Motul-WSBK: Γρηγορότερη η Kawasaki του Rea από τα MotoGP στο Aragon!

Για άλλη μια φορά έδειξε γιατί κυριαρχεί
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/4/2021

Αυτές τις δύο ημέρες, οι αναβάτες των παγκόσμιου πρωταθλήματος Motul-WSBK βρίσκονται στην πίστα του Aragon για δοκιμές και ταυτόχρονα μαζί τους είναι ο Cal Crutchlow με την Yamaha M1 των MotoGP και ο Dani Pedrosa με την αντίστοιχη μοτοσυκλέτα της KTM, όπου επίσης κάνουν δοκιμές.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας ο πίνακας με τους χρόνους δημιούργησε πολλές κουβέντες και κουτσομπολιά στα pits, διότι η νέα Kawasaki ZX-10RR του Jonathan Rea ήταν ταχύτερη από την Yamaha M1 του Cal Crutchlow και την ΚΤΜ του Dani Pedrosa.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ZX-10RR στα χέρια του Rea βγάζει τη γλώσσα στις μοτοσυκλέτες των MotoGP. Προ τριετίας, στα δοκιμαστικά της Jerez ο Rea είχε κάνει χρόνους που εύκολα τον έβαζαν μέσα στην πρώτη πεντάδα των αντίστοιχων χρόνων που είχαν κάνει οι μοτοσυκλέτες των MotoGP μία εβδομάδα πριν. Μάλιστα αυτό γεγονός είχε κάνει την Kawasaki τότε να ζητήσει από την Dorna να τρέξει ο Rea με την ZX-10RR σε κάποιους αγώνες των MotoGP, ένα αίτημα που απέρριψε η Dorna.   

 

Aragon: Ταχύτεροι χρόνοι της 1ης ημέρας

1- Rea (Kawasaki) 1’49”338

2- Crutchlow (Yamaha MotoGP) 1’49”460

3- Lowes (Kawasaki) 1’49”470

4- Pedrosa (KTM MotoGP) 1’49”912

5- Gerloff (Yamaha GRT) 1’50”557

6- Locatelli (Yamaha PATA) 1’51”550

7- Nozane (Yamaha GRT) 1’52”254

8- Ponsson (Yamaha Alstare) 1’52”946

WSBK-Alvaro Bautista: Ξέσπασμα του Ισπανού για τους κανονισμούς περί συνολικού βάρους

Για διάκριση κάνει λόγο ο Bautista - Ζητά να επανεξεταστούν οι κανονισμοί
Bautista against WSBK weight rule
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/7/2025

Ως άδικους χαρακτήρισε ο Alvaro Bautista τους κανονισμούς για το ελάχιστο συνδυασμένο βάρος αναβάτη-μοτοσυκλέτας στο WorldSBK, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2024, ενώ πρόσθεσε ότι προάγουν τις διακρίσεις ανεξάρτητα από την οδηγική ικανότητα του εκάστοτε αναβάτη.

Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής το 2022 και το 2023, βρίσκεται φέτος στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, χωρίς νίκη μετά από έξι γύρους, και ισχυρίζεται ότι ο νέος κανονισμός τον έχει επηρεάσει αρνητικά κάτι που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματά του εντός πίστας.

Ο Bautista, του οποίου το συμβόλαιο με την Ducati λήγει στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν, δεν έχει προς το παρόν προχωρήσει σε συμφωνία με κάποια ομάδα για το 2026 και φαίνεται πως σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλει ο κανονισμός που δεν τον ευνοεί λόγω της σωματοδομής του και του βάρους του που βρίσκεται στα μόλις 58 κιλά.

Ο επίμαχος κανονισμός προβλέπει πως το συνολικό βάρος αναβάτη και μοτοσυκλέτας πρέπει να είναι τουλάχιστον 168 κιλά. Αν αυτός ο αριθμός δεν επιτυγχάνεται, τότε προστίθενται 0,5 κιλά επιπλέον βάρος για κάθε κιλό που λείπει. Ο κανονισμός αυτός εισήχθη μετά την εντυπωσιακή κυριαρχία του Bautista το 2023, όταν και κέρδισε 27 από τους 36 αγώνες, εμφανίζοντας σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας, κυρίως στις ευθείες.

Αν και η πρόθεση της διοργανώτριας αρχής ήταν να εξισορροπήσει τις διαφορές μεταξύ αναβατών με διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά, ο Bautista υποστηρίζει ότι τελικά o κανονισμός αυτός στρέφεται εναντίον των μικρόσωμων οδηγών, μετατρέποντας τα φυσικά τους χαρακτηριστικά σε αγωνιστικό μειονέκτημα. Όπως τονίζει, η φυσική του σωματοδομή δεν αντικατοπτρίζει την ικανότητά του ως αναβάτη και η επιβολή πρόσθετου βάρους τον έχει αναγκάσει να αγωνίζεται με περιορισμούς που δεν βασίζονται στην απόδοσή του και εν τέλει τον αδικούν.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισπανός τόνισε πως η σιωπή που κράτησε μέχρι τώρα είχε στόχο να μην προκαλέσει εντάσεις, αλλά αισθάνεται πλέον την ανάγκη να ανοίξει έναν ευρύτερο διάλογο για την κουλτούρα και τα τεχνικά κριτήρια του αθλήματος. Υποστηρίζει ότι η αθλητική αξιολόγηση δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στα κιλά, και να αποτελεί τροχοπέδη για άλλες παραμέτρους, όπως η ευφυΐα στην πίστα, το ένστικτο και η σχέση του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν τους κανονισμούς ώστε το άθλημα να γίνει πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς για τους αναβάτες κάθε σωματοδομής.

Ετικέτες