Motul WSBK 2020 - Δοκιμές Jerez 1η μέρα: Mε τα μούτρα στη δουλειά!

Με τέσσερις κόκκινες σημαίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/11/2019

Σε αντίθεση με τις δοκιμές στην Aragon, που οι χαμηλές θερμοκρασίες και η βροχή έκαναν πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους αναβάτες και ο χρόνος στην πίστα ήταν ελάχιστος, η πρώτη μέρα δοκιμών στην Jerez λόγω των εξαιρετικών συνθηκών έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους αναβάτες να δοκιμάσουν όλα όσα δεν πρόλαβαν στις προηγούμενες δοκιμές. Παράλληλα, έλαβαν μέρος και οι αναβάτες από την WorldSSP.

Στην κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων βρέθηκε ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τον Τούρκο Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) να είναι πίσω του με μόλις 0,019” διαφορά. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι κόκκινες σημαίες υψώθηκαν τέσσερις φορές λόγω πτώσεων αλλά και μηχανικών βλαβών.

Ο Jonathan Rea αμείλικτος όπως πάντα, συνέχισε ακάθεκτος την προετοιμασία του για τη νέα χρονιά ψάχνοντας να βρει τις λύσεις για να ανταγωνιστεί τον συνδυασμό της πανίσχυρης V4R της Ducati με τον Scott Redding -σε παλαιότερες δηλώσεις είχε αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο των ικανοτήτων του νεοφερμένου αναβάτη. Ο Rea ήταν ο πρώτος αναβάτης που ξεκίνησε να γυρνάει κάτω απ’ το 1:40 και έκανε αρκετές προσομοιώσεις αγώνα με φθαρμένα ελαστικά, για να δει πώς μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ΖΧ-10RR σε αυτές τις συνθήκες. Από την άλλη πλευρά του box, ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) βρέθηκε στη δεύτερη θέση όμως το τελευταίο δίωρο η κατάταξη του πίνακα άλλαξε αρκετά.

Στη πέρας των δοκιμών, οι αναβάτες της Pata Yamaha ήταν ταχύτεροι από τον Lowes, με τον Razgatlioglu να επικρατεί του Michael van der Mark, χωρίς να έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τη νέα R1 όπως ήταν αναμενόμενο. Ο μοναδικός αναβάτης που οδήγησε την R1 του 2020 ήταν ο Niccolo Canepa (Pata Yamaha WorldSBK Offical) και ήρθε ένατος. Ο Τούρκος αναβάτης ήταν αρκετά εντυπωσιακός και έδειξε πως έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα της μοτοσυκλέτας του. Επανεξέτασε το τρίγωνο της εργονομίας και πειραματίστηκε αρκετά με τις ρυθμίσεις του φρένου του κινητήρα, ενώ έκλεισε τις δοκιμές του έχοντας “γράψει” 98 γύρους. Ο teammate του, δοκίμασε νέα εξαρτήματα στη μοτοσυκλέτα και ήρθε τρίτος στην κατάταξη. Ο Loris Baz (Ten Kate – Yamaha) έκλεισε την πεντάδα, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι και την τρίτη θέση και έψαχνε να βρει μια λύση για την περιορισμένη τελική ταχύτητα της R1 συγκριτικά με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες.

Ο πολλά υποσχόμενος rookie, ο Scott Redding (ARUBAT.IT Racing – Ducati) ήρθε έκτος με εννέα δέκατα του δευτερολέπτου διαφορά απ’ τον Rea και μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορος απ’ τον ομόσταβλό του Davies, παρά τις δύο πτώσεις που σημείωσε. Η πρώτη έγινε στην K5 και ενώ σηκώθηκε και συνέχισε, έπεσε ξανά δύο στροφές πιο μετά. Ο Davies από την άλλη, παρότι ήρθε όγδοος –αφού στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία η θέση αλλά πάνω σε τι εστίασε ο κάθε αναβάτης στις δοκιμές- δούλεψε στην εργονομία της μοτοσυκλέτας του και στην συμπεριφορά του αμορτισέρ της ÖhlinsΟ Michele Pirro (BARNI Racing Team) αντικατέστησε τον Leon Camier, καθώς η πτώση του στην Aragon τον άφησε για άλλη μια φορά εκτός μάχης. Έκλεισε τις δοκιμές του στην 11η θέση.

Το box της BMW είχε μπόλικη δουλειά καθώς είναι οι πρώτες επίσημες δοκιμές της ομάδας. Ο Tom Sykes είχε πάρει φωτιά και δοκίμαζε διαφορετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο, στα ηλεκτρονικά και διαφορετικά ψαλίδια στην S1000RR, ενώ βρέθηκε στην έβδομη θέση. Η γκίνια δεν λέει να φύγει από ορισμένους αναβάτες αφού πέρα απ’ τον άτυχο Camier, ο Eugene Laverty αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, με την S1000RR να γεμίζει λάδια την Κ2…

Η ομάδα της Honda απουσίαζε για άλλη μια φορά, γεγονός που δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για το πόσο ανταγωνιστικοί θα μπορέσουν να είναι οι Bautista και Haslam, έχοντας χάσει δύο πολύ σημαντικές δοκιμές για τη νέα σεζόν.

Πίνακας χρονομετρήσεων της πρώτης μέρας

1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’39.207 - 63 γύροι
2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) 1’39.226 – 77 γύροι
3. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) 1’39.541 – 98 γύροι
4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’39.780 – 88 γύροι
5. Loris Baz (Ten Kate – Yamaha) 1’40.128 – 98 γύροι
6. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’40.137 – 65 γύροι
7. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’40.431 – 50 γύροι
8. Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’40.659 – 72 γύροι
9. Niccolo Canepa (Pata Yamaha WorldSBK Official) 1’40.854 – 68 γύροι
10. Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’40.971 – 63 γύροι

Ετικέτες

WSBK Ο Razgatlioglu ξεπέρασε Fogarty και Haga σε pole και ταχύτερους γύρους – O πόλεμος των στατιστικών

Ο Mr.Endo γράφει ιστορία με νίκες-ορόσημα, ενώ η Ducati γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια με 1000 συμμετοχές στο WorldSBK
WSBK Balaton Statistics
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2025

Στον πρώτο γύρο του WorldSBK στην Ουγγαρία από το 1990 και στο ντεμπούτο της πίστας Balaton Park στο πρωτάθλημα, ο Toprak Razgatlioglu κατέκτησε την 1000ή κούρσα της ιστορίας και άφησε πίσω του δύο θρύλους στα στατιστικά, τον Carl Fogarty στις pole και τον Noriyuki Haga στους ταχύτερους γύρους. Παράλληλα, ο Sam Lowes πανηγύρισε το πρώτο του βάθρο σε κανονικό αγώνα, ενώ η Ducati μπήκε σε ένα μοναδικό club.

Το MOTUL FIM Superbike World Championship γιόρτασε τους 1000 αγώνες στο Tissot Superpole Race της Ουγγαρίας, με τον Razgatlioglu να γράφει ιστορία και να επιβεβαιώνει τον τίτλο του “κυνηγού των milestone”. Η Ducati έγινε η πρώτη κατασκευάστρια που συμπληρώνει 1000 συμμετοχές “κλέβοντας” την διάκριση από την  Kawasaki σταμάτησε προσωρινά στις 999, καθώς ο Garrett Gerloff κρίθηκε ακατάλληλος να τρέξει μετά τον πρώτο αγώνα.

Ο Toprak είναι ο μόνος στην ιστορία που έχει κερδίσει και τα τρία τελευταία «στρογγυλά» ορόσημα: τον 800ό αγώνα με την Kawasaki, τον 900ό με τη Yamaha και τον 1000ό με την BMW.

WSBK Balaton Statistics

Στα στατιστικά-κλειδιά από την Ουγγαρία:

499: Η Ιταλία απέχει μόλις ένα βάθρο από το να φτάσει τα 500 στην ιστορία του WSBK.

120: Ο Alvaro Bautista έφτασε τα 120 βάθρα.

83: Bautista και Razgatlioglu έχουν μοιραστεί το βάθρο 83 φορές, δύο λιγότερες από το ρεκόρ Rea–Razgatlioglu.

59-61: Στον πρώτο αγώνα, ο Toprak ξεπέρασε τον Haga στους ταχύτερους γύρους (59) και έφτασε ήδη τους 61.

44: Ο Nicolò Bulega έχει 44 βάθρα σε 60 αγώνες (ποσοστό 73,3%).

38: Ο Andrea Locatelli έγινε ο αναβάτης με τις περισσότερες 4ες θέσεις πίσω μόνο από Rea (39) και Alex Lowes (45).

22: Ο Toprak ξεπέρασε τον Carl Fogarty στις pole (22 έναντι 21).

15: Έχει κερδίσει σε 15 διαφορετικές πίστες – ισοφάρισε Polen και Bautista, με το ρεκόρ Rea να είναι 22.

15: Οι 15 νίκες του φέτος είναι η δεύτερη καλύτερη σεζόν του μετά το 2024 (18 νίκες).

13: Ο Bulega τερμάτισε 13ος στο Superpole Race, η χειρότερη θέση του όταν τερματίζει.

10: Ο Toprak έχει πλέον 10 hat-trick νικών, ισοφαρίζοντας τον Bautista.

9: Είναι σερί με 9 συνεχόμενες νίκες. Στο Aragón μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ του (13) και να το ξεπεράσει στη Magny-Cours – αν και δεν έχει κερδίσει ποτέ εκεί, ενώ η BMW από το 2013.

4-1: Ο Sam Lowes πήρε τα 3ο και 4ο βάθρα του στο WSBK, με το τέταρτο να είναι το πρώτο του σε κανονικό σκέλος.

Ο γύρος της Ουγγαρίας δεν ήταν απλά γιορτή για το WorldSBK, αλλά και επιβεβαίωση ότι ο Toprak Razgatlioglu συνεχίζει να γράφει ιστορία.