Scott Redding: “Θα μπορούσα να τρέχω με BMW!”

Οι λόγοι που δεν υπέγραψε
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/4/2020

Η καριέρα του Scott Redding είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα με τη μεγαλύτερη κατρακύλα να σημειώνεται πριν από δύο χρόνια. Η πορεία του ξεκίνησε φανταστικά και ήταν γεμάτη επιτυχίες καθώς αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία αναβάτη που στέφθηκε νικητής σε έναν αγώνα της GP125 το 2008. Αργότερα, το 2014, έκανε το ντεμπούτο του στα MotoGP φορώντας τα χρώματα της Gresini, πάνω στη σέλα της Honda και το 2015 στο Misano σημείωσε τον πρώτο του τερματισμό εντός βάθρου. Ένα χρόνο αργότερα, με τα χρώματα της Octo Pramac Racing πλέον, κατέκτησε άλλο ένα βάθρο στο Assen με τη μοτοσυκλέτα της Ducati. Ωστόσο, το 2018 επέστρεψε στην Gresini, η οποία αυτή τη φορά χρησιμοποιούσε τη μοτοσυκλέτα της Aprilia και οι επιδόσεις τους δεν ήταν αρκετά καλές ώστε να συνεχίσει στα MotoGP.

Προς το τέλος του πρωταθλήματος του 2018, ο Scott Reding είχε απασχολήσει τον ειδικό Τύπο με τη συμπεριφορά του εκτός αγώνων, η οποία είχε επηρεαστεί απ’ την επικείμενη αποχώρησή του απ’ τα MotoGP. Όλοι θυμόμαστε το video που o Redding είχε κοινοποιήσει στα social media ραπάρωντας σε μια όχι και τόσο συνειδητή κατάσταση, ενώ αργότερα υπήρξε φυσικός αυτουργός (κατά λάθος) στην εξάρθρωση του ώμου του Marc Marquez όταν ο Ισπανός πανηγύριζε τον έβδομο τίτλο του. Όπως αποδεικνύεται πλέον, η ψυχολογία του Redding είχε κλονιστεί όταν είδε την καριέρα του να οδηγείται σε αδιέξοδο και σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του – θυμίζει λίγο Barry Sheene, πάντα ετοιμόλογος και γυναικάς – πήρε αρκετές λάθος αποφάσεις. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πώς η συμπεριφορά του δεν είναι αδικαιολόγητη, αφού και η ψυχολογία του Johann Zarco επηρεάστηκε απ’ τον ίδιο λόγο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να παλεύει με την κατάθλιψή…

O Redding πανηγυρίζει τον τίτλο του στα BSB το 2019

 

Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο Redding δείχνει ότι έχει πάρει τον ίσιο δρόμο και είναι πιο αφοσιωμένος από ποτέ στο σκοπό του, που δεν είναι άλλος απ’ το να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Αυτό φάνηκε τόσο απ’ τον τίτλο στα BSB (το βρετανικό πρωτάθλημα των Superbike) πάνω στη σέλα Ducati V4R, που ήταν αρκετό για να του αυξήσει το ηθικό κατακόρυφα αλλά και απ’ τις αμέτρητες ώρες που επενδύει στην προπόνηση. Τώρα, έχει επιστρέψει στη παγκόσμια σκηνή με ένα εκρηκτικό ντεμπούτο στα Motul WSBK, όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά αν είχε επιλέξει να συνεργαστεί με τη BMW το 2018. Πριν πάρει μέρος στα BSB, η Shaun Muir Racing, που είναι η εργοστασιακή ομάδα της BMW πλέον, του έκανε πρόταση να γίνει ο teammate του Tom Sykes. “Ήμουν πολύ κοντά στο να υπογράψω,” ανέφερε στο speedweek ο πλέον εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στα Superbikes. Παράλληλα αποκάλυψε πώς ο λόγος που δεν το έκανε ήταν επειδή κανένας αναβάτης δεν έχει κερδίσει αγώνα με την S1000RR – κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, αν και ο Sykes έχει τερματίσει συνολικά τέσσερις φορές είτε δεύτερος είτε τρίτος με τα χρώματα της BMW. “Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι η μοτοσυκλέτα που θα οδηγούσα, θα ήταν αρκετά ανταγωνιστική ώστε να μπορέσω να παλέψω για τον τίτλο. Ήξερα πως η μοτοσυκλέτα της Ducati είχε αυτή τη δυνατότητα και αυτό είναι κάτι που βοηθά την ψυχολογία σου, επειδή έχεις λιγότερα θέματα να σε προβληματίζουν σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας. Έτσι πήρα το ρίσκο και δεν υπέγραψα με τη BMW,” ανέφερε ο Redding.

Το ντεπούτο του Scott Redding ήταν εντυπωσιακό με τρεις τερματισμούς στη τρίτη θέση στον πρώτο αγώνα των Superbikes για το 2020  

 

Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν ή καλύτερα τα μηδενικά που προσέφερε η Honda ήταν περισσότερα από αυτά που έδινε η Ducati στον Alvaro Bautista κι έτσι η σέλα της V4R στην Aruba.it – Racing Ducati έμεινε κενή, δημιουργώντας τις κατάλληλες συγκυρίες για την επιστροφή του Redding στη παγκόσμια σκηνή. Μια θέση που του αξίζει και με το παραπάνω, αφού απέδειξε πως έχει το πνεύμα του πρωταθλητή, κερδίζοντας τον τίτλο στα BSB, ενώ αν κρίνουμε απ’ το Phillip Island έχει και τη σταθερότητα που απαιτείται για να είσαι πάντοτε έτοιμος να διεκδικήσεις τη νίκη όταν έχεις την ευκαιρία. Τέλος, ένας απ’ τους λόγους που είναι πολύ πιθανό να απέρριψε τη BMW ο Βρετανός αναβάτης είναι ότι η γερμανική εταιρεία δεν συμμετέχει στα MotoGP, καθώς σε περίπτωση που ο Redding θα ήθελε να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, θα ήταν αδύνατο να το κάνει μέσα απ’ αυτήν.

Ετικέτες

Η Yamaha ξεκινά την υπεράσπιση του τίτλου με την R9 στο World SSP 2026

Πρεμιέρα στο Phillip Island με στόχο τη διατήρηση του Triple Crown για τη νέα τρικύλινδρη R9
Yamaha R9 SSP 2026 Triple Crown Defender
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/2/2026

Η σεζόν του 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport ξεκινά στην Αυστραλία και η Yamaha μπαίνει στη μάχη αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε με την R9 στο ντεμπούτο της πέρυσι

Το 2026 FIM Supersport World Championship ανοίγει αυλαία αυτό το Σαββατοκύριακο στην εμβληματική πίστα του Phillip Island Grand Prix Circuit, με τη Yamaha Motor Europe να στοχεύει στη διατήρηση των σκήπτρων που κατέκτησε το 2025.

Η νέα τρικύλινδρη Yamaha R9 έκανε το ντεμπούτο της στο πρωτάθλημα πέρυσι στον εναρκτήριο αγώνα της Αυστραλίας, δείχνοντας άμεσα τη δυναμική της. Ο Stefano Manzi με την ομάδα Pata Yamaha Ten Kate Racing κατέκτησε τη νίκη στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς, δίνοντας το έναυσμα για μια εντυπωσιακή σεζόν.

Ο Manzi συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό, φτάνοντας συνολικά στις 11 νίκες και κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο. Η R9 σημείωσε το απόλυτο 1-2 στη βαθμολογία, καθώς ο Can Öncü ολοκλήρωσε τη χρονιά στη δεύτερη θέση, προσθέτοντας έξι ακόμη νίκες. Έτσι, η Yamaha κατέκτησε το περιβόητο Triple Crown, με τίτλους σε αναβάτες, ομάδες και κατασκευαστές.

Yamaha R9 SSP 2026 Triple Crown Defender

Για το 2026, ο Manzi ανεβαίνει κατηγορία στο Παγκόσμιο Superbike με την GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team, αφήνοντας τον Öncü να ηγηθεί της προσπάθειας της R9 στην Ten Kate. Ο νεαρός Τούρκος έδειξε πέρυσι ότι διαθέτει την ταχύτητα και την ωριμότητα για να διεκδικήσει τον τίτλο και φέτος καλείται να κάνει το επόμενο βήμα. Στο πλευρό του παραμένει ο Yuki Okamoto, για δεύτερη χρονιά στην ολλανδική ομάδα μετά την έλευσή του από το All Japan Road Racing Championship.

Η GMT94 Yamaha του Christophe Guyot συνεχίζει με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2017 Lucas Mahias και τον ταχύτατο Ισπανό Roberto Garcia, ο οποίος εντυπωσίασε με την προσαρμογή του πέρυσι. Ο στόχος και για τους δύο είναι η σταθερή παρουσία στο βάθρο.

Νέα προσθήκη στο στρατόπεδο της Yamaha είναι η ομάδα AS BLU CRU Racing, που θα χρησιμοποιεί φέτος την R9. Ο ανερχόμενος Ινδονήσιος Aldi Satya Mahendra, προερχόμενος από το πρόγραμμα BLU CRU και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2024, μετακινείται στη νέα ομάδα έχοντας δείξει θετικά δείγματα πριν ένας τραυματισμός διακόψει την πορεία του το 2025. Δίπλα του θα βρίσκεται ο Albert Arenas, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 του 2020, που κάνει το πέρασμα στο WorldSSP μετά την όγδοη θέση στη Moto2 πέρυσι.

Yamaha R9 SSP 2026 Triple Crown Defender

Η VFT Racing συνεχίζει με την R9 και τον Filippo Farioli, ενώ στο grid προστίθεται η Cerba Yamaha Racing Team με τον Xavi Cardelus. Παράλληλα, η Yamalube Motorsport Kofler θα συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς γύρους με τον Andreas Kofler.

Συνολικά εννιά Yamaha R9 θα βρίσκονται στο grid του παγκόσμιου πρωταθλήματος Supersport.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή με ελεύθερες δοκιμές και Superpole, ενώ οι δύο πρώτοι αγώνες της χρονιάς θα διεξαχθούν Σάββατο και Κυριακή στις 14:30 τοπική ώρα.

Ο Niccolò Canepa, Road Racing Sporting Manager της Yamaha Motor Europe, δήλωσε πως ο στόχος για το 2026 είναι σαφής, η διατήρηση του τίτλου. Τόνισε την εμπιστοσύνη της εταιρείας στο φετινό line-up, την προσθήκη του Arenas, την προοπτική του Mahendra και την ανάγκη σταθερότητας για τον Öncü, υπογραμμίζοντας πως η Yamaha ανυπομονεί για την έναρξη της νέας σεζόν.