Dakar 2019 7ο Σκέλος: Λάθος προσανατολισμού φέρνει νίκη Sunderland & κυριαρχία Brabec

Όσο πιο κοντά στο όνειρο έχει βρεθεί η Honda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/1/2019

Αυτή την στιγμή συμβαίνει στην Honda, κάτι αντίστοιχο με εκείνο που συνέβαινε στην Yamaha πέρσι, έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να καλοβλέπουν την ολοκληρωτική νίκη, να θεωρούνται φαβορί σε αυτό που είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο των αγώνων, να κάνεις προβλέψεις στο Dakar. Κι όλα αυτά έχοντας ήδη χάσει έναν εξαιρετικό αναβάτη. Για αυτό και ξυπνούν μνήμες από την περσινή μεγάλη ατυχία της Yamaha. Ωστόσο ο Brabec αυτή την στιγμή καλπάζει ολοταχώς για το όνειρό του και έχει τους πάντες στην κατασκήνωση να του λένε το ίδιο, είτε ψιθυριστά οι αντίπαλοι - ναι και οι αντίπαλοι ακόμη- είτε φωναχτά για να είναι σίγουροι πως θα αντιληφθεί την αγωνία όσο οι ημέρες περνούν και οι πιθανότητες ενός λάθους αυξάνονται. Έτσι λένε τα μαθηματικά του Dakar, πως οι πιθανότητες αυξάνονται όσο οι ημέρες κυλούν. Από τους 1.900 δημοσιογράφους που έχουν πιστοποιηθεί από την οργάνωση του Dakar, φαίνεται πως η μικρή αυτή χούφτα που το ακολουθεί με την φυσική της παρουσία, δίνει αντίστοιχη εικόνα σε όλους, πως τουλάχιστον από μία φορά έχουν δει κάποιον να λέει στον Brabec να προσέχει. Ο ίδιος απαντά σε αυτό και φαίνεται να το έχει δεχτεί, καθώς από τις πρώτες του δηλώσεις που ήταν σχεδόν πολεμικές, κάνοντας λόγο για επίθεση σε κάθε σκέλος με στόχο την νίκη και ελπίδα για την συνολική επικράτηση, τώρα υπάρχει μεταστροφή δίνοντας απόλυτη βαρύτητα στον φετινό τίτλο.

Ο Sam Sunderland που πέρσι είχε από νωρίς μία άσχημη πτώση, ξέρει πολύ καλά πως η τακτική και η υπομονή είναι τα μεγαλύτερα όπλα σε αυτό τον αγώνα. Μετά από ένα λάθος προσανατολισμού που οδήγησε πολλούς αναβάτες να χάσουν μαζικά χρόνο, εκείνος και ο Benavides της KTM, βρέθηκαν μπροστά και μάλιστα με διαφορά μεταξύ τους. Βέβαια ο Sunderland ήταν ήδη εμπρός, απλά όχι σε μεγάλη απόσταση. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Van Beveren ο άνθρωπος που έχει φέρει πέρσι την Yamaha μία ανάσα από τον τίτλο και την διακοπή του τρομακτικού σερί που έχει η KTM. Με μπόλικη υπομονή και προσοχή, επικεντρώνεται στην ολοένα καλή επίδοση αντί για το κυνήγι της πρωτιάς σε κάθε σκέλος. Κάτι τέτοιο, το να κυνηγάς τις νίκες κάθε ημέρα, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ένα λάθος που θα σε πάει πολλά βήματα πίσω ή χειρότερα σε μία πτώση αποχαιρετώντας ακόμη και τον αγώνα. Κι αυτό ο Van Beveren το γνωρίζει πολύ καλά κάνοντας το σωστό, κρατώντας τώρα την 2η θέση της γενικής κατάταξης πίσω από την Honda του Brabec με την KTM του Price πίσω.

Εικοσιένα λεπτά από την κορυφή, ο Χιλιανός δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Husqvarna μπορεί να έχει σκαμπανευάσματα αλλά παίζει το παιχνίδι του Dakar όπως πρέπει, διατηρώντας το επίπεδο της προσπάθειάς του κυμαινόμενο ανάλογα με τις απαιτήσεις του εδάφους, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε πρόσθετο ρίσκο. Ωστόσο είναι ένας άλλος Χιλιανός αυτός που αρχίζει να ξεχωρίζει κάνοντας την υπερπροσπάθειά του να μοιάζει από την πλευρά των θεατών, μία εύκολη υπόθεση. Ο José Ignacio Cornejo ήταν πέρσι μία λύση ανάγκης για το HRC καθώς κλήθηκε προς αντικατάσταση, όμως φέτος αρχίζει να ξεχωρίζει με τον τρόπο που καταφέρνει να φαίνεται το όνομά του στην κατάταξη, έχοντας βρεθεί δύο φορές στην δεύτερη θέση της ημέρας για φέτος. Ο Cornejo μαθαίνει γρήγορα, χτίζει εμπειρία και του χρόνου δεν αποκλείεται να είναι ένας από εκείνους που θα καταφέρουν να κάνουν την διαφορά!

 

Ετικέτες

Manx Grand Prix: Και δεύτερος αναβάτης νεκρός – Ανακοινώθηκαν τα ονόματα

Πρόκειται για αναβάτες 29 και 37 ετών
manx
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/8/2026

Σας είχαμε ενημερώσει εχτές για το θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης 18/8 με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αναβάτη, όμως τα άσχημα νέα δεν τελειώνουν εκεί καθώς η διοργάνωση ανακοίνωσε πως υπήρξε και δεύτερος νεκρός στα προκριματικά της Τετάρτης.

Ο αναβάτης που έχασε τη ζωή του στο συμβάν της Τρίτης είναι ο Mauro Poncini, 29 ετών, από το Caslano της Ελβετίας Το ατύχημα συνέβη στο Cruickshanks, στον πρώτο γύρο της δεύτερης προκριματικής περιόδου. Ο Mauro ήταν έμπειρος αγωνιζόμενος στις κατηγορίες Supersport και Supertwin, με ιστορικό συμμετοχών σε διάφορους αγώνες δρόμου πριν κάνει το ντεμπούτο του στο Mountain Course φέτος.

Poncini

Οι διοργανωτές του Manx Grand Prix εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον πατέρα του Florio, τη μητέρα του Manuela, την αδελφή του Marzia και τη σύντροφό του Sharon, καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του.

Οι διοργανωτές του Manx Grand Prix ανακοίνωσαν επίσης ότι ο Sam Naughton, 37 ετών, από το Castletown του Isle of Man, έχασε τη ζωή του σε ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια των απογευματικών προκριματικών της Τετάρτης. Το ατύχημα συνέβη στη στροφή Doran’s Bend, κατά τη διάρκεια της τρίτης προκριματικής περιόδου της διοργάνωσης.

Naughton

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του το 2025, ο Sam έκανε φέτος τη δεύτερη συμμετοχή του στο Manx Grand Prix και από το 2020 που ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες, είχε συμμετάσχει και σε άλλους αγώνες δρόμου.

Οι διοργανωτές του Manx Grand Prix εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη σύζυγό του Charlotte, στα παιδιά του Bonnie, Liam, Jesse και Parker, στην οικογένειά του και στους φίλους του.