Motul WSBK: Το “μυστικό όπλο” του Scott Redding

Ένας άνθρωπος που τον καταλαβαίνει
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/12/2019

Κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών των Superbikes, τόσο στην Aragon (εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τι έγινε την πρώτη και τη δεύτερη μέρα) όσο και στη Jerez (αντίστοιχα μπορείτε να διαβάσετε για τη πρώτη και τη δεύτερη μέρα εδώ), ο Scott Redding έκανε το ντεμπούτο του στο Motul WSBK, έχοντας φέρει μαζί και το “μυστικό όπλο” του απ’ τα BSB. Δεν είναι άλλο απ’ τον αρχιμηχανικό της ομάδας, Giovanni Crupi, με τον οποίο έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική επαγγελματική σχέση και στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους κατέκτησαν μαζί τον τίτλο των BSB. Όπως ανέφερε ο Βρετανός αναβάτης, πίεσε πάρα πολύ τη Ducati για να φέρει και τον μηχανικό του στην ομάδα, ώστε να έχει περισσότερα εφόδια ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Από την άλλη, για τον Ιταλό μηχανικό δεν θα είναι το ντεμπούτο του στα Superbikes, καθώς από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του το 2008. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με πάρα πολλές ομάδες που χρησιμοποιούσαν τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, όπως τις Althea και Barni Racing, ενώ το 2014 πήγε και στην εργοστασιακή ομάδα, αποκτώντας έτσι μια εξειδίκευση στις Ducati.

Το 2016 ο Crupi πήγε στα BSB, μια κίνηση που στο μέλλον (στα τέλη του 2018) θα συνέβαλλε στη γνωριμία του με τον Scott Redding. Στις δοκιμές της Jerez, ο Redding ήταν ξεκάθαρος χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν το να έρθει ο αρχιμηχανικός του στην Aruba.IT. “Πάρα πολύ! Έιναι ένας απ’ τους ανθρώπους που με παρακίνησε περισσότερο από όλους.” Είπε ο Redding. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τους μηχανικούς της Ducati, που ενώ είναι εξαιρετικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σχέση που έχει δημιουργήσει με τον Crupi. Μάλιστα, ο Redding είπε πως είναι η πρώτη φορά που μπόρεσε να βρει το “μάστορά” του, έναν άνθρωπο που να τον καταλαβαίνει πλήρως. “Ξέρει πόσο σκληρά δουλεύω, πως μου αρέσει να περνάω καλά και ότι οργανώνω μερικά πάρτι. Αλλά πάνω από όλα, γνωρίζει πώς να με διαχειριστεί.

Επάνω σε αυτό το κομμάτι μάλιστα, έφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ τα BSB. “Πέρσι, είχα νευριάσει πραγματικά με τον Andrew Irwin, στο Cadwell Park.” Τότε, ο αναβάτης της Honda, Irwin, είχε κάνει ένα λάθος στα φρένα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στη Ducati του Redding και να βγουν και οι δυο εκτός μάχης. Ο Redding ήταν πραγματικά έξαλλος και έβριζε, ενώ ο τρόπος που πλησίασε τον Irwin έδειχνε αρκετά απειλητικός… Ωστόσο, η διοργάνωση τιμώρησε τον αναβάτη της Honda για το λάθος του, ενώ ο Crupi ανέλαβε την “πυρόσβεση” της οργής του Redding και τον καθοδήγησε στο πώς να χειριστεί το θέμα και τι να πει στις δηλώσεις του. “Ο Giovanni με άρπαξε και μου είπε: Μην κάνεις εκείνο, μην κάνεις το άλλο, πρόσεχε κλπ. Ακόμη και στη συνέντευξη στεκόταν παραδίπλα και δεν ήθελε να με δει να μπλέκω. Το να έχεις κάποιον να σε νοιάζεται, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη.”

Η στιγμή που ο Redding πλησιάζει τον Irwin, στολίζοντάς τον με διάφορα κοσμητικά επίθετα μετά την πτώση τους στο Cadwell Park.

 

Μια τέτοια σχέση ανάμεσα σε αρχιμηχανικό και αναβάτη είναι πραγματικά δυσεύρετη και φαίνεται στο αποτέλεσμα της δουλειά τους. “Γνωρίζει πολύ καλά και κατανοεί τι θέλω, μερικές φορές η αίσθηση του αναβάτη είναι πιο σημαντική απ’ τα δεδομένα της τηλεμετρίας και ο Crupi το γνωρίζει. Αυτό δεν το είναι κάτι που μπορείς να το έχεις με πολλούς αρχιμηχανικούς.” Συμπλήρωσε ο Redding.

Αυτό είναι και από τα πιο σημαντικά προτερήματα του Crupi, καθώς μέσα απ' την συνεργασία τους μπορούν να κάνουν τη V4R ακόμη πιο ανταγωνιστική. “Όταν μιλούσα με τους ανθρώπους της Ducati τους είπα πως αν θέλουν να προσπαθήσουν και να κερδίσουν το τίτλο στα Superbikes, ο Crupi θα πρέπει να έρθει μαζί μου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Συμφώνησαν και πιστεύω πως είναι ο καλύτερος άνθρωπος που θα μπορούσα να έχω για αυτό το ρόλο.”

Όλοι οι αναβάτες στηρίζονται στις ομάδες τους και προπαντός στους αρχιμηχανικούς τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο συχνά τους αναφέρουν και τους εξυμνούν λέγοντας πως έπαιξαν κομβικό ρόλο στη νίκη τους. Ο Rea είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ιδίως πέρσι που δεν είχε σταματήσει να εκεθιάζει τα μέλη της ομάδας, καθώς τον βοήθησαν πραγματικά να πάρει τον πέμπτο του τίτλο. Είναι δεδομένο πως η Ducati θέλει να αναβιώσει τις ένδοξες εποχές του παρελθόντος κάνοντας τα πάντα για την κατάκτηση του τίτλου και γι' αυτό άκουσε τον Redding φέρνοντας τον Crupi στα Superbikes.

Ετικέτες

WSBK: Sam Lowes - Θετικό το τεστ στην πίστα του Magny-Cours

Θετικό το διήμερο της ELF Marc VDS Racing Team - Δοκιμές σε ελαστικά και αναρτήσεις
Sam Lowes
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/8/2026

Ο Βρετανός αναβάτης ολοκλήρωσε αρκετούς γύρους σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, προετοιμάζοντας την επιστροφή του WSBK στη Magny-Cours στις αρχές Σεπτεμβρίου

Η Sam Lowes ήταν ένας από τους λίγους αναβάτες του WSBK που παρέμειναν σε δράση κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλείμματος, συμμετέχοντας σε διήμερο τεστ στην πίστα Circuit de Nevers Magny-Cours.

Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, με τη θερμοκρασία του αέρα να πλησιάζει τους 40°C και της ασφάλτου να ξεπερνά τους 60°C. Ο Lowes θεωρεί ωστόσο ότι η συγκεκριμένη δοκιμή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ενόψει του γαλλικού γύρου του WorldSBK στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο αναβάτης της ELF Marc VDS Racing Team, ο οποίος έχει ήδη επτά παρουσίες στο βάθρο μέσα στη φετινή σεζόν, δοκίμασε τόσο τα ελαστικά race όσο και τα SCQ, ενώ η ομάδα εργάστηκε και σε διαφορετικά εξαρτήματα του πιρουνιού.

"Ήταν ένα πολύ καλό τεστ. Ήταν ωραίο που επέστρεψα στη μοτοσυκλέτα μετά από μερικές εβδομάδες. Δεν έμοιαζε πραγματικά με Magny-Cours, καθώς έκανε πάρα πολλή ζέστη. Είχαμε θερμοκρασίες στα υψηλά των 30°C και νομίζω ότι μία ημέρα φτάσαμε στους 40°C, με τη θερμοκρασία της πίστας στα μέσα των 60°C", δήλωσε ο Lowes.

Ο Βρετανός εξήγησε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν χρήσιμες, καθώς αποτελούν συνθήκες στις οποίες δυσκολεύεται περισσότερο.

"Ήταν πολύ θετικό τεστ για εμάς. Δοκιμάσαμε πολλά πράγματα, το ελαστικό race και το SCQ το πρωί της δεύτερης ημέρας και κάναμε καλούς χρόνους. Ήταν ένα παραγωγικό τεστ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελός μας σε μερικές εβδομάδες."

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ο Lowes πραγματοποίησε και μεγαλύτερα runs, συγκεντρώνοντας σημαντικά χιλιόμετρα ενόψει του αγώνα.

"Δοκιμάσαμε μερικά εξαρτήματα στα πιρούνια που ήταν θετικά. Όλοι θεώρησαν ότι ήταν ένα καλό τεστ. Δεν έκανα προσομοιώσεις αγώνα, αλλά κάναμε μερικά μεγαλύτερα runs τη δεύτερη ημέρα και όλα πήγαν καλά."

Η δράση του WorldSBK επιστρέφει στη Magny-Cours στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον Lowes να θέλει να μεταφέρει τα δεδομένα του συγκεκριμένου τεστ στον επόμενο αγωνιστικό γύρο.