Motul WSBK: Κυρίαρχος ο Bautista, δυνατά τα Yamaha!

Οι πρώτες δοκιμές
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/3/2019

Αμέσως μετά τον εναρκτήριο αγώνα του πρωταθλήματος στην Αυστραλία όπου είδαμε τον Bautista να στέφεται νικητής με περίσσεια ευκολία ακολούθησε ένας μικρός πανικός. Ο λόγος ήταν η μεγάλη απόσταση που είχε απ’ τον δεύτερο (τον Rea) με αποτέλεσμα πολλοί να θίξουν το θέμα των κανονισμών σχετικά με τον περιορισμό των στροφών κι αν η FIM εφάρμοζε -και πότε- κάποιο όριο στην νέα V4R ώστε να την φέρει πιο κοντά στις υπόλοιπες, όπως είχε πράξει με την Kawasaki. Βέβαια ο περισσότερος κόσμος ξεχνά πως η ανάγκη να περιοριστεί η κυριαρχία του συνδυασμού Rea και Kawasaki προέκυψε έπειτα από την μεγάλη σε διάρκεια κυριαρχία τους. Τώρα που έχουν ξεκινήσει τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στην πίστα της Ταϊλάνδης, τα πρώτα δεδομένα υπονοούν πως τα πράγματα ίσως και να μην είναι όπως ήταν στον πρώτο αγώνα και ίσως δεν πρέπει να βιαζόμαστε σχετικά με την εφαρμογή ενός κανονισμού που εξ αρχής δημιουργήθηκε με βάση τις συγκυρίες της περασμένης σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της FP1 στο Chang International Circuit μπορεί ο Bautista να ήταν ο αναβάτης με την λιγότερη εμπειρία, όμως κατάφερε να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα. Μετά από 19 γύρους στην πίστα απέκτησε τον ίδιο ρυθμό με τον περσινό πρωταθλητή, Jonathan Rea και στον 20ο του γύρο τέθηκε επικεφαλής των χρονομετρημένων. Ο team mate του Bautista, ο Ουαλός Chaz Davies ξεκίνησε τις δοκιμές του έχοντας καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τον προηγούμενο αγώνα και βρέθηκε εντός της πεντάδας για το μεγαλύτερο διάστημα, όμως εν τέλει κατέληξε όγδοος.

Ο Jonathan Rea που πέρυσι είχε κερδίσει το ένα σκέλος του αγώνα σ’ αυτή την πίστα, βρέθηκε πίσω απ’ τον Bautista παρά το γεγονός ότι οι χρόνοι του συγκριτικά με τους περσινούς χρόνους της FP1 ήταν ταχύτεροι. Ο Leon Haslam απ’ την πλευρά του δεν κατάφερε να βρεθεί κοντά στην κορυφή του πίνακα αλλά οριακά μπήκε εντός δεκάδας.

Οι αναβάτες της Yamaha είχαν μία καλή συνολικά ημέρα με καλύτερη επίδοση την τρίτη θέση του van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), που έκανε έναν εξαιρετικό γύρο πριν το τέλος της FP1, ενώ ο ομόσταβλός του Alex Lowes ήρθε έκτος.

Ο περσινός αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας της Ducati, Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) ξεκίνησε δυναμικά τις δοκιμές και αντάλλαξε τα πρώτα πυρά με τους κορυφαίους αναβάτες του πίνακα των χρονομετρήσεων, όμως κατέληξε στην τέταρτη θέση, ολοκληρώνοντας 15 γύρους. Ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) κατέλαβε την έβδομη θέση με τη διαφορά του απ’ τον πρώτο να περιορίζεται κάτω από δύο δευτερόλεπτα.

Ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) αποτέλεσε τον κορυφαίο αναβάτη της γερμανικής εταιρείας ολοκληρώνοντας την πεντάδα. Εστίασε τις δοκιμές του στην ρύθμιση του πλαισίου της μοτοσυκλέτας του ώστε να την κάνει όσο το δυνατόν πιο σταθερή στην ευθεία. Ο Markus Reiterberger βρέθηκε εκτός της δεκάδας καταλαμβάνοντας την 13η θέση.

Η εργοστασιακή ομάδα της Honda, δεν κατάφερε να βρεθεί εντός της δεκάδας με τους αναβάτες της, Leon Camier και Ryuichi Kiyonari να καταλαμβάνουν τη 12η και 14η θέση αντίστοιχα. Ο Eugene Laverty (Team Goeleven) βρέθηκε μπροστά απ’ τον Haslam στον πίνακα των χρονομετρήσεων, ερχόμενος ένατος.

Στην FP2 ο Alvaro Bautista φαίνεται πως κατάφερε να ρυθμίσει ακόμη καλύτερα τη μοτοσυκλέτα του και να συνεχίσει την κυριαρχία του, ρίχνοντας περαιτέρω τους χρόνους του. Ο Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) κατέβηκε κατά τρεις θέσεις στον πίνακα των χρονομετρήσεων συγκριτικά με την FP1, βγαίνοντας απ’ τη δεκάδα ,ερχόμενος 11ος.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Rea -όπως όλοι οι αναβάτες- ψάχνοντας να βρει τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις για την μοτοσυκλέτα του και βρέθηκε σε πολύ μικρή απόσταση πίσω απ’ τον Bautista, αγγίζοντας πρακτικά τον χρόνο του και δίνοντας ελπίδες για πλούσιο θέαμα στην διάρκεια του αγώνα. Εξίσου ο Haslam έδειξε εμφανή σημάδια βελτίωσης, καθώς κατάφερε να μειώσει αισθητά τους χρόνους του ανεβαίνοντας στην έβδομη θέση του πίνακα.

Ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) έκανε την έκπληξη, αποτελώντας τον πιο γρήγορο αναβάτη με YZF-R1, ενώ πίσω του ανέβηκε στην τέταρτη θέση, από την έκτη ο Lowes (GRT Yamaha WorldSBK Team). Η πεντάδα ολοκληρώθηκε απ’ τον van der Mark, ενώ το τρενάκι που είχαν δημιουργήσει τα YZF-R1 ολοκληρώθηκε με τον Melandri να καταλαμβάνει την έκτη θέση στον πίνακα. Ως εκ τούτου η Yamaha με τα τωρινά δεδομένα δείχνει πως μπορεί να γίνει άκρως ανταγωνιστική στους αγώνες του σαββατοκύριακου, αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Ο Leon Camier κατάφερε να τοποθετήσει την Moriwaki Althea Honda εντός της δεκάδας, παίρνοντας την ένατη θέση, ενώ ο Ιάπωνας ομόσταβλός του,Ryuichi kiyonari αν και κατάφερε να βελτιώσει τους χρόνους του βρέθηκε δυο θέσεις πιο κάτω στην 16η συγκριτικά με τα δοκιμαστικά της FP1.

Αντιστοίχως ο Tom Sykes, βρέθηκε πέντε θέσεις πιο κάτω, μπαίνοντας στην τελευταία θέση της δεκάδας, ενώ αντίθετα ο team mate του Markus Reiterberger, κατάφερε να βελτιωθεί έστω και οριακά ανεβαίνοντας κατά μία θέση, στην 12η.

Χρόνοι των δοκιμών:

FP1:

 1. Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:33,089
 2. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:33,288
 3. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:33,911
 4. Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) 1:34,025
 5. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:34,029
 6. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:34,150

FP2:

 1. Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:32,971
 2. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:33,269
 3. Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) 1:33,465
 4. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:33,550
 5. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:33,562
 6. Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) 1:33,624
Ετικέτες

WSBK: Στην BMW ο Razgatlioglu, οι Γερμανοί θέλουν το τίτλο

Είχαμε γράψει πως πάει Ducati ή BMW, ένα ή δύο
WSBK: Στην BMW ο Razgatlioglu, οι Γερμανοί θέλουν το τίτλο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/5/2023

Στα βήματα του Melandri και του Van der Mark, ο Troprak Razgatlioglu πηγαίνει από την Yamaha στην BMW, έχοντας ανακοινώσει το πρωί την αποχώρησή του από την Yamaha.

Ούτε μία ημέρα δεν περίμενε για να ανακοινώσει την αλλαγή της ομάδας προφανώς θέλοντας να προλάβει την παραφιλολογία πριν διαρρεύσει προς τα έξω. Έτσι κι αλλιώς εμείς είχαμε ήδη πει πως οι μόνες πραγματικές επιλογές που είχε ο Toprak ήταν η Ducati και η BMW και προφανώς επέλεγε εκείνη με την οποία μπορεί να δείξει την δική του αξία στο μέγιστο βαθμό.

Διότι κάθε επιτυχία της BMW από εδώ και πέρα, θα είναι μία επιτυχία που θα πιστώνεται στον ίδιο απευθείας. Από την πλευρά της BMW έχουν επενδύσει δυναμικά στην κατηγορία και έχουν μία αξιόλογη μοτοσυκλέτα που πηγαίνει πολύ καλά στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα αλλά δεν υποστηρίζεται επικοινωνιακά από έναν παγκόσμιο τίτλο, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να τον πετύχει.

Για αυτό και ο Dr. Markus Schramm, Head of BMW Motorrad, δηλώνει περήφανος που ο Toprak επέλεξε εκείνους.

Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα σεζόν και η επόμενη για τα WSBK, όπως αντίστοιχα και η φετινή.

Ετικέτες