Αποσύρεται η Yamaha από τις μοτοσυκλέτες στο Dakar!

Φεύγει και από το Π.Π. Cross-Country Rallies
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/2/2022

Η καρό σημαία για το φετινό Dakar Rally στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου οι αναβάτες της Yamaha Adrien van Beveren και Andrew Short τερμάτισαν στην τέταρτη και όγδοη θέση αντίστοιχα, σήμανε και το τέλος της μακρόχρονης ιστορίας του εργοστασίου με το Dakar και το Π.Π. Cross-Country Rallies, στην κατηγορία των 450cc.

Αυτό έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, καθώς η Yamaha είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δηλώσει παρούσα σε κάθε Rally Dakar, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός, με τον Γάλλο Cyril Neveu να παίρνει την νίκη στον παρθενικό αγώνα του 1979, πάνω σε ένα Yamaha XT500. Ακολούθησαν θρυλικοί αναβάτες του Dakar που έφεραν κι άλλες νίκες στο εργοστάσιο του Iwata, όπως ο Stéphane Peterhansel που πέτυχε το ρεκόρ για την Yamaha με έξι νίκες, αλλά και Edi Orioli με την νίκη το 1997.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Yamaha είχε μια πετυχημένη πορεία με το WR450F 2-Trac, κερδίζoντας στην κατηγορία του το 2004 και το 2005 με τον David Frétigné, ο οποίος έφερε την μοτοσυκλέτα στην τρίτη θέση γενικής στο Dakar της Ν. Αμερικής το 2009. Το 2015 η Yamaha συμμετείχε με το εντελώς νέο –τότε- WR450F, φτάνοντας στο βάθρο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την χρονιά του 2018, όπου ο Adrien van Beveren έχασε τη νίκη λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τερματισμό.

Με συμμετοχές σε 44 Dakar, η Yamaha δεν θα ξανασυμμετάσχει στον αγώνα με το WR450F Rally, αλλά θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην κατηγορία SSV (Side by Side Vehicles), υποστηρίζοντας αγωνιζόμενους που τρέχουν με το YXZ1000R. Σε ό,τι αφορά τους δύο τροχούς, η προσοχή του εργοστασίου θα δοθεί στο να ανταποκριθεί στις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών της στην κατηγορία των off-road, με το βλέμμα στην μελλοντική παρουσίαση του Ténéré World Raid.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά η Yamaha θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της KTM, "επενδύοντας" στο σύμπαν των Adventures και στην διαρκώς αυξανόμενη τάση που δημιουργείται με συναντήσεις και διοργανώσεις raids αλλά και εξειδικευμένων events, κάτι που ανέκαθεν υπήρχε μέσα στα πλάνα των ανθρώπων της εταιρείας.

Η ανακοίνωση της Yamaha για την απόσυρσή της από το Dakar, κλείνει με τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τα μέλη της ομάδας της, τους αναβάτες και τους χορηγούς που εργάστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας ένα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο.

Ο Eric de Seynes, Πρόεδρος και CEOτης Yamaha Motor Europe, δήλωσε: Yamaha έχει μια μεγάλη ιστορία στο Dakar Rally, που ξεκίνησε το 1979 στην πρώτη διοργάνωση του αγώνα και συνέχισε αδιάρρηκτη μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ένας αγώνας, για τον οποίο έχω προσωπικά μεγάλο πάθος, έχοντας συμμετάσχει δύο φορές, ενώ για πολλά χρόνια δούλεψα μαζί με τον Jean-Claude Olivier, ο οποίος όχι μόνε έτρεξε και κέρδισε ειδικές στο Dakar, αλλά ήταν υπεύθυνο για την πιο επιτυχημένη περίοδο της Yamaha στο rally. Παρόλα αυτά, ενώ το Dakar Rally έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ρίζες του, ακόμη και όταν έφυγε από την Αφρική, ο κόσμος στον οποίο υπάρχει έχει αλλάξει δραματικά. Οι πελάτες μας από την κατηγορία off-road έχουν πλέον διαφορετικές προσδοκίες και πρέπει να φροντίσουμε γι' αυτές διατηρώντας τους δεσμούς μαζί τους. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τερματίσουμε την μακρόχρονη ιστορία μας στο Dakar Rally και στο Π.Π. Cross-Country Rallies, αλλά παράλληλα θα ενδυναμώσουμε την δέσμευσή μας για συμμετοχή στο Dakar με τέσσερις τροχούς, χάρη στο Yamaha YXZ1000R SSV.

Παρόλα αυτά, η δέσμευσή μας απέναντι στο Dakar με μοτοσυκλέτες δεν έχει τελειώσει, αλλά η μελλοντική μας εμπλοκή θα πρέπει να γίνει με γνώμονα μια πιο στενή σύνδεση με τους πελάτες μας και τις φιλοδοξίες τους, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του Ténéré 700, προς μία κατεύθυνση που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν από την αρχή την πιο περιπετειώδη πλευρά των rally."

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Δεύτερη η BMW που έχει μία πολύ δυνατή ομάδα και στοχεύει στον τίτλο
Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/4/2024

Η Yoshimura SERT Motul πήρε μία μεγάλη νίκη στον εναρκτήριο αγώνα του FIM Endurance World Championship, του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντοχής και ταυτόχρονα στον ιστορικό αγώνα του Le Mans που τώρα πραγματοποίηση την 47η διοργάνωσή του.

Στην κατηγορία Superstock η Honda με την ομάδα National Motos Honda πήρε την νίκη και ταυτόχρονα η Honda είχε και την δεύτερη θέση της κατηγορίας.

Η Yamalube YART Yamaha EWC Official που πήρε τον περσινό τίτλο και είναι φαβορί και για τον φετινό, είχε μία πτώση τις τελευταίες ώρες του αγώνα χάνοντας την ευκαιρία για την πρόκριση από την αρχή του πρωταθλήματος, όπως ήταν τα προγνωστικά.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Πτώση είχε στην αρχή του αγώνα και η ομάδα της Suzuki κάνοντας δυνατή προσπάθεια σε όλη την διάρκεια της νύκτας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε προνομιακή θέση και έτοιμη να εκμεταλλευτεί την πτώση της ομάδας της Yamaha και να περάσει στην κορυφή.

Να σημειώσουμε πως στην ομάδα της Suzuki αγωνίζεται ο Άγγλος Dan Linfoot, γνώριμος αναβάτης στο MOTO, έχοντας οδηγήσει μαζί του αρκετές φορές, ο Etienne Masson και ο Cregg Black ο οποίος και δήλωσε: «Πήραμε την εκδίκησή μας για πέρσι, η ομάδα έχει δουλέψει πολύ όλο το χειμώνα και καταφέραμε μία μεγάλη νίκη, είναι φανταστικό να είμαστε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου»!

Το κλίμα στο Le Mans είναι φανταστικό και συνθέτει μία μοναδική εμπειρία για όποιον βλέπει τον αγώνα από κοντά, ιδιαίτερα αν είναι από τα Βαλκάνια όπου η απόσταση των διοργανώσεων αλλά και των φιλάθλων, κάνει τις διαφορές χαοτικές.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Όπως είπαμε και νωρίτερα στον αγώνα συμμετείχε και ο Martin Choy, γνωστός όλων μας από το BMU και από τις επιδόσεις του στην πίστα των Σερρών όπου είχε πολλές φορές το ρεκόρ πίστας. Η προσπάθειά του σταμάτησε στα μισά του αγώνα όταν ο Αυστριακός αναπληρωματικός αναβάτης Max Melzer, κατέστρεψε την μοτοσυκλέτα της Σλαβακικης ομάδας Maco Racing του Martin Kuzma, με τον νεαρό Αυστριακό να μην τραυματίζεται ευτυχώς. Ο Σλοβάκος Kuzma κάλεσε τον 40χρονο Choy να συμμετέχει φέτος στο EWC. Οι δύο τους συνδέονται με δεσμούς φιλίας και δέλεαρ για τον Choy αποτελούσε τόσο η συμμετοχή του συνονόματου Κροάτη Vugrinec όσο και του  Ιάπωνα Takeshi Ishizuka. Ο Αυστριακός αναβάτης ήταν αναπληρωματικός με στόχο όλων μια καλή επίδοση στο παγκόσμιο. Δυστυχώς η πολυσύνθετη αυτή ομάδα δεν ολοκλήρωσε τον 24ωρο αγώνα αντοχής. Οι παρακάτω φωτογραφίες του ΜΟΤΟ δείχνουν την κατάσταση της μοτοσυκλέτας του Choy αμέσως μετά την επιστροφή της στο box.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

 

Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες του ΜΟΤΟ από τον 24ωρο αγώνα:

 

Ετικέτες