WSBK - Στη Jerez το πρώτο test για το 2023

Εργοστασιακές Kawasaki και BMW, αλλά και Kawasaki Pucceti Racing
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2022

Οι εργοστασιακές ομάδες των Kawasaki και BMW, και η ανεξάρτητη Kawasaki Pucceti Racing ξεκίνησαν τη σεζόν WSBK 2023 με το τεστ της Jerez στην Ισπανία, όπου είδαμε και τα νέα, εντυπωσιακά όμορφα Winter Test χρώματα του ZX-10RR.

Η σεζόν WSBK 2023 θα ξεκινήσει αγωνιστικά τον Φεβρουάριο στο Phillip Island, στην ίδια πίστα που τελείωσε το Πρωτάθλημα το 2022.

Στο τεστ της Jerez οι 3 ομάδες θα δοκιμάσουν πολλά νέα εξαρτήματα, προσπαθώντας να σπάσουν την κυριαρχία της Ducati και του Alvaro Bautista, που το 2022 δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο πιο πετυχημένος συνδυασμός μοτοσυκλέτας και αναβάτη στο grid.

Ο Jonathan Rea έχει ζητήσει κι άλλη δύναμη από την Kawasaki, καθώς ο άλλοτε κυρίαρχος του Πρωταθλήματος τερμάτισε 2ος το 2021, πίσω από τον Razgatlioglu και 3ος το 2022, πίσω από Bautista και Razgatlioglu, με τη διαφορά του Panigale V4R έναντι των υπόλοιπων μοτοσυκλετών στις ευθείες να είναι εμφανής.

Στη Jerez, το δίδυμο των Jonathan Rea & Alex Lowes θα κάνει παρέα με τον Scott Redding της BMW με την εκ βάθρων ανανεωμένη M 1000 RR (ο ομόσταυλος του Redding, Michael van der Mark είναι χειρουργείο για να αφαιρέσει λάμες από αστράγαλο και ισχίο), αλλά και με τον Πρωταθλητή του 2013 Tom Sykes, ο οποίος επιστρέφει στα WSBK με την Pucceti.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε χρόνους και εντυπώσεις από το τεστ της Jerez, όμως τα Winter Test χρώματα των εργοστασιακών Kawasaki έκλεψαν την παράσταση, με συνδυασμό γκρι-μαύρου και πράσινων λεπτομερειών.

Jonathan Rea: Η καριέρα μου στο MOTUL WSBK ήταν "σαν όνειρο"

Έτοιμος για “επιστροφή” λίγο μετά από το “αντίο” του
Rea
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/12/2025

Ο Jonathan Rea αποχαιρέτησε το WorldSBK στο τέλος του 2025, κλείνοντας μια καριέρα-ρεκόρ που, όπως ο ίδιος λέει, ήταν "σαν όνειρο" ενώ είναι ήδη έτοιμος για την επιστροφή του στις πίστες μέσα στο ερχόμενο μήνα, σε νέο πλέον ρόλο

Η σπουδαία καριέρα του Jonathan Rea στο WorldSBK μπορεί να ολοκληρώθηκε με δύο δύσκολες χρονιές στη Yamaha, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι, κοιτάζοντας πίσω, το συνολικό ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικό.

Ο Βορειοϊρλανδός ολοκλήρωσε 17 συνεχόμενες σεζόν πλήρους απασχόλησης στο WorldSBK, καταγράφοντας 119 νίκες και έξι παγκόσμιους τίτλους, επιδόσεις που τον τοποθετούν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή όλων των εποχών τόσο σε νίκες όσο και σε τίτλους.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Rea έβαλε τέλος στην καριέρα του στο WorldSBK στον τελευταίο γύρο της σεζόν 2025, στο Jerez. Εκεί, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, ύστερα από πτώσεις τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον αγώνα Superpole. Η δεύτερη πτώση του προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να εκκινήσει στον δεύτερο αγώνα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις δοκιμές του Νοεμβρίου στο Jerez με τη Honda, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως test rider της HRC, με ήδη προγραμματισμένη την αγωνιστική εμπλοκή του.

Το φινάλε αυτό ήρθε μετά από δύο σεζόν με τη Yamaha, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τραυματισμούς και χαμηλή απόδοση. Στο διάστημα αυτό, ο Rea κατέγραψε μόλις ένα βάθρο και μία pole position με τη Yamaha R1, ενώ αναγκάστηκε να απουσιάσει από πέντε αγωνιστικά τριήμερα λόγω τραυματισμών.

Παρά τη δύσκολη κατάληξη, ο Rea μίλησε με θετικά λόγια για την πορεία του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Ισπανία, που σήμανε και το τέλος της σεζόν 2025.

Rea

"Σαν όνειρο", απάντησε όταν ρωτήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του.

"Ναι, σαν όνειρο. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να πηγαίνω σχολείο, έπρεπε να πηγαίνω σχολείο.”

"Νομίζω όμως, ότι αυτό το σπορ, μου έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις επιχειρήσεις, τη νίκη, την ήττα, απ’ όσα θα μπορούσε να μου διδάξει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είμαι απλώς ευγνώμων. Ήταν ένα όνειρο".

Εμείς περιμένουμε να τον δούμε σύντομα και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει με την Honda στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.

 Rea