WSBK-Motul Philip Island - Αρίμπα για την Aruba.it!

Η επιστροφή του Melandri
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/2/2018

Με διπλή νίκη για τον Ιταλό και την δικύλινδρη Ducati έφυγε η ομάδα της Aruba.it από την Αυστραλία και την πίστα του Philip Island. Η πρεμιέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος τα είχε όλα για να κρατήσει τους θεατές, αλλά και το ενδιαφέρον για την συνέχεια της χρονιάς.

Πρώτα από όλα, αυτή ήταν η πρώτη διπλή νίκη του Marco Melandri μετά από τέσσερα χρόνια, αφού είχε να δει πρώτος καρό σημαία για δύο φορές μέσα σε μία ημέρα, από το 2014 στη Jerez, όταν ήταν ακόμα στη σέλα της Aprilia. Δεύτερον, είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ο Jonatha Rea δεν είναι στην κορυφή της βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Ιρλανδός και η Kawasaki του είχαν πάντα την πρωτοπορία στο βαθμολογικό πίνακα από τον αγώνα του Qatar το 2014 και έκτοτε δεν είχε βρεθεί πίσω από άλλον.

Το τρίτο στοιχείο που κυριάρχησε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην Αυστραλία ήταν το πρόβλημα με τα ελαστικά της Pirelli που ανάγκασε την Dorna να μειώσει του γύρους στην κατηγορία των Supersport στους 16 από 18 που ήταν κανονικά και στα Superbike να κάνει τον αγώνα Flag to Flag, ώστε οι αναβάτες να μπουν στα πιτς και να βάλουν καινούρια λάστιχα στη μέση του αγώνα.

Συνήθως η απόφαση για αγώνα flag to flag λαμβάνεται για λόγους ασφαλείας και αιτία είναι η απότομη αλλαγή του καιρού από στεγνό σε βροχή ή το ανάποδο. Πολύ σπάνια έχουμε αγώνα flag to flag σε στεγνό και λέμε σπάνια, διότι είχε ξανασυμβεί το 2013 στα MotoGP, πάλι σε αυτή εδώ την πίστα του Philip Island. Στο τεχνικό κομμάτι της ιστορίας, η αιτία που προξένησε την πρόωρη  φθορά των ελαστικών στην πίστα της Αυστραλίας ήταν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος που αύξησαν υπέρμετρα το κράτημα της ασφάλτου της πίστας.

Η Pirelli είχε πάει πολύ μαλακά ελαστικά, θεωρώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία του Philip Island (η πίστα είναι λίγα μέτρα από τον ωκεανό…) θα δημιουργούσε συνθήκες χαμηλού επιπέδου τριβής. Όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα ελαστικά της να μην μπορούν να αντέξουν σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Θα μπορούσε αυτό γεγονός να μονοπωλήσει τις συζητήσεις, αλλά ο Melandri με τον Rea φρόντισαν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τελική μάχη στο δεύτερο σκέλος όπου ο Ιταλός κέρδισε τον αγώνα με διαφορά 0,021 sec τα λέει όλα. Ήταν η 22η νίκη του Marco Melandri και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι μεσολάβησε ένα διάστημα… συνταξιοδότησης τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια ο Rea δεν ήταν και στα καλύτερά του από θέμα υγείας, αφού όλο το τριήμερο υπέφερε από ίωση. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Xavi Fores με άλλη μία Ducati, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση που είχε ποτέ στα WSBK. Κι αυτό δεν ήταν το μόνο εντυπωσιακό που έκανε, αφού ηγήθηκε του αγώνα για αρκετούς γύρους.

Τέταρτο στη σειρά είχαμε τον συνήθη ύποπτο Tom Sykes με την δεύτερη εργοστασιακή Kawasaki που δεν λείπει ποτέ από τις πρώτες θέσεις. Πέμπτος τερμάτισε ο Alex Lowes με την Pata Yamaha του, αφήνοντας πίσω του την Red Bull Honda του Leon Camier.

Για τους Chaz Davis και Lorenzo Savadori ο πρώτος αγώνας δεν είχε την κατάληξη που θα ήθελαν και μάλλον θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού ο πρώτος είχε πτώση στο δεύτερο σκέλος και εγκατέλειψε, ενώ ο αναβάτης της Aprilia τραυματίστηκε χάνοντας έτσι και τα δύο σκέλη του αγώνα

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους

1. Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 22 laps
2. Tom Sykes GBR Kawasaki Racing ZX-10RR +1.180s
3. Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R +9.265s
4. Xavi Fores ESP Barni Ducati Panigale R +9.821s
5. Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing ZX-10RR +13.896s
6. Alex Lowes GBR PATA Crescent Yamaha R1 +17.028s
7. Leon Camier GBR Red Bull Honda CBR1000RR SP2 +21.514s
8. Eugene Laverty IRE Milwaukee Aprilia RSV4 +23.662s
9. Michael van der Mark NED PATA Yamaha YZF-R1 +27.430s
10. Leandro Mercado ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR +27.446s
11. Loris Baz FRA Althea BMW S1000RR +27.748s
12. Jake Gagne USA Red Bull Honda CBR1000RR SP2 +28.466s
13. Toprak Razgatlioglu TUR Puccetti Kawasaki ZX-10RR +30.000s
14. Roman Ramos ESP Team GoEleven Kawasaki ZX-10RR +53.619s
15. Ondrej Jezek CZE Guandalini Yamaha YZF-R1 +1m 02.682s
16. PJ Jacobsen USA TripleM Honda CBR1000RR SP2 +1m 09.775s
 
Δεν τερμάτισαν:
Jordi Torres ESP MV Agusta 1000 F4
Troy Herfoss AUS Penrite Honda CBR1000RR SP2
Yonny Hernandez COL Team Pedercini Kawasaki ZX-10RR
Daniel Falzon AUS Yamaha Racing Team YZF-R1
Wayne Maxwell AUS Yamaha Racing Team YZF-R1
 
 
Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1. Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 22 laps
2. Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing ZX-10RR +0.021s
3. Xavi Fores ESP Barni Ducati Panigale R +0.304s
4. Tom Sykes GBR Kawasaki Racing ZX-10RR +1.488s
5. Alex Lowes GBR PATA Crescent Yamaha R1 +2.474s
6. Leon Camier GBR Red Bull Honda CBR1000RR SP2 +2.745s
7. Michael van der Mark NED PATA Yamaha YZF-R1 +3.098s
8. Jordi Torres ESP MV Agusta 1000 F4 +14.301s
9. Loris Baz FRA Althea BMW S1000RR +14.361s
10. Toprak Razgatlioglu TUR Puccetti Kawasaki ZX-10RR +19.785s
11. Roman Ramos ESP Team GoEleven Kawasaki ZX-10RR +25.237s
12. Leandro Mercado ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR +40.504s
13. Jake Gagne USA Red Bull Honda CBR1000RR SP2 +58.923s
14. PJ Jacobsen USA TripleM Honda CBR1000RR SP2 +1m
15. Eugene Laverty IRE Milwaukee Aprilia RSV4 +2 laps
 
Δεν τερμάτισαν:
Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R
Ondrej Jezek CZE Guandalini Yamaha YZF-R1
Daniel Falzon AUS Yamaha Racing Team YZF-R1
Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia RSV4
 
WSBK-Motul Philip Island RACE-1
 
 
WSBK-Motul Philip Island RACE-2

 

WSBK-Motul Philip Island RACE2

Ετικέτες

WorldSBK 2026, Jerez Test - Ημέρα 2η: Bulega και Ducati ταχύτεροι

Ο ήλιος βγήκε και η κατάταξη ανατράπηκε πλήρως από την πρώτη βρόχινη μέρα
WorldSBK 2026 - Jerez Test, day 2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/1/2026

Τη δεύτερη ημέρα δοκιμών για το WorldSBK 2026 στην πίστα της Jerez, οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν -ιδίως μετά το μεσημέρι- και ο Nicolo Bulega, το αναμενόμενο φαβορί για τη νέα σεζόν, έγραψε τον καλύτερο χρόνο. Παρόλα αυτά, η διαφορά του από τους διώκτες του δεν ήταν μεγάλη, με τα αδέλφια Lowes, τον Vierge και τον δοκιμαστή της BMW VD Mark να βρίσκονται κοντά στο κατόπι του Ιταλού.

Κάπως έτσι ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) επέστρεψε δυναμικά στην κορυφή μετά από μια σεζόν που πάλεψε στήθος με στήθος με τον Razgatlioglu για να χάσει τον τίτλο στο νήμα. Φέτος, η δουλειά του Ιταλού θα μπορούσε να είναι ευκολότερη, αν και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για σίγουρες προβλέψεις, ειδικά τόσο νωρίς, στα πρώτα δοκιμαστικά του 2026. Ο Bulega σημείωσε χρόνο 1:39.331 τη δεύτερη ημέρα, ταχύτερο χρόνο όλων, ενώ ο αναβάτης της εργοστασιακής Ducati είχε αποφασίσει να μην βγει στην πίστα την πρώτη ημέρα, στο βρεγμένο.

Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team), ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο συγκεκριμένο τεστ, έχοντας απουσιάσει την Ημέρα 1. Στην τρίτη θέση, ο πρώην "χοντάκιας" Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) συνέχισε να ανεβάζει ρυθμό με τη Yamaha R1, και δείχνει να προσαρμόζεται ιδιαίτερα γρήγορα στην αλλαγή ομάδας και μοτοσυκλέτας, με εξαιρετικούς χρόνους στη Jerez.

Ο Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team), που επίσης δεν είχε τρέξει την Ημέρα 1, επέστρεψε άμεσα στον γνώριμο ρυθμό του, καταγράφοντας 1’39.811s με την περιφερειακή ομάδα της Ducati για να βρεθεί στην τέταρτη θέση.

BMW

Η πρώτη πεντάδα έκλεισε με αναβάτη της BMW, αλλά όχι έναν από τους δυο αγωνιζόμενους Petrucci και Oliveira -άνω στη φωτό. Εκείνος που έφερε τη γερμανική μοτοσυκλέτα στην 5η θέση ήταν ο πρώην εργοστασιακός και νυν αναβάτης εξέλιξης Michael VD Mark, με τους άλλους δύο να προσαρμόζονται ακόμα στη νέα τους μοτοσυκλέτας για το 26, και να τερματίζουν 12ος (Oliveira) και 17ος (Petrux).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Barni Spark Racing Team, ο νεαρός Yari Montella ήταν ταχύτερος -αν και όχι με μεγάλη διαφορά- από τον superstar teammate του, Alvaro Bautista, με 1’40.456s (P14), έναντι 1’40.475s του Bautista (P15).

Jonathan Rea

Κι αν η Yamaha είχε τρεις αναβάτες στην πρώτη δεκάδα, η Honda είχε μόνον ένα, τον δοκιμαστή -πλέον- Jonathan Rea που σημείωσε τον 10ο χρόνο της ημέρας, με το CBR1000RR-R SP του τραυματία Somkiat Chantra.

Gerloff

Εντέκατος ήταν ο Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) πήρε την πρώτη του γεύση από τη νέα ZX-10RR Ninja, όμως ήταν πολύ πίσω από τους έτερους "ημί-πράσινους" Alex Lowes (2) και Axel Bassani (7) που αγωνίζονται με την Bimota by Kawasaki Racing Team.

Ο Philipp Oettl (Feel Racing WorldSSP Team) ήταν ο πιο παραγωγικός αναβάτης της κατηγορίας Supersport, "γράφοντας" 54 γύρους τη δεύτερη ημέρα και σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο με 1’42.931s.

Στα WorldSSP ο Jeremy Alcoba (Kawasaki WorldSSP Team) σημείωσε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο με 1’43.500s, και τρίτος ήταν ο Matteo Ferrari (WRP Racing) με 1’43.672s.

Ακολουθούν οι χρόνοι της δεύτερης ημέρας του τεστ:

ΘΕΣΗ # ΚΑΤ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 11 sbk Nicoló BULEGA Aruba Racing Ducati 1:39.331  
2 22 sbk Alex LOWES BbKRT 1:39.450 439
3 97 sbk Xavi VIERGE Pata Maxus Yamaha 1:39.770 480
4 14 sbk Sam LOWES Elf Marc VDS Racing Team 1:39.811 505
5 60 sbk Michael VD MARK BMW Test Team 1:39.836 648
6 7 sbk Iker LECUONA Aruba Racing Ducati 1:39.979 738
7 47 sbk Axel BASSANI BbKRT 1:40.069 1014
8 55 sbk Andrea LOCATELLI Pata Maxus Yamaha 1:40.345 1016
9 62 sbk Stefano MANZI GYTR GRT Yamaha WorldS 1:40.347 1111
10 65 sbk HRC Test Bike 1 HRC R&D Team 1:40.442 1114
11 31 sbk Garrett GERLOFF Kawasaki WorldSBK Team 1:40.445 1116
12 88 sbk Miguel OLIVEIRA Rokit BMW Motorrad World 1:40.447 1119
13 96 sbk Jake DIXON Honda HRC 1:40.450 1125
14 5 sbk Yari MONTELLA Team Barni Spark Racing Te 1:40.456 1144
15 19 sbk Álvaro BAUTISTA Team Barni Spark Racing Te 1:40.475 1429
16 95 sbk Tarran MACKENZIE MGM Optical Express Racin 1:40.760 1492
17 9 sbk Danilo PETRUCCI Rokit BMW Motorrad World 1:40.823 1796
18 38 sbk Hannes SOOMER Enos Motorsport 1:41.127 1861
19 85 sbk Twan SMITS Team Apreco 1:41.192 1883
20 45 sbk Tetsuta NAGASHIMA Honda HRC 1:41.214 1918
21 87 sbk Remy GARDNER GYTR GRT Yamaha WorldS 1:41.249 2145
22 12 sbk Xavi FORÉS BbKRT 1:41.476 2441
23 34 sbk Lorenzo BALDASARRI Team GoEleven 1:41.772 2484
24 67 sbk Alberto SURRA Motocorsa Racing 1:41.815 3474
25 23 mgp Enea BASTIANINI Red Bull Tech 3 1:42.805 3600
26 265 ssp Philipp ÖTTL Feel Racing WorldSSP Tea 1:42.931 4169
27 52 ssp Jeremy ALCOBA Kawasaki WorldSSP Team 1:43.500 4341
28 111 ssp Matteo FERRARI WRP Racing 1:43.672 4481
29 20 ssp Xavi CARDELUS Cerba Yamaha Racing Team 1:43.812 4715
30 6 ewc Foray-Checa-Schrotter ERC 1:44.046 5170
31 77 ssp Dominique AEGERTER Kawasaki WorldSSP Team 1:44.501 6247
32 91 ssp Borja JIMÉNEZ WRP Racing 1:45.578 6463
33 160 ssp Dirk GEIGER Team Apreco 1:45.794 7470
34 28 ssp Lennox LEHMANN Team Apreco 1:46.801 18199
35 165 sbk Aruba Test Rider Aruba Racing Ducati 1:57.530  
Ετικέτες