Motul WSBK: Το “μυστικό όπλο” του Scott Redding

Ένας άνθρωπος που τον καταλαβαίνει
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/12/2019

Κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών των Superbikes, τόσο στην Aragon (εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τι έγινε την πρώτη και τη δεύτερη μέρα) όσο και στη Jerez (αντίστοιχα μπορείτε να διαβάσετε για τη πρώτη και τη δεύτερη μέρα εδώ), ο Scott Redding έκανε το ντεμπούτο του στο Motul WSBK, έχοντας φέρει μαζί και το “μυστικό όπλο” του απ’ τα BSB. Δεν είναι άλλο απ’ τον αρχιμηχανικό της ομάδας, Giovanni Crupi, με τον οποίο έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική επαγγελματική σχέση και στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους κατέκτησαν μαζί τον τίτλο των BSB. Όπως ανέφερε ο Βρετανός αναβάτης, πίεσε πάρα πολύ τη Ducati για να φέρει και τον μηχανικό του στην ομάδα, ώστε να έχει περισσότερα εφόδια ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Από την άλλη, για τον Ιταλό μηχανικό δεν θα είναι το ντεμπούτο του στα Superbikes, καθώς από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του το 2008. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με πάρα πολλές ομάδες που χρησιμοποιούσαν τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, όπως τις Althea και Barni Racing, ενώ το 2014 πήγε και στην εργοστασιακή ομάδα, αποκτώντας έτσι μια εξειδίκευση στις Ducati.

Το 2016 ο Crupi πήγε στα BSB, μια κίνηση που στο μέλλον (στα τέλη του 2018) θα συνέβαλλε στη γνωριμία του με τον Scott Redding. Στις δοκιμές της Jerez, ο Redding ήταν ξεκάθαρος χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν το να έρθει ο αρχιμηχανικός του στην Aruba.IT. “Πάρα πολύ! Έιναι ένας απ’ τους ανθρώπους που με παρακίνησε περισσότερο από όλους.” Είπε ο Redding. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τους μηχανικούς της Ducati, που ενώ είναι εξαιρετικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σχέση που έχει δημιουργήσει με τον Crupi. Μάλιστα, ο Redding είπε πως είναι η πρώτη φορά που μπόρεσε να βρει το “μάστορά” του, έναν άνθρωπο που να τον καταλαβαίνει πλήρως. “Ξέρει πόσο σκληρά δουλεύω, πως μου αρέσει να περνάω καλά και ότι οργανώνω μερικά πάρτι. Αλλά πάνω από όλα, γνωρίζει πώς να με διαχειριστεί.

Επάνω σε αυτό το κομμάτι μάλιστα, έφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ τα BSB. “Πέρσι, είχα νευριάσει πραγματικά με τον Andrew Irwin, στο Cadwell Park.” Τότε, ο αναβάτης της Honda, Irwin, είχε κάνει ένα λάθος στα φρένα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στη Ducati του Redding και να βγουν και οι δυο εκτός μάχης. Ο Redding ήταν πραγματικά έξαλλος και έβριζε, ενώ ο τρόπος που πλησίασε τον Irwin έδειχνε αρκετά απειλητικός… Ωστόσο, η διοργάνωση τιμώρησε τον αναβάτη της Honda για το λάθος του, ενώ ο Crupi ανέλαβε την “πυρόσβεση” της οργής του Redding και τον καθοδήγησε στο πώς να χειριστεί το θέμα και τι να πει στις δηλώσεις του. “Ο Giovanni με άρπαξε και μου είπε: Μην κάνεις εκείνο, μην κάνεις το άλλο, πρόσεχε κλπ. Ακόμη και στη συνέντευξη στεκόταν παραδίπλα και δεν ήθελε να με δει να μπλέκω. Το να έχεις κάποιον να σε νοιάζεται, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη.”

Η στιγμή που ο Redding πλησιάζει τον Irwin, στολίζοντάς τον με διάφορα κοσμητικά επίθετα μετά την πτώση τους στο Cadwell Park.

 

Μια τέτοια σχέση ανάμεσα σε αρχιμηχανικό και αναβάτη είναι πραγματικά δυσεύρετη και φαίνεται στο αποτέλεσμα της δουλειά τους. “Γνωρίζει πολύ καλά και κατανοεί τι θέλω, μερικές φορές η αίσθηση του αναβάτη είναι πιο σημαντική απ’ τα δεδομένα της τηλεμετρίας και ο Crupi το γνωρίζει. Αυτό δεν το είναι κάτι που μπορείς να το έχεις με πολλούς αρχιμηχανικούς.” Συμπλήρωσε ο Redding.

Αυτό είναι και από τα πιο σημαντικά προτερήματα του Crupi, καθώς μέσα απ' την συνεργασία τους μπορούν να κάνουν τη V4R ακόμη πιο ανταγωνιστική. “Όταν μιλούσα με τους ανθρώπους της Ducati τους είπα πως αν θέλουν να προσπαθήσουν και να κερδίσουν το τίτλο στα Superbikes, ο Crupi θα πρέπει να έρθει μαζί μου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Συμφώνησαν και πιστεύω πως είναι ο καλύτερος άνθρωπος που θα μπορούσα να έχω για αυτό το ρόλο.”

Όλοι οι αναβάτες στηρίζονται στις ομάδες τους και προπαντός στους αρχιμηχανικούς τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο συχνά τους αναφέρουν και τους εξυμνούν λέγοντας πως έπαιξαν κομβικό ρόλο στη νίκη τους. Ο Rea είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ιδίως πέρσι που δεν είχε σταματήσει να εκεθιάζει τα μέλη της ομάδας, καθώς τον βοήθησαν πραγματικά να πάρει τον πέμπτο του τίτλο. Είναι δεδομένο πως η Ducati θέλει να αναβιώσει τις ένδοξες εποχές του παρελθόντος κάνοντας τα πάντα για την κατάκτηση του τίτλου και γι' αυτό άκουσε τον Redding φέρνοντας τον Crupi στα Superbikes.

Ετικέτες

Motul WSBK 2024, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή

Τέσσερις διαφορετικοί κατασκευαστές στην πρώτη τετράδα
motomag Motul WSBK, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Η αγωνιστική δράση στο ιστορικό Assen που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος Motul WSBK ξεκίνησε με τα FP1, με τους αναβάτες των ομάδων να μας δίνουν μια πρώτη γεύση για τα όσα θα δούμε στον "Καθεδρικό της Ταχύτητας".

Η χθεσινή βροχή που έπεσε στην πίστα του Assen έκανε την πίστα υγρή ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν απέτρεψαν τους αναβάτες των ομάδων να βγουν ώστε να πραγματοποιήσουν από νωρίς κάποιους γύρους.

Ο θαρραλέος Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WSBK), ήταν ο μόνος που μπήκε στην πίστα ωστόσο και ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε στo box της ομάδας του καθώς δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρει σε αυτές τις συνθήκες.

Motul WSBK, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα φτάσαμε στα 10 λεπτά πριν το τέλος των FP1. Με τις συνθήκες να είναι καλύτερες άπαντες βγήκαν για να γράψουν χρόνους καθώς η πίστα είχε στεγνώσει. Ο Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) είχε σημειώσει τον πρώτο χρόνο ωστόσο όταν αυτός μπήκε στα pits οι χρόνοι άρχισαν να πέφτουν γύρο με τον γύρο.

Ο Alex Lowes ήταν αυτός που λίγο αργότερα είχε βρεθεί στην κορυφή ωστόσο ο νέος αναβάτης της BMW δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στα τελευταία λεπτά ο Toprak με την BMW M1000RR βελτίωσε τους χρόνους του αρπάζοντας την πρώτη θέση από τον Lowes της Kawasaki, ο οποίος αρκέστηκε στη δεύτερη θέση.

Motul WSBK, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή

Στην τρίτη θέση σχεδόν έξι δέκατα μακριά από τον Toprak βρέθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati), ο οποίος πραγματοποίησε ένα σερί 12 γύρων στα τελευταία στάδια της διαδικασίας. O Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), ολοκλήρωσε τα FP1 στην τέταρτη θέση με τον Jonathan Rea της Pata Prometeon Yamaha να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Σε ρηχά νερά κινήθηκε ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati), με τον Ιταλό να τερματίζει στην δέκατη θέση ενώ είχε και μία έξοδο στην αμμοπαγίδα στη στροφή 1, με τον ίδιο να καταφέρνει να κρατήσει όρθια την Ducati Panigale V4R.

Οι χρόνοι του FP1 στo Assen:

Θέση

Αναβάτης

Εθνικότητα

Ομάδα

Χρόνος

1

Toprak Razgatlioglu

TUR

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

1:35.684s

2

Alex Lowes

GBR

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+0.290s

3

Alvaro Bautista

SPA

Aruba.It Racing Ducati

+0.587s

4

Remy Gardner

AUS

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.598s

5

Jonathan Rea

GBR

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+0.604s

6

Garrett Gerloff

USA

Bonovo Action BMW

+0.702s

7

Michael Van Der Mark

NED

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

+0.721s

8

Sam Lowes

GBR

Marc VDS Ducati

+0.848s

9

Andrea Iannone

ITA

GoEleven Ducati

+0.851s

10

Nicolo Bulega

ITA

Aruba.It Racing Ducati

+0.874s

11

Dominique Aegerter

SWI

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.918s

12

Xavi Vierge

SPA

Team HRC WorldSBK

+1.213s

13

Michael Ruben Rinaldi

SPA

Motocorsa Ducati

+1.255s

14

Philipp Oettl

GER

GMT94 Yamaha

+1.330s

15

Iker Lecuona

SPA

Team HRC WorldSBK

+1.426s

16

Tito Rabat

SPA

Puccetti Kawasaki

+1.530s

17

Andrea Locatelli

ITA

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+1.543s

18

Scott Redding

GBR

Bonovo Action BMW

+1.623s

19

Axel Bassani

ITA

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+1.870s

20

Bradley Ray

GBR

Motoxracing Yamaha WorldSBK Team

+2.142s

21

Nicholas Spinelli

ITA

Barni Spark Racing Team

+2.393s

22

Tarran Mackenzie

GBR

Petronas Mie Honda

+2.405s

23

Adam Norrodin

MAL

Petronas Mie Honda

+4.466s

Ετικέτες