Αποσύρεται η Yamaha από τις μοτοσυκλέτες στο Dakar!

Φεύγει και από το Π.Π. Cross-Country Rallies
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/2/2022

Η καρό σημαία για το φετινό Dakar Rally στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου οι αναβάτες της Yamaha Adrien van Beveren και Andrew Short τερμάτισαν στην τέταρτη και όγδοη θέση αντίστοιχα, σήμανε και το τέλος της μακρόχρονης ιστορίας του εργοστασίου με το Dakar και το Π.Π. Cross-Country Rallies, στην κατηγορία των 450cc.

Αυτό έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, καθώς η Yamaha είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δηλώσει παρούσα σε κάθε Rally Dakar, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός, με τον Γάλλο Cyril Neveu να παίρνει την νίκη στον παρθενικό αγώνα του 1979, πάνω σε ένα Yamaha XT500. Ακολούθησαν θρυλικοί αναβάτες του Dakar που έφεραν κι άλλες νίκες στο εργοστάσιο του Iwata, όπως ο Stéphane Peterhansel που πέτυχε το ρεκόρ για την Yamaha με έξι νίκες, αλλά και Edi Orioli με την νίκη το 1997.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Yamaha είχε μια πετυχημένη πορεία με το WR450F 2-Trac, κερδίζoντας στην κατηγορία του το 2004 και το 2005 με τον David Frétigné, ο οποίος έφερε την μοτοσυκλέτα στην τρίτη θέση γενικής στο Dakar της Ν. Αμερικής το 2009. Το 2015 η Yamaha συμμετείχε με το εντελώς νέο –τότε- WR450F, φτάνοντας στο βάθρο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την χρονιά του 2018, όπου ο Adrien van Beveren έχασε τη νίκη λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τερματισμό.

Με συμμετοχές σε 44 Dakar, η Yamaha δεν θα ξανασυμμετάσχει στον αγώνα με το WR450F Rally, αλλά θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην κατηγορία SSV (Side by Side Vehicles), υποστηρίζοντας αγωνιζόμενους που τρέχουν με το YXZ1000R. Σε ό,τι αφορά τους δύο τροχούς, η προσοχή του εργοστασίου θα δοθεί στο να ανταποκριθεί στις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών της στην κατηγορία των off-road, με το βλέμμα στην μελλοντική παρουσίαση του Ténéré World Raid.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά η Yamaha θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της KTM, "επενδύοντας" στο σύμπαν των Adventures και στην διαρκώς αυξανόμενη τάση που δημιουργείται με συναντήσεις και διοργανώσεις raids αλλά και εξειδικευμένων events, κάτι που ανέκαθεν υπήρχε μέσα στα πλάνα των ανθρώπων της εταιρείας.

Η ανακοίνωση της Yamaha για την απόσυρσή της από το Dakar, κλείνει με τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τα μέλη της ομάδας της, τους αναβάτες και τους χορηγούς που εργάστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας ένα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο.

Ο Eric de Seynes, Πρόεδρος και CEOτης Yamaha Motor Europe, δήλωσε: Yamaha έχει μια μεγάλη ιστορία στο Dakar Rally, που ξεκίνησε το 1979 στην πρώτη διοργάνωση του αγώνα και συνέχισε αδιάρρηκτη μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ένας αγώνας, για τον οποίο έχω προσωπικά μεγάλο πάθος, έχοντας συμμετάσχει δύο φορές, ενώ για πολλά χρόνια δούλεψα μαζί με τον Jean-Claude Olivier, ο οποίος όχι μόνε έτρεξε και κέρδισε ειδικές στο Dakar, αλλά ήταν υπεύθυνο για την πιο επιτυχημένη περίοδο της Yamaha στο rally. Παρόλα αυτά, ενώ το Dakar Rally έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ρίζες του, ακόμη και όταν έφυγε από την Αφρική, ο κόσμος στον οποίο υπάρχει έχει αλλάξει δραματικά. Οι πελάτες μας από την κατηγορία off-road έχουν πλέον διαφορετικές προσδοκίες και πρέπει να φροντίσουμε γι' αυτές διατηρώντας τους δεσμούς μαζί τους. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τερματίσουμε την μακρόχρονη ιστορία μας στο Dakar Rally και στο Π.Π. Cross-Country Rallies, αλλά παράλληλα θα ενδυναμώσουμε την δέσμευσή μας για συμμετοχή στο Dakar με τέσσερις τροχούς, χάρη στο Yamaha YXZ1000R SSV.

Παρόλα αυτά, η δέσμευσή μας απέναντι στο Dakar με μοτοσυκλέτες δεν έχει τελειώσει, αλλά η μελλοντική μας εμπλοκή θα πρέπει να γίνει με γνώμονα μια πιο στενή σύνδεση με τους πελάτες μας και τις φιλοδοξίες τους, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του Ténéré 700, προς μία κατεύθυνση που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν από την αρχή την πιο περιπετειώδη πλευρά των rally."

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες