Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Motul WSBK 2020 - Δοκιμές Aragon 2η μέρα: Στη κορυφή τα Ducati!

Οι δύσκολες συνθήκες στη πίστα περιόρισαν τη δράση

Tην ίδια εικόνα με την 1η μέρα των δοκιμών είχαμε και σήμερα από πλευράς καιρού, καθώς το πρωί έβρεχε και η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 10 οC. Ως εκ τούτου, η δράση ήταν περιορισμένη και για άλλη μια φορά η Ana "Pink Warrior" Carrasco (Kawasaki Provec WorldSSP300) έκανε το πρώτο βήμα και μπήκε πρώτη από όλους στην πίστα, ξεκινώντας τις δοκιμές. Μέχρι τις 13:30 τοπική ώρα είχε ολοκληρώσει 25 γύρους, με τον ταχύτερο να είναι στο 2:23.035 πάνω στη σέλα του Ninja 400.

Σε αντίθεση με χθες, ο πρώτος αναβάτης των Superbikes που βγήκε απ’ τα paddock ήταν ο Leon Camier (BARNI Racing Team) και στάθηκε αρκετά άτυχος καθώς έπεσε στην Κ9. Μετά την πρώτη εξέταση στο ιατρείο, χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση του τραύματος στον αριστερό του ώμου - αυτόν που είχε τραυματίσει και πέρσι.

Ο Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) δεν πτοήθηκε απ’ τη βρεγμένη άσφαλτο και μέχρι το μεσημέρι ολοκλήρωσε 14 γύρους, συλλέγοντας περισσότερα δεδομένα για την συμπεριφορά της V4R σε αυτές τις συνθήκες, ενώ όπως είπε και στις δηλώσεις του χθες, αν το επιτρέψει ο καιρός το απόγευμα θα δουλέψει πάνω στις ρυθμίσεις του πλαισίου και των ηλεκτρονικών.

Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) από την άλλη ήταν ο μοναδικός αναβάτης της Yamaha που μπήκε στη βρεγμένη Aragon, ολοκληρώνοντας έξι γύρους πάνω στην φετινή R1, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθεί πιο γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα της Yamaha. Την καινούργια έκδοση θα την οδηγήσει στις επίσημες δοκιμές στην Jerez... 

Οι καλύτεροι χρόνοι μέχρι τις 13:30 τοπική ώρα στην Aragon:

 1. Leon Camier (BARNI Racing Team) 2’03.047
 2. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) 2’03.442
 3. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 2’06.656

Οι τρεις τελευταίες ώρες των δοκιμών είχαν και την περισσότερη δράση, με τους αναβάτες της Aruba.IT Racing – Ducati να βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των χρονομετρημένων και τον Redding να πέφτει κάτω απ’ το 1:50. O  Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έμεινε εκτός πίστας παρότι οι συνθήκες καλυτέρεψαν. Όχι όμως στο βαθμό που επιθυμούσε ώστε να δοκιμάσει αυτά που ήθελε.

Μάλιστα είπε, πως λόγω του καιρού είναι εύκολο να μπερδευτείς στην εύρεση των κατάλληλων ρυθμίσεων και έτσι περιορίστηκε στη δοκιμή μερικών εξαρτημάτων της ZX-10RR καθώς και στη ρύθμιση του μεταξονίου της. Στόχος του είναι να βελτιώσει τη μοτοσυκλέτα του ώστε να διατηρεί την πρόσφυση για περισσότερη ώρα όταν στρίβει στο όριο αλλά και στα φρένα που είναι ένα απ’ τα δυνατά χαρτιά της. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης τόσο στα παραπάνω, όσο και στις αναρτήσεις, με στόχο να φρενάρει δυνατά μέσα στην κορυφή της στροφής.

Σχετικά με το ντεμπούτο του Redding στα Superbikes φρόντισε να τον καλωσορίσει αναγνωρίζοντας το επίπεδο των ικανοτήτων του και πως περιμένει να έχει την ανάλογη επιτυχία που είχε ο Bautista πέρσι στους 11 πρώτους αγώνες, λόγω των δυνατοτήτων της V4R αλλά και της Aruba.IT. Έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως παραμένει αισιόδοξος ότι θα είναι έτοιμος για τον αγώνα στο Philip Island μετά τις δοκιμές στη Jerez.

Ο Alex Lowes από την άλλη, παρότι μπήκε στην πίστα το απόγευμα δεν είχε το χρόνο που θα ήθελε για να κατανοήσει περισσότερο τη συμπεριφορά της νέας του μοτοσυκλέτας. Ωστόσο, οι εντυπώσεις του ήταν θετικές και μπόρεσε να βελτιωθεί συγκριτικά με χθες. Μετά από έξι χρόνια, βρίσκεται σε μια νέα ομάδα και έχει να επενδύσει παράλληλα στη καλύτερη συνεργασία του με τα μέλη της όπως είπε, να ετοιμαστεί για το πρωτάθλημα αλλά και μακροπρόθεσμα να προκαλέσει τον Rea.

Ο περσινός του teammate, ο Michael van der Mark σημείωσε μια πτώση στην K11, ενώ ολοκλήρωσε τις δοκιμές του έχοντας κάνει 20 γύρους, κλείνοντας τη πεντάδα. Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) συνέχισε δυναμικά το απόγευμα προσπαθώντας να γράψει όσους περισσότερους γύρους με την R1 ώστε να εξοικειωθεί καλύτερα μαζί της, ενώ ήταν γρηγορότερος κατά έξι δέκατα συγκριτικά με χθες και βρέθηκε πίσω απ’ τον Lowes στον πίνακα τον χρονομετρήσεων, στη τέταρτη θέση. Ο Garret Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) είχε μια πτώση λίγο πριν τη λήξη των δοκιμών στη Κ2 -χωρίς να τραυματιστεί-, ενώ βελτίωσε αρκετά το ρυθμό του και βρέθηκε στην έκτη θέση, έχοντας πίσω του τον ομόσταβλό του Caricasulo.

Ο Leon Camier (BARNI Racing Team) όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στη τελευταία θέση του πίνακα, λόγω της πτώσης του το πρωί, έχοντας ολοκληρώσει μόλις τέσσερις γύρους αφότου επέστρεψε χωρίς ευτυχώς να έχει τραυματιστεί. Έτσι, θα έχει μεγαλύτερο όγκο “δουλειάς” στις δοκιμές της Jerez πάνω στη σέλα της V4R με τις αναρτήσεις της Showa.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες δοκιμές για να δούμε τις επιδόσεις τόσο του Bautista όσο και του Haslam πάνω στη σέλα της ολοκαίνουργιας CBR1000RR-R, πριν την έναρξη της πολλά υποσχόμενης νέας σεζόν.

Πίνακας των χρονομετρήσεων της δεύτερης μέρας συνολικά

 1. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) 1’49.929 – 60 γύροι
 2. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1’50.185 – 30 γύροι
 3. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’50.653 – 50 γύροι
 4. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1’50.657 – 36 γύροι
 5. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1’51.088 – 20 γύροι
 6. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) 1’51.133 – 25 γύροι
 7. Federico Caricasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) 1’52.477 – 39 γύροι
 8. Leon Camier (BARNI Racing Team) 2’03.047 – 4 γύροι