάτες θα απολάμβαναν στιγμές χαλάρωσης και η άσφαλτος των περισσότερων πιστών θα ψηνόταν στους 50+ βαθμούς κελσίου, η οποία απέχει αρκετά απ’ το ιδανικό και επιταχύνει την φθορά των ελαστικών. Το καλό είναι πώς οι καλοκαιρινοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις βορειότερες ευρωπαϊκές πίστες (Donington Park Μ. Βρετανία 03-05 Ιουλίου, Oschersleben Γερμανία 31 Ιουλίου – 02 Αυγούστου, TT Assen Ολλανδία 21-23 Αυγούστου), όπου η θερμοκρασία της ασφάλτου δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Ωστόσο, ο Lavilla αναφέρθηκε κυρίως στο γεγονός ότι καλός καιρός θα ωφελήσει το κοινό και ότι είναι μια ευκαιρία μάλιστα οι φίλαθλοι να συνδυάσουν τους αγώνες με τις διακοπές τους. “Οι φίλαθλοι απ’ την Ευρώπη θα μπορέσουν να απολαύσουν όλους τους καλοκαιρινούς αγώνες καθώς συμπίπτουν με την καλοκαιρινή άδεια των περισσότερων εργαζομένων. Ένα απ’ τα θετικά είναι η χαρά που έδειξαν οι Ολλανδοί με τη νέα ημερομηνία του Assen, ενώ ο καλός καιρός θα φέρει περισσότερο κόσμο στη πίστα.” Και πώς να μην χαρούν οι Ολλανδοί, αφού πέρσι είδαν τον αγώνα να ακυρώνεται λόγω χιονόπτωσης… ελπίζουμε φέτος να μην ακυρωθεί τελικά λόγω κορωνοϊού.

Ακόμη, ο Lavilla αναφέρθηκε και σε ένα πιο άσχημο σενάριο, σε αυτό που θα συνεχιστούν οι αναβολές. “Όλα θα εξαρτηθούν απ’ το πότε θα ξαναξεκινήσουν οι αγώνες. Από ένα σημείο και έπειτα δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε τις ημερομηνίες και θα πρέπει να εξετάσουμε την ακύρωση των αγώνων ως τη μοναδική δυνατή επιλογή. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι μόλις ξαναρχίσουν οι αγώνες υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες αλλά θεωρώ ότι η ακύρωσή τους είναι το χειρότερο σενάριο. Καθημερινά επικεντρωνόμαστε στο να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε όλους όσοι εμπλέκονται στο πρωτάθλημα. Αυτή η περίοδος δεν είναι εύκολη για κανένα αλλά όλοι στην Dorna παλεύουν για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δουλεύουμε ακούραστα και σε συνεργασία με τους εκπρόσωπους των κυβερνήσεων, της FΙM και των πιστών ώστε όταν ξαναπραγματοποιηθούν αγώνες, να είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους. Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Η κατάσταση δεν είναι ιδανική, αλλά είμαστε ένα απ’ τα μεγάλα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που άρχισε κανονικά, όπως οι Moto2 και Μοτο3. Δεδομένου του θεάματος που μας προσέφερε το Phillip Island, οι αγώνες που έπονται θα είναι εξίσου φανταστικοί!”

Τέλος, ο Lavilla αναφέρθηκε στις ομάδες και τους αναβάτες, καθώς για όλους είναι μια δύσκολη περίοδος. Για τις ομάδες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οικονομικά, ενώ οι αναβάτες οφείλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη τη φυσική τους κατάσταση. Όμως, το θετικό είναι ότι όλοι προσπαθούν να μην αφήσουν το πάθος και τη δίψα για αγώνες να σβήσει απ’ τους φιλάθλους, στέλνοντας θετικά μηνύματα και για αυτό τους ευχαρίστησε ο Lavilla.

 

Ετικέτες

MOTUL WSBK – World Sportbike: Ξεκινά με 6 κατασκευαστές και 33 αναβάτες η κατηγορία που συμμετέχει και ο Γιάννης Περιστεράς

Παρθενική σεζόν για τη νέα αυτή κατηγορία που αντικαθιστά τη WorldSSP300
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/3/2026

Μια νέα εποχή ξεκινά το 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike της FIM, με τη νέα κατηγορία World Sportbike που αντικαθιστά από φέτος την WorldSSP300 και έχει μάλιστα και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς.

Σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27-29 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της WorldSPB στο Portimao, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο του WSBK. Λιγότερες από δέκα ημέρες έχουμε δηλαδή από την έναρξη και πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 6 εταιρείες και τους 33 αναβάτες που θα συμμετάσχουν.

KOVE

Η Kove έγραψε ιστορία το 2025 κερδίζοντας τον τίτλο της WorldSSP300 με τον Benat Fernandez (Kove Racing Team #109) και ο ίδιος συνδυασμός αναβάτη-ομάδας-κατασκευαστή θα ξανασυμμετάσχει και το 2026. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα έχει στη διάθεσή του το 2026 την Kove 450RR, η οποία διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα 443 κ.εκ. που αποδίδει περίπου 70 ίππους.

Aprilia

Η Aprilia είχε παρουσία στο paddock του WorldSBK για τελευταία φορά το 2020, ενώ η τελευταία της συμμετοχή σε ολόκληρη τη σεζόν στο World Superbike ήταν το 2018. Ο κατασκευαστής από το Noale επιστρέφει στο paddock αυτή τη σεζόν στο World Sportbike με την μοτοσυκλέτα RS 660 Factory και τέσσερις αναβάτες, μεταξύ των οποίων ο Matteo Vannucci που είχε κατακτήσει νίκες στην κατηγορία WorldSSP300, καθώς και τον “δικό μας” Γιάννη Περιστερά που επανέρχεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 2023. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 659 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει περίπου 105 ίππους.

Suzuki

Όπως η Aprilia και η Suzuki επιστρέφει στο paddock του WorldSBK για την κατηγορία World Sportbike. Τρεις αναβάτες θα αγωνιστούν με τη GSX-8R, με πιο γνωστό τον δύο φορές πρωταθλητή WorldSSP300 Jeffrey Buis (Track & Trades Wixx Racing). Με έναν δικύλινδρο κινητήρα 776 κ.εκ., η μοτοσυκλέτα έχει ήδη αγωνιστεί στο MotoAmerica Twins Cup και στο πρωτάθλημα British Sportbike, κερδίζοντας τον τίτλο με τον Kas Beekmans (VLR Racing Team Suzuki) – ο οποίος θα βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης της WorldSPB το 2026. 

Triumph

Ο Βρετανός κατασκευαστής έχει ήδη κάνει αίσθηση στο WorldSSP τις τελευταίες σεζόν και τώρα ελπίζει να κάνει το ίδιο και στο WorldSPB. Ο Harrison Dessoy (PHR Performance Triumph) και ο Fenton Seabright θα είναι οι δύο αναβάτες της Triumph Daytona 660. Η μοτοσυκλέτα τους διαθέτει έναν τρικύλινδρο κινητήρα σε σειρά με μέγιστη ισχύ 95 ίππων. Στην κατηγορία Sportbike του γερμανικού πρωταθλήματος, η Triumph κατέκτησε πέρυσι τις θέσεις 1-2-3 στην κατάταξη.

Yamaha

Η Yamaha θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στις τέσσερις κατηγορίες το 2026, καθώς μπαίνει στο World Sportbike με την Yamaha R7. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές το 2026, αφού 12 αναβάτες θα αγωνίζονται με αυτήν. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 689 κ.εκ. που αποδίδει μέγιστη ισχύ 73 ίππων.

Kawasaki

Η Kawasaki γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο WorldSSP300 και ελπίζει ότι αυτή θα συνεχιστεί στο WorldSPB με την Kawasaki ZX-6R 636. Οκτώ αναβάτες θα την έχουν στη διάθεσή τους το 2026, με τον Xavi Artigas (MTM Kawasaki), τον teammate του Loris Veneman και τον υποψήφιο για τον τίτλο του 2025 David Salvador (Team ProDina Kawasaki XCI) να είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα. Διαθέτει κινητήρα 636 κ.εκ. με τέσσερις κυλίνδρους που αποδίδει μέγιστη ισχύ 124 ίππων.

Σύστημα εξισορρόπησης

Με τόσες πολλές διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με διαφορετικά κυβικά, κυλίνδρους και αποδόσεις, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα για την εξισορρόπηση των επιδόσεων μεταξύ των μοτοσυκλετών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα με ειδικές προδιαγραφές για τον κινητήρα, χάρτη περιορισμού ροπής με όρια στροφών και ελάχιστο βάρος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν υπολογισμό εξισορρόπησης που λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς τομείς επιδόσεων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό ΕΔΩ (από τη σελίδα 170).

Υπάρχει και έβδομος κατασκευαστής, που δεν είναι άλλος από την Honda αφού η CBR600RR έχει ομολογκαριστεί, όμως κανείς μόνιμος αναβάτης δεν θα αγωνιστεί μαζί της σε όλη τη σεζόν. Στη σέλα της μοναδικής CBR600RR έχει δηλωθεί ο Γάλλος Diego Poncet με την ομάδα RAC41-Honda, ο οποίος ωστόσο αγωνίζεται πλήρη σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα Superbikes (FSBK) και στο παγκόσμιο Endurance (EWC), ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή μόνο στον εναρκτήριο αγώνα της κατηγορίας WorldSPB στο Portimao.