Αποσύρεται η Yamaha από τις μοτοσυκλέτες στο Dakar!

Φεύγει και από το Π.Π. Cross-Country Rallies
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/2/2022

Η καρό σημαία για το φετινό Dakar Rally στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου οι αναβάτες της Yamaha Adrien van Beveren και Andrew Short τερμάτισαν στην τέταρτη και όγδοη θέση αντίστοιχα, σήμανε και το τέλος της μακρόχρονης ιστορίας του εργοστασίου με το Dakar και το Π.Π. Cross-Country Rallies, στην κατηγορία των 450cc.

Αυτό έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, καθώς η Yamaha είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δηλώσει παρούσα σε κάθε Rally Dakar, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός, με τον Γάλλο Cyril Neveu να παίρνει την νίκη στον παρθενικό αγώνα του 1979, πάνω σε ένα Yamaha XT500. Ακολούθησαν θρυλικοί αναβάτες του Dakar που έφεραν κι άλλες νίκες στο εργοστάσιο του Iwata, όπως ο Stéphane Peterhansel που πέτυχε το ρεκόρ για την Yamaha με έξι νίκες, αλλά και Edi Orioli με την νίκη το 1997.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Yamaha είχε μια πετυχημένη πορεία με το WR450F 2-Trac, κερδίζoντας στην κατηγορία του το 2004 και το 2005 με τον David Frétigné, ο οποίος έφερε την μοτοσυκλέτα στην τρίτη θέση γενικής στο Dakar της Ν. Αμερικής το 2009. Το 2015 η Yamaha συμμετείχε με το εντελώς νέο –τότε- WR450F, φτάνοντας στο βάθρο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την χρονιά του 2018, όπου ο Adrien van Beveren έχασε τη νίκη λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τερματισμό.

Με συμμετοχές σε 44 Dakar, η Yamaha δεν θα ξανασυμμετάσχει στον αγώνα με το WR450F Rally, αλλά θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην κατηγορία SSV (Side by Side Vehicles), υποστηρίζοντας αγωνιζόμενους που τρέχουν με το YXZ1000R. Σε ό,τι αφορά τους δύο τροχούς, η προσοχή του εργοστασίου θα δοθεί στο να ανταποκριθεί στις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών της στην κατηγορία των off-road, με το βλέμμα στην μελλοντική παρουσίαση του Ténéré World Raid.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά η Yamaha θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της KTM, "επενδύοντας" στο σύμπαν των Adventures και στην διαρκώς αυξανόμενη τάση που δημιουργείται με συναντήσεις και διοργανώσεις raids αλλά και εξειδικευμένων events, κάτι που ανέκαθεν υπήρχε μέσα στα πλάνα των ανθρώπων της εταιρείας.

Η ανακοίνωση της Yamaha για την απόσυρσή της από το Dakar, κλείνει με τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τα μέλη της ομάδας της, τους αναβάτες και τους χορηγούς που εργάστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας ένα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο.

Ο Eric de Seynes, Πρόεδρος και CEOτης Yamaha Motor Europe, δήλωσε: Yamaha έχει μια μεγάλη ιστορία στο Dakar Rally, που ξεκίνησε το 1979 στην πρώτη διοργάνωση του αγώνα και συνέχισε αδιάρρηκτη μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ένας αγώνας, για τον οποίο έχω προσωπικά μεγάλο πάθος, έχοντας συμμετάσχει δύο φορές, ενώ για πολλά χρόνια δούλεψα μαζί με τον Jean-Claude Olivier, ο οποίος όχι μόνε έτρεξε και κέρδισε ειδικές στο Dakar, αλλά ήταν υπεύθυνο για την πιο επιτυχημένη περίοδο της Yamaha στο rally. Παρόλα αυτά, ενώ το Dakar Rally έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ρίζες του, ακόμη και όταν έφυγε από την Αφρική, ο κόσμος στον οποίο υπάρχει έχει αλλάξει δραματικά. Οι πελάτες μας από την κατηγορία off-road έχουν πλέον διαφορετικές προσδοκίες και πρέπει να φροντίσουμε γι' αυτές διατηρώντας τους δεσμούς μαζί τους. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τερματίσουμε την μακρόχρονη ιστορία μας στο Dakar Rally και στο Π.Π. Cross-Country Rallies, αλλά παράλληλα θα ενδυναμώσουμε την δέσμευσή μας για συμμετοχή στο Dakar με τέσσερις τροχούς, χάρη στο Yamaha YXZ1000R SSV.

Παρόλα αυτά, η δέσμευσή μας απέναντι στο Dakar με μοτοσυκλέτες δεν έχει τελειώσει, αλλά η μελλοντική μας εμπλοκή θα πρέπει να γίνει με γνώμονα μια πιο στενή σύνδεση με τους πελάτες μας και τις φιλοδοξίες τους, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του Ténéré 700, προς μία κατεύθυνση που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν από την αρχή την πιο περιπετειώδη πλευρά των rally."

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro: Ο "Πόλεμος" αναβατών-διοργάνωσης συνεχίζεται

Τη σκυτάλη, με δική της ανακοίνωση, πήρε η διοργάνωση του Πρωταθλήματος
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/1/2026

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro επιμένουν ότι το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, ζητώντας από τους αναβάτες να επικεντρωθούν στην κατάκτηση του Παγκόσμιου Τίτλου.

Χτες, σας είχαμε ενημερώσει πως η Παγκόσμια Ένωση Αναβατών Enduro (WERA) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει το πολύ σε έξι από τους εννέα προγραμματισμένους αγώνες του Παγκόσμιου Hard Enduro 2026, λόγω αυξημένων εξόδων.

Σήμερα 30/1 οι διοργανωτές του Hard Enduro εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση και  παραμένουν σταθεροί στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2026. Η Hard Enduro Promotions Marketing Management LLC (HEP) δηλώνει ότι η σειρά αγώνων του 2026 θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί με τη FIM.

Το πρωτάθλημα συνήθως περιλάμβανε 8 γύρους υπό την αιγίδα του προηγούμενο διοργανωτή WESS, ενώ την περσινή χρονιά με διοργανωτή για πρώτη φορά τη HEP, ο ένας γύρος ακυρώθηκε τελικά. Ο διοργανωτής με την ανακοίνωση του δηλώνει πως αν το Πρωτάθλημα γίνει με μόνο 6 γύρους, θα αποτελεί πισωγύρισμα.

Enduro

“Ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν μπορεί να προχωρήσει μειώνοντας την παρουσία του. Λιγότεροι γύροι σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες για τους αναβάτες, τις ομάδες, τους χορηγούς και τα μέσα ενημέρωσης. Η ανάπτυξη προέρχεται από την αυξημένη προβολή, τις ισχυρότερες διοργανώσεις και ένα σταθερό παγκόσμιο ημερολόγιο, όχι από τη συρρίκνωση”, δήλωσε ο Ross Whitehead, μάνατζερ του πρωταθλήματος.

Και συνέχισε “Υποστηρίζουμε πλήρως την ιδέα μιας ένωσης αναβατών. Αλλά για να έχει πραγματικό βάρος σε επίπεδο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, πρέπει να αντικατοπτρίζει τη φωνή του paddock στο σύνολό του, όχι ενός περιορισμένου αριθμού ατόμων. Δεν μπορούμε να οργανώσουμε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με βάση τα προγράμματα των μεμονωμένων χορηγών. Κάθε επαγγελματικό άθλημα απαιτεί δύσκολες επιλογές. Οι αναβάτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα κυνηγήσουν τον Παγκόσμιο Τίτλο ή θα δώσουν προτεραιότητα σε μεμονωμένες διοργανώσεις, και αυτή η πραγματικότητα ισχύει σε όλα τα μηχανοκίνητα αθλήματα.

Πολλές από τις αλλαγές που ζήτησαν οι αναβάτες έχουν ήδη υλοποιηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό το επίπεδο προόδου δεν επιτυγχάνεται αμέσως, αλλά δείχνει σαφή πρόθεση και δέσμευση”.

Κληρονομήσαμε μια περίπλοκη κατάσταση και αναλάβαμε δράση για να διατηρήσουμε το πρωτάθλημα ζωντανό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά η δημιουργία ενός βιώσιμου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος απαιτεί χρόνο, συνεργασία και υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους”.

Συμπερασματικά, ανυποχώρητοι φαίνεται πως είναι οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro και τώρα μένει να δούμε και την αντίδραση από την πλευρά της ένωσης αναβατών, το αν θα ακολουθήσουν όλο το πρωτάθλημα εντέλει, όπως και το αν θα παραμείνουν συγκροτημένοι σε μία ένωση που δημιουργήθηκε μόλις την περσινή χρονιά.