Motul WSBK: Το “μυστικό όπλο” του Scott Redding

Ένας άνθρωπος που τον καταλαβαίνει
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/12/2019

Κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών των Superbikes, τόσο στην Aragon (εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τι έγινε την πρώτη και τη δεύτερη μέρα) όσο και στη Jerez (αντίστοιχα μπορείτε να διαβάσετε για τη πρώτη και τη δεύτερη μέρα εδώ), ο Scott Redding έκανε το ντεμπούτο του στο Motul WSBK, έχοντας φέρει μαζί και το “μυστικό όπλο” του απ’ τα BSB. Δεν είναι άλλο απ’ τον αρχιμηχανικό της ομάδας, Giovanni Crupi, με τον οποίο έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική επαγγελματική σχέση και στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους κατέκτησαν μαζί τον τίτλο των BSB. Όπως ανέφερε ο Βρετανός αναβάτης, πίεσε πάρα πολύ τη Ducati για να φέρει και τον μηχανικό του στην ομάδα, ώστε να έχει περισσότερα εφόδια ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Από την άλλη, για τον Ιταλό μηχανικό δεν θα είναι το ντεμπούτο του στα Superbikes, καθώς από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του το 2008. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με πάρα πολλές ομάδες που χρησιμοποιούσαν τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, όπως τις Althea και Barni Racing, ενώ το 2014 πήγε και στην εργοστασιακή ομάδα, αποκτώντας έτσι μια εξειδίκευση στις Ducati.

Το 2016 ο Crupi πήγε στα BSB, μια κίνηση που στο μέλλον (στα τέλη του 2018) θα συνέβαλλε στη γνωριμία του με τον Scott Redding. Στις δοκιμές της Jerez, ο Redding ήταν ξεκάθαρος χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν το να έρθει ο αρχιμηχανικός του στην Aruba.IT. “Πάρα πολύ! Έιναι ένας απ’ τους ανθρώπους που με παρακίνησε περισσότερο από όλους.” Είπε ο Redding. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τους μηχανικούς της Ducati, που ενώ είναι εξαιρετικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σχέση που έχει δημιουργήσει με τον Crupi. Μάλιστα, ο Redding είπε πως είναι η πρώτη φορά που μπόρεσε να βρει το “μάστορά” του, έναν άνθρωπο που να τον καταλαβαίνει πλήρως. “Ξέρει πόσο σκληρά δουλεύω, πως μου αρέσει να περνάω καλά και ότι οργανώνω μερικά πάρτι. Αλλά πάνω από όλα, γνωρίζει πώς να με διαχειριστεί.

Επάνω σε αυτό το κομμάτι μάλιστα, έφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ τα BSB. “Πέρσι, είχα νευριάσει πραγματικά με τον Andrew Irwin, στο Cadwell Park.” Τότε, ο αναβάτης της Honda, Irwin, είχε κάνει ένα λάθος στα φρένα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στη Ducati του Redding και να βγουν και οι δυο εκτός μάχης. Ο Redding ήταν πραγματικά έξαλλος και έβριζε, ενώ ο τρόπος που πλησίασε τον Irwin έδειχνε αρκετά απειλητικός… Ωστόσο, η διοργάνωση τιμώρησε τον αναβάτη της Honda για το λάθος του, ενώ ο Crupi ανέλαβε την “πυρόσβεση” της οργής του Redding και τον καθοδήγησε στο πώς να χειριστεί το θέμα και τι να πει στις δηλώσεις του. “Ο Giovanni με άρπαξε και μου είπε: Μην κάνεις εκείνο, μην κάνεις το άλλο, πρόσεχε κλπ. Ακόμη και στη συνέντευξη στεκόταν παραδίπλα και δεν ήθελε να με δει να μπλέκω. Το να έχεις κάποιον να σε νοιάζεται, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη.”

Η στιγμή που ο Redding πλησιάζει τον Irwin, στολίζοντάς τον με διάφορα κοσμητικά επίθετα μετά την πτώση τους στο Cadwell Park.

 

Μια τέτοια σχέση ανάμεσα σε αρχιμηχανικό και αναβάτη είναι πραγματικά δυσεύρετη και φαίνεται στο αποτέλεσμα της δουλειά τους. “Γνωρίζει πολύ καλά και κατανοεί τι θέλω, μερικές φορές η αίσθηση του αναβάτη είναι πιο σημαντική απ’ τα δεδομένα της τηλεμετρίας και ο Crupi το γνωρίζει. Αυτό δεν το είναι κάτι που μπορείς να το έχεις με πολλούς αρχιμηχανικούς.” Συμπλήρωσε ο Redding.

Αυτό είναι και από τα πιο σημαντικά προτερήματα του Crupi, καθώς μέσα απ' την συνεργασία τους μπορούν να κάνουν τη V4R ακόμη πιο ανταγωνιστική. “Όταν μιλούσα με τους ανθρώπους της Ducati τους είπα πως αν θέλουν να προσπαθήσουν και να κερδίσουν το τίτλο στα Superbikes, ο Crupi θα πρέπει να έρθει μαζί μου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Συμφώνησαν και πιστεύω πως είναι ο καλύτερος άνθρωπος που θα μπορούσα να έχω για αυτό το ρόλο.”

Όλοι οι αναβάτες στηρίζονται στις ομάδες τους και προπαντός στους αρχιμηχανικούς τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο συχνά τους αναφέρουν και τους εξυμνούν λέγοντας πως έπαιξαν κομβικό ρόλο στη νίκη τους. Ο Rea είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ιδίως πέρσι που δεν είχε σταματήσει να εκεθιάζει τα μέλη της ομάδας, καθώς τον βοήθησαν πραγματικά να πάρει τον πέμπτο του τίτλο. Είναι δεδομένο πως η Ducati θέλει να αναβιώσει τις ένδοξες εποχές του παρελθόντος κάνοντας τα πάντα για την κατάκτηση του τίτλου και γι' αυτό άκουσε τον Redding φέρνοντας τον Crupi στα Superbikes.

Ετικέτες

WorldSBK 2026: Χάνει τον πρώτο γύρο στο Phillip Island ο Chantra

Τον αντικαθιστά ο Nagashima - Αλλαγές τελευταίας στιγμής για τη Honda HRC στην Αυστραλία
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/1/2026

Ο Somkiat Chantra μένει εκτός δοκιμών αλλά και πρεμιέρας λόγω τραυματισμού, με τη θέση του στην εργοστασιακή Honda να καταλαμβάνει ο δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ryan Vickers ως wildcard.

Ο Somkiat Chantra δεν θα μπορέσει τελικά να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν 2026 στο Phillip Island. Ο Ταϊλανδός αναβάτης της Honda HRC συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε σε προπόνηση στις αρχές Ιανουαρίου και το οποίο τον οδήγησε στο χειρουργείο και στα δύο του χέρια.

https://www.facebook.com/groups/35806458272/?locale=el_GR

Παρότι στην ιατρική επανεκτίμηση της 28ης Ιανουαρίου αφαιρέθηκαν οι γύψοι και η πορεία της αποκατάστασης κρίθηκε θετική, το ιατρικό επιτελείο έκρινε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να αγωνιστεί, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία στις 20 - 22 Φεβρουαρίου.

Nagashima

Τη θέση του Chantra στην εργοστασιακή Honda HRC θα πάρει ο Ιάπωνας δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima. Ο πρώην αναβάτης Moto2 έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της Honda CBR1000RR-R SP μέσα στο 2026, έχοντας συμπληρώσει τους περισσότερους γύρους από όλους τους δοκιμαστές της ομάδας στις τέσσερις μέχρι τώρα ημέρες επίσημων δοκιμών. Στο Phillip Island θα αγωνιστεί στο πλευρό του βασικού αναβάτη Jake Dixon, σχηματίζοντας το εργοστασιακό δίδυμο της Honda για την πρεμιέρα της χρονιάς.

Παράλληλα, το ιαπωνικό εργοστάσιο θα έχει και τρίτη παρουσία στην Αυστραλία, καθώς ο Βρετανός Ryan Vickers, αναβάτης του βρετανικού πρωταθλήματος BSB, θα συμμετάσχει ως wildcard, επιστρέφοντας έτσι στο paddock του WorldSBK για έναν ακόμη αγώνα.

Chantra

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Honda HRC ανέφερε: "Ο Somkiat Chantra αντικαθίσταται από τον Tetsuta Nagashima για τον 1ο γύρο του WorldSBK. Παρά τη θετική πορεία της αποκατάστασής του, ο Somkiat Chantra δεν θα είναι έτοιμος να συμμετάσχει στον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στο Phillip Island. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ανάρρωσης, τη θέση του θα πάρει ο επίσημος δοκιμαστής Tetsuta Nagashima, ο οποίος θα αγωνιστεί μαζί με τον Jake Dixon στην εργοστασιακή ομάδα της Honda. Τη σύνθεση της Honda για τον πρώτο γύρο συμπληρώνει ο Ryan Vickers, που θα συμμετάσχει ως wildcard."

Έτσι, η Honda ξεκινά τη σεζόν 2026 με αναγκαστικές αλλά στρατηγικές αλλαγές, ελπίζοντας ότι η εμπειρία του Nagashima και η επιπλέον παρουσία του Vickers θα βοηθήσουν την ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική, μέχρι ο Chantra να είναι ξανά απόλυτα έτοιμος να επιστρέψει στη δράση.