Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες πλαστογραφίας του Guy Martin!

Τον γλίτωσε… αυτισμός του!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/1/2020

Στον γνωστό –και γραφικό… - αγωνιζόμενο και τηλεοπτικό παρουσιαστή, Guy Martin, του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για προσπάθεια πλαστογράφησης του διπλώματος οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα ο Martin είχε κατηγορηθεί ότι κατέθεσε μια ψεύτικη δήλωση για κατοχή ιρλανδικού διπλώματος οδήγησης, προκειμένου να κάνει επέκταση στο βρετανικό του δίπλωμα για να μπορεί να οδηγεί μεγάλα φορτηγά (HGV όπως ονομάζονται στην Αγγλία). Ο Guy Martin, παρά τις πλούσιες αγωνιστικές του επιδόσεις, εξακολουθεί να εργάζεται ως μηχανικός φορτηγών και βαρέων οχημάτων, γι' αυτό και θέλησε να κάνει επέκταση στο δίπλωμά του για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο Martin παρόλα αυτά, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι είχε πρόθεση να εξαπατήσει τις δημόσιες αρχές, όπως αρνήθηκε και το γεγονός ότι έκανε ψευδή δήλωση για το ότι ήταν κάτοχος ιρλανδικού διπλώματος. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θεωρούσε ότι είχε περάσει τις εξετάσεις, ενώ εργαζόταν στην Βόρεια Ιρλανδία, και το αίτημά του για επέκταση του βρετανικού του διπλώματος ήταν σε νόμιμη βάση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το σκεπτικό πίσω από την απόσυρση των κατηγοριών, καθώς ο Martin έχει διαγνωστεί με μια μορφή αυτισμού. Αν και θεωρείται πλήρως λειτουργικός, αυτή η ιδιαιτερότητά του εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα ρίσκα που παίρνει κάνοντας stunts με μοτοσυκλέτες και η συμπεριφορά του στους αγώνες. Οι ψυχίατροι κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ο Martin δεν συμβαδίζει πάντοτε με αυτό που θεωρούμε "κοινή λογική" και τείνει να παίρνει τις μετρητοίς ό,τι του λένε. Οι δημόσιοι κατήγοροι δέχθηκαν αυτήν την εξήγηση από τους γιατρούς και θεώρησαν ότι ο Martin δεν ήταν υπεύθυνος για το αδίκημα, αποσύροντας τις κατηγορίες. Κατά την διάρκεια της εξέτασής του, ρώτησε έναν από τους εξεταστές αν πέρασε, για να πάρει μία γενική απάντηση στο στιλ: "είναι εύκολη η οδήγηση για εσένα". Ο Martin θεώρησε πως από εκείνη την στιγμή δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι περισσότερο και... έφυγε!

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι απείρως λιγότερο σοβαρό από το να αθωωθεί κάποιος για φόνο λόγω σχιζοφρένειας, και προφανώς ο Martin δεν δολοφόνησε κανέναν… Ήταν ένα "απλό" διοικητικό παράπτωμα, χωρίς να βλάψει κανέναν. Ο αυτισμός δεν είναι σχιζοφρένεια, αλλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό, από αυτό που θεωρούμε "νορμάλ" οι περισσότεροι. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αυτισμό, που θεωρούν ότι είναι κολλητοί φίλοι με γνωστές προσωπικότητες, έστω κι αν δεν τους έχουν συναντήσει ποτέ! Αντίστοιχα, μπορεί ο Martin να θεώρησε πως ό,τι έκανε, το έκανε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Το αν είναι τελικά νομικά υπεύθυνος ή όχι δεν θα το μάθουμε ποτέ, μιας και η εισαγγελία απέσυρε τις κατηγορίες και η υπόθεση δεν θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, ενώ ο Guy Martin θα συνεχίσει να μας "τρελαίνει" με κάθε είδους όχημα, ανεξαρτήτως του αριθμού των τροχών τους…

 

 

Hellas Rally 2026: Μεγάλη νίκη Cerutti με Aprilia - Ο Κίμωνας Καράμπελας πρώτος από τους Έλληνες στην γενική κατάταξη!

Ιδιαίτερα απαιτητικό το φετινό Rally
Hellas Rally 2026: Μεγάλη νίκη Cerutti με Aprilia - Ο Κίμωνας Καράμπελας πρώτος από τους Έλληνες στην γενική κατάταξη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2026

Τόσο από πλευράς οδήγησης, όσο και από ανάγκες πλοήγησης, το φετινό Hellas Rally ανέβασε βαθμό δυσκολίας και μέτρησε αρκετές εγκαταλείψεις, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του, ως ένα από τα κορυφαία Rally σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανεβασμένο ήταν και το επίπεδο του Cerutti αλλά και γενικά της ομάδας Aprilia, όπου δεύτερος τώρα είχε έρθει ο Marini, επίσης σε κορυφαίο επίπεδο οδηγικά, κάτι που φαίνεται από την τελική κατάταξη, έχοντας καταφέρει μοτοσυκλέτες της κατηγορίας M5 να κυριαρχήσουν.

Για μία ακόμη φορά, αυξημένη ήταν η παρουσία Ελλήνων αναβατών σε σύγκριση με παλαιότερες διοργανώσεις, έχοντας 14 συμμετοχές σε σύνολο 204 αγωνιζόμενων.

To φετινό Hellas Rally ολοκληρώθηκε μετά από μια εβδομάδα απαιτητικής οδήγησης στην Εύβοια και τη Θεσσαλία. Για τους Έλληνες που έλαβαν μέρος ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρουν την εμπειρία ενός διεθνούς αγώνα και να ζήσουν την διαδικασία διεξαγωγής και την διοργάνωση που έχουν όλα τα μεγάλα Rally χωρίς να ξενιτευτούν κάνοντας πρόσθετα έξοδα.

Στην κατάταξη των Ελλήνων αναβατών καλύτερος όλων αναδείχθηκε ο Enduro συντάκτης του MOTO, ο Κίμων Καράμπελας (#26) με Yamaha Tenere 700.

Ο Κίμωνας τερμάτισε στην 7η θέση της Γενικής Κατάταξης όντας πρώτος μεταξύ των Ελλήνων, ενώ στην κατηγορία Μ5 που συμμετείχε πήρε την τρίτη θέση πίσω από τις Aprilia των Ιταλών εργοστασιακών αναβατών, Jacopo Cerutti και Thomas Marini, που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις. Οι δύο αναβάτες της Aprilia συνεχάρησαν μάλιστα τον Κίμωνα και ανανέωσαν το ραντεβού σε κάποια άλλη διεθνή διοργάνωση. Με την 7η θέση γενικής ο Κίμωνας ανακάμπτει και στην κατάταξη των Ελλήνων αναβατών μετά τον περσινό αγώνα όπου μετά από όλα όσα είχαν συμβεί, είχε χάσει την πρωτιά ανάμεσα στους Έλληνες, κάτι όμως που έδωσε το έναυσμα και το πείσμα να συνεχίσει στο Romaniacs, τόσο στον ίδιο, όσο και στην ομάδα της Yamaha που πήρε τότε την σημαντική αυτή πρωτοβουλία να στηρίξει το βήμα αυτό, ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο.

Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν όλοι οι Έλληνες του Hellas Rally 2026.

Κίμων Καράμπελας #26 - Yamaha Tenere 700

Γενική κατάταξη: 7ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5 (650-1300cc δικύλινδρα): 3ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 3ος

Γιάννης Σεβαστόπουλος #80 – Yamaha WR450F

Γενική κατάταξη: 8ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ2 (400-475cc): 5ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ2: 5ος

Παναγιώτης Κουζής #38 – CFMOTO 800MT-X

Γενική κατάταξη: 10ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 4ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 4ος

Γιάννης Τρίγκας #22 – Suzuki DR-Z4S

Γενική κατάταξη: 11ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ1: 2ος

 

Ιωσήφ Μπουτσαξής #91 – KTM 890 Adventure

Γενική κατάταξη: 25ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 6ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 5ος

Γιώργος Κοινωνάς #23, CFMOTO 450ΜΤ

Γενική κατάταξη: 29ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ2: 14ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ2: 11ος

Δημήτρης Αθανασουλόπουλος #323, KTM EXC 500

Γενική κατάταξη: 35ος

Κατάταξη κατηγορίας Veteran: 1ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3 (480-600cc μονοκύλινδρα): 4ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 2ος

Στέφανος Θεοχάρης #312, Beta RR 480

Γενική κατάταξη: 57ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3: 10ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 3ος

Πέτρος Πισσαρίδης #93, Voge DS800X Rally

Γενική κατάταξη: 69ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 15ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 7ος

Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης #24, Suzuki V-Strom 800 DE

Γενική κατάταξη: 78ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 16ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 8ος

Γιώργος Τσίτος #340, Beta RR 480

Γενική κατάταξη: 99ος

Κατάταξη κατηγορίας Veteran: 9ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3: 15ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 4ος

 

Εκτός των παραπάνω, στον αγώνα έδωσαν το παρών μερικοί ακόμη Έλληνες αναβάτες που δυστυχώς δεν έφτασαν ως τον τερματισμό.

Ηλίας Τσανικλίδης #107, Voge 300 Rally (Μ1) - Εγκατέλειψε την 6η και προτελευταία μέρα του αγώνα

Στέλιος Δεσύπρης #113, Husqvarna FE350 (Μ1) – Εγκατέλειψε την 4η μέρα

Χρήστος Πελούσης #74, Beta RR 480 (M3) – Εγκατέλειψε την 4η μέρα.

 

Ετικέτες