Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Dakar 2019 7ο Σκέλος: Λάθος προσανατολισμού φέρνει νίκη Sunderland & κυριαρχία Brabec

Όσο πιο κοντά στο όνειρο έχει βρεθεί η Honda

Αυτή την στιγμή συμβαίνει στην Honda, κάτι αντίστοιχο με εκείνο που συνέβαινε στην Yamaha πέρσι, έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να καλοβλέπουν την ολοκληρωτική νίκη, να θεωρούνται φαβορί σε αυτό που είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο των αγώνων, να κάνεις προβλέψεις στο Dakar. Κι όλα αυτά έχοντας ήδη χάσει έναν εξαιρετικό αναβάτη. Για αυτό και ξυπνούν μνήμες από την περσινή μεγάλη ατυχία της Yamaha. Ωστόσο ο Brabec αυτή την στιγμή καλπάζει ολοταχώς για το όνειρό του και έχει τους πάντες στην κατασκήνωση να του λένε το ίδιο, είτε ψιθυριστά οι αντίπαλοι - ναι και οι αντίπαλοι ακόμη- είτε φωναχτά για να είναι σίγουροι πως θα αντιληφθεί την αγωνία όσο οι ημέρες περνούν και οι πιθανότητες ενός λάθους αυξάνονται. Έτσι λένε τα μαθηματικά του Dakar, πως οι πιθανότητες αυξάνονται όσο οι ημέρες κυλούν. Από τους 1.900 δημοσιογράφους που έχουν πιστοποιηθεί από την οργάνωση του Dakar, φαίνεται πως η μικρή αυτή χούφτα που το ακολουθεί με την φυσική της παρουσία, δίνει αντίστοιχη εικόνα σε όλους, πως τουλάχιστον από μία φορά έχουν δει κάποιον να λέει στον Brabec να προσέχει. Ο ίδιος απαντά σε αυτό και φαίνεται να το έχει δεχτεί, καθώς από τις πρώτες του δηλώσεις που ήταν σχεδόν πολεμικές, κάνοντας λόγο για επίθεση σε κάθε σκέλος με στόχο την νίκη και ελπίδα για την συνολική επικράτηση, τώρα υπάρχει μεταστροφή δίνοντας απόλυτη βαρύτητα στον φετινό τίτλο.

Ο Sam Sunderland που πέρσι είχε από νωρίς μία άσχημη πτώση, ξέρει πολύ καλά πως η τακτική και η υπομονή είναι τα μεγαλύτερα όπλα σε αυτό τον αγώνα. Μετά από ένα λάθος προσανατολισμού που οδήγησε πολλούς αναβάτες να χάσουν μαζικά χρόνο, εκείνος και ο Benavides της KTM, βρέθηκαν μπροστά και μάλιστα με διαφορά μεταξύ τους. Βέβαια ο Sunderland ήταν ήδη εμπρός, απλά όχι σε μεγάλη απόσταση. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Van Beveren ο άνθρωπος που έχει φέρει πέρσι την Yamaha μία ανάσα από τον τίτλο και την διακοπή του τρομακτικού σερί που έχει η KTM. Με μπόλικη υπομονή και προσοχή, επικεντρώνεται στην ολοένα καλή επίδοση αντί για το κυνήγι της πρωτιάς σε κάθε σκέλος. Κάτι τέτοιο, το να κυνηγάς τις νίκες κάθε ημέρα, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ένα λάθος που θα σε πάει πολλά βήματα πίσω ή χειρότερα σε μία πτώση αποχαιρετώντας ακόμη και τον αγώνα. Κι αυτό ο Van Beveren το γνωρίζει πολύ καλά κάνοντας το σωστό, κρατώντας τώρα την 2η θέση της γενικής κατάταξης πίσω από την Honda του Brabec με την KTM του Price πίσω.

Εικοσιένα λεπτά από την κορυφή, ο Χιλιανός δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Husqvarna μπορεί να έχει σκαμπανευάσματα αλλά παίζει το παιχνίδι του Dakar όπως πρέπει, διατηρώντας το επίπεδο της προσπάθειάς του κυμαινόμενο ανάλογα με τις απαιτήσεις του εδάφους, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε πρόσθετο ρίσκο. Ωστόσο είναι ένας άλλος Χιλιανός αυτός που αρχίζει να ξεχωρίζει κάνοντας την υπερπροσπάθειά του να μοιάζει από την πλευρά των θεατών, μία εύκολη υπόθεση. Ο José Ignacio Cornejo ήταν πέρσι μία λύση ανάγκης για το HRC καθώς κλήθηκε προς αντικατάσταση, όμως φέτος αρχίζει να ξεχωρίζει με τον τρόπο που καταφέρνει να φαίνεται το όνομά του στην κατάταξη, έχοντας βρεθεί δύο φορές στην δεύτερη θέση της ημέρας για φέτος. Ο Cornejo μαθαίνει γρήγορα, χτίζει εμπειρία και του χρόνου δεν αποκλείεται να είναι ένας από εκείνους που θα καταφέρουν να κάνουν την διαφορά!

 

Tags: